2022-12-17
最近旺角新開左一間日式燒肉店,聽講係燒烤堂嘅新餐廳,去到見到menu價錢都幾抵,又有多款和牛食,就叫左十幾樣野慢慢嘆🤣店員上菜好快,基本上叫完唔洗點等就有得食😁 牛類燒肉我會推介嘅係🐮🥩✅黑毛和牛小排✅和牛壽喜燒✅和牛沙巴當呢幾款牛肉味濃,油花好靚,啖啖都入口即溶咁,食完有好幸福嘅感覺🥹 和牛壽喜燒比較有gimmick,店員會用火槍燒熟牛肉,再沾上撈左壽喜燒汁嘅蛋液,好有日本風味🥹✅免治和牛多士呢款唔係燒肉但我覺得都係必叫🤭 用牛油烘/煎過嘅多士,夾住半生熟嘅免治和牛,再配上芥末沙律醬,外脆內軟🥪除左牛類之外,餐廳都有例如五花腩,豬頸肉等豬類,仲有雞脾肉可以燒。另外,仲有一系列沙律,日式飯,小食等等。非燒肉類嘅推介會係:✅紫菜月見丼顧名思義即係紫菜蛋飯🤣 材料簡單但味道一d都唔簡單,飯係煙煙韌韌嘅日本米,上面舖左滿滿嘅日式紫菜,中間嘅蛋黃橙黃色好靚,撈起飯黎好有蛋香而且仲甜甜地,一向唔係好食飯嘅我都chur哂成碗😋😋😋✅黑糖菠蘿食左咁多燒肉難免飽飽滯滯,所以最後用左黑糖菠蘿黎作結,菠蘿輕燒過帶酸甜,面頭嘅黑糖有燒到焦糖化左少少脆口,一流嘅甜品👍🏼
✅黑毛和牛小排
✅和牛壽喜燒