2010-07-08 18 瀏覽
呢間食過好多次啦, 行開花園街都會去食個豆沙燒餅, 好味, 唔太甜, d粉 "煙un" 得黎又唔 "痴呀", 熱食最好食另外, 會買佢既光酥餅, 好食, 又新鮮, 因每次到五六點都賣晒架啦, 15蚊兩包(唔知依家仲係咪呢個價), 抵食 仲有好多野都唔錯, 蛋撻仔, 椰撻, 蛋散, 牛耳, 合桃酥..............., 時時見好多街坊幫襯

呢間食過好多次啦, 行開花園街都會去食個豆沙燒餅

外賣自取
2010-07-08 26 瀏覽
今日咁岩經過花園街見到呢間野..諗起之前係openrice見過D人話好食.. 蛋撻岩岩出爐..仲要係曲奇皮!! 但食完飯好飽無買到..買左牛耳..可以一路行一路試..幾好食..唔會話好鹹好濃味下次一定要試埋其他
今日咁岩經過花園街見到呢間野..
諗起之前係openrice見過D人話好食..
蛋撻岩岩出爐..仲要係曲奇皮!! 但食完飯好飽無買到..
買左牛耳..可以一路行一路試..幾好食..唔會話好鹹好濃味
下次一定要試埋其他
2010-07-07
外賣自取
2010-07-01 18 瀏覽
今日去開旺角,行下花園街,睇下有咩好食,行緊時已經見到好多人拿住奇趣餅家個袋食緊,跟住行前D就見到奇趣餅家啦,之前睇過食評話紅豆燒餅好食,於是就買左個試,(不過已經唔係$5兩個啦),嘩!拎係手仲熱架!我急不及待咬一口..好煙「銀」,紅豆甜度恰到好處,餡料又足,重要既係一D都唔油膩!食多幾個都唔怕肥囉!下次去一定再食!仲要試下其他出品!
今日去開旺角,行下花園街,睇下有咩好食,
行緊時已經見到好多人拿住奇趣餅家個袋食緊,
跟住行前D就見到奇趣餅家啦,
之前睇過食評話紅豆燒餅好食,
於是就買左個試,(不過已經唔係$5兩個啦),
嘩!拎係手仲熱架!我急不及待咬一口..
好煙「銀」,紅豆甜度恰到好處,餡料又足,
重要既係一D都唔油膩!食多幾個都唔怕肥囉!
下次去一定再食!仲要試下其他出品!
2010-07-01
  • 紅豆燒餅
2010-06-30 21 瀏覽
細細個已經裊很喜歡吃光酥餅,我還記得那時的光酥餅好似成張臉咁大,要吃2日才吃完。 年紀大了,唔係好多地方有得賣,有得賣又未必好食。 這間奇趣餅家伙係旺角已經好多年,老字號啊! 我都食咗佢好多年,仍然保持到水準,還有雞仔餅和香蕉糕,味道都好好!
2010-06-28
$5 (其他)
  • 香蕉糕
  • 雞仔餅
2010-05-28 64 瀏覽
奇趣的豆沙燒餅曾經是媽媽的最愛(當然我才是媽媽的最...最...最愛啦哈哈...唔知羞), 曾幾何時媽媽差不多一星期便嚷著要出旺角買一次, 今次已經闊別了大半年, 不知是否希望越大, 失望更大, 媽媽吃完第一口就同我講"都唔好食嘅", 我都試咗一啖點解會咁ga...我同媽媽嘅結論係"比以前甜咗d, 口感差咗d, 少了以往煙煙un un, 吃起來有點兒"削"..."令媽媽失望透了~而我每次想買都買哂嘅雞旦糕, 終於都有啦~yeah...殊不知...唉~連普通的麵包店也不如, 自問是一個甜魔, 吃起來亦覺得略甜, 而且越吃越覺得有一種粉在口中, OMG總之食到個口好粉啦, 唔掂呀~如果呢種叫好食, 大同就係好好食, 榮華就係超好食...哈哈anyway, 短期內無回頭
", 我都試咗一啖
點解會咁ga
"令媽媽失望透了
~

