2009-08-08 24 瀏覽
沒辦法, 貴人招風雨, 搞親新界局到遇著打風. 不過今次飯局, 最慘都係D臨時ad hoc 既 OT, 身為搞手, 雖然要遲到, 但俾老細鬧都好, 點都要出席, 撐一撐自己個場. 飛皇巴到荃灣, 再飛的到葵芳. 來到, 已經是最後兩道菜. 那道龍鬚炸帶子, 應該是用粉絲炸出既龍鬚, 包著一團團的帶子. 感覺上是一個精心的傑作. 沾上沙律醬. 非常之香口惹味. 哈哈, 若是由我發版的話, 未必能點出這些精點. 同檯有朋友問我這個東西怎樣整....真的不知,,只能猜這是粉絲吧.我已經miss了好多餸菜, 吃不到美味, 不要緊, 因為我可以叫一個招牌雞飯. 他們的奇香雞飯. 雞肉非常嫩, 充滿雞味, 同一個好特別既香味. 這個香味是否就是那奇香呢....相信就是了, 因為係第二度食雞, 是沒有呢個味的. 呢度既雞, 半隻都要賣 $100, (一隻$198), 賣得咁既價錢, 相信當中既師傅費, 功夫費, 材料費都不輕.食這些小炒局, 離不開這些椒鹽乜乜. 本來有我最喜愛的鴨下巴的, 但遲來, 冇得食. 不過起瑪食到椒鹽三寶, (九肚魚, 茄子, 豆腐). 對比起來, 比三小姐的香口, 而且粉

食這些小炒局, 離不開這些椒鹽乜乜. 本來有我最喜愛的鴨下巴的, 但遲來, 冇得食. 不過起瑪食到椒鹽三寶, (九肚魚, 茄子, 豆腐). 對比起來, 比三小姐的香口, 而且粉皮不厚, 令不愛肥膩既人食得更開心.

上完菜了, 奉上生果盤一個, 找數時仲有張 voucher, 等我們下次再光臨.....而我, 不如下次帶著家人, 再來食返個晚飯啦.

在此, 非常感激南瓜, 臨時幫我搞好呢一個飯局. 執一濟就唔好啦....欠你一餐飯算啦...
2009-06-15 2 瀏覽
學校係附近,為左平時可以食好d,我地1班fd成日4出去搵野食,而奇香雞係我地成日去既地方之1奇香雞出名梗係佢d雞啦,而佢又有學生餐,$22-25有大大碟飯仲有野飲送,真係幾抵今日我又同我個fd去食奇香雞,佢叫左double瀨粉,有燒肉同燒鵝,因為佢今日無晒叉燒,都幾disappointed我就叫左個乾炒牛河,佢d牛`滑好juice,d河就失望左少少,有d幾條1齊,炒唔均!!我地最love西炒飯,佢d茄汁甜味岩岩好,d飯又唔會好乾/好濕,真係1粒粒咁另外推介叉雞飯,佢d叉燒好好味,唔會好老/無汁/無味,咬落去個下真係jucied雞真係好滑,果然係招牌菜,又唔會有血,連血塊都無,真係好陣陣雞既香味,正宗有雞味!最後推介雞絲炒min!食左1次就愛上佢,佢d雞好滑,同d汁好夾最重要係佢d炒min!可以炒到脆身,中間個d又可以軟硬適中,更加d汁正係1流!!平日有唔少學生同d打公仔去食lunch,真係抵食,碟碟都好中碟,女仔可以3個人食2碟/3碟5個人食都飽,好抵!!推推推推推推推推推推推推推推
學校係附近,
為左平時可以食好d,
我地1班fd成日4出去搵野食,
而奇香雞係我地成日去既地方之1

奇香雞出名梗係佢d雞啦,
而佢又有學生餐,
$22-25有大大碟飯仲有野飲送,
真係幾抵

今日我又同我個fd去食奇香雞,
佢叫左double瀨粉,
有燒肉同燒鵝,
因為佢今日無晒叉燒,
都幾disappointed

我就叫左個乾炒牛河,
佢d牛`滑好juice,
d河就失望左少少,
有d幾條1齊,
炒唔均!!

