2023-02-08 138 瀏覽
日日喺葵興返工,食到都唔知食咩好🙈,今日比較得閒,就同同事喺葵芳行街,沿路經過一間餃子店,見到佢啲煎餃圖片好靚,望落好吸引,好想食🙈,我哋就入去試吓係咪真係咁靚咁好味先😘-我就叫咗湯餃「甘筍沙葛豬肉湯餃」10隻❤️,呢個好特別出面好似都冇呢隻味,口感爽口👍🏻,湯底係招牌野葛菜煲生魚豬骨湯,無味精老火湯,好有家的味道,湯都好好飲💯,不過略嫌偏鹹咗少少🤏,餃子好滑,每一粒都脹卜卜好足料-我同事叫嘅係韭菜煎餃 💯,皮薄餡靚😊,肉同菜嘅比例啱啱好,不過略嫌就有少少太油,配上店舖自家製嘅辣菜脯,真係無得輸,我哋一致認為佢嘅煎餃係比較出色❤️❤️-

日日喺葵興返工,食到都唔知食咩好🙈,
今日比較得閒,就同同事喺葵芳行街,
2023-02-06
下午茶
2023-02-06 98 瀏覽
好味餃子店 🥟 @葵芳評分:🌕🌕🌕🌖🌑位於葵芳新都會鬧市附近,店舖都幾就腳,係地區小店又有住家情懷。店舖主打湯餃和煎餃,有好多種味道選擇,有雲耳椰菜、粟米、芹菜、甘筍沙葛、芫荽、白菜等。冬天最緊要就係食一碗暖粒粒嘅魚湯湯餃暖胃 ☺️熱氣騰騰又飽滿既湯餃一上枱就已經急不及待想試下,先飲一口湯汁,原來係魚湯,睇得出店家有心機去煲,十分鮮甜🐟~而主角餃子方面,餡料非常充實,每粒湯餃都十分之飽滿,韭菜翠綠新鮮,雲耳椰菜比例適中,先咬一口,配上店家”自家制菜甫辣椒油”,將湯餃的鮮味提上一個層次,推薦必試👍價錢方面都幾平民相宜,見到有唔少顧客食完都會買涷餃/外賣餃番屋企慢慢品嚐~ 繼續支持本地小店😃
好味餃子店 🥟 @葵芳

評分:🌕🌕🌕🌖🌑

2023-02-03 129 瀏覽
不知道有沒有發覺到現在的餃子店好像愈開愈多了,每一間都有他自己的特色,而且都是新鮮手製的!今天吃的一間也是一樣,而且老闆娘還自己一個打理整間店舖,可想而知有多辛苦!湯餃子(10隻)(49元)(加粉麵9元)餃子我選了兩款,分別是栗米肉餃和韭菜肉餃,餃子都挺大粒的,而且都是即叫即煮的!餃子皮薄,從上桌就可以看到了,而且吃起來很滑很嫩!肉餡每隻都放得很滿,吃起來味道很香。粟米肉餃內有大量的粟米,吃起來爽脆香甜,豬肉彈牙多汁。而韭菜肉餃的韭菜量比肉多,韭菜味道香濃,吃起來質感較滑。另外我加了麵,我選了上海麵,吃起來麵質滑,帶點嚼勁的。湯底應該是這裡特色野葛菜生魚豬骨湯,喝起來清甜,味道是比較清淡的。

湯餃子(10隻)(49元)(加粉麵9元)

