2018-09-17 787 瀏覽
朋友推介呢度嘅炸脾好好味,所以就決定試一試。睇賣相其實係好OK 㗎都好大塊,好似下面幅圖咁,成隻手咁大!雖然價錢係有少少偏貴,但係咁大塊又覺得可以一試。但係食完覺得好失望呀!其實佢個肉唔多汁嘅、好硬身、炸得太乾身啦,所以完全冇好味炸脾的精髓!話明手抓餅店,咁我哋當然都要試吓佢嘅手抓餅啊,叫咗呢款紫菜美國肥牛手抓餅,非常之失望。因為佢個手抓餅居然係硬嘅,我個人口味,比較喜歡食軟身嘅手抓餅,所以食呢一份嘅時候,我覺得好失望。呢個手抓餅都係好大份嘅,不過價錢都唔平、一份手抓餅淨係餅底$16、跟住每個餸要另外加錢,最少要揀兩個餸。加埋都要3x$ 一份!佢有得俾我哋揀加沙律醬或者辣椒醬,但係其實沙律醬太少喇、唔多食到
炸雞脾
紫菜肥牛手抓餅
2018-02-05 1074 瀏覽
今日第一次試大埔友,超級好味炸雞脾,回味著小時候味道,超級無敵勁正,炸粉唔多,一切都岩岩好可惜好似話租約期滿,得番二十幾日,可惜可惜,希望會响大埔另一地方重開!!
,炸粉唔多,一切都岩岩好
2017-11-01 1147 瀏覽
因為近排見到一個app可以有十多間食店可以送外賣到我住的地方今晚和老公見有些肚餓所以上去個app願想叫甜品吃但看到已過了送的時間所以叫了這店。我們叫了兩份手抓餅、炸雞脾、另外要了腸粉、魚旦、牛肉做明早早餐。我的手抓餅選了芝士、吞拿魚做餡。初時看落好像很油膩但吃落邊皮位還是脆的,連餡吃味道不錯。仔仔的手抓餅選了芝士、肉鬆、粟米。他說好好味。老公叫了炸雞脾。雞脾很大隻醃料十分入味炸得皮脆肉嫩!炸得剛好没有過燶。我們全家也說會再幫襯這店

仔仔的手抓餅選了芝士、肉鬆、粟米。他說好好味。

我們全家也說會再幫襯這店

芝士、肉鬆、粟米手抓餅
炸維脾
  • 炸雞脾
2017-09-30 850 瀏覽
每次放工時候個肚餓餓地又未到晚飯時刻,最好就係食街頭小食大埔依間手抓餅,即叫即做門口對正馬路紅綠燈位 好易搵有ABCD四個指定套餐 另外如果唔啱口味 仲可以自選食物佩料我試過哂4個套餐 個人認為A餐:雞蛋 紫菜 肉鬆 最佩合
每次放工時候個肚餓餓地又未到晚飯時刻,最好就係食街頭小食
大埔依間手抓餅,即叫即做

門口對正馬路紅綠燈位 好易搵

A套餐

我試過哂4個套餐 個人認為A餐:雞蛋 紫菜 肉鬆 最佩合
外賣自取
A套餐
2017-03-12 1006 瀏覽
食過其他舖頭手抓餅之後,一直想再試.... 行過見到呢間手抓餅專門店除左手抓餅仲有炸燒賣、炸雞脾、炸雞翼都幾多選擇今次目標明確,要試手抓餅呢到可以自己選擇配料$13 餅底 + 自選配料 (至少兩款)如果唔想諗,都可以揀套餐今次我揀左 B 餐 ($32)配料:生菜、芝士、火腿、蛋餅底係連埋芝士同蛋一齊煎所以食落去個餅底同芝士、蛋溶埋一齊食落去每啖都有芝士味加埋生菜,食落感覺冇咁膩!不過佢係逐個手抓餅整,可能要等一陣!已經睇定左下次想試埋紫薯手抓餅
食過其他舖頭手抓餅之後,
一直想再試....

行過見到呢間手抓餅專門店
除左手抓餅
仲有炸燒賣、炸雞脾、炸雞
都幾多選擇

今次目標明確,要試手抓餅
呢到可以自己選擇配料
$13 餅底 + 自選配料 (至少兩款)

如果唔想諗,都可以揀套餐
今次我揀左 B 餐 ($32)
配料:生菜、芝士、火腿、蛋
餅底係連埋芝士同蛋一齊煎

所以食落去個餅底同芝士、蛋溶埋一齊
食落去每啖都有芝士味

加埋生菜,食落感覺冇咁膩!

