2014-01-03 3326 瀏覽
Just when I thought the popularity of this place has died down a little, a year later and the queue for this place has gotten considerably longer! I joined the queue in the elevator lobby and began my long wait... I ordered the green tea latte without ice and it was nice to see the price has remained at $20, though unfortunately the quality has dropped. I could no longer taste the rich milky texture and the green tea flavour was only mild to my taste buds, though for this price I guess I would s
I ordered the green tea latte without ice and it was nice to see the price has remained at $20, though unfortunately the quality has dropped. I could no longer taste the rich milky texture and the green tea flavour was only mild to my taste buds, though for this price I guess I would still come back if there was no queueing.

If anyone wishes to try their drinks I do not recommend getting the milk tea series as the latte series is exactly the same except they use fresh milk instead of milk powder in the lattes, I tried the milk tea once because they ran out of fresh milk and drinking milk powder was absolutely horrible.
2013-12-28
20 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
2013-12-05 2927 瀏覽
我常常到希慎廣場的誠品書店看書,經過《天仁喫茶趣》已很多次,但次次都太多人等候,令我卻步沒有買呢!今天和朋友到希慎中的餐廳飯後想喝一杯,看到今天比較少人,終於可以品嘗一下  以為選擇和貢茶差不多,原來不是喔!全部都是茶製的飲品,其中《913茶王》最吸引我和朋友的眼睛,一問售貨員,913是人參烏龍茶,另一位同事給我試喝了一杯,甘甜甘甜的,人參味不算重~我叫了杯Green Tea Latte  朋友點了蜂蜜綠茶淡淡的奶味很順口  和星巴克的味道很不同 價格也較便宜有少甜少冰的選擇不會太甜有假假的味道有機會會再來喝一杯! 如果有位置讓我和朋友們坐下談談天就更好了

我叫了杯Green Tea Latte  朋友點了蜂蜜綠茶

淡淡的奶味很順口  和星巴克的味道很不同 價格也較便宜
有少甜少冰的選擇

不會太甜有假假的味道
2013-12-02
5 分鐘 (外賣自取)
2013-11-24 2061 瀏覽
一向都是緣茶愛好者的我來到天仁二話不說就點了'熱珍珠鮮奶綠' $20來過這裏喝奶綠都多到不知第幾次了。不過今次同對上一次都已經係暑假個陣既事啦。講番珍珠鮮奶綠,第一淡一飲落去已經即卡愛上番,一如既往地,珍珠一啲都吾膠,絕對是真材實料吾係食梗plastic奶緣既味道濃度亦適中,因我要左拒既standard,冇特別話要小甜定多奶,我覺得如果少啲甜會更好,因人而異啦而鮮奶既濃度都適中,飲完一杯之後又真係幾飽肚,係滿足既

而鮮奶既濃度都適中,飲完一杯之後又真係幾飽肚,係滿足既
外賣自取
  • 珍珠鮮奶綠
2013-10-15 1603 瀏覽
去到希慎食完urban既牛角包梗係要上10樓既誠品書店飲番杯天仁喫茶啦!!之前係上環飲過佢杯鮮珍珠奶茶就愛上左!!所以今次特登再去試下其他茶!今次同朋友叫左913鮮奶茶and凍洛神花茶原來913鮮奶茶同鮮奶茶既分別就係鮮奶茶係紅茶, 而913鮮奶茶係用烏龍茶所以即刻就選擇左913鮮奶茶一飲就有烏龍茶味!!好好味呀, 好鍾2!而朋友杯洛神花茶都好好味酸酸甜甜好開胃!!!2杯都好推介!!!
去到希慎食完urban既牛角包
梗係要上10樓既誠品書店飲番杯天仁喫茶啦!!
之前係上環飲過佢杯鮮珍珠奶茶就愛上左!!
所以今次特登再去試下其他茶!