2023-01-12 250 瀏覽
朋友帶我去了葵芳一家餃子店🥟❤️餐廳雖然鋪仔細細 水泥牆上面掛上餐牌餐牌簡單 一目了然標榜食物無味精💛價錢親民 仲有下午茶/套餐CP值超高~🫕野葛菜生魚豬骨湯(大碗)被宣傳單張吸引的一碗湯又真係幾唔錯~餐廳每天新鮮熬制4小時 不含味精對我而言 養陰清熱 降火排毒既功效太吸引了味道真係唔錯 有住家湯既感覺😙~與友人湯餃 煎餃各一份📢📢雙拼湯餃(五隻)隻拼加$2 粟米x 白菜🥬🥟湯餃幾飽滿 而且餃皮好薄配上豬骨湯 可帶出餃子鮮味另外可配埋店內自家辣冬菜香脆又惹味~雙拼煎餃(五隻)🥒韭菜x雲耳椰菜🥟雲耳爽口 肉同椰菜都鮮甜餃子🥟煎得金黃色 好脆口 🥒韭菜 皮薄爆餡 重口味人士絕對愛上~跟餐飲品滋潤雪梨茶 + 羅漢果茶甘甘甜甜 很清涼最重要是 清熱解毒------------------------------
朋友帶我去了葵芳一家餃子店🥟❤️
餐廳雖然鋪仔細細 水泥牆上面掛上餐牌
餐牌簡單 一目了然
標榜食物無味精💛
價錢親民 仲有下午茶/套餐CP值超高

🫕野葛菜生魚豬骨湯(大碗)
被宣傳單張吸引的一碗湯

湯餃幾飽滿 而且餃皮好薄
配上豬骨湯 可帶出餃子鮮味
另外可配埋店內自家辣冬菜
香脆又惹味

雙拼煎餃(五隻)
🥒韭菜x雲耳椰菜🥟
雲耳爽口 肉同椰菜都鮮甜
餃子🥟煎得金黃色 好脆口
🥒韭菜 皮薄爆餡 重口味人士絕對愛上

跟餐飲品滋潤雪梨茶 + 羅漢果茶
甘甘甜甜 很清涼
最重要是 清熱解毒
🌃成日夜收工,唔太肚餓又想食少少野,就會幫襯呢間餃子店🤩小店本身來自深水埗,葵芳呢間係第二分店❤️❥ 粟米肉餃🥟湯餃幾飽滿,而且餃皮好薄外面透出裡面好多粟米,味道好香甜❥ 雲耳椰菜餃子🥟雲耳爽口,椰菜新鮮,肉同椰菜都好鮮甜。餃子湯底係店內招牌野葛菜生魚豬骨湯,有咩味精,好有營養❥ 芹菜肉餃🥟煎餃方面,餃子皮煙靭有口感,芹菜粒幾爽口,味道清新,配搭少量粟米帶出天然甜味建議配埋店內自家辣冬菜一齊食,香脆又惹味唯一缺點係煎餃餡料略嫌偏小❥ 甘筍沙葛餃子🥟我都係第一次見呢個配搭,未試過真係要試試佢平時唔太鍾意食甘筍,但都覺得甘筍同沙葛配搭好夾,擺埋一齊包嘅餃口感幾爽,沙葛鮮甜味道突出
🌃成日夜收工,唔太肚餓又想食少少野,就會幫襯呢間餃子店🤩
小店本身來自深水埗,葵芳呢間係第二分店❤️

❥ 粟米肉餃🥟
湯餃幾飽滿,而且餃皮好薄

外面透出裡面好多粟米,味道好香甜

❥ 雲耳椰菜餃子🥟
雲耳爽口,椰菜新鮮,肉同椰菜都好鮮甜。

餃子湯底係店內招牌野葛菜生魚豬骨湯,有咩味精,好有營養

❥ 芹菜肉餃🥟

建議配埋店內自家辣冬菜一齊食,香脆又惹味
唯一缺點係煎餃餡料略嫌偏小

❥ 甘筍沙葛餃子🥟
我都係第一次見呢個配搭,未試過真係要試試佢
2023-01-07 107 瀏覽
葵芳無乜好食既餃子,呢間算係幾好佢個招牌湯底有誠意,抵讚本人鍾意食辣,佢個辣醬幾惹味煎餃都有水準不過佢個雪梨茶真係有待改善,啲色水同佢張相爭好遠😅而且太甜冇乜雪梨味
葵芳無乜好食既餃子,呢間算係幾好
佢個招牌湯底有誠意,抵讚

