2023-05-25 162 瀏覽
朋友話想嘗辣,講到辣,當然系食川菜,近近地來到天府川菜。韭香牛肉十分鐘意呢道菜,性價比高高,除了多分量牛肉外,湯底藏有大量娃娃菜。韭香濃郁,牛肉嫩滑细腻,娃娃菜也鮮甜。黃金炸饅頭伴煉奶外層金黃薄酥脆,內裡細密軟綿,配上煉奶,簡單而滋味,重拾兒時回憶,以前自己好鐘意食。四川涼面份量多,性價比高甚高,微辣,加埋芝麻醬和花生脆脆粒更香,面質口感佳。整體而言,環境舒適整潔,菜式富川菜特色,建議食lunch 免加一服務費!

朋友話想嘗辣,講到辣,當然系食川菜,近近地來到天府川菜。

黃金炸饅頭伴煉奶

四川涼面

1K
2023-05-24 589 瀏覽
川菜絕對係最受歡迎嘅中國菜系,嗰種麻辣味道嘅層次真係會令人食上癮㗎!嚟到天后呢個臥虎藏龍嘅美食小區,當然唔少得川菜餐廳啦!天府川菜以茶餐廳格局,所以價錢非常親民,加上由四川靚仔廚師主理,真係令人好hot呀,唔知辛辣度會唔會係18禁呢?涼拌木耳前菜就揀咗非常醒胃嘅涼拌木耳,木耳非常爽脆,酸味較重,唔會太辣,作為開胃菜就啱哂。燒椒雞燒椒雞係天府人家其中一道特色嘅招牌菜,外表有啲似口水雞,但上面鋪滿剁碎咗嘅青辣椒同芝麻,唔算太辣,配上嫩滑雞件,口感味道豐富。乾煸四季豆講到川菜嘅菜類選擇,又點少得四季豆呢?乾煸四季豆炒得非常乾身,四季豆非常脆嫩,辣味啱啱好,炒得非常惹味!手撕雞涼麵食咗咁多辣嘢,諗住就叫返個涼麵中和一下,點知呢個手撕雞涼麵都淋上麻辣汁,正呀!涼麵口感煙韌,雞肉索晒麻辣味,加上多汁嘅爽脆青瓜,口感非常有層次,夠晒惹味。草莓益力多食辣嘢點都要叫番杯特飲,呢杯草莓益力多,就係大家所認識嘅益力多加上士多啤梨。值得一讚嘅係,店主非常大方,益力多嘅比例多,酸酸甜甜,非常醒胃解辣!另外,士多啤梨用新鮮士多啤梨打成,相信成本價非常高呢!芒果沙冰大大杯嘅芒果沙冰,甜度適中,凍到入心,夠晒醒胃解辣

涼拌木耳

燒椒雞

乾煸四季豆

手撕雞涼麵

芒果沙冰
大大杯嘅芒果沙冰,甜度適中,凍到入心,夠晒醒胃解辣!
2023-05-23
2023-04-28 166 瀏覽
我今日去開天后嗰邊搵好嘢食☺️一路都好想試吓呢間餐廳,試吓四川口味。以下幾款都好有特色!🧡豉油皇蝦 hkd 168一上菜就俾佢嘅香味吸引!係餐牌上推薦的,果然沒有失望!醬油香味真的很突出!非常夠鑊氣!而且有八隻大蝦,感到滿足!🧡紅糖糍粑 hkd 68必叫!紅糖糍粑是用紅糖、糯米,黃豆粉製作的一道傳統小吃。外脆內軟,餐廳細心地把紅糖分開上。喜歡甜品的朋友一定要試吓!🧡燒椒皮蛋微微辣 hkd 68我店員知道我們不能吃太辣,給我們烹調至只有微微辣的程度,這款皮蛋是晶瑩剔透的,另有少許甜味,是另一本特色小吃!🧡薑汁檸檬茶(熱)hkd 58餐廳有幾款養生茶選擇,我們今次選擇了薑汁檸檬茶,見到有放上新鮮檸檬,是一壺上的,二人分享剛剛好!整體來說,餐廳的座位寬敞,坐得很舒服!食物也很有特色,有機會真的值得一試!

