2011-09-22 15 瀏覽
第一次係下午茶時段光顧,以為要等位,點知又唔駛等。見到個 tea menu 都係叫番個傳統野 "瑞士汁雞翼 配 炒飯",雞翼賣相同晚餐差不多,水準有保持。個炒飯就要熱食,因個冷氣太大,碟飯好快會凍曬。另外再叫咗件西多士,呢個一般,下次可以試其他款的下午茶套餐。好多時都覺得去太平館餐廳都係食個感覺,不過本人覺得還是總店更有古舊的味道。
第一次係下午茶時段光顧,
以為要等位,點知又唔駛等。
個炒飯就要熱食,因個冷氣太大,碟飯好快會凍曬。
瑞士汁雞翼跟炒飯
另外再叫咗件西多士,
呢個一般,
下次可以試其他款的下午茶套餐。
西多士
好多時都覺得去太平館餐廳都係食個感覺,
不過本人覺得還是總店更有古舊的味道。

2011-09-10
瑞士汁雞翼跟炒飯
  • 瑞士汁雞翼
2011-08-23 201 瀏覽
從小就聽過太平館餐廳的瑞士雞翼很有名, 但就一次都沒有吃過之前就是因為明星到太平館吃飯被拍, 關心的不是他們的事情, 而是這裡的燒豬脾跟芩味牛舌找了一晚跟朋友第一次到訪太平館. 叫了一個套餐, 再單點了焗蟹蓋, 岑味牛舌跟梳乎厘套餐的餐包, 沙拉跟餐湯. 沙拉味道不過不失, 沙拉有片煙三文魚但就沒有什麼味道, 美奶滋也下了不少餐湯有很多蝦肉, 喝起來也蠻有蝦味的, 餐湯就不錯喝焗蟹蓋看到有焗蟹蓋, 想試這個多於燒豬脾, 就捨棄了燒豬脾要了這個但這個蟹蓋真的很一般, 裡面有蠻多麵粉, 蟹肉下得比較少, 吃起來糊糊的不過蟹肉的味道還蠻鮮甜的, 奶油香也有, 就是麵粉下太多早知道就點燒豬脾, 應該沒有那麼失望岑味牛舌原來岑味是指加了雞肝的醬汁. 牛舌有三大塊, 切得蠻厚的這個牛舌好好吃! 醬汁有很豐腴的肝香, 吃起來也有些酒味, 配上牛舌充滿很香的不同味道牛舌做得很軟腍, 厚切的牛舌質感更明顯. 很喜歡這個牛舌, 特別又好吃瑞士雞翼太平館的名物瑞士雞翼, 上的雞中翼+雞翼尖瑞士汁的味道沒有想像中的甜, 這樣的甜度很剛好. 瑞士汁很入味, 雞翼吃起來很有瑞士汁的香味雞翼的皮還保留了一些彈性不會
從小就聽過太平館餐廳的瑞士雞翼很有名, 但就一次都沒有吃過
餐包
salad
餐湯
蠻多蝦肉
餐湯有很多蝦肉, 喝起來也蠻有蝦味的, 餐湯就不錯喝
焗蟹蓋
不過蟹肉的味道還蠻鮮甜的, 奶油香也有, 就是麵粉下太多
早知道就點燒豬脾, 應該沒有那麼失望
岑味牛舌
原來岑味是指加了雞肝的醬汁. 牛舌有三大塊, 切得蠻厚的
瑞士雞翼
太平館的名物瑞士雞翼, 上的雞中翼+雞翼尖
雞翼的皮還保留了一些彈性不會軟趴趴的, 這個swiss wings真的很好吃
炒雜菜
套餐有的炒雜菜, 味道就是很家常的炒菜, 蒜下了不少來提味
有那麼多肉類來道雜菜也蠻好的, 中和一下口腔的味道
瑞士汁炒河
乾炒牛河跟瑞士汁牛河選了這個, 朋友很喜歡這裡的瑞士汁
一碟白色河粉作底, 上面是用瑞士汁還有牛肉, 要自己拌勻來吃
拌勻後的炒河
拌好之後河粉都蘸了瑞士汁, 吃起來不會是怪怪的甜味, 味道是有肉味之中帶甜
牛肉軟嫩, 但吃起來沒有梳打粉的味道. 整個炒河夠味而不油, 也是好吃的一道
太平館式焗梳乎厘
最後試了這個巨大的梳乎厘, 很大一個女生看到覺得很興奮, 焗好出來很香
焗梳乎厘
他們的羹叉都比一般的大好多, 容易分配. 中間有點空心的
吃起來很鬆軟, 充滿清香的雞蛋味道, 奶味就比較淡了一點
很像小時候吃過的懷舊蛋糕再要鬆一點. 說真的味道說不上驚艷, 但就是平實的好吃

