人氣酸菜魚專門店 - 太二酸菜魚太二酸菜魚由2015年開業,香港店都終於係幾個月前開業啦!仲一次過係沙田、尖沙咀、九龍塘同啟德Airside一次過連開4間店,今次CK同朋友就到尖沙咀既太二酸菜魚實試一下,呢間號稱「酸菜比魚更好食」既人氣酸菜魚專門店,睇下係咪真係物有所值 ! 酸菜魚係唔可以選辣度,只能選份量大小,酸菜同樣用約需醃製約30天先可以出壇既老壇子酸菜,而魚肉則選用鱸魚。客人可以係櫥窗睇成個製作過程,令客人對店內衛生更有信心。太二既酸菜魚辣度唔係好勁,酸度岩岩好,算係走一個中庸之道。魚肉夠滑,但酸菜就無宣傳講既比魚更好食,不過不失,CK我就無食哂D酸菜既。勝在整體食起黎唔會太油膩,食完亦唔會因為太酸太辣而覺得肚唔舒服。而係過程中最得意既一件事係,侍應上枱前會用京劇腔大叫:「好吃的魚來了!」戲劇性十足。太二既小食算係較多樣化,愛食川菜既,可以一試脆椒小皮蛋,呢度既小皮蛋其實係鵪鶉蛋,味道較傳統皮蛋輕,食起黎更似辣油鐵蛋。大滿貫小吃拼盤 係相當港式既小食拼盤,分別有印尼蝦片、煎雞翼、炸薯粒同炸酥肉,配辣粉同蜜蜂芥末醬。整體黎講太二環境舒適,有空間感,枱上有籤筒可以俾客人等菜到既時候
人氣酸菜魚專門店 - 太二酸菜魚

整體黎講太二環境舒適,有空間感,枱上有籤筒可以俾客人等菜到既時候打發時間,而係餐枱旁除了紙巾同牙籤提供,仲有充電線,非常貼心 ! CK一定會再幫襯

太二酸菜魚
地址:尖沙咀河內道18 號K11購物藝術館2樓209-211號舖​​
電話:星期一至日12:00nn-10:00pm
電話 : 3622 2239
2024-04-18
  • 大滿貫小吃拼盤
2024-04-13 1954 瀏覽
係深圳食過酸菜魚好多次,唯獨係太二酸菜魚嘅味道同水準,保持到相同嘅水平。難得太二酸菜魚喺香港開咗分店,今日一於試試佢。酸菜魚份量十足,魚片滑溜,酸菜爽口,味道不會太辣,又不會太酸,最緊要嘅係佢啲酸菜真係好食過魚。另外,加咗$20配菜-粉絲,粉絲口感Q彈,粉絲非常掛湯,每一條粉絲都充滿着酸菜魚嘅湯汁,令人胃口大開。呢杯飲品真係十分出色,紅豆冰入邊仲有牛奶布甸,口感Q彈,加埋紅豆嘅顆粒感口感真係非常豐富。
難得太二酸菜魚喺香港開咗分店,今日一於試試佢。

2024-04-06
2024-04-08 1954 瀏覽
酸菜魚的魚是超級新鮮及滑流, 但係酸菜沒有什麼酸菜味, 而酸菜魚的湯底不會回味 湯底是一般的😅 可能欠缺泡椒及辣椒🌶🌶🌶🌶🌶,太甜 但🐟魚片是讚的😆湯底不會再回味, 因很多地方,吃過好吃的東西會回頭, 但不是太二。 夫妻肺片更是失望 牛展鞋,細份量, 味道唔好 毛血旺做得最出色, 真材實料,因夠熱今晚18:15入店, 人丁疏落, 到埋單都係不滿坐, 服務都可以, 可能星期五晚大多數人過了關又或者同我一樣 食過便算了。
湯底是一般的😅 可能欠缺泡椒及辣椒🌶🌶🌶🌶🌶,太甜
牛展鞋,細份量, 味道唔好
毛血旺做得最出色, 真材實料,因夠熱

