2021-06-08 1195 瀏覽
係西洋菜南街這邊逛,順便附近食埋晚餐,上網一search 發現這間天下糧倉牛肉火鍋專門店有個叫‘究極和牛放題’,見價錢幾抵上去試試坐低後,我哋order左潮汕牛骨湯,先試一下湯底味,個feel同牛腩粉麵好似牛肉有8種選擇:SRF黑毛和牛、封門柳、安格斯牛肩胛、Prime牛板腱、金錢展、一級肥牛、牛脷片、鮮牛肉SRF黑毛和牛:牛油香最豐富,入口即化封門柳:牛橫隔膜肌肉,很罕有,肉味很重,很濃安格斯牛肩胛:少少爽,又有啲淋,口感很好Prime牛板腱:牛味濃,而且淋金錢展:牛味濃,而肉質爽一級肥牛:火鍋最佳配搭,油香和肉味比例完美,兩樣味道恰到好處牛脷片:薄片,牛味濃,而肉質爽鮮牛肉:沙爹牛d牛肉feel,淋滑另外每款牛上面都放有label分辨,值得一讚飲品任飲,而且仲有雪糕任食做甜品原來walk in好多時都冇位,好在我哋早去,所以建議如果想去食嘅話最好先book位

SRF黑毛和牛:牛油香最豐富,入口即化

封門柳:牛橫隔膜肌肉,很罕有,肉味很重,很濃

安格斯牛肩胛:少少爽,又有啲淋,口感很好

Prime牛板腱:牛味濃,而且淋

金錢展:牛味濃,而肉質爽

牛脷片:薄片,牛味濃,而肉質爽

鮮牛肉:沙爹牛d牛肉feel,淋滑

另外每款牛上面都放有label分辨,值得一讚

飲品任飲,而且仲有雪糕任食做甜品

究極和牛放題
究極和牛放題
  • 潮汕牛骨湯底
打邊爐最重要當然就係牛肉啦,唔通係個爐咩?!呢間位於旺角嘅天下糧倉牛肉火鍋專門店,價錢夠大眾化,仲係和牛放題任食添,啱晒我同A姐兩隻牛魔王啦!潮汕牛骨湯呢度有4款免費湯底同5款收費湯底,我哋就揀咗潮汕牛骨湯,湯底類似清湯腩,牛骨味香濃,但又非常清甜,濃郁嘅牛骨湯就同牛肉最夾啦!牛肉拼盤呢度嘅任食牛肉總共有八款,店員先會將所有牛肉奉上,包括SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、安格斯牛、一級肥牛、鮮牛肉、封門柳、金錢展同牛脷片,試完邊款最啱自己再無限encore啦!最好味嘅個人推介當然首推SRF美國黑毛和牛,肥瘦適中,牛肉味濃郁;封門柳油花雖少,但肉味係最香;另一款推介就係牛板腱,牛味同樣香濃,有口感。就算之後再encore,質素都唔會差咗。整體八款牛肉都唔錯,但就略嫌相對較cheap嘅一級肥牛同鮮牛肉份量俾得太多。補給庫餐廳叫天下糧倉,所以自取食物嘅地方就叫補給庫,都幾切合主題!補給庫以蔬菜、丸類為主,仲有豬腩片、牛柏葉、鵝腸等,款式都唔少架。飲品、甜品飲品除咗汽水,仲有無糖茶選擇。而雪糕就係made in Hong Kong嘅CocoBerry,有四款味道:港式奶茶、焦糖、海鹽同菠蘿