我地最love西炒飯,
佢d茄汁甜味岩岩好,
d飯又唔會好乾/好濕,
真係1粒粒咁

另外推介叉雞飯,
佢d叉燒好好味,
唔會好老/無汁/無味,
咬落去個下真係jucie

d雞真係好滑,
果然係招牌菜,
又唔會有血,
連血塊都無,
真係好陣陣雞既香味,
正宗有雞味!

最後推介雞絲炒min!

食左1次就愛上佢,
佢d雞好滑,
同d汁好夾

最重要係佢d炒min!
可以炒到脆身,
中間個d又可以軟硬適中,
更加d汁正係1流!!
平日有唔少學生同d打公仔去食lunch,
真係抵食,
碟碟都好中碟,
女仔可以3個人食2碟/3碟5個人食都飽,
好抵!!推推推推推推推推推推推推推推
2009-06-15
2009-06-09 20 瀏覽
說來有點慚愧;太公在葵涌區念了七年中學,卻從來未聞「奇香」這老店 - 還是最近從openrice搜尋,方才得知。「奇香」,彷彿在額頭刻著:「我是老店」;的確,不管餐牌和裝潢,都展現不少歲月的痕跡;連貼在牆上的食品價格,也以中式記數法而非阿拉伯數字。兩個人,先要兩個小菜;當然要試試其招牌奇香雞 (例牌$55) ;味道最未至於「奇香」,但肉質嫩滑,肥瘦有致,而且雞鮮味相當濃厚,屬如今難得一遇的味道,值得一試。涼瓜炒魚鬆 ($42) – 涼瓜炒得夠淋仍帶有清爽之感,魚鬆也相當鮮甜;以豆鼓同炒,奇香無比;只略嫌過油了點。兩個小菜合共$97;店員不斷游說,指叫小菜滿$100,就可以獲得coupon一張,下次惠顧滿$100可獲贈$42一菜一客;太公之公不敵此「coupon誘惑」,便多要了一個$36小菜 – 勝瓜炒藕片。勝瓜炒藕片的藕片出奇地爽脆,勝瓜也沒有過淋,配上一點草菇吊味,效果不錯;只是油下得過份重手,吃到最後,淺淺的碟上出現一片「油海」。侍應叔叔見我照相,笑說:「俾心機呀,呢d餸好易整,你都整到架!」不過,此店小菜鑊氣十足,想在家中炒出相同味道,難矣;加上太公炒菜天份欠奉.......唯有

...唯有報以一個尷尬的微笑。

吃畢,伙計們還熱情地告知有免費糖水送,但兩個人吃畢三個份量十足的小菜,已是飽到幾近爆肚,唯有下次再試吧!

對!我會再來的,有這麼親切的伙計,食物質素也不錯,加上這裏的老店風情保留得甚佳,又未至過於虛陷而失卻其悠然自得........光是這份意境,已夠誘人
涼瓜炒魚鬆
你看得懂芝士蝦煲索價多少嗎?
充滿歲月痕跡的餐牌
勝瓜炒藕片
奇香雞
涼瓜炒魚鬆
充滿歲月痕跡的餐牌
勝瓜炒藕片
奇香雞
2009-06-03 10 瀏覽
由於老公聽朝要Out Town,所以決定提早一日慶祝生日!老公鍾意食海鮮,舊年去過西貢食過好一般的海鮮,今年本來想去布袋澳,但因為落雨所以決定近近地向屋企樓下.平時經過,都好想幫襯,今日終於有機會,門口位伙記好細心咁介紹新鮮又抵食既海鮮,老公未聽哂已經決定幫襯,咁究竟我哋兩位叫啲咩呢:  店名叫奇香雞,就試吓例牌雞啦,唔肥好有味 蒜茸粉絲蒸扇貝,好新鮮,好大隻 (四只$48) 豉椒炒蟶子仔,大碟到呢,夠味但油左少少 (一碟$48) 椒鹽瀨尿蝦,好多隻呀(都係$48例牌) 最貴薑葱炒蟹(一只十八兩),都係$8兩,隻蟹新鮮唔水,仲有啲蟹公羔添!!埋單$320,舊年西貢冇得自己選海鮮要差唔多五舊!!今日有得自己選海鮮添,所以絶對超值~~食完飯仲有張coupon 送,下次幫襯$100可免費加個$42小菜,遲啲同爸爸媽媽老爺奶奶再嚟過!!多謝咁位伙計的良好服務,今時今日啲舊式餐館,真係好少見!!

