3天前
上次跟公司團隊到灣仔太湖海鮮酒家搞活動,擺咗五圍枱,試咗佢哋嘅商務套餐。 先講環境,典型老派酒家格局,枱與枱之間算寬敞,傾計唔使就住就住。服務方面,阿姐們手腳麻利,換骨碟、添茶都跟得幾貼,抵讚!餸菜方面,椒鹽豆腐外脆內嫩,調味恰到好處;涼瓜炒大蝦嘅涼瓜處理得夠爽脆,完全冇苦澀味。個人最欣賞係欖菜炒豆角,鑊氣十足,豆角保持翠綠爽口。鮑魚雖非頂級貨色,但炆得夠淋又入味;西芹腰果帶子就略嫌普通,帶子稍細粒。斑片火候控制得幾好,肉質嫩滑無骨,最啱我呢啲怕吐骨嘅懶人。整體而言,太湖嘅菜式穩打穩紮,份量十足,味道屬中上水平,尤其適合需要招呼客人嘅商務場合。雖然無乜驚喜位,但勝在唔會失手,價錢亦合理,難怪平日夜晚都坐滿晒公司客。如果下次再搞部門聚餐,呢度依然會係穩陣選擇。