🧡豉油皇蝦 hkd 168

🧡紅糖糍粑 hkd 68

🧡燒椒皮蛋微微辣 hkd 68

🧡薑汁檸檬茶(熱)hkd 58

• 紅糖糍粑
餐廳光猛乾淨,裝修簡潔.大部分以闊落卡位為主,坐得舒服.菜式種類非常多,而午飯時間更有多款客飯套餐,大概$68-78.進膳期間都有好幾枱熟客可想而知餐廳認受性都不錯👍🏻天府香鍋($198)材料超級豐富!!當中已八款食物,包括:蝦/魷魚/田雞/蓮藕/薯仔/椰菜花/午餐肉/牛肉/豆皮.蝦肉非常爽口🦐估唔到會用新鮮蝦肉而且有三大隻🤩田雞及牛肉同樣嫩滑.所有食材都非常香辣,越食越惹味🌶️外面香鍋比較多自選款式但每項計價錢,老實講每樣都想叫嘅情況下都唔平🫢所以依個性價比好高!酸菜魚飯($78)湯底清澈不油膩,味道酸酸辣辣.魚肉雪白,肉質非常滑身.酸菜及魚片都好足夠.令人好想叫多碗白飯黃金炸饅頭($50)即叫即炸🤩熱辣辣,非常吸引!外皮非常金黃香脆,內裏軟熟無比!一碟六隻就算每人食三隻🤭真心都仲會想再食~妃子笑 (跟餐+$15)有六種特飲🍹各有特色,每樣都非常吸引.杞子笑當中包括青檸及荔枝味道,而且底部有好多椰果,甜度剛好.非常清涼解渴~值得跟餐加錢一試~

天府香鍋($198)

酸菜魚飯($78)

黃金炸饅頭($50)

妃子笑 (跟餐+$15)
餐廳:天府川菜地點:天后清風街菜式:川菜餐牌:午市套餐16主菜選一,包基本冷熱飲品,免加一。主餐牌有鎮店名菜,川味經典,健康時蔬,主食,涼菜,烤魚,飲品。韭香牛肉 $148 另加一韭香牛肉好大碗,牛肉片份量唔少,食落鮮嫩彈牙,正。面頭加上蔥花,韭菜粒同芝麻粒,好香。下底係好多娃娃菜同金菇。湯底油份較重。泡椒鱔段 $128 另加一泡椒鱔段熱辣辣上枱,鱔段連皮好彈牙,大概有二十段。配料係萵苣條,芹菜,泡椒同辣椒,質感係爽口。叫左少辣,辣度剛好。草莓益力多 $38 另加一草莓益力多係酸甜益力多加上新鮮草莓果肉,好特別又好飲,酸酸甜甜,賣相仲非常吸引。芒果沙冰 $28 另加一真心欣賞川菜館都有呢d飲品。芒果沙冰大大杯,甜度適中食到粒粒碎冰有咬口,食完辣野飲返杯好解渴。餐廳裝修光鮮,座位舒適。老闆娘態度友善。價錢唔貴。
餐廳:天府川菜

泡椒鱔段

草莓益力多 $38 另加一

芒果沙冰 $28 另加一
芒果沙冰

餐廳裝修光鮮,座位舒適。老闆娘態度友善。價錢唔貴。
2023-04-25
泡椒鱔段
芒果沙冰
呢間天后川菜有好多款地道四川菜式,同場有其他客人叫烤魚都好想試!不過今日一個人快快手食個晚飯就只好叫一個肉加炒菜😆 每道餸師傅都係即時炒起,上枱熱辣辣同好夠鑊氣,讚👍🏻 ✿ 回鍋肉 ($108)食落有好香嘅豆瓣醬味,再加辣椒爆炒,好香!豬腩片都幾大片同厚身,有青椒大蔥等配料,整體好惹味,好送到飯嘅一道菜😋✿ 手撕包菜($68)炒椰菜睇落簡單,我覺得佢哋都整得唔錯,主要係有鑊氣食落好香口,調味好足夠~

✿ 回鍋肉 ($108)

✿ 手撕包菜($68)

2023-04-20 62 瀏覽
🌼 首先是麻婆豆腐飯,這道菜的豆腐非常入味,口感柔軟,搭配的麻辣醬汁也很棒,辣度適中,吃起來非常開胃。我很喜歡他們的麻辣醬汁,不僅有麻辣的味道,還有豆豉和花椒的香氣,非常有層次感。另外,這道菜的飯量也很足,非常適合大吃一頓。🌼 接下來是上湯娃娃菜,這道湯非常清爽,湯頭澄清,沒有油膩感,裡面還有一些香菜和蔥花提味,很開胃。娃娃菜也煮得非常剛好,保持了其脆嫩的口感,吃起來很清爽🌼 最後是草莓益力多,這杯飲料非常清涼解渴,只是草莓🍓切⼀小顆放在裡面但沒有草莓味。是好看的。