今次同朋友叫左913鮮奶茶and凍洛神花茶
原來913鮮奶茶同鮮奶茶既分別就係
鮮奶茶係紅茶, 而913鮮奶茶係用烏龍茶
所以即刻就選擇左913鮮奶茶

一飲就有烏龍茶味!!
好好味呀, 好鍾2!
而朋友杯洛神花茶都好好味
酸酸甜甜好開胃!!!
2杯都好推介!!!
2013-10-05
2013-08-31 1307 瀏覽
之前在荃灣嚐過鮮榨水果綠茶,因為好味,所以又走去試了913鮮奶茶,味道同樣出色。今次來到銅鑼灣,決定試試桂花鮮果茶。銅鑼灣店的好處是可以使用誠品咭,憑咭購買產品可享有9折優待。該店唯一的缺點是人多,每次都大排長龍,落單、取外賣加起來的等候時間頗長,人龍亦影響了來看書的客人。這個桂花鮮果茶味道非常奇特,奇在明明是桂花茶加奇異果,但出來的味道卻有點像番石榴,味道非常清新。另一個奇特之處,是當你呷一口,舌尖嚐到的是茶的甘香,再來是奇異果的果香,桂花的香氣是嚥下肚後再呼出才感受得到的。

桂花鮮果茶(正價$26)

2013-08-31
15 分鐘 (外賣自取)
$23.4 (下午茶)
桂花鮮果茶(正價$26)
2013-08-18 1031 瀏覽
筆者以前也頗喜愛珍珠奶茶,但之從得知有些店鋪會用粉代替茶葉調製飲品後,則沒有再光顧.當聽到天仁是真材實料,利用茶葉調製,便立即試試. 點選了珍珠奶茶(HK$18). 果然一試便知龍與鳳. 茶味香濃, 有茶葉的甘味, 也有奶香, 味道真是不錯, 只是全糖略為甜了一點, 七分糖應較佳.
2013-05-11
15 分鐘 (堂食)
$18 (宵夜)
  • 珍珠奶茶
2013-08-05 583 瀏覽
見到噤多人排隊,孤且一試!誰不知消暑不到,仲一肚子火! 去到沒有珍珠,要等到8:15PM,都算!到買到個時,沖完我杯淨係放係度,又唔叫我個號碼,等左成2個幾字,問佢,仲要鬼死噤惡話,“個邊呀”,“個邊呀”,返返去收錢到先知個杯我呀!大佬呀!你無叫我點知個杯我呀!囉到手奶多過茶,一點茶味都冇!都唔知點解噤多人排!呢世唔洗我再試!
見到噤多人排隊,孤且一試!誰不知消暑不到,仲一肚子火!
題外話/補充資料: 價錢又唔係平,我以後買貢茶算!
2013-08-04
10 分鐘 (外賣自取)
$18 (其他)
2013-07-31 334 瀏覽
每次去都排長龍 間間過江龍都排餐死今次想試人氣芋頭珍珠第一次去冇哂珍珠 第二次去冇芋頭另外有一次太多人等成30分鐘 點知咩都冇排左咁耐吾買又好似對吾住自己排隊咁..最終都淨系試左個奶綠.偏向清茶果種味道 可能平時飲開ge台茶都重奶精味呢個綠茶少左果種奶味 並不是我想像中咁ge味道.我還是鍾情於green tea latte果種味道!希望下次可以試到芋頭珍珠 但可吾可以冇咁長人龍..
每次去都排長龍 間間過江龍都排餐死
今次想試人氣芋頭珍珠
第一次去冇哂珍珠 第二次去冇芋頭
另外有一次太多人等成30分鐘 點知咩都冇