食過便算了。
夫妻肺片

2024-04-05
  • 毛血旺
2024-03-20 1747 瀏覽
好中意食酸菜魚 但又唔中意成日搭好耐車先番到 今次近少少係香港食首先要讚係地方都好大 高度還原到內地個種舒適感次後魚既份量冇因為黎左香港減少左✨👍🏻味道都一樣係咁正😊配菜魚1-2人份份量多,夠食,同埋起左魚片唔洗自己整骨,好淋好滑亦大片。湯底都係高度還原,除左酸菜好出味之外仲有好多胡椒係面,越食會越香口,我去個日冇曬薯粉,叫左粉絲同白飯。白飯可以叫半配都夠2個女仔食。冰粉我反而覺得冰粉冇咁好食,食魚會好啲
首先要讚係地方都好大 高度還原到內地個種舒適感
次後魚既份量冇因為黎左香港減少左✨👍🏻味道都一樣係咁正😊
配菜魚1-2人份
冰粉
我反而覺得冰粉冇咁好食,食魚會好啲
聽說是在內地很受歡迎的酸菜魚餐廳,以前大排長龍還賣到上市!可是現在開了很多分店,連香港也有。 這裡有個小特色,就是你可以自行去泡陳皮洛神花茶,調配你喜歡的份量,我發現這個茶也太好喝了吧?咸咸酸酸的,很開胃。 酸菜魚口味較重,偏酸,我喜歡這種濃味的湯底。魚片頗多,酸菜帶辣,不能吃辣的人可能會覺得太辣。我們還點了豌雜麵,除了肉碎和蔥花,還有一些脆脆的豌豆,口感多重,一樣是有點偏辣,但肉碎甜甜的可以中和一些辣度。而芥茉蝦仁球方面,蝦仁經過油炸,有一層炸麵衣包裹,外層沾滿芥末醬,芥茉醬非常嗆鼻,是一款刺激的小食。 雖然說是很受歡迎的餐廳,但是我覺得好像跟其他酸菜魚餐廳沒有太大分別。不知道是不是香港的不夠正宗?

陳皮洛神花茶
陳皮洛神花茶
2024-03-14 1802 瀏覽
這間酸菜魚等上菜時可以先求籤,如結果不理想,希望不會影響心情品嚐美食。另一大特點是,茶水可自助,洛神花加陳皮,味道酸酸甜甜,去油解膩,養顏美容、減肥減脂、降血壓、促進腸胃蠕動、通便利尿。首先是酸菜魚,魚肉質鮮嫩,味道還算不錯。酸菜的醃製恰到好處,帶有一絲酸辣的味道,但可能略顯過鹹,需要注意調整口味的平衡。菜品的分量適中,搭配的蔬菜也新鮮可口,為整道菜增添了口感的層次。其次是小酥肉,外酥裡嫩,炸製得恰到好處。肉質鮮美,但個人覺得有些油膩,可能需要控制一下油溫,使其更加酥脆而不油膩。不過,整體味道還算令人滿意,是一道不錯的小吃選擇。總的來說,這家酸菜魚店的菜品還算不錯,尤其是酸菜魚和小酥肉。雖然在口味和烹飪技巧上有一些可以改進的地方,但總體而言,這是一次愉快的用餐體驗。

聽講太二係香港開左4間分店👍🏻終於唔洗再專登反內地先食到既人氣酸菜魚😋之前食過對佢真係念念不忘👍🏻👍🏻今次專情排隊都要去食😍除了人人必點既酸菜魚之外,食物選擇多😋店內座位寬敞舒適,人流不斷👍🏻職員服務一流👍🏻係可以回味川菜,同朋友一齊坐抵抖抖食下飲下野既地方😋😋✔ 芥末蝦仁球〔真心推介😋〕$78👍🏻 大大粒👍🏻 外脆內軟👍🏻 蝦肉彈牙👍🏻 惹味✔ 麻辣小酥肉〔真心推介😋〕$52👍🏻 量多👍🏻 外脆👍🏻 juicy👍🏻 微辣✔️ 老壇子酸菜魚 - 1 - 2人份〔真心推介😋〕$258👍🏻 大大碗👍🏻 海量魚肉👍🏻 嫩滑👍🏻 微酸👍🏻 微辣👍🏻 酸菜世一配 紅薯粉〔真心推介😋〕另+$20👍🏻 爽口👍🏻 Q彈配 半碗飯〔真心推介😋〕另+$6👍🏻 粒粒分明👍🏻 煙韌✔️ 蛋酥軟糍粑〔真心推介😋〕$48👍🏻 外脆内軟👍🏻 黑糖漿甜度適中👍🏻 軟糯👍🏻 香甜

