2010-11-14 139 瀏覽
有次公司有人請食餅,看見盒子......「太子餅店」?盒內那件朱古力米芝士切餅、朱古力泡芙,深深吸引了我。吃過後也非常滿意!!然後立刻search,又看到cupcake很想試!得閒放工去買!誰知放工時段,cupcake售罄,只淨餘小量切餅。那星期六下午來的話,有喇卦......!這天買了Tiramisu cupcake、朱古力軟心切餅、斑蘭提子麵包。我問店員,tiramisu cupcake的蛋糕底係咪咖啡味,她說仲有d芝士味。真係咁特別咩?唔係囉!佢係嘉頓蛋糕的化身......這蛋糕質地同面頭的Mascarpone Cheese唔係咁夾。cupcake cake底唔應該咁求其囉。松露朱古力蛋糕與朱古力軟心切餅,分別是前者是mousse cake,後者是朱古力漿與朱古力蛋糕層層疊。所以揀了後者。朱古力漿比重太多了,唔係咁似食cake,一件share食無咁溜。其實看它的麵包,感覺不有點......沒有生氣,不過給我看到特別點的「斑蘭麵包」,也好啦,試吓麵包如何。麵包質地麻麻,少許的椰味,斑蘭味模糊,感覺似吃椰絲檳(走椰絲)。太子餅店裝潢比平民高檔少少,但好吃的,只有芝士餅和泡芙而已。
松露朱古力蛋糕朱古力軟心切餅,分別是前者是mousse cake,後者是朱古力漿與朱古力蛋糕層層疊。所以揀了後者。
麵包質地麻麻
,少許的椰味,斑蘭味模糊,感覺似吃椰絲檳(走椰絲)。
"cupcake"上有macaron呀!
朱古力米芝士切餅
Tiramisu cupcake
松露朱古力蛋糕
斑蘭提子麵包
2010-11-13
外賣自取
"cupcake"上有macaron呀!
朱古力米芝士切餅
松露朱古力蛋糕
2010-08-23 78 瀏覽
當人人都去買泰昌,蛋撻王,甚至乎美心,聖安娜,作為"散水餅"之時,近日有位同事升職之喜,便送來一盒太子餅店的西餅,也是一點小驚喜.吃了當中的朱古力蛋糕,質感濕潤,朱古力味濃厚,餘味帶點甘,比千篇一律的連鎖為佳.多謝女同事K的心意,希望繼續努力,更上一層樓

多謝女同事K的心意,希望繼續努力,更上一層樓
2010-08-15 85 瀏覽
屯門無好味蛋糕吃!上月要去上環律師樓,想找好餅吃,上openrice看看,這間不錯,剛巧又經過,一試門面不錯,餅很精緻,而且是驚喜價cupcake好靚,可惜我不好cupcake,只好chocolate cake於是挑了朱古力軟心蛋糕,好像是15元左右,價碼已先令人驚喜,平時買一件普通餅起碼20元一吃,有驚喜,一件15元(還是...18元?總之算好平)的蛋糕, 竟咁有水準!蛋糕面鋪上一層巧克力粉, 蛋糕做到千層糕咁,一層蛋糕一層濃厚的朱古力漿,濃度算好高感覺有很多層layer, 好好食!比起美心一類那些mousse多過cake的, 這個感覺好rich!比起starbucks要好得多!自此,一直念念不忘,成日想再去買,可惜一定沒機會去....大家經過呢間一定要去試下呀!男友就生日,諗緊好唔好去買個蛋糕給他
屯門無好味蛋糕吃!

門面不錯,餅很精緻,而且是驚喜價

比起starbucks要好得多!

自此,一直念念不忘,成日想再去買,可惜一定沒機會去....
大家經過呢間一定要去試下呀!