而我每次想買都買哂嘅雞旦糕, 終於都有啦~yeah
總之食到個口好粉啦

anyway, 短期內無回頭
2010-05-23
$13 (其他)
2010-05-06 76 瀏覽
平時食開燒餅架~ 今次男友不單止買燒餅比我食喎,仲有光酥餅其實我己經買咗一段時間才拿出來食幸好還未過期~ 味道仲唔錯添~平時食開既光酥餅有好強烈既蜆水味~但呢間就無~我同事平時都唔食都覺得好好味~ 真係唔錯丫
平時食開燒餅架~ 今次男友不單止買燒餅比我食喎,仲有光酥餅
其實我己經買咗一段時間才拿出來食
幸好還未過期~
我同事平時都唔食都覺得好好味~ 真係唔錯丫
2010-05-01
2010-04-28 65 瀏覽
上個星期日同阿媽去花園街, 佢話奇趣嘅光蘇餅好味喎, 咁咪買兩包囉.一買就即刻開左一包黎食嘞, 又真係幾好食喎 食左一包都ok , 咁另一包過左幾日至食... 點知一食就覺得唔多妥.... 有陣怪味嘅 好"功"鼻架!咁今日咪走去同佢地講囉; 佢地竟然比番4蚊我阿媽喎.....大佬呀15 蚊兩包, 佢比番4蚊我... 又唔係我錯先至頂住條氣ma 我阿媽仲話個女人好惡添呀我都係唔去好過去, 費事食到d好"功"鼻嘅光蘇餅

一買就即刻開左一包黎食嘞, 又真係幾好食喎
好"功"鼻架!

我阿媽仲話個女人好惡添呀

我都係唔去好過去, 費事食到d好"功"鼻嘅光蘇餅
2010-04-18
新鮮出爐, 13元五個, 紅豆沙燒餅好味, 幾多豆沙, 又唔會好SWEET, D芝麻仲好香 老子號, 仍是有他的生存空間既D人都好快手, 因為太多人買了, 一行埋去便問你要咩, 你要想一下時, 佢便會立即問下一位, 唔好阻住條龍呀
老子號, 仍是有他的生存空間既

2010-04-21
$2.6
2010-04-20 31 瀏覽
我平時好鐘意食埋些乾淨淨又淡茂茂的東西,好似蒸饅頭呀,光酥餅.幾日吃一轉已經是慣常事了~上個月出城最後無響萬家燒餅皇/奇趣買'手信'回家,心有點戚戚的今天又再出旺角,回程前專登行返去花園街,找我的光酥餅.從人群中轉入去,剛好企在放光酥餅的檯面前,見淨下數量不多,就醒起某些食評話過光酥餅是賣完就無,於是諗都無諗立即拿起一包小粒光酥餅$8.雖然我鐘意食大光酥多一點想付錢的時,剛好有一大盤豆沙燒餅倒下來,哇~豆沙燒餅我都鐘意食,而且新鮮出爐的,沒有忍到的理由吧.亦都買了一個$3.上到巴士,先解決熱騰騰又軟淋淋的燒餅先.餅底一邊灑滿芝麻,一邊煎到少少脆身,質感煙韌,吃起上來非常香口,裡頭的豆沙蓉並不太甜,份量少少但以配合這個餅量是剛剛好的!燒餅都已經咁好吃,光酥餅更令我更期待色水上有烘烤的啡啡地色,好吸引,質感未算太乾,吃落似蛋糕多一點.當中的甜味比我吃開的cheap光酥餅甜很多,吃到我吃到痛.總之沒有給到我是在吃光酥餅的感覺哦.可能是我不懂欣賞佢啦,還是雜貨店買到的光酥餅才合我口味*今次評分是for豆沙燒餅的*@@
幾日吃一轉已經是慣常事了~

今天又再出旺角,回程前專登行返去花園街,找我的光酥餅.

燒餅都已經咁好吃,光酥餅更令我更期待
.總之沒有給到我是在吃光酥餅的感覺哦.

可能是我不懂欣賞佢啦,還是雜貨店買到的光酥餅才合我口味

*今次評分是for豆沙燒餅的*@@
出爐後五分鐘的美味
薄薄一片.充滿豆沙
不合我口味的光酥=O=
2010-04-18
出爐後五分鐘的美味
薄薄一片.充滿豆沙
2010-04-16 927 瀏覽
奇趣餅家既光酥餅由細食到大, 今日行經花園街, 又點可以唔去買返個呢? 見到大大細細既光酥餅, 個個都想買, 最後阿媽話買個細既, 因為一啖一個, 感覺爽d, agree~ 就買一包啦, 一包12個, $7.5, 120g~ 正. 我即買即食, 不消10分鐘, 全部被我ko哂. 係, 你冇睇錯, 係10分鐘內, 食哂12個! 係咪好厲害呢? 其實我唔肚餓, 但真係好好味~ 非常軟+鬆, 又唔會好乾 (唔怕啃死!), 有d似面包其實~ 一粒細細個, 好快就會唔經唔覺食哂架喇~ 好好好好好味, 我愛光酥餅!