本人鍾意食辣,佢個辣醬幾惹味
煎餃都有水準

2023-01-07 108 瀏覽
餐廳鋪仔細細,簡單的水泥牆上面掛上餐牌,餃子款式不算多,餐牌簡單,一目了然。期間好多人打電話嚟生餃子,係街坊小店。湯餃跟野葛菜生魚豬骨湯,一碗要20幾蚊,跟餃子就好抵。湯餃脹卜卜,很多餡料,皮很滑很薄,名副其實皮薄餡靚。配上豬骨湯,無味精帶出餃子鮮味。煎餃即叫即煎,嚟到個皮脆卜卜。外型幾特別,係扁身嘅餃子,油落得幾重手。佢哋嘅羅漢果茶係自家製,甘甘甜甜,很清涼。我鍾意佢哋個辣椒醬,有辣椒蒜頭同豆豉,仲有辣蘿蔔。

2023-01-04 116 瀏覽
今日岀開葵芳,又想食下餃子,唔想行咁遠,於是search 下地鐵站附近有咩餃子店,就比我搵到呢間距離地鐵站5分鐘路程內的餃子店,岩曬我呢啲喜歡方便既人,哈哈😂😂呢間店的價錢非常親民,$50蚊有找就食到個餐,有餃子有面,超抵!我今次想試多啲唔同種類嘅餃子,就冇叫餐,直接叫餃子。我點咗10隻煎餃,10隻水餃。又想食湯餃,又想食香口嘅煎餃😂😂 一共點左三款,水餃點左粟米豬肉餃、同埋芫荽豬肉餃,煎餃就點咗最經典嘅韭菜豬肉餃。推介大家可以過嚟試吓,味道環境都很好😊
我今次想試多啲唔同種類嘅餃子,就冇叫餐,直接叫餃子。
推介大家可以過嚟試吓,味道環境都很好😊
2022-12-28 112 瀏覽
這間餃子小店是用野葛菜生魚豬骨湯做湯底,無論長沙灣主店定葵芳分店都絕不加味精,鮮甜美味,滋陰降火,不會口渴。有這般高質的湯底,配任何麵食都好食。我最愛芫荽餃,可惜今日賣晒。於是點了甘筍沙葛肉餃和韭菜餃。每隻湯餃隻隻漲卜卜,菜多肉少。甘筍沙葛肉餃($47/10隻):紅蘿蔔稍為硬了點。韭菜餃油麵餐($47/5隻):蘸點辣椒菜甫更惹味。羅漢果甘草茶($0/餐)甘甘地甜甜地雪梨水($8)冰涼清甜,還有粒粒雪梨果肉

甘筍沙葛肉餃($47/10隻):紅蘿蔔稍為硬了點。
韭菜餃油麵餐($47/5隻):蘸點辣椒菜甫更惹味。
羅漢果甘草茶($0/餐)甘甘地甜甜地
雪梨水($8)冰涼清甜,還有粒粒雪梨果肉
2022-12-20 122 瀏覽
💛好味指數:4.5/5💛💜回頭指數:4.5/5💜最近腸胃麻麻地想食啲清淡啲嘅嘢食,去咗公司附近嘅一間餃子店食Lunch,發現都幾唔錯😍✅湯餃套餐$33下午茶時間有套餐包餃子同豆漿,啲餃子粒粒都好大隻,夠灑真材實料👍🏻而且餡料好充足,叫咗白菜餃子肉同菜嘅比例都幾好🥟✅野葛菜生魚豬骨湯$32天氣又凍又啱啱好翻梗係要補吓!呢個湯係每天新鮮熬制4小時,不含味精,同埋見佢寫咗好多功效,好似好勁咁🤣點知真係超好飲,魚味好濃好香,係住家湯嘅感覺😙仲要$32咁大碗真係好抵!🐻總結推薦食餃子要順便飲埋個湯😆😆📍好味餃子店 (葵芳)葵芳禮芳街15號葵福大廈地下8號舖
💛好味指數:4.5/5💛
💜回頭指數:4.5/5💜
✅湯餃套餐$33

