2011-07-02 32 瀏覽
一向都有去開係銅記的夏麵館,因為貪佢抵食味道又唔錯!見到有咁多喊喊食評,等我為佢平反一下啦!是日同男友叫左一共4樣野1. 炸大排麵個大排唔算太好食,因為肉與炸漿有D分離的情況不過個湯麵就維持一直以來的水準!可以同大家講,湯麵係絕對好食過撈麵十倍GA! 2. 淨菜肉雲吞一向覺得翡翠的雲吞幾好味,夏麵館無得叫雲吞麵,一定要淨叫,不過味道一樣咁好食!24元6隻真係抵到爛 3. 由於佢一次過上哂D野食咁濟,所以D小籠包擺左一陣先得閒食入口熱度剛剛好,成隻擺落口D湯汁係個口度釋放出黎,20蚊4隻又係抵食夾好味!(話說有一次由於湯汁太豐富,男友食到成件衫都係.. )4. 本人係一個極愛蔥油餅的人,每次去上海的小館都一定叫!今次真係要一讚呢個蔥油餅,話說以前叫的都係無咁CRISPY,好似蔥油包咁 但今次竟然勁好味,熱辣辣勁香! 入口鬆化,咁大件都係盛惠20元 夏麵館的小菜我真係無乜試過,但小食同湯麵以咁的價錢真係十分唔錯!大家下次去可以試下小食同湯麵
一向都有去開係銅記的夏麵館,因為貪佢抵食味道又唔錯!
見到有咁多喊喊食評,等我為佢平反一下啦!

是日同男友叫左一共4樣野

1. 炸大排麵
個大排唔算太好食,因為肉與炸漿有D分離的情況
不過個湯麵就維持一直以來的水準!
可以同大家講,湯麵係絕對好食過撈麵十倍GA!

2. 淨菜肉雲吞
24元6隻真係抵到爛

小籠包
由於佢一次過上哂D野食咁濟,所以D小籠包擺左一陣先得閒食
(話說有一次由於湯汁太豐富,男友食到成件衫都係..

蔥油大餅!!!
本人係一個極愛蔥油餅的人,每次去上海的小館都一定叫!

大家下次去可以試下小食同湯麵
2011-07-01
小籠包
蔥油大餅!!!
  • 蔥油大餅,小籠包
2011-05-12 12 瀏覽
是日往銅鑼灣工作,到了皇室堡,周圍找食肆最後找了午餐$38元起的夏麵館.叫了一個雪菜肉絲麵,烤夫,酸梅湯先來酸梅湯,烤夫,最後雪菜肉絲麵酸梅湯-----------一飲就知自己煲,不是要水的,比較甜口的烤夫--------------有雲耳,花生,筍片等的烤夫,味帶甜雪菜肉絲麵----雪菜肉絲過橋上,麵條彈牙,看上不是手拉的,因每條麵粗幼是一樣的 湯是清湯,偏淡,但放下雪菜肉絲後,味道剛剛好 PS.後加了$10鍋貼.汁多皮脆,$10/3件街市都買吾到,吾使咁平下 埋單$48,平過茶記,下次都吾好茶記.
是日往銅鑼灣工作,到了皇室堡,周圍找食肆

最後找了午餐$38元起的夏麵館.

叫了一個雪菜肉絲麵,烤夫,酸梅湯

先來酸梅湯,烤夫,最後雪菜肉絲麵

湯是清湯,偏淡,但放下雪菜肉絲後,味道剛剛好

埋單$48,平過茶記,下次都吾好茶記.

