2009-02-26 22 瀏覽
因為公司係附近,所以我成日都會係呢度買下午茶雖然D人一直都讚豆沙燒餅,但係SO FAR我都仲未試過反而成日都會食菠蘿飽,我好鍾意佢地整得好好,出面買個D通常一路食,上面D菠蘿就會一路跌,但係佢地個D唔會架,食個陣就唔駛怕跌到周圍都係,而且仲啖啖都有菠蘿皮添另外都好鍾意食佢地既光酥餅,超正,最鍾意大大個既,拎住來食,好有滿意足感,相反蛋撻我就覺得一般啦合桃酥都係另一樣值得推介既野,好好味,不過唔知阿姐係唔憂做呀,定係太多生意,太忙,總之成日都好唔高興咁,另外一個叔叔就好好招呼
因為公司係附近,所以我成日都會係呢度買下午茶

雖然D人一直都讚豆沙燒餅,但係SO FAR我都仲未試過

合桃酥都係另一樣值得推介既野,好好味,

2009-02-22 34 瀏覽
我自己好中意食光酥餅好幾間既光酥餅我都食過.好最中意都系呢到,包點先生果D同size都系價錢一樣甘我當然買佢呢到老字號啦..一黎親旺角打波"我都會黎呢到幫親=]今日我早左到,,見有時間咪行左黎呢到幫親囉..=)大約7點9到,成條街冇乜邊間鋪系開既,就得佢地開左-3-D光酥餅仲要岩岩整好正!!見有個女人仲入緊..就知岩岩先整好啦!^^岩岩焗好既真系好好味牙!之前次次買親都吾系新鮮今次有收穫嚕XD外脆內軟咖!同埋今次好岩我心水!佢地今次好似焗焦左D超香口..我不嬲都中意焦D咖嘛"吾單只新鮮仲好焦勁好食!-v-打完波,仲買多包TIM !!!!細粒8蚊,大粒5蚊..I love it !!!
我自己好中意食光酥餅

好幾間既光酥餅我都食過.
好最中意都系呢到,
包點先生果D同size都系價錢一樣
甘我當然買佢呢到老字號啦..
一黎親旺角打波"
我都會黎呢到幫親=]
今日我早左到,,
見有時間咪行左黎呢到幫親囉..=)

大約7點9到,
成條街冇乜邊間鋪系開既,
就得佢地開左-3-
D光酥餅仲要岩岩整好

正!!

見有個女人仲入緊..
就知岩岩先整好啦!^^
岩岩焗好既真系好好味牙!
之前次次買親都吾系新鮮
今次有收穫嚕XD
外脆內軟咖!
同埋今次好岩我心水!
佢地今次好似焗焦左D
超香口..
我不嬲都中意焦D咖嘛"
吾單只新鮮仲好焦
勁好食!-v-
打完波,仲買多包TIM !!!!

細粒8蚊,大粒5蚊..

I love it !!!
2009-02-15 34 瀏覽
前日話要食蛋撻仔,今日就買喇^^LeFauchon Colours太難食,所以黎左買小食填填肚~ 今次既豆沙餅新鮮出爐好好味…再買左半打蛋撻仔,半打椰撻仔返屋企食~蛋撻仔細細個好得意,不過唔特別好食,因為蛋味唔算太香~ 我覺得檀島既酥皮、泰昌既曲奇皮蛋撻好味D~椰撻仔反而好好味,好豐富既椰絲又唔太甜~~
前日話要食蛋撻仔,今日就買喇^^

蛋撻仔細細個好得意,不過唔特別好食,因為蛋味唔算太香~
我覺得檀島既酥皮、泰昌既曲奇皮蛋撻好味D~
椰撻仔反而好好味,好豐富既椰絲又唔太甜~~

正 椰撻比蛋撻好^^
$29 (其他)
正 椰撻比蛋撻好^^
  • 椰撻仔
2009-02-13 41 瀏覽
順道買左豆沙餅、光酥餅~ 不過今次唔見好多人喎…雖然今次唔係新鮮出爐,不過返到屋企翻叮都仍然好味,豆沙餡好豐富唔過甜,餅皮又搓得好煙韌,特別鍾意餅上面既芝麻~ 食左一個就覺得好飽喇…其實我覺得一個燒餅好大個…光酥餅都幾好,好香又唔算太乾太粉~我下次要食蛋撻!$ 21間唔中食下好喇,原來D豆沙餅都幾油架~
順道買左豆沙餅、光酥餅~ 不過今次唔見好多人喎…

食左一個就覺得好飽喇…其實我覺得一個燒餅好大個…

光酥餅都幾好,好香又唔算太乾太粉~

我下次要食蛋撻!