試過太平館, 覺得他們真的是一家做得很好吃的港式西餐, 服務也很不錯
瑞士汁做得很香, 甜甜的很好吃. 下次會再來試試他們的燒豬脾
餐湯
蠻多蝦肉
拌勻後的炒河
2011-08-12 21 瀏覽
有朋自英國回港, 約係尖咀食飯. 諗極都諗唔到之際, 係openrice見到呢間老字號既鼓油西餐廳, 決定試一試由於有訂位, 所以唔洗等位. 現場所見其實如果唔book位都應該有位, 不過都幾多人, 有大約8成人左右.打開餐牌, 價錢都真係唔平, 閒閒地一個餐都百幾二百蚊一位, 一個意粉都要差不多一百蚊.經過商議後, 決定叫個套餐再加野龍蝦湯或大蝦沙律由於我地4個人唔夠分個湯, 所以2個都要左大蝦沙律. 如圖所見, 正確名稱應該叫''沙律醬浸大蝦''. 一大pat沙律醬真係好似唔洗錢一樣, 起碼有2,3吋厚. 不過當中既大蝦其實不錯的, 有起碼4,5隻, 都幾爽口. 如果唔係D沙律醬, 呢個沙律真的不錯.瑞士雞翼 (6隻)店內最出名既瑞士雞翼. 雞翼算滑, 大小適中, 不過味道來講驚喜唔大. 感覺我阿媽係屋企整既都仲入味過佢. 有少少失望.瑞士汁炒牛河比普通乾炒牛河甜. 不過唔講得上十分好食. 味道好濃, 牛肉不錯, 唔會好UN, 都幾多片呀.甜品 - 花餅2件呢2件花餅真係冇法子形容. 一食第一啖, 一種平價奶油味道巳強烈地停留係口腔內. 呢種味道真係十幾年都冇食過. 食左一口, 實
有朋自英國回港, 約係尖咀食飯. 諗極都諗唔到之際,
係openrice見到呢間老字號既鼓油西餐廳, 決定試一試

經過商議後, 決定叫個套餐再加野

龍蝦湯或大蝦沙律

瑞士雞翼 (6隻)

甜品 - 花餅2件
呢2件花餅真係冇法子形容. 一食第一啖, 一種平價奶油味道巳強烈地停留係口腔內. 呢種味道真係十幾年都冇食過. 食左一口, 實在冇辦法再擺第二啖入口.

除左餐, 我地仲叫左D散既:
燴牛脷意粉
呢個意粉其實十分不錯, 份量好多, 牛脷都有好多條, 汁亦都好多, 甚至可以用太多來形容. 味道亦係偏濃, 不過意粉好入味, 茄醬味唔會好酸, 甜甜地恰到好處.

巨型梳乎里
之前睇過其他食評都話過好巨型, 估唔到上枱時大家都嘩嘩聲. 真係好大個. 不過其實內裡全部都係泡狀, 所以要清哂其實都唔係好難. 個皮少少硬, 幾好食, 內裡好有蛋香, 好似食緊紙包蛋糕 + 燉蛋咁. 偏甜, 唔食得甜既人會唔中意.

