2016-07-14 187 瀏覽
放工去完附近訂床褥,好肚餓,急急搵食! 經過大少,見咁光猛又最多食客就入去!一個人,叫個客飯最好~我要大千明蝦球$78例湯好好好大碗,用冬瓜同燒肉煲,少少油膩,但飲落好香。大千明蝦球- 上枱時一大碟,有超過十隻大蝦球,炸過,特別香口亦爽口。個醬係沙律醬,但食得出有加入WASABI調配,好惹味。有好多件蜜桃,最欣賞係有好多三色椒,顏色靚! 雖然我唔係好鍾意食三色椒,自己亦唔會煮,但知道三色椒係營養高,強大抗氧化功效,如果出街食個餸有我都會食晒佢既!加餐飲冷熱飲品加六蚊 ,特飲加八蚊要左龍鳯檸樂,係原罐可樂上茶仔黎講算好高質素,大件夾抵食食完野我仲要去隔黎食我至愛嘅豆腐花 , 坐多左陣落下隔先,店員都冇催我冇黑面(九點幾冇人等位,唔係都唔好意思繼續坐啦),仲笑笑口幫我執下枱抵讚
一個人,叫個客飯最好~我要大千明蝦球$78
例湯好好好大碗,用冬瓜同燒肉煲,少少油膩,但飲落好香。
加餐飲冷熱飲品加六蚊 ,特飲加八蚊
要左龍鳯檸樂,係原罐可樂上
茶仔黎講算好高質素,大件夾抵食

抵讚
2016-07-13
2016-07-13 173 瀏覽
老友專登入黎大埔搵我食飯,見到呢間大少燒味茶餐廳坐滿晒人,應該不錯,入去刷返餐先。我地點左個西湖牛肉羹同燒鵝例牌加白飯兩碗。燒鵝例牌都幾大碟,有少部份皮燒得燶左少少,不過件件都多肉而且肉質OK。個西湖牛肉羹,一上菜俾佢嚇親。超級大窩,而且唔係得個「大」字,材料非常充足,成窩都充滿牛肉,牛味足夠,小弟極愛芫茜,之前去啲餐廳每次都嫌少,要求餐廳額外多給,今次就一嚟已經夠多,抵讚!好少喺燒味餐廳可以食到咁令我滿意嘅牛肉羹。雖然係平民燒味餐廳但服務都不錯,侍應們都笑笑口好豪邁,有位哥哥幫我地執碟亦非常好禮貌。食完我地都捧腹而回,好滿足。

我地點左個西湖牛肉羹同燒鵝例牌加白飯兩碗。

雖然係平民燒味餐廳但服務都不錯,侍應們都笑笑口好豪邁
,有位哥哥幫我地執碟亦非常好禮貌。

食完我地都捧腹而回,好滿足。
2016-07-12
5 分鐘 (堂食)
  • 西湖牛肉羹
2016-07-12 359 瀏覽
超抵食嘅茶餐廳依家出街好似焗爐甘,成個人唔使10分鐘就出唒汗。放假最好就係留係屋企訓下覺,但係有時候d小朋友就係想放下電。星期日一家大細去邊到好呢?通常我地會去一d公園,農場之類,今次就選擇左去大埔行下,去玩之前梗係要醫下肚喇!今次去左呢間茶餐廳,發現煮嘢速度又快,仲要又平又好食。我地去嘅時候就係下午茶嘅時段,所以就叫左份下午茶炒飯,另外再叫d小菜。下午茶有幾個炒粉面飯可以選,全部32蚊仲包嘢飲。我地就叫左個西炒飯,炒得好有鍋氣,嗅落香噴噴,色彩繽紛,而且料都好足,好多叉燒粒,蝦仁都有成10幾隻,超值!另外叫左幾款小菜,上湯浸時蔬--今次選左菜心,上湯浸出來d菜幾鮮甜,上面加左蒜片同肉碎,伴飯不錯。西蘭炒鮮魷--食呢味我最怕就係d西蘭花係白烚,無味道,但呢到水準不錯,夠味之餘,又唔覺好咸。鮮魷夠爽脆,另外再配有韮黃同葱一齊炒,味道更香。沙嗲金菇牛肉煲--用的牛肉係新鮮肉,而唔係火鍋類型嘅肥牛,我比較中意食肥牛,所以就覺得瘦左d,但係口感都不錯。粉絲鋪喺牛肉底,另有芽菜,青椒,紅椒一齊整,份量超大。汁料夠多,每一份粉絲都可以覆蓋汁料,好味。中意撈飯食嘅,仲可以加汁落去撈,真係可以食多幾碗