間唔中食下好喇,原來D豆沙餅都幾油架~
正 白裡透餡,好大引誘呢
正 光酥餅
其他
正 白裡透餡,好大引誘呢
正 光酥餅
  • 豆沙餅
今天來這裡打算入年貨,可惜人山人海,又問又等了好一會也沒人回應。角仔早已沽清。連最想吃我豆沙燒餅也沒有做,更是可惜。蛋散、笑口棗仍有得賣,我卻興趣不大,沒有買。豆沙角仔剛巧從廚房拿出來,買了少少試,貴得很。皮有點厚但不太油,咬一口時,熱辣辣的豆沙幾近要流出來;豆沙餡料應該可以多一些,那就會更充實。可能因為太滋味,總想多點豆沙進口。
角仔早已沽清。
連最想吃我豆沙燒餅也沒有做,更是可惜。
蛋散、笑口棗仍有得賣,我卻興趣不大,沒有買。

2009-01-24 157 瀏覽
09-1-14角仔半斤$30蛋散半磅$15笑口棗半磅$15又到新年,有角仔出爐嘞,勁多人買呀角仔皮算薄,炸得香脆餡又多, 啲餡充滿晒成個角仔,包得好結實,冇中空到架,我食過外面有啲鋪頭,咬開個角仔,啲餡得一半咋,餡有花生、芝麻同砂糖,唔太甜,食完個口唔會一劈油蛋散炸得好鬆脆,食落有南乳香,會食到唔識停笑口棗鬆化,外面嘅芝麻有香味,甜度適中,相比上面兩種,笑口棗稍嫌有點油口人辦年貨,我辦年貨, 只不過比個籍口,買嚟比自己食……其實都冇人嚟我屋企拜年嘅合共$60

09-1-14

角仔半斤$30
蛋散半磅$15
笑口棗半磅$15

又到新年,有角仔出爐嘞,勁多人買呀

蛋散炸得好鬆脆,食落有南乳香,會食到唔識停

合共$60
角仔半斤$30
角仔
笑口棗半磅$15
蛋散半磅$15
lunch time特意到了旺角花園街買點東西,「順道」拜會一下非常出名的《奇趣餅家》(之前大多數都是晚上、她們已打烊的時間到來花園街的),那時店外都堆滿了遊人,我好不容易才能擠進去…反正還沒有吃午飯,就買多幾款吧…必試鎮店之寶 - 豆沙燒餅($3一件),特別之處是燒餅全都放在竹籃上…燒餅之大小跟一般店子的相若,不過這裡的卻一點也沒有油膩的感覺,而且烘得剛剛好。就算放涼了,口感仍是煙韌非常,豆沙亦不太漏,是暫時吃過的燒餅之中最好吃的,讚呀。看到放於遠處焗盤上的摩囉酥,忍不住著店員阿姐給了我四件($10)。摩囉酥其實是老一輩的餅點,因為小時候家人經常從士多辦館買些袋裝的摩囉酥回來當小食,我才有機會接觸得到呢!小時候吃到的摩囉酥大多非新鮮的,而這裡的不但是即場製作,亦比之前吃到的較大(體積絕對能跟坊間的皮蛋酥媲美)…別看到它喚作「酥」便一定是酥皮,其實外層的皮是類似菠蘿包上的「皮」,十分鬆脆呢。內裡的餡料其實(應該)是老婆餅的糖冬瓜蓉來的,口感軟糯之餘亦不太甜,不過吃一個已經很飽了。看到其他人都買了一袋二袋的光酥餅,於是又買了一袋($8)。一袋約有十數個的迷你光酥餅,略嫌沒啥特別。除了以上
…反正還沒有吃午飯,就買多幾款吧…