順帶一提餐廳既服務, 之前係其他食評都講過呢度既侍應服務態度差. 今晚都見識到少少. 由於老字號, 所以侍應清一色係上左年紀既中年男人. 點菜時問侍應有咩好介紹, 侍應係唔會理你的, 跟住以為你點完, 自行會收哂你D餐牌. 又好似用餐之際, 人地未食完就會好快手地問你: 你唔食架呵?跟住就照收碟, 除非要叫住佢唔好收. 語氣雖然係麻麻, 不過尚可接受.
不過其實呢度既野份量都幾大, 我地3女1男食完以上既野都十分之飽.
埋單4個人食左$4XX, 其實唔算好貴, 不過有得揀下次都唔會再去.

• 梳乎里
2011-07-17 33 瀏覽
行過太平館門口,發現原來太平館都有下午茶餐;平日晚餐到太平館一食都一百幾十,下午茶餐四五十蚊就有交易,咪黎食下 “平野” 囉~叫左個焗芝士肉醬意粉,45蚊,本來重驚好大個食唔哂....一黎到就令我 O哂嘴 =O=個碟已經好細...D意粉重好少...45蚊,俾到我10蚊的份量味道方面,好多汁....好多汁....意粉已經好少,但汁一樣落咁多多到啖啖都好似食肉醬咁! 我想食意粉要搵囉!!!!肉醬是用舊式的做法,豉油和喼汁,沒一點茄汁味。食物仍保持六七十年代的港式西餐廳味道,刻意保留還是不求進步?保留特色是好事,但應該在保持特色上加以改良,才能迎合現代人的口味。意粉已經少,碟又細,但鋪上濃濃厚厚的醬汁,令人看不清下面的意粉,還已為盛得滿滿的。無論如何,總令人有被騙的感覺....
行過太平館門口,發現原來太平館都有下午茶餐;

叫左個焗芝士肉醬意粉,45蚊,本來重驚好大個食唔哂....
一黎到就令我 O哂嘴 =O=

味道方面,好多汁....好多汁....

意粉已經好少,但汁一樣落咁多
多到啖啖都好似食肉醬咁! 我想食意粉要搵囉!!!!

肉醬是用舊式的做法,豉油和喼汁,沒一點茄汁味。

無論如何,總令人有被騙的感覺....
2011-07-05 65 瀏覽
長期減肥的我,晚餐能不吃就不吃。怎知朋友約去太平館,腦海即時浮現梳乎厘的樣子。4個人,要了招牌2人套餐、瑞士雞翼、焗鮮茄豬扒飯和梳乎厘。招牌2人餐,除了上面,還有2個餐包。買單不連小費 $747。這裡,說不上不好吃,但如此價錢,還有很多選擇,選擇不會經常來。
2011-07-03
40 分鐘 (堂食)
乾炒牛河
海龍王湯2個
乳鴿1隻,配上瑞士汁,很美味
瑞士雞翼,單叫的有8隻,味道無傳說般甜。
梳乎厘,最好吃,令我回味無窮。
  • 梳乎里
7月2日和S先生參觀​完科學館後到了尖沙咀​的太平館看看有沒有位​子,吃了一頓熱鬧溫馨​的晚飯 。坐下已差不多晚上九​時,依然很多人,熱鬧​程度真比美翠華!我們​點了一個瑞士雞翼套餐​和蝦多士。先來的蝦多​士真的很香脆,麵包和​蝦膠中間有些很香的肉​碎,即管問一下侍應那​是什麼,他們太有性格​了、沒甚耐性,也不知​道他說了什麼,不果好​味便承了!瑞士雞翼依​然入味,最愛它連翼尖​上,對於愛吃骨的我來​說,真的捧極;,焗豬扒​飯也不錯,一粒粒金黃​蛋炒飯底很香,想起了​媽媽小時候買我吃的新​鮮蕃茄豬扒飯,兩者不​同,但也勾起了那溫馨​感覺!沒記性的我,很​多時也易忘記,但味道​往往令我印象深刻。最​後,我為S先生的紅荳​冰加上了vanill​a ice cream,我覺得那​才完美呢!^_^
2011-07-02
  • 蝦多​士
  • 瑞士雞翼
  • 焗豬扒​飯
2011-05-24 199 瀏覽
有日看見朋友相片中一個巨大梳乎里,於是詢問之下知道太平館。openrice上亦不少對梳乎里、瑞士汁牛河的推介,就試試看!兩女一男,坐下待應即送上餐牌,先叫一個瑞士汁牛河,因為知道梳乎里size不小,所以再叫了一個瑞士汁雞翼便算。味道不如其他食評寫得出色,汁黑得像豉油卻欠瑞士汁的甜牛河有點油,雞翼對比下反而少一點。最後期待已久我梳乎里終於出場真係超級大!拍過兩張照便連忙拿起匙二話不說..果然入口即溶而且甜度適中梳乎里讓這餐補回不少分數!不過三個人食到最尾都有點濟,建議最少四個人食
有日看見朋友相片中一個巨大梳乎里,於是詢問之下知道太平館。