2011-05-11
  • 鍋貼
2011-05-01 6 瀏覽
五月一日,平時已經去開夏麵館,是日已經早到了,但是都要等..............................我和媽媽都去了好多次..........是日叫了很多食物,涼菜五小碟,雪菜黃魚麵,賽磅蟹,鍋貼,夏味雞球等..............................涼菜五小碟---------------烤夫,燻蛋,粉皮,四季豆,馬蘭頭,食開都OK雪菜黃魚麵---------------食開,但黃魚煨麵是魚湯,這是清湯,但是雪菜黃魚炒的是OK賽磅蟹---------------------OK吧,鍋貼------------------------又脆又`香,又`多汁`夏味雞球------------------少少辣,但雞肉嫩口,正服務OK,有加茶,是好的上海店.......
五月一日,平時已經去開夏麵館,

我和媽媽都去了好多次..........
賽磅蟹---------------------OK吧

服務OK,有加茶,是好的上海店.......
2011-05-01
10 分鐘 (堂食)
  • 鍋貼
  • 雪菜黃魚麵
2011-04-23 18 瀏覽
當一個人無聊行去皇室堡下午茶去了夏麵館,吃了下午茶餐排骨担担麵加豆漿担担麵侍應話是自己炒的,下担担麵醬有十幾材料,排骨都OK豆漿太甜味道不錯,好味道$38包飲品,茶餐廳都要,下次再來吃下午茶.服務OK 下下+茶.正
當一個人無聊行去皇室堡
下午茶去了夏麵館,吃了下午茶餐
排骨担担麵加豆漿
担担麵侍應話是自己炒的,下担担麵醬有十幾材料,
排骨都OK
豆漿太甜
味道不錯,好味道
$38包飲品,茶餐廳都要,
下次再來吃下午茶.

服務OK 下下+茶.正
2011-04-13
  • 排骨担担麵
2011-04-23 1 瀏覽
超細碟,完全晤好味,又無雞絲粉皮,好少選擇,但環境ok,價錢不說了,如果好味,我會覺得值,相比將軍澳,差得好緊要,做遊客,國內同胞一定無問題,在銅鑼灣來說,完全晤掂,所以永遠不用等位,可想而之,不用等位就知發生什麼事,將軍澳就人流湧湧了!
2011-04-19
慶祝紀念
紀念日
  • 沒有
(非會員)
是日往夏麵館用膳,因和朋友認識了4週年點選了共4個小食4個小菜及2個點心先來的是四季豆,海折,烤夫及燻蛋..............先四季豆,鮮甜,凍食都是第一次海折及烤夫不錯,都是好吃的後來小菜都到了,黃魚煨麵,和合排骨,芹菜牛肉絲,金牌菜肉炒飯黃魚煨麵-------------好吃,魚湯好味而且麵彈牙,正和合排骨-------------普通芹菜牛肉絲---------正,食來食去都是西芹,好耐未食過唐芹,芹香味及牛肉嫩口,好金牌菜肉炒飯------炒飯一個,ok的點心是小籠包及蔥油餅蔥油餅--------------籃球般,外形給引,食落口好味,蔥香味重小籠包---------------oh 正,皮簿服務ok,我們坐好耐,但都沒有白眼,,,,下次再來
ok
好味
是日往夏麵館用膳,因和朋友認識了4週年

點選了共4個小食4個小菜及2個點心

先四季豆,鮮甜,凍食都是第一次

海折及烤夫不錯,都是好吃的

和合排骨-------------普通
金牌菜肉炒飯------炒飯一個,ok的
點心是小籠包及蔥油餅
小籠包---------------oh 正,皮簿
服務ok,我們坐好耐,但都沒有白眼,,,,下次再來