除了以上的食品外,還有香蕉糕、蛋撻及其他中式餅點。店子的裝潢都很陳舊,感覺跟花園街內的時裝店有點格格不入,不過我卻很欣賞她們這種前舖後工場、要什麼便由店員拿給你的舊式餅點店,比現時自助形式的麵包店親切得多,而且這裡的店員阿姐及阿叔都很nice、很會說笑的。另外,現時一般商人都是以成本效益為大前提,大家都為免麻煩,一些涉及繁複工序的懷舊及傳統餅點都逐漸絕跡於大大小小的餅店了(例如是摩囉酥及香蕉糕,前者基本上己差不多「絕種」,後者則大多數來自廠房大量生產的),不過店子仍能堅持至現在,這個也許就是這小小的餅店所獨有的魅力及吸引力吧

ps.下次再來的話,會試試這裡的香蕉糕
《奇趣餅家》
摩囉酥
光酥餅
$21 (其他)
2009-01-13 23 瀏覽
成日係度聽人講呢間燒餅幾好食,於是有日放左學行左去幫襯,買左個原味同豆沙味。食落去個皮煙煙刃刃,不過個餡D豆沙就普普通通,無咩特別,不過佢有度好就係吾會太甜。可能我去個時佢吾係新鮮出爐,或者新鮮出爐既好食D卦。我會再比多次機會呢間既。

可能我去個時佢吾係新鮮出爐,或者新鮮出爐既好食D卦。

我會再比多次機會呢間既。
  • 燒餅
2009-01-09 17 瀏覽
第一次去奇趣餅家尋覓豆沙燒餅~一如概往,花園街總是人多多,推推碰碰之下來到一樣那麼多人的奇趣~當然一定要嘗試一下它的豆沙燒餅,見到還有其他選擇,再買了一個合桃酥~<豆沙燒餅>很高興它是溫暖的,燒餅皮煙煙韌韌,配合軟軟的豆沙作餡,不太甜,味道剛剛好~它體積細細,令像我那些想吃甜點又怕肥的人放心食用<合桃酥>很鬆脆,不像一般餅店硬得像餅一般~不過可能它不熱的關係,而且沒有香味,本人不是特別喜愛~整體上,奇趣最令我欣賞的地方是他們的燒餅不油膩~拿一個上手也不會害怕油膩膩的感覺~下次有機會再試試我最喜愛我的摩囉酥~
第一次去奇趣餅家尋覓豆沙燒餅~
一如概往,花園街總是人多多,
推推碰碰之下來到一樣那麼多人的奇趣~

當然一定要嘗試一下它的豆沙燒餅,
見到還有其他選擇,再買了一個合桃酥~

<豆沙燒餅>
很高興它是溫暖的,燒餅皮煙煙韌韌,
配合軟軟的豆沙作餡,不太甜,味道剛剛好~
它體積細細,令像我那些想吃甜點又怕肥的人放心食用

<合桃酥>
很鬆脆,不像一般餅店硬得像餅一般~
不過可能它不熱的關係,而且沒有香味,本人不是特別喜愛~

整體上,奇趣最令我欣賞的地方是他們的燒餅不油膩~
拿一個上手也不會害怕油膩膩的感覺~
下次有機會再試試我最喜愛我的摩囉酥
~

2009-01-04 19 瀏覽
放工成日都會經過花園街,如果男友接我,就梗會去奇趣買兩個熱辣辣的燒餅俾我食。雖然呢度只有豆沙味,但貴精不貴多,熱辣辣的燒餅,半透明煙靭適中的皮,香甜軟糯不會過甜的紅豆餡,香香的芝麻,簡直係不可多得的美食。最緊要係每個都係四蚊,便宜的美味,男友的貼心......一定俾個笑面佢喎!