牛肉拼盤

補給庫

飲品、甜品
飲品除咗汽水,仲有無糖茶選擇。而雪糕就係made in Hong Kong嘅CocoBerry,有四款味道:港式奶茶、焦糖、海鹽同菠蘿椰子,我哋食得太飽,所以只係試咗焦糖味,好似食緊爆谷咁,好好味呀!
2021-04-29
2021-04-22 1347 瀏覽
難得放平日假,可以輕輕鬆鬆一番,朋友知我放假就約我去食和牛火鍋放題晚餐,話有多尐時間消化。朋友話捃到間上樓火鍋店任食和牛好似幾抵食,二百蚊有找就可以和牛吃到飽,而且係5點就已經可以開始我地咪咪摸摸最後5:30到達位於旺角名為「天下糧倉」嘅牛肉火鍋專門店一上到位於大廈5樓嘅天下糧倉,就見到和牛放題,唔使200蚊一位就可以任食又真係幾吸引喎!原來肉類更新咗,轉咗全牛宴叫得糧倉一定可以食到飽🤣入座時經過這個補給庫,好攪笑,好似古裝劇中嘅馬車車架原來馬車車架盛放著調味醬料、麵食等火鍋配料,井井有條麵食都有5-6款,仲要係全獨包裝,乾淨衞生另有雪櫃區,一個放有多款無酒精飲品(汽水、果汁、茶類)和7-8款蔬菜;另一個放著其他火鍋配料(丸類、 腸類、豆品菇菌等等)而主角和牛呢?就係填紙仔落單,湯底都係填紙落單;和牛雖是填紙,但也可無限任落(只最緊要食得落唔好浪費便是了!!)湯底都有好多選擇,因為目標係勁食和牛,所以揀鴛鴦鍋底落咗牛肉和湯底就出去揀其他配料,第一round揀咗大白菜、油麥菜、蓮藕、雲耳、萵筍、支竹(skip晒所以丸腸🤣)湯底好明顯就係鴛鴦鍋,鴛鴦鍋需另加$16,一邊沙嗲湯底一邊係潮汕牛

原來肉類更新咗,轉咗全牛宴

叫得糧倉一定可以食到飽🤣

入座時經過這個補給庫,好攪笑,好似古裝劇中嘅馬車車架

原來馬車車架盛放著調味醬料、麵食等火鍋配料,井井有條
麵食都有5-6款,仲要係全獨包裝,乾淨衞生

而主角和牛呢?

湯底都有好多選擇,因為目標係勁食和牛,所以揀鴛鴦鍋底

任食和牛火鍋放題

湯底好明顯就係鴛鴦鍋,鴛鴦鍋需另加$16,一邊沙嗲湯底一邊係潮汕牛骨湯,始終覺得牛肉同沙嗲係最好嘅朋友

任選牛肉放題

第一輪嘅牛肉上場啦

牛肉以一個竹盤盛放,因為牛肉款式唔止一樣,所以有埋牛肉名牌令我哋易於分辨

開動啦

起初心裏面都有啲疑惑放題任食牛肉會否都係得肥肥肥同肥牛呢?

睇到實物喜出望外,未食都覺得有超值

肉嘅QUALITY絕對合格

再嚟第二盤
今次加試埋一級肥牛同埋鮮牛肉

一個捧住個肚走的星期四

2021-04-22
任食和牛火鍋放題
任選牛肉放題
2021-04-15 1286 瀏覽
數數手指,最近真係一星期最少打一次邊爐😂天下糧倉性價比高,價錢平,又多牛肉種類,啱哂我呢啲牛魔王呀!外面嘅自助醬料區,除咗各款醬料外,仲有生根、響鈴同麵,連銀針粉都有。 飲品同樣自助,選擇都唔少,連我最鐘意嘅荔枝烏龍茶都有;各式丸/腸/蔬菜都乾淨整齊咁一盆盆放好雪櫃內;另外仲有雪糕櫃,有多款味道可以揀。湯底有九款,我地揀左潮汕牛骨湯同超濃蕃茄湯雙拼。牛骨湯比較清,同時充滿牛骨香;蕃茄湯就酸酸甜甜非常開胃。八款牛肉任食,當中包括SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、安格斯牛、一級肥牛、鮮牛肉、封門柳、金錢展同牛脷片。我地每款牛肉都有點,一次過試哂八款口味。牛肉盤話咁快就送到,八款肉放於一個木盤內,好啱打咭;肉質色澤亮麗,解凍程度亦剛剛好,唔會過冰或者有血水滲漏嘅情況;而且每款牛肉上面都有個膠牌仔,顯示翻係邊款肉,咁你就唔會唔知自己食緊咩喇,亦方便encore自己鐘意嗰款。個人最鐘意就係黑毛和牛,肉質細嫩肥瘦合適;封門柳同樣深得我歡喜,牛味出眾,肉質結實;牛板腱我都鐘意, 大大塊食落啖啖肉。最後食返杯雪糕作結尾😋
另外仲有雪糕櫃,有多款味道可以揀。