男友就生日,諗緊好唔好去買個蛋糕給他
2010-07-01
  • 朱古力蛋糕
最近,我經過見到有新甜品:木槺布甸系列。有士多啤梨木槺布甸、 芝士木槺布甸及芒果木槺布甸!另外,有 Tiramisu 同係新出品。我先買個麵包打底,然後食木槺布甸做飯後甜品!粟米鮮奶包 ( 原價 $12,特價 $8 )有些粟米粒,包質鬆軟,又有粟米味!令我想起山崎麵包嘅粟米方包味道。粟米經過烘焗之後,不可是爽甜,反而變得有點煙韌!略有口感!芝士木槺布甸 ( $15 )之前係 Cup-cake,今次木槺布甸係新產品。賣相跟 Cup-cake 同樣吸引,芝士木槺布甸表面設計取自上次 Cup-cake ( 請見相片 ) 嘅元素,好似朱古力 Cup-cake 嘅朱古力片;今次採用白朱古力片。另有4粒忌廉粒蓋上咖啡粉作為裝飾;同上次個Tiramitsu Cup-cake 相似!不過,呢部份依然好餾!所以,我只係食咗4份1!白朱古力片,薄薄幾片,不足以令人覺得餾,甜嘅味道跟三角白朱古力有幾分相似,以白色朱古力與啡色咖啡粉配搭之下,使賣相錦上添花。精彩部分,係下面木槺布甸。呢度唔係用瑪利餅壓成木槺粉,而係用瑪利餅乾碎代替,濕濕腍腍,配合滑溜溜嘅淡忌廉布甸,擁有雙重口感!一食就愛上!士多啤梨木槺布甸
最近,我經過見到有新甜品:木槺布甸系列。

我先買個麵包打底,然後食木槺布甸做飯後甜品

粟米鮮奶包 ( 原價 $12,特價 $8 )

芝士木槺布甸 ( $15 )
之前係 Cup-cake,今次木槺布甸係新產品。

士多啤梨木槺布甸 ( $15 )
以士多啤梨、藍莓、紅莓、兩條薄身白朱古力條作點綴!亦以忌廉及 Jelly 固定,配搭有心思!布甸面係士多啤梨蓉,酸酸甜甜,還食到士多啤梨籽;好醒胃!絕對唔會好似芝士味面頭嘅忌廉粒咁餾!布甸好香滑!士多啤梨木槺布甸如此好味!成為我最近嘅飯後甜品
士多啤梨木槺布甸
唔係用木槺粉,而係用餅乾碎代替
芝士木槺布甸
Tiramisu cup-cake 以忌廉粒蓋上咖啡粉作為裝飾
朱古力 Cup-cake 上有朱古力片作裝飾
粟米鮮奶包
除了木槺布甸系列,另有 Tiramisu 同係新出品。
士多啤梨木槺布甸 & 芒果木槺布甸
2010-08-05
士多啤梨木槺布甸
唔係用木槺粉,而係用餅乾碎代替
芝士木槺布甸
朱古力 Cup-cake 上有朱古力片作裝飾
粟米鮮奶包
除了木槺布甸系列,另有 Tiramisu 同係新出品。
士多啤梨木槺布甸 & 芒果木槺布甸
2010-07-15 43 瀏覽
午飯後,路經此地,看見蛋糕的價錢不貴也挺漂亮,於是買了一件作為飯後甜品。藍莓乳酪蛋糕($9):面層是藍莓醬和數粒藍莓,而蛋糕是藍莓乳酪及清蛋糕相間著。藍莓乳酪是粉紫色的,甜中帶酸;而清蛋糕軟綿綿,兩者配合得很好。整件蛋糕是甜而不膩,很清新又美味。另有綠茶蛋糕、芒果蛋糕、草莓蛋糕、Tiramisu、朱古力Truffle等,樣子也十分吸引,價錢都是$9-$10,有機會要試試。

藍莓乳酪蛋糕 (上面)
藍莓乳酪蛋糕 (側面)
2010-07-12
$9 (其他)
藍莓乳酪蛋糕 (上面)
藍莓乳酪蛋糕 (側面)
  • 藍莓乳酪蛋糕
2010-07-07 78 瀏覽
喺我住嘅屯門區,絕大部分賣西餅係連鎖式西餅店,見嚟見去都係果啲款!好 standard !上環呢間 "太子餅店",西餅及蛋糕做得精美、設計獨特、價錢合理!記得上年買咗 "美心" 個 <魔鬼蛋糕> 一家人食;結果,要分兩日食足 3 餐,就算幾好食都食到怕!今次,我唔買大蛋糕,加上媽咪膽固醇過高要戒口。索性買西餅一人一件,起碼唔使食得多咁餾!Cup-cake 唔係度度都有得買,雖然呢度只係得 4 款:Tiramisu 、 朱古力 、藍莓及雲呢拿!行行地買Cup-cake 賀細佬生日!順便俾個驚喜佢!買咗:朱古力 Cup-cake ( 俾細佬 ) $12好似朱古力花,有美感之餘又有藝術品 feeling。朱古力花係用薄身朱古力片做成,朱古力片淡味少少,唔會搶咗底層朱古力蛋糕嘅甜味!Tiramisu Cup-cake ( 俾自己 ) $12面層有幾粒朱古力豆,另有些cream 狀嘅裝飾被朱古力粉cover,底層係幾香幾甜又好味嘅咖啡蛋糕。食完變咗「烏嘴狗」!藍苺乳酪蛋糕 ( 俾爸爸 ) $9由於到咁上下年紀,新陳代謝會減慢,連味蕾會有所改變!我食嘢覺得甜,佢會覺得酸。所以我唔買