不過佢係逐個手抓餅整,可能要等一陣!
已經睇定左下次想試埋紫薯手抓餅

5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2016-12-19 955 瀏覽
一直很懷念台灣的手抓餅,餅皮酥脆充滿蛋香,吃多少也不會膩。聽說最近大埔有小食店也在賣手抓餅,當然不會錯過~趁著今天跟媽媽「掃街」就來試一試~本來身為芝士控的我想選有芝士的配搭,但媽媽對芝士只是一般,於是就點了最簡單的配搭:雞蛋、紫菜、肉鬆~由餅皮開始是即叫即製的,看著店員哥哥很有耐性地把圓形的小餅皮壓呀壓成大大片,再分別加上材料,看得口水直流~因為我跟媽媽share吃,所以請哥哥將手抓餅切成一半~但切開後兩小件手抓餅放不進一個紙袋&膠袋內,於是哥哥就另外再多拿一個紙袋&膠袋分別盛著,非常貼心~值得一讚!拿到手就急不及待打開來吃,餅皮果然酥脆,然後夾著三種簡單的材料,味道配合之餘更吃到蛋香~唯一比台灣的稍有不足的是餅皮較薄,如果厚身一點QQ的口感會再加強~但這個我覺得已值90分了~
一直很懷念台灣的手抓餅,餅皮酥脆充滿蛋香,吃多少也不會膩。

因為我跟媽媽share吃,所以請哥哥將手抓餅切成一半~

雞蛋紫菜肉鬆手抓餅

但這個我覺得已值90分了~
2016-12-04
5 分鐘 (外賣自取)
雞蛋紫菜肉鬆手抓餅
2016-11-05 657 瀏覽
專誠入大埔買魚餌,來回看了一排路上的食肆,還是回到魚餌舖旁邊那間特色食店。因為特別喜歡看著廚子現做現吃,風味零舍不同。廚子拿了凍餅皮攤在烤板上以特製的木印把餅皮邊壓邊推開,再在旁邊煎手抓餅餡料,有煙肉、蘑菇、和吞拿魚,餅皮很快就轉金黃色了,各種食材爭著以香氣向我爭寵。廚子把雞蛋打在板上,接著像玩把戲地把餅皮一翻 蓋住了煎蛋,不一會把它翻過來已經是美好的蛋餅模樣,中間排上芝士和煙肉,堆上蘑菇和吞拿魚,唧上醬汁,灑點辣椒粉,捲棉被一樣捲起來,滿滿的,脹卜卜的。看完有趣又好玩的表演馬上接過來…熱騰騰的《手抓餅》掌心的暖意迅速傳入心臟,咬一啖,再一啖,唔停很口!好滿足,飽暖很有幸福的感覺!握在掌心暖,風吹背後寒!

因為特別喜歡看著廚子現做現吃,風味零舍不同。

握在掌心暖,風吹背後寒!
呢度開左咁耐, 我竟然第一次發現有間賣台式手抓餅既小店坐落係度!由兩個好後生既女仔製作食物+看店@@除左手抓餅, 都有賣魚蛋燒賣呢類小食當中最特別應該都係呢個西瓜仔 $28係條街都不停見到有人拎住黎飲 感覺好似好清涼不過今日最想試既係佢既手抓餅!餅底$13, 其他配料都係自選既!我就揀左雞蛋+$5同咸牛肉+$7P.S 呢張相整緊既唔係我既XDD 係排我前面個女仔叫既款要有心理準備 呢度每次只會煎1塊手抓餅每塊大約需時5分鐘 如果你前面有人排緊 預左要d時間等...(雖然覺得塊pan應該可以同時煎兩塊.......?____?)終於等到煎我個塊T____T中間個D係咸牛肉.. 點解咁少既? =D煎完可以叫佢加辣粉或者沙律醬~製成品終於到手!! 好熱辣辣 要攤陣先食到原來....真係幾好味喎!!!! 餅皮又香脆又煙韌 少少咸味, 唔算過油膩~雖然只落左一隻蛋, 但分佈得好平均 所以幾乎每啖都食到蛋香咸牛肉咁少份量都好夠味喇~而家見到又已經好想食, 推介比大家食!(不過趕時間既話就唔好去喇......)
由兩個好後生既女仔製作食物+看店@@
除左手抓餅, 都有賣魚蛋燒賣呢類小食

當中最特別應該都係呢個西瓜仔 $28

係條街都不停見到有人拎住黎飲 感覺好似好清涼

不過今日最想試既係佢既手抓餅!
餅底$13, 其他配料都係自選既!

我就揀左雞蛋+$5咸牛肉+$7
P.S 呢張相整緊既唔係我既XDD 係排我前面個女仔叫既款

要有心理準備 呢度每次只會煎1塊手抓餅

終於等到煎我個塊T____T

中間個D係咸牛肉.. 點解咁少既? =D

煎完可以叫佢加辣粉或者沙律醬~
製成品終於到手!! 好熱辣辣 要攤陣先食到

雞蛋咸牛肉手抓餅
雖然只落左一隻蛋, 但分佈得好平均 所以幾乎每啖都食到蛋香

咸牛肉咁少份量都好夠味喇~

而家見到又已經好想食, 推介比大家食!

(不過趕時間既話就唔好去喇......)
2016-07-19
10 分鐘 (外賣自取)