2011-04-11
  • 四季豆
  • 黃魚煨麵
  • 芹菜牛肉絲
  • 蔥油餅
中午時份,在這裡等了大概15分鐘,因為趕時間,正好差不多要放棄的時候,終於有位了。我們一行三人,三人都叫了「排骨擔擔麵套餐」,現在的午市套餐,會送多個前菜/ 冷盤,及跟餐飲品。雖然,叫的主食都是「排骨擔擔麵」,但我們三人叫了三個不同的前菜,嘗嘗味道。- 醃青瓜,原來是吃那青瓜皮,新鮮爽脆,就是太甜了,如果酸一點,會比較好。-四起烤夫,又是甜的,但這甜度比較恰到好處,始終,甜也是滬菜特色。- 涼拌粉皮,就是薄薄的粉皮用醬作拌料調味,這是三個前菜中味道最正常的一個。主角: 排骨擔擔麵。他們的擔擔麵,下「醬」超級重手!湯中有超濃郁的花生醬跟醬,湯低帶辣,野味! 麵質煮得剛剛好,彈牙,韌性高,不「淋」、不「糊」。炸豬排就沒甚麼特別,香口、脆皮,都是別要條件,所以沒驚喜,味道不錯的。我選的飲品是冷的酸梅湯,超酸,我喜歡!重手醬料的「排骨擔擔麵套餐」盛惠每位$58加一。

三個人,叫了三個不同的前菜

主角: 排骨擔擔麵。

我選的飲品是冷的酸梅湯,超酸,我喜歡!

重手醬料的「排骨擔擔麵套餐」盛惠每位$58加一。
2011-04-08
15 分鐘 (堂食)
  • 排骨擔擔麵
(非會員)
中午去用圖書館,之後去了吃晚飯都不想4圍去,去了皇室堡,食肆不多,日本菜怕怕了,酒樓吃不起,KF雞又熱氣.最後選了夏麵館..............................晚上6:30,2個人坐的是卡位,(真好彩,明天考試都咁好彩就好)orda了黃魚煨麵,小籠包,及干煸四季豆上菜先來麵黃魚煨麵------好香魚湯味,味很濃,魚湯鮮甜,而麵條勁牙,是現拉的麵(湯都飲埋)約$40幾小籠包---------皮簿餡靚,但肉太小,是本人最近食過的水準之作(想吃多一籠但冇錢)約$20幾干煸四季豆---四季豆普通的,但是肉碎都幾多及入味 約$30幾本季溫書的食肆好去處吧,因價錢不是太貴,和食老M及KF雞差不多(埋單共銀$100有找)公主話下次只叫黃魚麵及2籠小籠包PS:服務OK,有主動收野及加茶,有禮貌,但只見侍應2,3個,都避免叫他們明天會考第一科加油!!!!!!!!!!!!!!!
中午去用圖書館,之後去了吃晚飯
都不想4圍去,去了皇室堡,
食肆不多,日本菜怕怕了,酒樓吃不起,KF雞又熱氣.
orda了黃魚煨麵,小籠包,及干煸四季豆
上菜先來麵

公主話下次只叫黃魚麵及2籠小籠包

明天會考第一科加油!!!!!!!!!!!!!!!
2011-04-07
  • 黃魚煨麵
  • 小籠包
因為東亞信用咭的二人套餐優惠令到我有機會品嚐到此標榜好 "'麵" 的食店 套餐價 $128雖然價錢確實好抵落單後不須5 分鐘已將一半菜色陳列於枱上 所有食物明顯地一早預備好 根本沒有時間供你抖氣 除子包包外所有的溫度也溫溫吞吞的, 另外上菜次序也亂晒龍而碟子明明不夠位放在枱上, 店員也求其放下亦不會主動加茶 糖醋小排酸酸味味的小排本來幾開胃, 但可惜是干柴貨 夏伯伯涼伴茄子殿後的涼伴茄子, 涼伴汁味道很濃帶點甜但咸味還更搶鏡 酸辣湯 : 糊狀的湯底, 配料又唔多, 飲兩啖也放棄 虎皮尖椒牛肉 : 牛肉頗入味, 虎皮尖椒同青椒味道唔覺有什麼分別, 整體又係過咸, 用來送飯可以頂兩碗 清炒時菜 : 小唐菜上枱已經腍晒, 相信炒起好耐咁, 時菜都炒成咁既樣, 真係幾大獲 老上海炒飯 : 唔熱, 是普通不過的炒飯 黃金心太軟 : 嗅了一嗅感覺是以蛋黃造成的黃金錎, 由於此乃高膽固醇食物, 所以無食 擔擔麵 $18 (半價後加) 是干身撈麵, 一點湯汁也沒有只有香濃的芝麻醬麵餅十分巨形而且麵條粗身, 吸盡醬料 而麵餅結在一起, 用了頗長時間方能分開麵條, 無乜味道可言是食過最差的擔擔