超抵食嘅茶餐廳

沙嗲金菇牛肉煲--用的牛肉係新鮮肉,而唔係火鍋類型嘅肥牛,我比較中意食肥牛,所以就覺得瘦左d,但係口感都不錯。粉絲鋪喺牛肉底,另有芽菜,青椒,紅椒一齊整,份量超大。汁料夠多,每一份粉絲都可以覆蓋汁料,好味。中意撈飯食嘅,仲可以加汁落去撈,真係可以食多幾碗飯。
之後仲叫左個下午茶,焗豬仔包焗出嚟好脆,上面仲揸左牛油同煉奶,絶對有水準。(如果中意食甜嘅就不妨試下喺上面再加小小白沙糖,食落會更好味,而且又有口感)。
順便一提,見到餐廳外面都有做外賣燒味,有時候想加料番屋企,都不失為一個選擇。起碼茶餐廳的燒味一定有水準,我都加料買左盒燒肉,番屋企又可以煮小個送,哈。
  • 豬仔包
2016-07-11 178 瀏覽
大埔聽聞買送特別平,選擇又多。難得經過街市都忍唔住行左陣。但仲估唔到除左買送平,食嘢都平,喺依家水漲船高嘅時刻,簡直係一流嘅選擇。一家人食飯,有大有細,西餐廳諗都唔好諗,所以就快速地塭間茶餐廳,叫幾個小菜,食完就出發。所以就去左呢間燒味茶餐廳,又有小菜又有燒味,岩唒一家大細口味。小朋友最愛就係燒肉同叉燒,大人就中意食下鵝,我地就叫左個三併燒味,滿足唒大人小朋友嘅要求。三併燒味都幾抵食,120蚊一碟,每樣嘅都有起碼7,8舊。叉燒岩岩好,半肥瘦,味道還有小小甜。燒肉就用左最靚嘅五花腩,望落去真係有幾層,上面皮脆,中間夾左d脂肪,有d嫩肉,認真不錯。另外涼瓜炒牛肉--必食推薦!有d人可能嫌苦唔會中意食涼瓜,但係識食嘅一定中意呢碟送。呢到炒得極為夠鑊氣。涼瓜形狀切成薄片,吸收唒豉椒嘅味道,好正!牛肉份量超多,起碼有10幾塊,超級抵食!食完之後,仲唔使轉場,可以叫埋個下午茶甜品。叫左一份西多士,西多士超厚份量,中間仲夾住花生醬,再配上牛油加糖漿,好味。如果有小朋友的話,呢到下午茶有埋雞翼薯條,沙律。小朋友嘅最愛,不妨可以試試。另外值得一提嘅係飲品,名為茶餐廳,茶水一定唔小得,拒沖出嚟嘅檸茶味道剛

另外值得一提嘅係飲品,名為茶餐廳,茶水一定唔小得,拒沖出嚟嘅檸茶味道剛好,檸檬又無澀味,加埋幾粒冰,消暑一流!如果叫下午茶餐會包埋嘢飲,叫小菜都係加6蚊,合理價錢。

最後六個大人兩個小朋友,由主食到甜品,還包飲品先400幾蚊,而且食物味道有水準,又大份,實在係超級抵食之選。(下午茶一份西多士包飲品先20幾蚊,好抵!)如果兩公婆又或者一家人唔想煮飯,落嚟食,真係分分鐘平過自己煮。食完之後又唔使洗碗,哈哈。
2016-03-29 160 瀏覽
多謝醉芬芬北上完請食燒鵝、清湯腩 ﹗食完生龍都未夠飽,聽聞開左間新燒味,順路試您一試啦,半隻燒鵝百幾蚊都算合理。燒鵝半隻,油淋淋、肥騰騰、大量肥膏、皮厚一咬飊油,非常可怕 ﹗皮下脂肪亦勁厚,隻鵝完全唔做運動,日日係屋企食瞓疴打機,非常唔健康,太過宅喇!食到成口成胃都係油好易反胃,髀跟胸既肉質同樣乾鞋硬齊晒,不滑不嫩,香料味啖,香味強差人意,一次無回頭!海港、太興、金源、盈昌既質數都高佢幾班。

燒鵝半隻
燒鵝半隻
2016-03-25
5 分鐘 (外賣自取)
2015-09-24 211 瀏覽
可能個人口味,真係好難食,飯太硬,奶茶冇味,冰唔夠,冷氣開到17度都好熱,冇咩冷氣;叉燒同雞都冇味,肥叉唔肥,家人叫鴨腿湯飯,湯太鹹,自問都食的好鹹,但真係太鹹!