店名叫奇香雞,就試吓例牌雞啦,唔肥好有味
 蒜茸粉絲蒸扇貝,好新鮮,好大隻 (四只$48)
 豉椒炒蟶子仔,大碟到呢,夠味但油左少少 (一碟$48)
 椒鹽瀨尿蝦,好多隻呀(都係$48例牌)

多謝咁位伙計的良好服務,今時今日啲舊式餐館,真係好少見!!
2009-06-03
慶祝紀念
生日
  • 奇香雞
(非會員)
2009-05-18 333 瀏覽
十分懷舊的老店,連菜色的標價也是用花碼。周六晚上,點了奇香雞、芝士汁炸蝦丸、小籠包和通菜抄鮮魷。甜品是香芋西米。奇香雞頗有雞味,肉質亦夠嫩滑,雞味只比嘉美雞稍遜少許,但已遠勝一般雪雞。炸蝦丸有蝦味,但芝士汁掩蓋了蝦的脆皮,可能最初改點桂林炸蝦丸,醮節醋會更好。小籠包是舊式那種皮厚飽肚那種,不夠精緻。最後的甜品有芋香,意外驚喜。埋單計數,四個人268元,算抵食!
十分懷舊的老店,連菜色的標價也是用花碼。

小籠包是舊式那種皮厚飽肚那種,不夠精緻。

最後的甜品有芋香,意外驚喜。

埋單計數,四個人268元,算抵食!
2009-05-16
  • 奇香雞,
昨日得閒同幾個老友去行葵芳, 行到 7 點幾, 見大家都累累地,去左間老老地既中式餐館叫 "美味奇香雞" 食晚餐,一入到去, 有幾個阿叔侍應幾好口, 好主動招呼, 見佢地咁傾得, 就問左佢地有咩好介紹黎食下!! (因為未黎過呢間店食野)因為我地只得3個人, 所以阿叔侍應唔係介紹左好多餸俾我地食姐,有幾個小弟認為最值得推介俾大家試下既係份量勁多又好鬼死好食既炸大腸, 口感一流又好咬口!!之後就黎左個三色蒜香骨,好野味呢, 最正既係同炸大腸一樣大大碟,認真抵食食完之後, 老友話想飲下湯喎,阿叔侍應立刻介紹我地飲杏汁川貝銀杏豬肺湯,我地膽粗粗試下啦,點知一試就愛上....呵呵呵, 真係好好飲, 感覺好滋潤, 可惜份量唔算太多, 但$88, 都算真係咁上下了!!!食過之後, 好期望下次有機會去再試下!!
!! (因為未黎過呢間店食野

食過之後, 好期望下次有機會去再試下!!

2009-05-12
杏汁川貝銀杏豬肺湯
這裏叫奇香雞飯店,招牌菜當然係奇香雞,100蚊半隻,算是這裏很貴的菜了!雞被不知名的調味料醃過,很香,也滑,味道特別,加上內臟伴碟,雖然比不上以前用的鮮雞,但已經很好,自已來試一試吧!!順帶一提,這間舖是上一輩的經營方式,無甚裝修,用老顆記等,焦點放在食物上吧!

但已經很好,自已來試一試吧!!