2023-04-19 53 瀏覽
如果係天后想食川菜介紹大家可以黎天府川菜試下d小菜呢度除咗有好多麻辣小菜重有好多小食可以揀🔸開胃黃骨魚♥️選擇困難症既我煩惱食咩小菜時老闆娘介紹左我食開胃黃骨魚一鍋三條黃骨魚連一個爐上枱開住火熱住d魚好正完全唔驚凍曬😍😍😍酸酸辣辣既醬汁係熱住既同時慢慢收稠令條魚更加入味♥️♥️魚肉好滑 好香好入味 而且魚皮好脆加埋醬汁一齊食好好食🔸飲品-動惑檸檬♥️食住辣辣地既黃骨魚,飲一淡酸酸甜甜既檸檬汁,解辣又解渴,好飲♥️🍀總結店員們都好nice 餐廳環境舒服 食物質素唔錯 正宗川辣味道 岩曬鐘意辣既人
如果係天后想食川菜

🔸飲品
-動惑檸檬♥️

🍀總結
2023-04-13 82 瀏覽
放假又同屋企人周圍去覓食,今次嚟天后食川菜。餐廳環境乾淨企理,全部都係卡位,而且每一個卡位都好闊,坐得好舒服。食物款式都有好多,中午有午市套餐,包一杯飲品仲免加一,都幾抵。另外都仲有好多特色川菜同小食,選擇豐富。手撕雞涼麵涼麵麵質口感煙韌有咬口,雞肉唔乾而且入味,配埋爽脆嘅青瓜,口感更有層次,香辣開胃。回鍋肉份量都幾多,而且每一片回鍋肉都大大塊,脂肪位比例會多少少,但係勝在爽彈,唔會油膩,鹹香惹味,送飯一流。午餐肉炒飯整體賣相已經見到炒得好靚,粒粒分明,炒飯夠乾身,而且有鑊氣,加上午餐肉嘅鹹香配埋蔥花同蛋嘅香氣,唔錯。紅糖糍粑外皮炸得香脆,裏面軟糯,而且紅糖汁甜度適中,配埋花生碎同豆粉一齊食,味道好夾。草莓益力多益力多味濃郁,加上新鮮草莓粒,味道清爽。凍檸檬茶茶底幾香,食辣野飲幾解辣。
放假又同屋企人周圍去覓食,今次嚟天后食川菜。

手撕雞涼麵

回鍋肉

午餐肉炒飯

紅糖糍粑

草莓益力多
益力多味濃郁,加上新鮮草莓粒,味道清爽。

凍檸檬茶
茶底幾香,食辣野飲幾解辣。
2023-04-13 79 瀏覽
一個人行開天后,就去天后條食街,揾嘢食,又想食少少辣嘢,見到呢間川菜夠晒光猛,環境都乾淨,又有卡位,當然入去試吓,干鍋花椰菜我揀咗小辣,都已經夠曬惹味,椰菜花入面,仲有啲鹹肉片。如果你想椰菜花淋D,仲可以有火爐幫你補温,椰菜花越煮越淋,食到尾聲椰菜花仲係暖笠笠。黃金炸饅頭本來想食飯,但見到邊度有炸饅頭,忍唔住要食,饅頭係新鮮炸出嚟,食得出唔係返炸。啱啱炸起啲饅頭,個皮到脆卜卜入邊有暖笠笠,點下煉奶,美味!動感檸檬食辣嘢,當然要杯凍飲,新鮮檸檬仔加埋啲檸檬汁,味道清新,夠晒醒胃,解渴一流。
干鍋花椰菜

黃金炸饅頭

動感檸檬

2023-04-12 45 瀏覽
今日下晝放假,去左屋企附近食lunch。見到呢間天府川菜,就走左入去試。水煮牛(配白飯)有麻有辣,好惹味,會不停食飯🤭🤭辣得黎好香,牛肉都好滑👍🏻👍🏻回鍋肉(配白飯)d豬肉片無臭豬味,好有鍋氣,送飯一流🤭乾鍋花椰菜用火爐燒住個鍋,唔怕d菜會凍曬,仲有d肉片,好好食😋另外叫左兩個小食,口水雞同尖椒皮蛋,揀咗小辣,辣度啱啱好👍🏻👍🏻最後叫左個韭菜餃子試下,個皮好薄,問左店員,原來d餃子皮係自己搓粉餃子自己包,宜家會自己手工包餃子既鋪頭真係買小見小,真係要黎試下🙈🙈👍🏻