✅野葛菜生魚豬骨湯$32

🐻總結
推薦食餃子要順便飲埋個湯😆😆

📍好味餃子店 (葵芳)
葵芳禮芳街15號葵福大廈地下8號舖
2022-12-19 105 瀏覽
長沙灣 @yum.dumpling 好味餃子店登陸葵芳標榜食物無味精💛店內招牌一定係金黃色煎餃再試埋必食嘅野葛菜生魚豬骨湯&自家製辣菜甫價錢親民 份量十足 仲有下午茶/套餐CP值超高·🍲湯餃子10隻(雙拼)採用了野葛菜生魚豬骨湯底 濃淡適中 味道天然油脂不多 味道清新又鮮甜 岩哂秋冬滋補一下外賣仲可以揀分湯🥡真材實料 飲完個人暖笠笠🌽粟米隻隻餃子都好飽滿 脹卜卜 餃子皮夠薄 幾煙韌粟米清甜無渣 和肉的比例剛好 很推薦這個口味🥒韭菜咬開即噴汁 好多韭菜 激Juicy皮薄爆餡手工餃重口味人士絕對愛上 相信煎餃一定會再邪惡啲·🥠煎餃子10隻(雙拼)雖然不是堂食 但賣相依然吸引 好似金元寶咁怕熱氣推介🍐滋潤雪梨茶&清熱羅潢果甘草茶連豆漿都自家製 野葛菜生魚豬骨湯更設大/細碗🥬雲耳椰菜聽聞呢個口味係最受歡迎 幸好今日未售罄 必試雲耳椰菜兩者口感豐富 再配搭辣菜甫 夠辣夠香🥦芫荽又一重口味大愛 煎餃外皮好酥脆 有啲似餡餅未食已聞到芫荽香氣 按喜好蘸些辣椒油及醋
長沙灣 @yum.dumpling 好味餃子店登陸葵芳
標榜食物無味精💛店內招牌一定係金黃色煎餃
再試埋必食嘅野葛菜生魚豬骨湯&自家製辣菜甫
價錢親民 份量十足 仲有下午茶/套餐CP值超高
🍲湯餃子10隻(雙拼)
採用了野葛菜生魚豬骨湯底 濃淡適中 味道天然
粟米清甜無渣 和肉的比例剛好 很推薦這個口味
🥒韭菜
咬開即噴汁 好多韭菜 激Juicy皮薄爆餡手工餃
重口味人士絕對愛上 相信煎餃一定會再邪惡啲
🥠煎餃子10隻(雙拼)
雖然不是堂食 但賣相依然吸引 好似金元寶咁
又一重口味大愛 煎餃外皮好酥脆 有啲似餡餅
未食已聞到芫荽香氣 按喜好蘸些辣椒油及醋
  • 葛菜生魚豬骨湯
2022-12-18 89 瀏覽
放Lunch同同事一齊去左附近間餃子店🥟 環境都幾乾淨仲有卡位坐😗🍀野葛菜生魚豬骨湯天氣咁凍自然想叫碗湯飲 飲完成個人暖笠笠☺️ 而且豬骨湯每日新鮮熬制4小時 冇加味精 真係飲到佢好足料👍🏻🍀下午茶超抵食餃子套餐包五隻餃子同飲品 餃子有七款 款式都幾多🤣 如果想雙拼可以額外加錢😛 同事簡左生菜肉餃 肉質鮮嫩 大件又抵食😉🍀滋潤雪梨茶喉嚨有啲乾 順便買左支健康茶返Office飲😜 清清地又甜甜地 滋潤又健康 幾好飲☺️

🍀野葛菜生魚豬骨湯

🍀下午茶超抵食餃子套餐

🍀滋潤雪梨茶
2022-12-12 91 瀏覽
✨10隻雙拼湯餃(💰$49+$1外賣盒)揀咗要雲耳椰菜肉餃同白菜肉餃🥟每隻餃都係大大粒 漲卜卜咁 幾足料😆個湯底係野葛菜生魚豬骨湯🐟🐷🍲飲落係清清地 唔會好腥 亦都唔會好油✨10隻雙拼煎餃(💰$49+$1外賣盒)本身其實想叫芫荽餃 不過冇晒🥹最後揀咗要粟米肉餃🌽同韭菜肉餃🥟拎到番到屋企先食啲餃子 食落都算幾香脆嘅不過我就鍾意湯餃多啲 冇咁油膩同健康啲🤣✨辣菜脯叫餃子會有一個細兜裝住啲辣菜脯食落有少少辣嘅 幾惹味🌶配餃子食👍🏼