兩女一男,坐下待應即送上餐牌,
味道不如其他食評寫得出色,汁黑得像豉油卻欠瑞士汁的甜
瑞士汁牛河
牛河有點油,雞翼對比下反而少一點。
最後期待已久我梳乎里終於出場
真係超級大!
拍過兩張照便連忙拿起匙二話不說..
果然入口即溶而且甜度適中
梳乎里讓這餐補回不少分數!
不過三個人食到最尾都有點濟,建議最少四個人食
2011-02-22
2011-05-15 203 瀏覽
今晚心血來潮,想和老公外出吃飯,五點半打來訂位,幾間都full book了!?印象中,每次來太平館,都不會太人多。因為想吃,便來等位。估不到,接線生沒欺騙我,來到真是有人龍的!左想右想,覺得套餐的餐湯/麵包/餐飲/甜品吃罷已填飽肚啦,倒不如散叫,可吃多點款式.雀肉大蝦多士$48,沒什珍肝醬份量,味道也自然若隱若現.整件多士炸得夠脆,當餐前小食(而且有沙律拌碟),開一開胃。燻倉魚$210,古法精製,尾部有點似豆豉鯪魚魚質,燻味比切片魚身部份,更濃.這次新點的兩款東西都很滿意! 瑞士汁炒牛河,感覺比以前份量細小了,但食味沒變,依然夠汁,夠”Swiss”!梳乎里$105,伙計先生建議齊晒所有野,order就差不多喇!難得老公是次光臨目的是梳乎里,二人吃一份,確實大快朵頤!梳乎里雖是”一陣風”,但這裡份量那麼大,「實在感」很強!如果不做得那麼甜,便好點喇!埋單$494,太平館供應的食物,其實很多東西,在一般茶記都吃到,為何它的賣得特別貴?但仍有那麼多捧場客?相信因為它有著香港人的味道,份量是從前的,裝潢也是從前的,唯獨價格,必需跟著時代向前走.
!?印象中,每次來太平館,都不會太人多。
!
!
難得老公是次光臨目的是梳乎里
,二人吃一份,確實大快朵頤
估不到沒叫餐,都有餐包吃
煙倉魚
2011-05-13
10 分鐘 (堂食)
估不到沒叫餐,都有餐包吃
梳乎里
  • 燻倉魚、瑞士汁炒牛河、梳乎里
2011-04-07 21 瀏覽
早聽聞太平館的梳乎厘係超巨形, 但巨形得嚟又貴, 貴得嚟又唔好食, 我情願食多幾個細仲好...............趁下午茶時間試下呢個梳乎厘, 餐牌寫住2人份量, 但個價錢貴到可以食個晚餐lor~~落單時個伙計話要等三十分鐘, ok冇問題, 但等咗十五分鐘左右已經有得食, 望落唔錯, 但食落就認真唔掂當, 只係得佢個皮係最正, 脆卜卜, 但中間竟然仲係泡泡, 咁即係未熟啦~~ 當想叫佢翻焗時, 見到個盆旁邊同個底果d已經熟到唔熟, 變到好似蛋糕咁樣, 一d都唔似梳秋厘, 而且味道認真麻麻, 我同個朋友仲食到有少少特別, 可能係其中有1隻蛋開始變壞..............經過今次之後, 我諗都唔會再有機會食呢間, 因為又貴又唔好食............