最後食返杯雪糕作結尾😋
和朋友去了旺角西洋菜南街1A-1K百寶利商業中心5樓的天下糧倉牛肉火鍋專門店食飯。這是一間很抵食的和牛放題火鍋店。這段座位算很闊落,坐得舒服,而且店員服務相當殷勤有禮。平日晚市$198/位,牛肉放題任食,賣相相當吸引,用木盆盛載牛肉,而且相當精緻和細心,有標籤只是牛的部位。任食8款牛的部位,店員為我們每款都來一些,好讓我們品嚐到不同牛部位的味道。其中我最喜愛是封門柳,是牛的橫格膜肌肉,肉味濃郁,油脂較少,而且口感有趙頭。而安格斯牛肩胛,肉質較嫩,又不會太肥膩。牛脷片,不會太韌,而爽口彈牙。除了牛肉放題任食放題之外,出面還有其他火鍋配料牛柏葉,丸類,菇類,蔬菜,山根與響鈴等等,一般火鍋配料都齊全。另外火鍋我十分著重飲品的選擇,因為食火鍋需要飲很多飲品,有含糖的汽水與不含糖的茶類,可以迎合各人的口味。甜品有雪糕三款味道,焦糖,海鹽及菠蘿椰子,餐後來一杯雪糕,使這一餐變得更圓滿。總結:天下糧倉牛肉火鍋專門店,是一間牛肉放題,性價比高的火鍋店,而且牛肉質素相當高,賣相吸引,火鍋配料選擇齊,和朋友開開心心來食一餐低食的牛肉火鍋放題,是一個不錯的選擇😁👍👍
這是一間很抵食的和牛放題火鍋店。
這段座位算很闊落,坐得舒服,而且店員服務相當殷勤有禮。

而安格斯牛肩胛,肉質較嫩,又不會太肥膩。

牛脷片,不會太韌,而爽口彈牙。

2021-07-13 0 瀏覽
晚上6點半到達, 已經接近滿座! 大家記得早D卜定枱丫! 超抵食既任食牛牛邊爐$176 起2小時任食Prime牛板腱, 封門柳, 安格斯牛肩胛, Prime牛板腱, 美國黑毛和牛, 鮮牛肉, 金錢腩, 牛腩片, 店員要求我地先揀湯底, 我地加左$16要雙湯底, 一個沙嗲, 一個粟米湯底係咪好吸引呢~?一盤牛肉咁上菜, 真係有D震撼架!一共8款牛肉Prime牛板腱, 封門柳, 安格斯牛肩胛, Prime牛板腱, 美國黑毛和牛, 鮮牛肉, 金錢腩, 牛腩片, 最靚既牛牛, 打邊爐真係一流丫!!鮮牛肉都幾彈牙, 口感肥厚肥牛反而有點遜色, 可能係其他肉太好食啦! 個人最鐘意係封門柳, 脂肪比例分佈超好肉質好好有大量罐裝飲品! 有我最鐘意既烏龍茶仲有出名既忌廉溝鮮奶麵類有公仔麵同烏冬有大量配料同醬油自己倒更加可以落大量芫茜添! 自助區都勁多野食可以自己夾啊~因為有大量牛肉, 所以我夾左D菜平衡返~自助區內有好多丸啊菜啊 我覺得比較有特色既係有 鴨胸 牛柏葉 最後仲有雪糕!我揀左海鹽, 味道咸咸甜甜咁幾特別! 呢個牌子未見過又幾得意! 門口擺設都幾靚~
晚上6點半到達, 已經接近滿座! 大家記得早D卜定枱丫!

係咪好吸引呢~?

一盤牛肉咁上菜, 真係有D震撼架!

最靚既牛牛, 打邊爐真係一流丫!!

鮮牛肉都幾彈牙, 口感肥厚

肥牛反而有點遜色, 可能係其他肉太好食啦!

個人最鐘意係封門柳, 脂肪比例分佈超好肉質好好

有大量罐裝飲品! 有我最鐘意既烏龍茶

仲有出名既忌廉溝鮮奶

麵類有公仔麵同烏冬

有大量配料同醬油自己倒
更加可以落大量芫茜添!