✔ 芥末蝦仁球〔真心推介😋〕$78

👍🏻 黑糖漿甜度適中
👍🏻 軟糯
👍🏻 香甜
2024-02-18 1200 瀏覽
一班朋友好鍾意食酸菜魚,知道太二喺尖沙咀開咗分店就約朋友一齊試吓一行4人6點鐘去到,冇咩人唔洗等位。入座後,叫左一個3-4人份嘅酸菜魚。辣度適中,有好多魚同酸菜,但冇平時食到嘅其他配菜,要配菜薯粉就要再加錢。另外叫咗芝士紅薯波波及麻辣小蘇肉,兩樣都好好食美中不足,好多小菜都售罄,所以冇乜選擇。飲品都少選擇,不過3款都好飲。服務都好好,有機會會再食。。。另外有一段book位小插曲,打電話去職員話冇得book位只有walk in, 但當我問open rice book呢?佢又話只可以一日前book,但明明就唔係。唔知佢有冇用過OpenRice, 完全唔知佢答梗乜。

一行4人6點鐘去到,冇咩人唔洗等位。
另外叫咗芝士紅薯波波及麻辣小蘇肉,兩樣都好好食

美中不足,好多小菜都售罄,所以冇乜選擇。
飲品都少選擇,不過3款都好飲。
服務都好好,有機會會再食

。。。
2024-02-01
2024-02-12 1190 瀏覽
太二酸菜魚📍Tsim Sha Tsui$328+1 ($180.4 pp)老壇酸菜魚 (一至兩人份) $258呢度嘅酸菜魚係冇得揀辣度嘅,對於我哋嚟講偏辣,要飲住嘢先食到🥵 魚片係好嫩滑嘅,值得一讚🤤 可惜份量比較少🥲 兩個人食唔係好夠🥹 喺其他餐廳食酸菜魚通常會跟埋好多配料,例如萵筍、寬粉、金菇等,但提提大家,呢度係需要另外加錢先會有呢啲配料嘅~👍🏼芝士紅薯波波 $48呢個有啲似台灣嘅地瓜球,不過入面係流心嘅芝士,熱辣辣好正🤤 推薦!👍🏼西瓜椰椰冰粉 $22呢個食落好清爽,解辣一流,啲西瓜好爽脆,冰粉嘅甜度都啱啱好,亦加左椰子片增加爽脆口感,係幾唔錯嘅一個解辣甜品😌味道🌝🌝🌝🌗🌚環境🌝🌝🌝🌚🌚服務🌝🌝🌝🌚🌚抵食🌝🌝🌝🌚🌚整體🌝🌝🌝🌚🌚#yyss_tst #yyss_尖沙咀 #yyss_九龍 #yyss_荃灣綫 #yyss_中菜 #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #尖沙咀美食 #尖東美食 #九龍美食
太二酸菜魚
📍Tsim Sha Tsui

$328+1 ($180.4 pp)