水煮牛(配白飯)

回鍋肉(配白飯)
d豬肉片無臭豬味,好有鍋氣,送飯一流🤭

乾鍋花椰菜
用火爐燒住個鍋,唔怕d菜會凍曬,仲有d肉片,好好食😋

2022-05-01 987 瀏覽
來香港三年終於找到了一家夠麻夠辣夠味的川菜館大廚是地道的四川帥哥 炒了一手正宗川菜水煮魚 麻辣香鍋 酸辣土豆絲 剁椒魚頭 乾煸肥腸 青菜都很好吃 我們吃的很安逸水煮魚夠分量 入口鮮嫩 麻辣夠味 麻辣香鍋配菜豐富 味道麻香辣剁椒魚頭 夠辣 過癮酸辣土豆絲 酸辣可口乾煸肥腸 肥而不膩 辣度適中 喜歡川菜的你一定不要錯過哦聚會生日Party#正宗川菜 週末食光 小雨滴滴答答 我們嘻嘻哈哈 成群結隊 快樂加倍💕#美食 #香港川菜 #週末時光 一起Happy
來香港三年終於找到了一家夠麻夠辣夠味的川菜館

• 乾煸肥腸
  • 麻辣香鍋
  • 水煮魚
2022-02-21 708 瀏覽
一個奇味雞煲真係冇諗過會咁好食,呢度嘅雞煲將夠晒足料,而且味道真係好好,小辣就已經夠晒!雞煲嘅份量亦都十足,雞肉好滑!另外仲有燒椒皮蛋!皮蛋係金黃色嘅皮蛋,而且加埋呢度嘅辣油,真係非常之滋味!

本身見有唔少好評,所以第一次叫呢間外賣,起初係充滿期待,但結果非常令人失望叫左酸菜魚,因見係推介菜式,加上我亦係酸菜魚fans一打開外賣,見到個碗係非常大既,係有幾塊魚片,但每塊魚片都好多魚骨另外,可能疫情關係,店舖要控制成本,所以酸菜魚入面極多係魚肉邊或者條魚骨,最後惟有用湯撈飯算最冇令人失望應該係杯手沖柚子蜜$80 以外賣來說,係同區有更多更好的川菜選擇,如見見面/德利,而呢間絕對係唔會再有下次感覺呢間店將租金成本大大轉移俾消費者,將食物成本降低,大家或者可以趁疫情緩和時,再去試試
叫左酸菜魚,因見係推介菜式,加上我亦係酸菜魚fans
酸菜魚

最冇令人失望應該係杯手沖柚子蜜
外賣自取
  • 沒有
2021-10-28 572 瀏覽
最近食過川菜,刺激味蕾對辣的喜好。決定l訂檯天府川菜滿足味蕾的需要。6pm就到了餐廳,原來好多位都訂左。這裡空間唔算大,但勝在整潔明亮,坐得舒適。望下餐牌先,食物都幾多選擇,好多都想食呢。最後選了香辣串串蝦, 韭香牛肉和黃金炸饅頭。韭香牛肉好大碗,份量十足,雖然可以選辣,但還是食原味。牛肉肉質軟嫩,不油膩,味香口感甚佳。香辣串串蝦🦐香噴噴,大大碟,一串串蝦鋪滿,怕手骯髒,可以用手套,除左蝦殼,咬一口,香辣無比,肉質香辣得黎仍帶鮮味。黃金炸饅頭見餐牌寫必叫,鐘意食包既我當然必叫。結果我食左5個,剩翻一個比朋友食,哈哈😃!好食在外層脆,裡面軟綿綿,似蛋糕,口感甚佳!整體而言,餐廳食物真的值得舌尖一遊,建議食午餐,性價比更高!

6pm就到了餐廳,原來好多位都訂左。
這裡空間唔算大,但勝在整潔明亮,坐得舒適。

香辣串串蝦🦐

黃金炸饅頭
見餐牌寫必叫,鐘意食包既我當然必叫。