行行地買Cup-cake 賀細佬生日!順便俾個驚喜佢!

買咗:朱古力 Cup-cake ( 俾細佬 ) $12
好似朱古力花,有美感之餘又有藝術品 feeling。

Tiramisu Cup-cake ( 俾自己 ) $12

藍苺乳酪蛋糕 ( 俾爸爸 ) $9
由於到咁上下年紀,新陳代謝會減慢,連味蕾會有所改變!
我食嘢覺得甜,佢會覺得酸。所以我唔買芒果蛋糕俾爸爸!
今次,佢覺得件蛋糕甜甜地幾好味!唔會覺得咁餾!

前:Tiramisu cup-cake, 中:藍苺乳酪蛋糕, 後:朱古力 cup-cake
Tiramisu cup-cake & 朱古力 cup-cake
朱古力 cup-cake
好似成朵朱古力花
2010-07-02
1 分鐘 (外賣自取)
$11 (宵夜)
慶祝紀念
生日
朱古力 cup-cake
好似成朵朱古力花
  • Tiramisu Cup-cake
  • 朱古力 Cup-cake
  • 藍苺乳酪蛋糕
2010-04-19 48 瀏覽
車輪飽$6個門面幾企理光鮮,都係啲一般麵飽款,又有啲蜜糖同果醬賣見有車輪飽賣,買嚟懷念吓細個嘅時光拆開個袋都冇香味,食車輪飽都係為咗食啲提子,點知少得可憐,食落冇麵粉同牛油香咁簡單嘅車輪飽都唔好食,都唔會再試其他嘢囉
車輪飽$6

個門面幾企理光鮮,都係啲一般麵飽款,又有啲蜜糖同果醬賣
見有車輪飽賣,買嚟懷念吓細個嘅時光
拆開個袋都冇香味,食車輪飽都係為咗食啲提子,點知少得可憐
,食落冇麵粉同牛油香

咁簡單嘅車輪飽都唔好食,都唔會再試其他嘢囉
車輪飽$6
2010-04-16 66 瀏覽
放工經過太子餅店,見到佢喺門口個玻璃櫃擺咗 4 款 cupcake, 仲話做緊 promotion, 由原價 $18 減至 $12 一件。4 款杯子蛋糕就分別係藍莓、朱古力、雲呢拿及 Tiramisu. 我呢個朱古力怪自然係買咗朱古力同Tiramisu各一件返屋企,同亞仔齊齊分享喇。朱古力蛋糕 --- 有好多一片片嘅朱古力塊插喺頂,朱古力味真係好濃郁,朱古力片下就係一層螺旋形嘅朱古力醬,啲醬唔係淋嗰種,比較硬身,朱古力味好香好滑,個頂就真係攞滿分,不過個底層就只係一個普通嘉頓朱古力蛋糕,但已經滿足到我呢個朱古力怪Tiramisu 蛋糕 --- 頂層喺朱古力粉蓋着用咖啡及乳酪做成的一個個小波波狀,底層同樣係普通咖啡蛋糕,咖啡味好淡,可能個朱古力蛋糕頂層做得比較出色,所以這款Tiramisu 蛋糕便給比下去了好彩依家做緊特價,如果用原價$18買,又好像有點不值啊。

