2018-04-27
十年前我係觀塘番工o既時候,好多時都約朋友係呢間餐廳食晏,實在近互相o既工作地方,且午餐又經濟實惠。恰巧有朋友剛轉職係觀塘,我又休假中,當然再次踏足大盛了。餐牌當然唔同晒,但價錢就貴左好多了。係觀塘地方食實惠o既日本菜o既餐廳實在不多,尤其宜家好多寫字樓都由中環移師至觀塘一帶,故中午時間揾食實不容易。幾經挑選,我揀左燒鯛魚腩飯,我又唔食魚生,其他定食都係見慣見熟o既日本餐廳必備菜式,如三文魚、鯖魚等,反而鯛魚令我產生好奇同期待。鯛魚腩只有三件,每一件大概薯餅一半份量,鯛魚肉質好滑,同平時食開粟米魚塊果類,完全唔同。食唔到鯛魚腩o既任何肥膏,食落啖啖魚肉。燒汁唔算多,好幾惹味,少少甜甜地。飯o既份量都唔多,大概平時飯碗o既一半多少少。整體燒鯛魚腩飯雖好味,但份量唔夠飽。奶茶比較苦澀,冇茶餐廳咁滑,當然係日本餐廳唔可以要求咁多了。值得下次再黎過
值得下次再黎過
燒鯛魚腩飯