✨10隻雙拼湯餃(💰$49+$1外賣盒)
揀咗要雲耳椰菜肉餃同白菜肉餃🥟
每隻餃都係大大粒 漲卜卜咁 幾足料😆
個湯底係野葛菜生魚豬骨湯🐟🐷🍲
飲落係清清地 唔會好腥 亦都唔會好油
✨10隻雙拼煎餃(💰$49+$1外賣盒)
本身其實想叫芫荽餃 不過冇晒🥹

叫餃子會有一個細兜裝住啲辣菜脯
食落有少少辣嘅 幾惹味🌶配餃子食👍🏼
外賣自取
2022-12-07 82 瀏覽
好耐之前已經食過佢地總店嘅餃子今日去到唔係好想食熱氣嘢所以兩碗都叫咗雙拼嘅湯餃 $49/10pcs〰️ 甘筍沙葛豬肉湯餃印象中呢款以前食嘅時候好似冇的咁多款之中自己最鍾意呢個口味 甘筍好爽甜 沙角識落都好爽口 成個口感好正而且好清新 好少食到呢個口味 鍾意呢個配搭〰️️ 雲耳椰菜豬肉湯餃我自己好鍾意加咗爽脆配料做餡嘅餃子所以除咗甘筍沙葛餃 另一款就揀咗呢個雲耳椰菜清甜嘅椰菜同雲耳切絲 再拌上豬肉菜肉比例對我來講都啱啱好 呢款都幾好🤟🏿〰️ 韭菜豬肉湯餃 每隻都包到脹卜卜 餡料份量比得好足🤟🏿韭菜餃新鮮而且味道都好出 唔錯唔錯______________________________湯餃的話 湯底係招牌野葛菜煲生魚豬骨湯飲落有淡淡魚味 都幾鮮甜 無味精唔會腥🤟🏿唯一係感覺冇以前咁濃郁 胡椒味對我來講重咗少少不過如果想食餃子 呢間都會係唔錯選擇🫡

好耐之前已經食過佢地總店嘅餃子

湯餃的話 湯底係招牌野葛菜煲生魚豬骨湯
飲落有淡淡魚味 都幾鮮甜 無味精唔會腥🤟🏿
唯一係感覺冇以前咁濃郁 胡椒味對我來講重咗少少
不過如果想食餃子 呢間都會係唔錯選擇🫡
話說老闆同太子嘅「美味餃子」曾經係朋友想當年仲多得佢地分享食譜同share心得 所以係 #長沙灣 開店 同樣叫「美味餃子」但經過歲月嘅洗禮 到早幾年老闆表明💛良心立場雙方發現價值觀大有不同 仲要對立🤦🏻‍♀️甚至 人家出埋聲明話兩間舖完全冇關係所以 老闆直接改名做「好味餃子」 前身係叫「美味餃子」 都好嘅 大家唔怕誤會 可以放心 #懲罰#下午茶 1500-1800 #超抵食餃子套餐 $335️⃣隻湯餃/煎餃子 ➕ #自家製豆漿 / #羅漢果甘草茶 / #滋潤雪梨茶 餃子🥟有7️⃣款#粟米肉餃 #韭菜肉餃 #白菜肉餃 #芹菜肉餃 #雲耳椰菜肉餃 #甘筍沙角肉餃 #芫荽肉餃 今次試吓 #甘筍沙角肉餃 煎餃隻餃比較簿身 煎得好脆身 沙角令口感更爽 甘筍就唔算好出啦#滋潤雪梨茶 好重雪梨味🍐 好足料 杯底都見到有雪梨粒推🙌🏼推🙌🏼推🙌🏼=====================#懲罰 #黃色經濟圈 #yellowkwaifong #yellow葵芳 #yellow餃子 #hker #hkig #hongkongfood #香港加油 #食好西😋 #互推互追互讚 #nofilter
話說老闆同太子嘅「美味餃子」曾經係朋友
但經過歲月嘅洗禮 到早幾年老闆表明💛良心立場
雙方發現價值觀大有不同 仲要對立🤦🏻‍♀️
甚至 人家出埋聲明話兩間舖完全冇關係
所以 老闆直接改名做「好味餃子」 前身係叫「美味餃子」
都好嘅 大家唔怕誤會 可以放心 #懲罰

#下午茶 1500-1800