2008-10-06
一向對一些老牌舊式食肆有個情意結, 今日過開黎葵芳做野, 便特地過來試試這裡的雞有何奇香.其實上次逛葵芳時已留意此菜館, 因為門面舊舊, 感覺怪怪, 而當時都是決定回去美孚食飯. 今日過到黎, 亦都在門口猶疑了一會. 才決定入黎食碟頭飯.老伙記招呼我坐低, 開了茶, 亦推介一個人的話, 食碟頭飯最好. (那當然的吧). 點下叉雞飯, 老伙記問道是否第一次來, 我答道, 工作路過. 老伙記回饋一笑, 再笑著入去味部, 仿佛是知我識食定笑知有新客. 一說, 覺得我識食吧, 招牌是雞, 難道食鴨. 另一說, 難得有一個生面口既客.雞果然出色, 雖然有自然雞味的雞在香港已經難尋, 但其味道, 尤其是層皮, 說奇香, 果然是奇香. 沒有了清遠龍崗的雞油香, 但其調味帶出的香味, 好比清遠龍崗.看看其菜牌, 晚飯亦比較經濟, 找三五知己, 開瓶啤酒, 食海鮮, 食靚雞. 平平凡凡, 不必拘謹. 是一個不錯的選擇.

2007-07-03 5 瀏覽
今次又同男友梨叫左香蒜七味蝦, 好乾身味道尚算可以, 鼓椒鵝腸唔好食,唔夠味, 蒜蓉莧菜普通啦,最唔掂係椒鹽鴨下巴,好大雪味,加埋兩枝大啤180左右係抵,不過今次真係好差, 下次都係食番雞同魚
今次又同男友梨叫左香蒜七味蝦, 好乾身味道尚算
可以, 鼓椒鵝腸唔好食,唔夠味, 蒜蓉莧菜普通啦,最
唔掂係椒鹽鴨下巴,好大雪味,加埋兩枝大啤180左
右係抵,不過今次真係好差, 下次都係食番雞同魚
2007-06-20 4 瀏覽
星期一晚父親節第日同男友兩個人再梨呢度食晚飯, 比起上次母親節梨食好左好多, 上菜快價錢平番, 我地兩個人食量驚人叫左清蒸細麟, 例牌奇香雞, 蝦醬通菜, 椒鹽豆腐拚椒鹽雞軟骨3枝大啤, 樣樣都好好食, 招牌菜奇香雞我覺得冇咩特別, 份量小都要成50蚊, 但男友話好好食, 蒸細麟好滑, 椒鹽豆腐拚椒鹽雞軟骨好香口,不過非常熱氣, 埋單$220 冇加一算抵
星期一晚父親節第日同男友兩個人再梨呢度食晚飯, 比起上次
香口,不過非常熱氣, 埋單$220 冇加一算抵
2007-05-14
星期日同男友睇完蜘蛛俠3係葵芳搵食,原本想去和民, 嘩多人到周圍都要排隊,咁岩經過呢度有一張2人檯於是入梨食, 見到D套餐至醒起今日係母親節, 所以咁多人,因為尋日慶祝左, 所以唔記我, 我地坐底叫左好多次D侍應好似唔得閒理我地, 幾經辛苦至點到菜, 叫左一隻燒乳鴿, 幾好食, 一碟蒜蓉蒜蝦,味道唔錯,不過太細隻, 一條蒸細鱗, 呢個好好食,即刻叫左碗白飯梨送, 仲有蝦醬通菜鮮魷,呢個好咸, 好在我地整左2枝大啤飲, 總括梨講係呢D日子算係咁, 又唔係話上菜好慢, 但係比平時梨差左囉
星期日同男友睇完蜘蛛俠3係葵芳搵食,原本想去
和民, 嘩多人到周圍都要排隊,咁岩經過呢度有一
張2人檯於是入梨食, 見到D套餐至醒起今日係母
親節, 所以咁多人,因為尋日慶祝左, 所以唔記我,
我地坐底叫左好多次D侍應好似唔得閒理我地,
幾經辛苦至點到菜, 叫左一隻燒乳鴿, 幾好食, 一碟
蒜蓉蒜蝦,味道唔錯,不過太細隻, 一條蒸細鱗, 呢個
好好食,即刻叫左碗白飯梨送, 仲有蝦醬通菜鮮魷,呢
個好咸, 好在我地整左2枝大啤飲, 總括梨講係呢D日
子算係咁, 又唔係話上菜好慢, 但係比平時梨差左囉
2006-06-27 9 瀏覽
上星期,有事到葵涌,之後唔想四處走,辣椒女就話帶我去一間舊飯店試試。一看到門面,又真係幾有的感覺。看完餐牌後,便決定了叫鹽水勝瓜浸魚肚、清蒸黃立倉和龍鬚花百鳳尾蝦。鹽水勝瓜浸魚肚- 勝瓜幾爽幾好味,魚肚煮得好腍又入味,可惜湯底味偏鹽。清蒸黃立倉- 魚肉蒸得剛好,唔會唔熟或太韌,實在想不到,又真係幾好食喎。龍鬚花百鳳尾蝦- 外面炸得好脆,內部的蝦膠也很好味,但最裡面隻蝦就唔多新鮮;如不是像我一層層的食,可能真係唔係好覺。但價錢好抵($48),還有八隻,還可以說什麼。環境就真係幾麻麻,但勝在味道幾好,也是值得一試的。
一看到門面,又真係幾有[神燈]的感覺。看完餐牌後,便決定了叫鹽水勝瓜浸魚肚、清蒸黃立倉和龍鬚花百鳳尾蝦。
環境就真係幾麻麻,但勝在味道幾好,也是值得一試的。
2006-02-22 6 瀏覽
其實同屋企人幫襯左呢間餐廳好多年了。成日都o黎呢度食飯,真係要介紹下先。首先係d 伙計個個都好好人,去多幾次食飯實認得你。其次係d 野食真係煮得唔錯。有名你叫~~奇香雞。佢的白切雞同風沙雞真係幾好食。而且好多款小菜亦都好香口美味~ 例如沙拉骨、炸蝦小棠菜、menu 亦有一d 特價小菜,$28 有炸七味蝦~~>蝦碌剝殼後炸得香脆,好淨中式的炸蝦天婦羅咁,真係淨食人工都抵。如果禮拜六日幫襯,仲會送糖水~~ d 伙計有時好忙,但仍然會推介一d 好味菜式俾你。所以話呢,一間咁抵食、咁有人情味的餐廳,我覺得真係要大力推介俾大家﹗
首先係d 伙計個個都好好人,去多幾次食飯實認得你。
其次係d 野食真係煮得唔錯。
有名你叫~~奇香雞。佢的白切雞同風沙雞真係幾好食。