好好好好好味, 我愛光酥餅!
雞仔餅
大大細細既光酥餅
即買即食. 唔怕過期~
2010-04-16
$7.5
雞仔餅
大大細細既光酥餅
即買即食. 唔怕過期~
真係值得一讚就係佢吔既燒餅永遠都咁好食, 就算放咗雪柜再翻熱都依然好味道~當然翻"ding"都要保存水份啦~咁就不怕硬呀~
真係值得一讚就係佢吔既燒餅

永遠都咁好食, 就算放咗雪柜再翻熱都依然好味道~
當然翻"ding"都要保存水份啦~
咁就不怕硬呀~

2010-04-11
$3 (早餐)
2010-04-10 19 瀏覽
每次去旺角一定要行過黎睇下有冇光酥餅仔, 成日都賣哂, 要買真係要6點前啊~今日5點左右去到, 好彩仲有貨, 跟住就買左6包啦, 呢樣我覺得係旺角名物, 所以每次買都買多幾包, 送禮自奉一樣咁好另外同事推介蓮蓉棋子餅(10蚊3個), 又係好食, 買過榮華果D(9蚊3個), 都冇奇趣咁好食!

2010-04-09
  • 蓮蓉棋子餅
2010-02-22 51 瀏覽
一間由細食到大的餅家.以前怕小店旁邊的雞檔, 會企到好遠好遠,等阿媽買燒餅.而加冇乜好怕, 今日一齊去買賀年食品~虎年第一炮賀年食品:- 油角仔保持住多餡, 一d都冇馬虎.要成60蚊一磅好貴呀!一年一次大家happy啦~ 笑口棗唔會一食入口就成口油, 不過人大左好似冇咁鍾意食咯.下年油角仔唔知會唔會變成65蚊呢?
一間由細食到大的餅家.

以前怕小店旁邊的雞檔, 會企到好遠好遠,
等阿媽買燒餅.
而加冇乜好怕, 今日一齊去買賀年食品~

虎年第一炮賀年食品:-
油角仔
保持住多餡, 一d都冇馬虎.
要成60蚊一磅好貴呀!一年一次大家happy啦~
笑口棗
唔會一食入口就成口油, 不過人大左好似冇咁鍾意食咯.

下年油角仔唔知會唔會變成65蚊呢?
2010-02-11
2010-01-05 156 瀏覽
上次食完個豆沙燒餅之後愛上左喜歡佢唔係甘甜, 好煙韌..不過如果豆沙再少d就prefect了~所以行街前先黎個淨燒餅($2)... 岩哂我...行完街..返轉頭再買返屋企..多人到....一於唔執輸蛋撻仔一打 $16 : 返到屋企都仲熱, 好好食, 好香蛋味, 一口一個, 曲奇皮好脆豆沙燒餅5個 $13 : 叮返熱做早餐都好好食~淨燒餅3個 $5: 一流乾酥餅一包 $8: good, 唔會好乾
上次食完個豆沙燒餅之後愛上左

所以行街前先黎個淨燒餅($2)... 岩哂我...

行完街..返轉頭再買返屋企..
多人到....

一於唔執輸

豆沙燒餅5個 $13 : 叮返熱做早餐都好好食~
淨燒餅3個 $5: 一流
淨燒餅
豆沙燒餅
蛋撻仔
2009-12-23 25 瀏覽
哈.....我細細個就聽過呢個名la~我細細個就食過呢個餅la~以前細細個去旺中睇醫生....之後就會去呢到買野食......好好味架個 燒餅.....又抵食....一個人食2個都夠lu~咁已經可以當一個lunch~~仲有牛耳...都好好食!!!!雞仔餅就唔係成日都見佢出爐~好小買到黎食~但燒餅就成日都有....熱辣辣,,,,正凍冰冰的日子,,,有熱辣辣的餅在手,,,
哈.....
我細細個就聽過呢個名la~

我細細個就食過呢個餅la~

咁已經可以當一個lunch~~

仲有牛耳...都好好食!!!!

雞仔餅就唔係成日都見佢出爐~好小買到黎食~

但燒餅就成日都有....熱辣辣,,,,正

凍冰冰的日子,,,有熱辣辣的餅在手,,,
2009-12-22