梳乎厘
2011-01-24
2011-03-13 43 瀏覽
和好友聚舊, 佢揀咗呢間以瑞士雞翼聞名的餐館, 不過我哋冇點到雞翼好友喜歡食魚, 又想試試呢度出名的焗蟹蓋, 所以分呢叫了兩個SET煙燻倉魚SET魚略咸, 而且有點靱, 味道只是OK焗蟹蓋SET釀蟹蓋內只吃到少少蟹肉, SIZE好細兩個SET一個跟炒飯一個跟沙律, 有湯, 飲品&甜品, 但係個人覺得唔值差唔多兩舊一SET可能食'環境'吧, 但鄰枱有一大班人在'高談闊論' , 現場比茶餐廳還要嘈, 咩氣氛都破壞晒

煙燻倉魚SET
魚略咸, 而且有點靱, 味道只是OK

焗蟹蓋SET
釀蟹蓋內只吃到少少蟹肉, SIZE好細

煙燻倉魚
2011-02-24
煙燻倉魚
2010-12-23 147 瀏覽
Undoubtedly, the Swiss sauce chicken wings is the signature dish of the restaurant. But for me, the Huge Puffy souflee is always the reason i revisited it again and again. If you always find the chocolate souflee with fruits or cream in it served in posh restaurant boring, you must try the one in Tai Ping Koon. This mega souflee is at least 6 times that of the normal ones. I would say it is modified in a chinese way, you wouldn’t find it too sweet nor heavy. What you get from the mega souflee is the natural taste of egg.

And the unique thing about this souflee is definitely its size! The dish is as big as your head. Looking at it when it is hot and puffy if my favourite time. A piece of advice, always order it at the beginning of the meal, because you have to expect yourself to be waiting for that for at least 20 minutes. I often have just the souflee for afternoon tea ($98 for two with drinks). Even when you have to sit there and wait for 20 mins, it is still worth the time

On a side note, I love their bread served with the bread. It taste a bit like french brioche, but less sweet. You can have them takeaway at $5 each.

• Souflee
  • bread
2010-11-20 41 瀏覽
今日同一堆數字搏鬥完後, 見老婆接我放學, 就在尖東區發掘吓有咩好嘢食, 行吓行吓, 就去咗太平館 可能時間有點兒夜 (九點半後), 無需要等候就可以入座, 而且侍應招呼周到, 值得一讚 雖然知道太平館有好多招牌菜, 但總覺得花多眼亂, 結果唔諗咁多, 叫個招牌菜二人餐及一隻乳鴿1. 海龍皇湯: 材料十足, 味道上可以, 雖然我總覺得有點蕃茄湯既味道2. 鮮蝦沙律: 無咩特別啦3. 瑞士雞翼: 一貫水準啦, 無咩大驚喜4. 干炒牛河: 招牌菜之一, 有點傳統干炒牛河應有的味道及口感, 只嫌顏色有點偏深5. 太平館乳鴿: 有點兒普通, 味道較淡, 角質有點粗6. 甜品: 啫喱, 本身要了一個忌廉cake, 不過賣哂, 唯有要了兩個啫喱, 味道不錯 雖然價錢有點兒貴, 不過值得一試

2. 鮮蝦沙律: 無咩特別啦
3. 瑞士雞翼: 一貫水準啦, 無咩大驚喜
5. 太平館乳鴿: 有點兒普通, 味道較淡, 角質有點粗

雖然價錢有點兒貴, 不過值得一試
2010-11-17
2010-10-30 24 瀏覽
n年前同屋企人黎食過,招牌菜都係瑞士雞翼,乳鴿,牛河,疏乎尼....今次再去,都係要食返lei幾樣先得~話晒150年歷史,餐廳裝修古舊,waiter都係叔叔級...唔同o既係已經用電腦入單...好彩一早book左位,三個食,坐卡位...叫左個二人餐再加一碟野,加埋甜品就夠喇....我地三個人,但叔叔拎左三個餐包比我地,但我好衰呀,叫佢拎返走一個,我唔想浪費呀,因為食左包我驚食唔落後面d野,...kakakaa要(餐) 海皇湯, 好濃好似龍蝦湯帶少少蕃茄酸味,有蝦肉有魚咁,都幾好味...(餐) 蝦沙律, 細細碟有幾隻蝦,薯仔雜果紅腰豆咁,都ok...(餐) 瑞士汁牛河, d粉可以再整散d,等佢唔好痴埋,個汁味道適中,牛肉唔太老,加左d豆角,但唔加都冇所謂,夠晒熱,都幾好味...(餐) 瑞士雞翼,6隻...一人兩隻o岩o岩好,個汁可以濃返少少,色水可以深d,味道ok,其實真係好易整咁,只係個汁係靈魂,鹵得時間一fit...(餐) 甜品有蛋糕,雪糕同jelly揀,我地揀左後面兩樣...真係好一般,雪糕冇乜味,唔知咩牌子...jelly都好淡....算啦,我地都係等食疏乎尼...燒雞鴿, 都算