老壇酸菜魚 (一至兩人份) $258

服務🌝🌝🌝🌚🌚
抵食🌝🌝🌝🌚🌚
整體🌝🌝🌝🌚🌚

2024-02-06 1215 瀏覽
太二係香港開左4間分店 (九龍塘、啟德、沙田、尖沙咀),想同朋友去食都唔需要等齊人放假一齊北上先食到啦~估唔到喺香港平日晚上去食,都要等半個鐘頭以上,好彩朋友提前預約到🤩黎到太二當然一定要食佢地嘅老壇酸菜魚啦,呢到嘅酸菜魚係用鱸魚起肉嘅,一片片雪白嫩滑無骨嘅魚肉,配上呢度嘅秘製酸菜同勁多香料製成嘅湯,酸酸辣辣好惹味🥰芥末蝦仁球🍤- 大大粒蝦仁球,入口香脆而且彈牙,芥末味好特出有驚喜雙椒辣子雞 - 鑊氣十足,超級惹味,辣辣地咁,送飯一流特別一提:太二提供左免費嘅洛神花同陳皮俾大家自助取茶,仲有一個求籤筒俾人邊食邊玩解解悶,另外仲會提供紙巾同埋充電線,真係超細心😍

雙椒辣子雞 - 鑊氣十足,超級惹味,辣辣地咁,送飯一流

2024-02-05 789 瀏覽
位於K11商場的酸菜魚,是閨蜜shopping完飽餐放鬆之選~服務想是比照內地的規格-上菜動作和口號都是制式化的,櫃子理有type c/apple的充電線,很貼心。自助bar擺放著不同顏色字樣的杯子、洛神花、陳皮和熱水。和姐妹聊天口乾時,喝上一杯酸酸甜甜陳皮洛神花茶,心情也美美的。酸菜魚是二人份的,稍嫌太辣太油,個人理想的口味是辣和酸一半一半。加了薯粉卻不多,寥寥幾條,若男生的食量,大約是吃不飽的吧。聲明:未享有任何試食優惠,本人全額付款。

服務想是比照內地的規格-
上菜動作和口號都是制式化的,
櫃子理有type c/apple的充電線,很貼心。

酸菜魚

聲明:未享有任何試食優惠,本人全額付款。
歡迎follow @eatwifme2k24 睇片!| 𝟎𝟖/𝟎𝟏/𝟐𝟎𝟐𝟒太二酸菜魚終於游到香港啦!🐟由2023開始約,2024終於食到💕毫不誇張地說,太二絕不會令你失望!😙♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡ ⋆⁺₊⋆ ᙏ̤̫ ⋆⁺₊⋆ ♡1️⃣ 老壇子酸菜魚 ($388) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎我哋四個人有三個男仔,驚唔夠食,加咗紅薯粉 (+$20) 同金針菇 (+$20)魚就預咗又肥又嫩㗎啦💯💯💯大大嚿酸菜加埋非常大方嘅香料,每塊魚都入曬味,大滿足!(細魚骨注意‼️)但我哋淨係食到小小金針菇🥺💔(得大約一扎五毫子咁多)小傷心!不過紅薯粉勁入味,勉強原諒你啦👌🏼2️⃣ 大滿貫小吃拼盤($82) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎巧鍾意炸物!每樣都香香酥酥🍟而家諗返都lam lam脷😋唔多講,自己食過就會知!3️⃣夫妻肺片 ($58) ✦︎✦︎✦︎✧︎✧︎肺片好嫩滑!唔係好啱我哋口味(我哋冇人食內臟)但客觀係好食嘅~4️⃣奶凍綿綿紅豆沙($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✧︎呢個好飲!不過其實就係加咗奶凍嘅紅豆冰雖然奶味濃過正常紅豆冰好多,但嚟到可以試啲新鮮嘢!👍🏼5️⃣楊桃百香果檬茶 ($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎好好飲!最鍾意清爽解膩嘅凍飲🥤尤其食辣嘢嘅時候,巧正!不過唔太飲到楊

太二酸菜魚終於游到香港啦!🐟
由2023開始約,2024終於食到💕
毫不誇張地說,太二絕不會令你失望!😙

1️⃣ 老壇子酸菜魚 ($388) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

我哋四個人有三個男仔,驚唔夠食,
加咗紅薯粉 (+$20) 同金針菇 (+$20)
魚就預咗又肥又嫩㗎啦💯💯💯
大大嚿酸菜加埋非常大方嘅香料,
每塊魚都入曬味,大滿足!(細魚骨注意‼️)

但我哋淨係食到小小金針菇🥺💔
(得大約一扎五毫子咁多)小傷心!
不過紅薯粉勁入味,勉強原諒你啦👌🏼

2️⃣ 大滿貫小吃拼盤($82) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

巧鍾意炸物!每樣都香香酥酥🍟
而家諗返都lam lam脷😋
唔多講,自己食過就會知!