偏向清茶果種味道 可能平時飲開ge台茶都重奶精味
呢個綠茶少左果種奶味 並不是我想像中咁ge味道.
我還是鍾情於green tea latte果種味道!
希望下次可以試到芋頭珍珠 但可吾可以冇咁長人龍..
2013-07-20
10 分鐘 (堂食)
今日出開cwb 當然唔少得去誠品吸收下書卷味平時多數行7,8 樓,好少上9樓,今日上埋9樓逛一上到去就見到好多人堆係一間飲品店附近,行近d先知原來係賣茶品,而且價錢唔貴,加上本身中意飲綠茶,覺得健康,所以二話不說咁排隊叫左一杯凍茱香綠茶(半糖) $12等左10張飛到終於到我,行到埋去個沖野飲個哥哥好唔好意思咁同我講"唔好意思啊我倒瀉左你果杯,我即刻沖返俾你",然後佢以9秒9既速度將禁野飲送到我面前,唔知點解覺得好可愛之前都有係其他劉邊既台式飲品店度飲過綠茶,都係叫半糖但味道奇奇怪怪咁。但今次呢間完全唔會,甜度適中,而且雖然係加左冰但仍然有好濃既綠茶味,又解渴又清新。幾正,以後行過都會去買返杯,仲會試下三分糖
今日出開cwb 當然唔少得去誠品吸收下書卷味

叫左一杯凍茱香綠茶(半糖) $12

2013-07-25
8 分鐘 (外賣自取)
2013-06-23 211 瀏覽
第三次黎呢到買奶茶,一開始係朋友介紹這家店,奶茶好喝。排隊付錢的人多,等候飲品既人更多。叫左杯珍珠奶茶。雖然等候時間長,但飲到杯奶茶就覺得等咁耐真係值得。這家奶茶,茶味夠重,不同街上個d X茶買的珍珠奶茶,無茶味。這間係我少數唔介意等既餐廳。good!
第三次黎呢到買奶茶,一開始係朋友介紹這家店,奶茶好喝。

排隊付錢的人多,等候飲品既人更多。

叫左杯珍珠奶茶。

雖然等候時間長,但飲到杯奶茶就覺得等咁耐真係值得。

這間係我少數唔介意等既餐廳。
good!
2013-06-23
25 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
  • 珍珠奶茶
  • 珍珠奶綠
這一夜,在誠品「天仁」等候「鮮奶綠」期間,就在「天仁」店內看看這兒的各款茶葉,竟發現有自己喜愛的「人參烏龍」茶售賣,茶葉分為五等,以鐵罐包裝,每等都有一個3位數字代表,首個數目字代表的是茶葉的級數,按1、9、3、4、5排列,5是最頂級的,4次之,3再次之,餘此類推。問過店內的女服務員後,原來913號茶葉可以試飲,飲過之後,發覺人參味道雖不太濃,但感覺清新順喉,也能收解渴生津之效,喝來感覺舒服得很,價錢又不貴,而且正在做減價推廣,比原價便宜 $30一罐,便不多作考慮,決定買回家享用。回家後,把 913以紫砂壺沖泡過後,斟來細細品嚐,可真不錯。不知道頂級的「人參烏龍」,那味道是否真的會更上一層樓,甚至數層樓呢?!
回家後,把 913以紫砂壺沖泡過後,斟來細細品嚐,可真不錯
題外話/補充資料: 這晚招呼我的女服務員,對店內售賣的茶葉頗有認識,解說清楚,服務態度良好,值得一讚。
5 分鐘 (外賣自取)
$109 (其他)
  • 913人參烏龍
2013-06-22 187 瀏覽
入夜後嘅希慎,裡面嗰間誠品,仲係鬼咁多人,特別呢間天仁,更加多人到震,人多梗係要等,好彩等左一陣,鮮奶綠已攪勻,一杯嘢兩個分,真係好鬼好飲,呢間台灣天仁,確係值得幫襯。
入夜後嘅希慎,裡面嗰間誠品,
仲係鬼咁多人,特別呢間天仁,
更加多人到震,人多梗係要等,
好彩等左一陣,鮮奶綠已攪勻,
一杯嘢兩個分,真係好鬼好飲,
呢間台灣天仁,確係值得幫襯。
10 分鐘 (外賣自取)
$10 (其他)
  • 鮮奶綠
平日入夜後的希慎廣場,人潮不是太多,但裡面的誠品書店,仍然不乏愛書人在內蹓躂 。當中除了看書、買書、打書釘的遊人外,還有部分人是為了購買書店內的台灣過江名店「天仁喫茶趣」的各款飲料、茶葉而來 。而當然,這些顧客也可能是在書店裡看書看得久了,所以順便買杯店中的冷熱飲品解解渴也說不定。而這夜的我呢?則是個在附近吃過晚飯之後,特地來喝杯飲品的閒人 。這店子的顧客可真是有夠多的,單是排隊購買便要大排長龍,排隊的少說也有二三十人 ,而在購買之後,也還要等待一番,才能根據等候號碼,取得心中所愛 。幸好這兒是個書香之地,即使等待,也可變成樂事,只要隨手拿過有興趣的圖書,閱覽一番,等待的時間便在閱讀之中輕輕的渡過了 。這晚所買的飲品是簡單的「鮮奶綠」,因為珍珠剛好售完,要等十五分鐘才有,而芋頭更已售罄,所以既沒加珍珠,也沒有香芋。但這杯雖只是簡單的「鮮奶綠」,但喝來幼滑順喉,綠茶味與鮮奶味混合得非常好,誰也沒有蓋過另一方的鋒頭,可說是自己喝過最好的鮮奶綠茶之一 ,這台灣名店「天仁喫茶趣」真箇是「唔係猛龍唔過江」呢!