燒雞鴿, 都算幾大隻,都成一舊水架...加埋d檸檬汁,都幾正,係d肉老d喇...都yummy o既
焗疏乎尼, 之前睇其他人d相見到好燶咁呀,我地叫叔叔唔好焗咁燶呀,....需時半個鐘,我地都好心急會唔會焗燶呢...好彩冇呀,今次焗得好靚呀,係好大個呀,但入面係一陣風,濕左少少,甜左少少...個皮就好香好好食...

overall 呢...如果未去過,太平館係幾值得去返次食下,而家好少d咁old style o既餐廳架喇,雖然d waiter都係叔叔級,但佢地都幾nice,執台落單都勁快呀,係就係貴左d啦,一碟雞翼百幾蚊喎...下次如果再去呢...我想試下焗蟹蓋呀...海鮮類咁啦~
2010-05-26 96 瀏覽
隔左一排冇去太平館了,上次係假日下午去中環果邊,今次係平日晚上黎尖沙咀呢邊,或者因為出名,所以幾時都係咁多人食....但係覺得呢邊d員工好似有禮貌d同醒目d~例牌梗係食瑞士汁炒牛河,其實唔知有咩吸引,但就係唔會點其他菜式,另外仲叫左瑞士汁雞翼餐,但因為掛住食所以冇影相....本身唔太食鹹野,所以覺得個瑞士汁好濃,好彩有人幫手KO,如果一個人食晒就真係跑1日步都唔掂。但要食瑞士汁菜式,我淨係諗到太平館...

瑞士汁炒牛河
  • 瑞士汁雞翼,瑞士汁牛河
2010-05-14 119 瀏覽
母親節前夕的週五晚上,七時多已經全店滿席, 好在時前book定位 爸,媽,家姐,我共四人都係首次試食太平館哩點了個二人套餐加一個"懷舊套餐"二人套餐的主菜是 瑞士汁乳鴿 和 瑞士汁肉片炒河肉片炒河的肉片很嫩滑, 配上瑞士汁的味道還真的很不錯, 對於首次吃的我們更見新鮮而那乳鴿也不錯, 雖然本人不愛吃, 只吃了少許, 起碼唔係無肉食懷舊套餐的主菜是瑞士汁鵪春一隻和焗石班飯鵪春吃起來跟乳鴿有點像, 但相比當然乳鴿較好吃焗石班飯的石班很特別, 中間是卷著此火腿和紅蘿蔔絲等東西的, 而且不是慣常見的白汁焗飯, 我想應該也是瑞士汁吧, 效果也不錯啊最後當然要點個梳乎里齊齊吃吧比原定的30分鐘時間耐了點, 不過都無令我們先望的好吃吧值得一讚是當晚的待應服務態度十分良好, 真是意料之外

爸,媽,家姐,我共四人都係首次試食太平館哩

點了個二人套餐加一個"懷舊套餐"
二人套餐的主菜是 瑞士汁乳鴿 和 瑞士汁肉片炒河

懷舊套餐的主菜是瑞士汁鵪春一隻和焗石班飯
鵪春吃起來跟乳鴿有點像, 但相比當然乳鴿較好吃

最後當然要點個梳乎里齊齊吃吧
比原定的30分鐘時間耐了點, 不過都無令我們先望的好吃吧

值得一讚是當晚的待應服務態度十分良好, 真是意料之外
瑞士汁肉片炒河
瑞士汁乳鴿