3️⃣夫妻肺片 ($58) ✦︎✦︎✦︎✧︎✧︎

肺片好嫩滑!
唔係好啱我哋口味(我哋冇人食內臟)
但客觀係好食嘅~

4️⃣奶凍綿綿紅豆沙($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✧︎

呢個好飲!不過其實就係加咗奶凍嘅紅豆冰
雖然奶味濃過正常紅豆冰好多,
但嚟到可以試啲新鮮嘢!👍🏼

5️⃣楊桃百香果檬茶 ($28) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

好好飲!最鍾意清爽解膩嘅凍飲🥤
尤其食辣嘢嘅時候,巧正!
不過唔太飲到楊桃味,
百香果+檸檬茶出啲,呢個配搭幾好🍋💕

6️⃣喜翻翻砂紅糖冰粉 ($22) ✦︎✦︎✦︎✦︎✦︎

酸菜魚x冰粉呢對cp請鎖死!
食完辣嘢必須食甜嘢先係完整嘅一餐,
嚟到記得試試!🥰🥰

走前記得搖下籤桶,抽返支籤測運勢
我哋抽到吉,幾唔錯🍊🍊
希望2024吉吉利利過!🧧
大滿貫小吃拼盤
夫妻肺片
喜翻翻砂紅糖冰粉
2024-01-08
大滿貫小吃拼盤
喜翻翻砂紅糖冰粉
2024-01-31 564 瀏覽
回頭指數 💥💥💥💥💥開心指數 🤬🤬😡😡😡彷彿未試過未食一間餐廳就寫,佢嘅訂位體驗實在太差,唔分享唔得!首先,想訂位嘅時候,Openrice 嘅訂位系統係寫網上訂位系統暫停,跟住亦都冇電話嘅資料,上網搵到電話,打去冇人聽。之後響社交媒體網站見到有人寫咗一個訂位方法,係一個由麥客(mikecrm)提供的訂位系統 https://taierxiaoerge.mikecrm.com/1Q245sx,佢寫逄星期日更新嚟緊星期一至星期日嘅訂位,我 click 吓,午市得12點 / 晚市得5點,我以為因為已經俾人訂晒,冇其他 timeslot,咁就等星期日啦!因為知道每日1030 會更新系統訂位,我就 set 好鬧鐘提自己要去系統,佢好勁㗎,仲識得倒數,點知!1030 完全冇更新個訂位系統!(請注意,以下全部係用手機 cap 圖顯示,指出訂位系統的問題狀況!因為咁樣先可以顯示時間!)到咗11點幾,見到更新咗啦,原來個系統真係午市只可以訂1200,晚市只可以訂1700,哈!跟住再睇返 Openrice,某D 分店又出返可以訂位,某D 又冇,可以訂位時間係1200 - 1800。Hmm... 其實成個訂
回頭指數 💥💥💥💥💥
開心指數 🤬🤬😡😡😡

Hmm... 其實成個訂位過程令人感覺好差,如果個系統寫得咁清楚,訂座咁火爆,不如寫清楚呢個系統只可以訂1200及1700!另外,講到咁清楚1030系統更新,但又唔係更新到,唉~我都唔識得講啦!最後,個系統晚市得1700,係咪有D 攪笑呢?