好彩依家做緊特價,如果用原價$18買,又好像有點不值啊。
朱古力杯子蛋糕
Tiramisu 杯子蛋糕
底層只是普通蛋糕
2010-04-16
$12 (宵夜)
朱古力杯子蛋糕
最近看見太子餅店有牛油曲奇賣,雖然價錢算貴($2x), 但都忍不住買了一包,因為我覺得這間餅店的曲奇應該不會差。而且我還買了一盒芝士蛋糕, 這款反而不算貴 ($48)先講牛油曲奇: 一包約有十塊到, 而且size算大, 食落牛油味香濃, 而且十分脆口,不會太甜, 完全滿足了喜歡吃牛油曲奇的我。但我還是覺得太貴,如果2x一包, 那我倒不如吃jenny bakery的一罐吧......芝士蛋糕:先將這盒蛋糕打直切八份, 已經不算大件, 食落口芝士味好濃烈,所以食一件已經有滯既感覺, 但你又會忍唔住想再食 !!整體黎講, 以$48來說已經算抵食了。
最近看見太子餅店有牛油曲奇賣,
雖然價錢算貴($2x), 但都忍不住買了一包,
因為我覺得這間餅店的曲奇應該不會差。
而且我還買了一盒芝士蛋糕, 這款反而不算貴 ($48)

先講

芝士蛋糕:
所以食一件已經有滯既感覺, 但你又會忍唔住想再食 !!
整體黎講, 以$48來說已經算抵食了。
牛油曲奇,略嫌貴左少少
抵食,芝士味濃烈
2010-04-01
$76 (其他)
牛油曲奇,略嫌貴左少少
抵食,芝士味濃烈
  • 芝士蛋糕
2010-03-28 35 瀏覽
一來呢度近公司,二來佢o地糕餅o既質素的確係好過那些連鎖店舖,咁當然價錢都會貴番少少啦。所以呢度間中就會成為我o地買生日餅或者"臨別餅"o既選擇今日,放長假都返公司,就有機會食到呢件"臨別餅"設計特別,佈滿朱古力同朱古力粒粒o既泡芙。朱古力味非常香濃,o的粉入落口又令我咳,哈哈。泡芙身略軟,凍凍o地食落口再配埋入面份量剛好o既朱古力忌廉,令成件餅都變得好得!希望Eva 姐得到解脫!

今日,放長假都返公司,就有機會食到呢件"臨別餅"

希望Eva 姐得到解脫!
2009-12-31
2009-12-28 35 瀏覽
o係公司對面開了一段日子,無幫襯過,亦以為只係一間普通餅店今日同事買了個生日蛋糕回來一來係鍾意o既朱古力,二來係有驚喜因為入面o的朱古力味,濃度係俾我以往食過o既所有朱古力cake 為高!又香又甜,上面仲有macaron,真係睇見都興奮
o係公司對面開了一段日子,無幫襯過,亦以為只係一間普通餅店

今日同事買了個生日蛋糕回來

一來係鍾意o既朱古力,二來係有驚喜

又香又甜,上面仲有macaron,真係睇見都興奮
2009-10-23
慶祝紀念
聖誕節
  • 圖中的朱古力cake
2009-10-29 49 瀏覽
小妹因為太為食, 特別是甜食, 行行下見到蛋糕或者麵包店都會停下腳步。就像這次, 被門口賣相骨子, 價格平的蛋糕所吸引著。記憶中有長條形$9的綠茶芝士、松露朱古力、綠茶紅豆卷、芒果芝士、卷蛋, size和東海堂的差不多; 多款切餅$18如雲石芝士、藍莓芝士、桑梅芝士等。 栗子芭芙$10: 見很久無吃過泡芙, 加上又是心愛的栗子味, 雖有想過栗子蓉有可能只得表面那薄薄的一層, 內裡多數是忌廉, 但不試過可不心息。回家後即刻用刀切開看看, 果真如我所料, 內心滿是忌廉。 芭芙蛋味頗濃, 較為實身。忌廉份量看來極多, 對怕cream的小妹可說是個惡夢。豈料忌廉的質感竟是十分香滑不鞋口, 不會有甜膩的感覺。細心品嚐那朱古力餡, 吃到有酒味, 是冧酒嗎? 只是栗子蓉質感較為乾身, 不軟滑, 易和芭芙分離。 軟心朱古力蛋糕$18: 層次十分齊整, 數過有十層咁多, 由朱古力蛋糕和朱古力醬相間而成, 蛋糕鬆軟有蛋香, 不會乾身, 配上軟滑細緻而帶甘苦的的朱古力醬, 非常滋味。 若以這個價錢來說, 蛋糕水準絕對是交足貨的, 至少無給我粗製濫造的感覺, 再來的話反而會試$9款式。付款時店員見我拿著