,這台灣名店「天仁喫茶趣」真箇是「唔係猛龍唔過江」呢!
$10 (其他)
  • 鮮奶綠
2013-06-12 138 瀏覽
五月十九日 (星期日)回說,昨日出席了Eric Kayser的座談會,這位麵包大師與大家交流製作麵包的心得會後,Eric也客氣送上麵包及多款糕點甜品給我們品嚐麵包不用說,另一款傳統法式甜品Financier是最令人印象深刻Plain Mini Financier,入口像海綿蛋糕,質感軟錦入口後逐漸融化,加上甜美果仁香氣,實在吸引!吃甜品,也想買點東東解解渴來到樓上的天仁,買一杯蜂蜜綠茶加珍珠眼看店員製作甚馬虎了事,是多人的緣故?珍珠不算煙韌,茶味也不算十分香濃返而加入了蜂蜜,整體覺得是甜了一點...
五月十九日 (星期日)
會後,Eric也客氣送上麵包及多款糕點甜品給我們品嚐
入口後逐漸融化,加上甜美果仁香氣,實在吸引!
甜品,也想買點東東解解渴
來到樓上的天仁,買一杯蜂蜜綠茶加珍珠
眼看店員製作甚馬虎了事,是多人的緣故?
珍珠不算煙韌,茶味也不算十分香濃
返而加入了蜂蜜,整體覺得是甜了一點...
2013-05-19
5 分鐘 (堂食)
2013-04-04 112 瀏覽
誠品不是常常去, 但每次來時大爺都會很興奮的看書看得不願走.宅女雖然宅, 都喜歡看書, 但有時等得太耐還是喜歡周圍走周圍看看.而每次來誠品, 總會不自覺的來到這家茶店外賣一杯喝喝.這裡的長龍是永遠都有的, 不過很掛念這杯珍珠鮮奶綠 (HKD$20)淡淡的綠茶香, 加上香滑豐厚的十字牌鮮奶, 味道十分匹配, 甜度不高, 實在好喝.但最喜歡的還是這裡軟糯香綿的珍珠, 每粒咬起來都非常有彈性每次大爺見到我買來後都搶去喝了大半杯!!
而每次來誠品, 總會不自覺的來到這家茶店外賣一杯喝喝.
但最喜歡的還是這裡軟糯香綿的珍珠, 每粒咬起來都非常有彈性
每次大爺見到我買來後都搶去喝了大半杯!!