2021-05-05
圓方原來開咗天天海南雞,佢係去新加坡牛車水MAXWELL 的排長龍名物,見暫時無得去旅行,就去呢搵返新加坡味道。呢間天天係由四間新加坡的品牌一齊合作的,有超好面、老街坊、五十年代,所以食品選擇很多元化。店員好有耐性咁介紹咗好多當店人氣的菜式,以下四款都係店員的誠意推介。雙果沙律 ($98)雙果有新鮮的無花果同牛油果,加上店鋪自己調制的紅菜頭汁,生菜上面配咗幾種乾果,同一般沙律唔同係帶甜的,非常清新,減少肉類滯的感覺。松露蝦多士 ($108)小食有呢個香濃的松露蝦多士,蝦非常爽口,兩塊麵包中間夾咗用墨魚汁整成的墨魚滑,炸咗的多士上面淋上松露醬,鬆脆野味,唯一的缺點係油咗啲,3個人SHARE的話,一人一件就PERFECT啦!天天海南雞(中份) ($158)當店主打,去咗骨的雞肉未食就知好嫩滑,一層厚厚的雞汁淋上肉面,雞皮超薄肥膏少,食多幾件都唔覺滯,店員響上菜時有教各種醬汁的配搭方法,中間的係店鋪自己調教的酸辣汁,我自己最鐘意呢個! 食的時候可以放少少芫茜響面,豐富酸辣汁的味道,另外有來自新加坡的黑醬油,比普通的醬油"杰"身的,帶甜味,還有店鋪每日新鮮磨的薑蓉,係食切雞的最好配搭。中份係例
雙果沙律 ($98)
松露蝦多士 ($108)
天天海南雞(中份) ($158)
當店主打,去咗骨的雞肉未食就知好嫩滑,一層厚厚的雞汁淋上肉面,雞皮超薄肥膏少,食多幾件都唔覺滯,店員響上菜時有教各種醬汁的配搭方法,中間的係店鋪自己調教的酸辣汁,我自己最鐘意呢個! 食的時候可以放少少芫茜響面,豐富酸辣汁的味道,另外有來自新加坡的黑醬油,比普通的醬油"杰"身的,帶甜味,還有店鋪每日新鮮磨的薑蓉,係食切雞的最好配搭。中份係例牌的份量而大份係半隻雞的份量。
哪吒鬧海 ($148)
鐘意打卡的一定要叫呢個,麵同叻沙係分開上,用筷子架整咗個"夾起"的造型,食的時候先響煙韌的拉面淋上湯汁,拉麵哂叻沙的精華,個湯係以鍋上可以KEEP住個溫度,店員話唔夠湯可以另外加。鍋入面有蝦、魷魚、豆卜,最特別係隻蝦爽甜濃郁,用咗酒黎浸,濃到唔會被叻沙蓋過,可能個火會蒸發湯啲水份,越食會越濃嘅蝦醬味同辣。麵的份量都幾大,兩個人SHARE食就好D。