自助區都勁多野食可以自己夾啊~
因為有大量牛肉, 所以我夾左D菜平衡返~

最後仲有雪糕!

門口擺設都幾靚~

2021-07-12 0 瀏覽
係旺角百寶利大廈嘅天下糧食主打和牛任食,對於我鍾意食牛嘅人來講,係幾吸引。$200都唔使,牛肉有質素仲有好多款任揀,配料選擇雖然唔係好多,但以咁嘅價錢嚟講算好抵食。入咗揀湯底,然後可以出去攞配料,邊啲困擾唔好諗咁多,因為其實牛肉嘅選擇好多,齋食肉已經好飽。湯底我哋揀咗肉骨茶,好正宗的新加坡風味,肉骨茶味都非常香口牛肉切得好薄所以唔會軔,推介幾種牛:封門柳:口感滑嫩,入口即溶,肥瘦適中和牛:油脂味濃郁,脂肪分佈均勻,香口有口感金錢𦟌:比較鞋身不過牛味係咁多種類當中最濃厚,有少少似黃牛嘅牛香牛肩胛:軔咗少少,但係口感十足牛脷片:彈牙爽口,值得encore值得一讚係飲品嘅種類都唔少,尤其是我同老公係唔飲甜野,現場見到無糖茶你都超過三款,好貼心。仲有香港製造嘅雪糕係任食嘅,不過食完牛肉都已經好飽無位再食啦

入咗揀湯底

湯底我哋揀咗肉骨茶,好正宗的新加坡風味,肉骨茶味都非常香口

牛肉切得好薄所以唔會軔,推介幾種牛:
封門柳:口感滑嫩,入口即溶,肥瘦適中
和牛:油脂味濃郁,脂肪分佈均勻,香口有口感
牛肩胛:軔咗少少,但係口感十足
牛脷片:彈牙爽口,值得encore

2021-07-08 0 瀏覽
黎百寶業商業中心買衫多,估唔到呢度會有間牛肉火鍋店,任飲任食仲要價錢唔貴好抵食咁,即刻請媽媽上黎一齊食😆由於黎得早,6點鐘就黎度,$198每位。餐廳當時只係得我地一檯,但走個陣係接近爆場😳嘢食嘢飲除左牛之外全部出面自取,調味料居然有好少見嘅芫荽😍嘢食估唔到保鮮櫃會有鵝腸通風豬大腸揀🙈牛肉就可以寫紙仔落單,但開頭入座落湯底就已經有一盤牛,咩都有,多到食唔曬嘅我地無再加蛋😛和牛放題有好多款牛可以選擇😍牛板腱、一級肥牛、安格斯牛肩胛、封門柳、牛脷片、SPF美國黑毛和牛、金錢𦟌、鮮牛肉。我最愛係鮮牛肉,牛肉質素超靚☺️無論煮幾耐依然咁嫩滑好食😋最後埋單加埋加一&醬芥都只係464,兩個人黎食人均$240有找,又有咁多款牛任君選擇,性價比超高,抵食又好食👍🏻

2021-07-08
2021-07-08 9 瀏覽
旺角天下糧倉牛肉火鍋專門店無論地點、價錢、質素都很好,地點就在兆萬旁邊很方便,$232就能吃到和牛放題,一個價錢包湯底、8款牛肉、多款火鍋配料、飲品、雪糕,價格相宜又吃到超飽點了秘制沙嗲鍋,沙嗲味濃郁,肉類不用沾醬油都很夠味牛肉種類有:SRF美國黑毛和牛、Prime牛板腱、安格斯牛肩胛、封門柳、金錢展、一級肥牛、鮮牛肉、牛脷片。個人喜歡SRF美國黑毛和牛雪花均勻,肉味濃郁,Prime牛板腱、肉質嫩滑,牛味香濃。安格斯牛肩胛油花分佈平均、肉質鮮嫩。其他火鍋配料都多款丸類、午餐肉、腸仔,蔬菜有木耳、萵荀、金菇、娃娃菜,粟米。最後當然要吃雪糕,有cocoberry多款口味,菠蘿椰子和沖繩海鹽都很美味