冇嘅,只係我已經完全失去晒想試嘅動力,佢咁多客,冇話有咩影響,恭喜!可能係我會錯失食到 ‘’有機會‘’ 好食嘅酸菜魚(根據網上評價),但我完全唔會覺得後悔哦~

太二酸菜魚 𝒉𝒂𝒔 𝒇𝒊𝒏𝒂𝒍𝒍𝒚 𝒎𝒂𝒅𝒆 𝒊𝒕𝒔 𝒘𝒂𝒚 𝒕𝒐 𝑯𝒐𝒏𝒈 𝑲𝒐𝒏𝒈! This spot is most well known for its Sichuan-style boiled fish with pickled vegetables and this was totally worth the hype! 🐠 ✨ Here’s what we ordered:🐟 老壇子酸菜魚1至2人份 加紅薯粉 - $258 hkd + $20 hkd — Portion sizes here are very generous and this definitely fills you up! The broth was insanely flavourful and well seasoned, whilst the fish was super tender and soaked up all the flavours nicely. This definitely has a kick to it so those who can’t handle spice i

✨ Here’s what we ordered:

— Portion sizes here are very generous and this definitely fills you up! The broth was insanely flavourful and well seasoned, whilst the fish was super tender and soaked up all the flavours nicely. This definitely has a kick to it so those who can’t handle spice in general might need a drink or two to go with this! We added a portion of potato starch noodles and this was totally worth it! The noodles were so chewy, and absorbed all the goodness of the broth.

🧀 芝士紅薯波波 - $48 hkd
— SO good! These were served piping hot to the table, with a super crunchy exterior and melty cheese interior that was just so heavenly. Slightly on the oily side but flavours were on point.

🌶️ 重慶頂流雜條麵 - $48 hkd
— Good carb option if you’re looking for something other than rice. The spicy sauce was aromatic but had a bit of a bitter aftertaste to it which wasn’t for me. Personally thought this could’ve been more savoury.

l
🥬 乾蔥菌菇灼菜心 - $38 hkd
— Veggies were crisp and fresh, nicely seasoned too.

🫘 奶凍綿綿紅豆沙 - $28 hkd
— Great to wash down all the savoury and spicy flavours with! This was super refreshing and not overly sweet either. The coconut milk was smooth, creamy and aromatic. It went so well with the jiggly milk pudding which added a unique texture to the drink.
之前去深圳成日都會食呢一間酸菜魚,估唔到佢最近已經直接開咗嚟香港,唔需要浪費車費同埋時間就可以食到,happy happy。~呢間分店喺K11地鐵站行過嚟兩三分鐘左右,好方便,店內嘅裝修以黑白色為主打,望落幾摩登。枱面上有簡單嘅食魚🐟攻略,首先qrcode落單,然後就可以出面自取洛神花茶。櫃桶裏面亦都有免費嘅紙巾筒牙線等提供,幾貼心。~老壇子酸菜魚(2人份)主打酸菜比與魚好食嘅太二,酸菜一直都好出色,卜卜脆脆嘅口感,鹹鹹香香中帶點甜。不過雖然話酸菜比魚好食,但係佢哋嘅魚亦都高質,魚肉質地滑溜,鮮味突出,份量都好多。湯底有大量嘅花椒辣椒菊花等等,層次分明,酸香微辣。另外追加嘅脆豆腐都值得一試,質感有啲似魚片頭,頗彈牙。~藤椒撈汁海鮮雞就好惹味,鮮蝦彈牙,青瓜爽脆,加上絲絲雞肉,配搭畫龍點睛嘅酸辣撈汁,佐酒應該好合適。~叫咗個大人細路都啱食嘅好番味鱸魚麵,麵條🍜彈牙,鱸魚片同酸菜魚裏面嘅魚片係一樣嘅,只不過汁底係換咗做蕃茄濃汁,唔辣,酸酸香香幾開胃。~甜品方面,試咗蛋酥糍粑,食落去同平時坊間食嘅糍粑幾唔同,質感分外軟糯,新鮮即炸起,出面嘅蛋香頗出,加上低甜黑糖汁,令人好滿足。~太二酸菜魚

老壇子酸菜魚(2人份)

太二酸菜魚 (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館2樓209-211號舖