栗子芭芙$10: 見很久無吃過泡芙, 加上又是心愛的栗子味
, 易和芭芙分離。

, 配上軟滑細緻而帶甘苦的的朱古力醬, 非常滋味。

若以這個價錢來說, 蛋糕水準絕對是交足貨的, 至少無給我粗製濫造的感覺, 再來的話反而會試$9款式。付款時店員見我拿著starbucks的蛋糕盒, 主動給我一個大袋裝在一起, 果然夠醒目。
軟心朱古力蛋糕
栗子芭芙
軟心朱古力蛋糕
開張禁耐! 都係第一次買黎食~今日經過見佢又有吞拿魚薯仔沙律$12, 所以又買黎試下啦...我仲買左兩件蛋糕都係$8 一件, 我買左朱古力蛋糕同埋 Tirumisu......吞拿魚薯仔沙律$12 : 唔好食, 但勝在夠多生菜, 仲有d紅蘿蔔 ,但好鬼硬, 薯仔唔淋, 吞拿魚都幾多, 呢個沙律勝在夠健康,因為冇咩沙律醬....如果減肥就絕對可以食,但我就覺得好dry... 朱古力蛋糕 $8 : 好食到痺~連我呀媽平時唔食朱古力既都話好食, 又唔太甜, 入口又滑, 仲好香朱古力味, 頂層係脆脆朱古力, 中間係幼滑既mousse, 底層係朱古力蛋糕....三個口感都係唔同嫁... Tirumisu $8 : 又係好食 , 唔會好苦, 又唔會好重酒味, 最頂層灑上咖啡粉,好香嫁, 一層芝士, 跟住一層咖啡蛋糕, 又跟住一層芝士, 最 底層係原味蛋糕. 我覺得好好味呀, 仲好食過鈴木仁咖啡館~~~呢度D蛋糕真係值得一試~~
開張禁耐! 都係第一次買黎食~今日經過見佢又有
朱古力蛋糕同埋
Tirumisu......

吞拿魚薯仔沙律$12 : 唔好食
, 但勝在夠多生菜
, 仲有d紅蘿蔔 ,但好鬼硬
, 薯仔唔淋
, 吞拿魚都幾多
, 呢個沙律勝在夠健康
,因為冇咩沙律醬
....如果減肥就絕對可以食,但我就覺得好dry...

朱古力蛋糕 $8 : 好食到痺
~連我呀媽平時唔食朱古力既都話好食
, 又唔太甜, 入口又滑
, 仲好香朱古力味
, 頂層係脆脆朱古力
, 中間係幼滑既mousse
, 底層係朱古力蛋糕
....三個口感都係唔同嫁
...

Tirumisu $8 : 又係好食
, 唔會好苦, 又唔會好重酒味
, 最頂層灑上咖啡粉
,好香嫁
, 一層芝士
, 跟住一層咖啡蛋糕
, 又跟住一層芝士
, 最 底層係原味蛋糕
. 我覺得好好味呀
, 仲好食過鈴木仁咖啡館~~~

呢度D蛋糕真係值得一試~~
減肥人食既吞拿魚薯仔沙律
減肥人食既吞拿魚薯仔沙律
cake 又平又靚又好食
兩件都有盒嫁
2009-04-21
cake 又平又靚又好食
兩件都有盒嫁
2009-04-07 27 瀏覽
經過上環, 看見此店於永安對面新開張, 就黎睇睇價錢都不算貴, 有幾款包都想試試, 如blueberry muffin都係6蚊而已最後睇中了綠茶紅豆包, 12蚊有4大舊紅豆幾多, 但又唔會太甜, 麵包既包有好多芝麻, 好香口如果麵包既綠茶味多d就更好會再黎買其他包試下
經過上環, 看見此店於永安對面新開張, 就黎睇睇

最後睇中了綠茶紅豆包, 12蚊有4大舊

紅豆幾多, 但又唔會太甜, 麵包既包有好多芝麻, 好香口
如果麵包既綠茶味多d就更好

會再黎買其他包試下