點了秘制沙嗲鍋,沙嗲味濃郁,肉類不用沾醬油都很夠味

2021-07-03 30 瀏覽
- 身為食肉獸,打邊爐最緊要係咩?係個爐?唔係!計我話一定係肥牛🤤!- 今次黎到旺角百寶利商業中心,當然唔係買鞋啦。今次我地黎覓食傳說中既究極和牛放題,天下糧倉價錢實惠又經濟,淨係食牛都回到本,性價比超高!- 我地今次叫左芫荽皮蛋湯底,湯底有極大量芫荽,荽味十足🤣!絕對無花無假,係 #芫荽控 #芫茜控 最愛。- 講明究極和牛放題,當然重頭戲一定係牛肉啦。店舖更新左菜單,一律任點任食8️⃣款高級牛肉,仲要唔係普通低價急凍貨,款款油花十足,有啲牛肉仲睇到明顯雪花❄️。- 一開始當然每款都叫下黎食啦,店舖非常細心,牛肉上面都會放有過膠既牌俾客人知道牛肉既種類,唔會唔知自己食緊咩。- 而家等我逐款逐款介紹,首先圖左有安格斯牛肩胛。呢款牛肉,油花分佈均勻,同西冷密度差唔多,肉味都一樣。- 而左二就係近年都多人鐘意食既封門柳。封門柳係牛橫隔膜肌肉,而每隻牛都只有一條,所以比較罕有。呢款肉味比較重,油花相對少啲,適合鐘意肉味濃既朋友。- 之後係一級肥牛,同普通肥牛唔同,食落無雪藏味,絕對唔係下價既貨色。- 右上就係牛板腱,牛味重之餘,比較紥實。而且仲略帶嚼勁,細嫩多汁,有爽滑口感。- 左下就係滑牛肉,唔會

- 左下就係滑牛肉,唔會拿得太勁,無咩鬆肉粉味。食落口比較滑嫩,唔會好鞋,而且飽肚感十足。

- 再跟住就係牛脷片,呢款係我最愛之一。因為牛脷比較爽口彈牙,唔會有騷味。而且味道相對濃啲,肉質細膩。餐廳切到較薄,所以好易熟。

- 然後就係金錢𦟌,呢款都深得我心。金錢展係指的是牛腱肉的其中兩塊,切開之後呈金錢狀。肉質結實,無肥肉,食落帶有筋膜,仲好爽脆。

- 最後係SRF美國黑毛和牛,呢款都係我最愛之一。因為佢油花分布好靚,有哂雪花❄️,而味道上就好有油香,柔嫩多汁,唔會太肥。

- 配菜同飲品就可以自行係雪櫃到拎,款式都唔少。但最特色既係醬料區,因為醬料區係用一架木頭車做裝飾,係名乎其實既補給庫。
2021-07-02 20 瀏覽
———📍旺角🙈百寶利中心一向都比我感覺係賣潮牌、格仔鋪集中地 但原來都係有餐廳🍴今次發掘左間性價比幾高嘅打邊爐🍲🥰 #天下糧倉牛肉火鍋專門店 🕰時段: 1700-2130 $198加一💡建議可以早啲去避開peak hour食得再舒服啲🤤🎉呢度主打牛肉火鍋放題 梗係叫曬佢八款牛黎試下先 擺盤幾好有曬名牌知道食緊邊款牛📌個人推介:❏ 封門柳 ❏ 安格斯牛肩胛❏ 美國黑毛和牛❏牛板腱🌸肉味濃 肥瘦均勻 🌸嫩滑 淥耐左都唔會變老 🤣仲有唔同丸類 蔬菜🥬任食✏️稻庭烏冬都係任食 口感煙un 🤤 多款雪榚🍦🍨任揀任食——————天下糧倉牛肉火鍋專門店 (旺角)旺角西洋菜南街1A-1K號百寶利商業中心5樓501-506號舖#winfat#winfat旺角#winfat九龍
———

🌸嫩滑 淥耐左都唔會變老

🤣仲有唔同丸類 蔬菜🥬任食
✏️稻庭烏冬都係任食 口感煙un 🤤 多款雪榚🍦🍨任揀任食

——————
天下糧倉牛肉火鍋專門店 (旺角)

#winfat#winfat旺角#winfat九龍