• 燒餅
2009-01-04 26 瀏覽
經過幾次, 次次都好多人買. 我都好想試下, 奈何次次都唔餓. 剛巧今天有少少餓, 買了一個豆沙燒餅黎吃. 表面和底層都沒有烤到焦焦的脆脆燒餅面層撒滿芝麻煙煙un un 的紅豆餡都只是薄薄的一層紅豆餡唔太甜,總之就非常好味這個的確沒有讓我失望, 好綿, 今次我不費吹灰之力, 用了不需1分鐘便把整個幹掉...好厲害!
剛巧今天有少少餓, 買了一個
黎吃.
表面和底層都沒有烤到焦焦的脆脆
燒餅面層撒滿芝麻
煙煙un un 的紅豆餡都只是薄薄的一層
紅豆餡唔太甜,總之就非常好味
這個的確沒有讓我失望, 好綿,
2009-01-02 122 瀏覽
是日行街經過奇趣餅家,雖然剛剛吃過午餐,但被她新鮮出爐的糕餅的香氣所吸引,忍不住口買了豆沙燒餅($3)及蛋撻仔($2)各一件。豆沙燒餅剛剛出爐,表皮非常煙韌、豆沙涵呈流沙狀,熱辣辣。好味^^蛋撻仔都係熱辣辣,但係個皮吾知點解怪怪地,吾知係咩皮=.=. 相對較普通。

奇趣餅家, 客似雲來!
新鮮出爐的蛋攤+酥角
光酥餅+米通
$5 (其他)
新鮮出爐的蛋攤+酥角
光酥餅+米通
2008-12-29 46 瀏覽
每次經過旺角花園街,奇趣的門口總是水泄不通作為一個路人,可能難免會覺得麻煩但作為一個客人,就總會抱著滿足的心情去買野食今次去買好評如潮的豆沙燒餅一到埗,只見老闆運出一兜新鮮熱辣的燒餅再手勢純熟地「拋」落筲箕中,未食已先叫人大開眼界買了五個豆沙餅,捧著曖笠笠,入口香軟甜糯,十分討喜不過這麼新鮮的食物建議大家趁熱吃放進雪櫃後第二天變硬變涷,失去原味- -'''
每次經過旺角花園街,奇趣的門口總是水泄不通
作為一個路人,可能難免會覺得麻煩
但作為一個客人,就總會抱著滿足的心情去買野食

今次去買好評如潮的豆沙燒餅
一到埗,只見老闆運出一兜新鮮熱辣的燒餅
再手勢純熟地「拋」落筲箕中,未食已先叫人大開眼界
買了五個豆沙餅,捧著曖笠笠,入口香軟甜糯,十分討喜
不過這麼新鮮的食物建議大家趁熱吃
放進雪櫃後第二天變硬變涷,失去原味- -'''
新鮮出爐豆沙燒餅
2008-12-28 24 瀏覽
趕在下午時候來的,好多人都在等新鮮的餅出爐,把整條街(原本就很窄)都塞住了。街坊們都不著急,但是我擠得緊,有點透不上氣。於是就快速要了僅有的核桃酥~核桃酥味道一般,不能算是很特別~而且很油~有機會的話還是要去試試豆沙餅~

核桃酥味道一般,不能算是很特別~
而且很油~
有機會的話還是要去試試豆沙餅~
2008-12-26 32 瀏覽
好耐之前試過呢度既豆沙燒餅,聽聞係好好味,咁鍾意食燒餅既我點可以執輸但係食落… 頗為失望,可能因為佢只係暖,整體唔特別而且覺得有點過甜 (不過而家覺得佢唔甜,因為自己越黎越食得甜)平安夜下午突然黎舖燒餅癮,沿住條巷仔一路行入去都見到好多人拎住個燒餅同朋友一人買左一個黎食,$3@  價錢合理拎上手熱辣辣 就算味道普通,都已經可以令人食指大動一咬,糯米皮軟糯,好香,亦不會太甜咬左一兩啖已經見到紅豆沙餡,豆沙唔會好甜,有紅豆香,起哂沙,認真唔錯有下次!一比完錢拎上手就已經忍唔住要食,所以無影相
但係食落… 頗為失望,可能因為佢只係暖,整體唔特別

同朋友一人買左一個黎食,$3@  價錢合理
拎上手熱辣辣
 就算味道普通,都已經可以令人食指大動
一咬,糯米皮軟糯,好香,亦不會太甜

有下次!
一比完錢拎上手就已經忍唔住要食,所以無影相