2005-10-11 2 瀏覽
呢度既湯係用瓦煲煲架, 今次個木瓜魚好好味(應該冇味精),切雞d肉好嫩, 而且食得出雞味(總知好好味);芒果芋頭, 呢個好好味, 係好似芋角咁外面勁脆口, 中間有d芒果肉, d味都match到, 我覺得好味呀;其他既菜都係偏油....又叫左條3斤幾既魚, 不過蒸得熟左少少!糖水係香芋西米露, 西米太淋, 食唔出一粒粒, 不過味道好okay!呢度除左環境, 真係又平又正呀
呢度既湯係用瓦煲煲架, 今次個木瓜魚好好味(應該冇味精),
切雞d肉好嫩, 而且食得出雞味(總知好好味);
其他既菜都係偏油....
又叫左條3斤幾既魚, 不過蒸得熟左少少!
呢度除左環境, 真係又平又正呀
2004-10-02 5 瀏覽
同屋企人食, 十幾人啦!環境一定唔係好ga啦, 不過勁多人呀, 一個空位都冇!個拼盤有好多野食,叉燒, 海哲, 八爪魚, 蜆肉, 燒鰻魚, 牛展, 薰蹄全部都好好味! 尤其係叉燒!!! D肉質好嫩!! 鰻魚唔知佢係唔係炸? 脆口!貴妃雞, daddy話可能有3斤o既魚, 蝦, 仲有幾碟普通小菜, 2個湯, 全部都係king size, 又有糖水!!埋單都係$1400到, 都ok呀!!!
同屋企人食, 十幾人啦!
環境一定唔係好ga啦, 不過勁多人呀, 一個空位都冇!
個拼盤有好多野食,
叉燒, 海哲, 八爪魚, 蜆肉, 燒鰻魚, 牛展, 薰蹄
埋單都係$1400到, 都ok呀!!!