因為東亞信用咭的二人套餐優惠
令到我有機會品嚐到此標榜好 "'麵" 的食店

套餐價 $128

雖然價錢確實好抵
落單後不須5 分鐘已將一半菜色陳列於枱上
所有食物明顯地一早預備好
根本沒有時間供你抖氣
除子包包外所有的溫度也溫溫吞吞的, 另外上菜次序也亂晒龍
而碟子明明不夠位放在枱上, 店員也求其放下
亦不會主動加茶
糖醋小排
酸酸味味的小排本來幾開胃, 但可惜是干柴貨
夏伯伯涼伴茄子
殿後的涼伴茄子, 涼伴汁味道很濃帶點甜但咸味還更搶鏡
酸辣湯 : 糊狀的湯底, 配料又唔多, 飲兩啖也放棄
整體又係過咸, 用來送飯可以頂兩碗
清炒時菜 : 小唐菜上枱已經腍晒, 相信炒起好耐咁,
時菜都炒成咁既樣, 真係幾大獲
老上海炒飯 : 唔熱, 是普通不過的炒飯
麵餅十分巨形而且麵條粗身, 吸盡醬料
而麵餅結在一起, 用了頗長時間方能分開麵條, 無乜味道可言
是食過最差的擔擔麵, 真係唔好食又難攪!

真相大白; 為何劣評好如潮

罪過
2011-03-29
0 分鐘 (堂食)
2011-03-25 4 瀏覽
登記既員工反應慢安排座位好混亂,問佢等幾多又唔知,態度完全唔親切!叫左有推介既嫩雞wiu麵,雞湯底有小唐菜同雞粒,個碗好多,麵都唔少,食落好有自製咁,唔會lum pat pat!
10 分鐘 (堂食)
2011-03-14 11 瀏覽
星期六下午, 往維園花展前, 想怱怱吃個午餐。路經 Windsor House,隨便找間餐廳,想着上海吃過的夏麵館應該不會出錯。結果十分失望。叫來醉雞,賽螃蟹,三鮮湯午糕和擔擔麵,最基本不過。不到三兩分鐘,就端上醉雞,雞是冰一般又雪又硬。最初也不覺不對勁。叫伙記換過。這時他又送上擔擔麵,一看湯很稀又沒味道。賽螃蟹如是,淡而無味。湯年糕一樣,湯很稀!?此時,剛才的醉雞送回來。一看就知道不對勁,不冷不熱。吃 一口,怪怪的。最後勉強吃下賽螃蟹和湯午糕。其它的都退回。

叫來醉雞,賽螃蟹,三鮮湯午糕和擔擔麵,最基本不過。

最後勉強吃下賽螃蟹和湯午糕。其它的都退回。

2011-03-12
2011-02-23 3 瀏覽
由於想坐得舒服啲,所以揀呢間,叫咗鱔糊湯麵,大上海炒飯,豬肉小籠包,高力豆沙,酸梅湯,鱔糊同湯麵分開上,但對鱔糊非常失望,切到勁細條不特止,仲有韭黃多過鱔,這間叫麵館,但湯麵都唔算特別好味,而豬肉小籠包都ok,但大上海炒飯無咩料,無咩味,高力豆沙有三個,但紅豆餡唔夠多,反而對夏哥哥酸梅湯要一讚,酸酸哋好好味,但總括嚟講,都唔係咁得~
由於想坐得舒服啲,所以揀呢間,
叫咗鱔糊湯麵,大上海炒飯,豬肉小籠包,高力豆沙,酸梅湯,
這間叫麵館,但湯麵都唔算特別好味,
而豬肉小籠包都ok,
但大上海炒飯無咩料,無咩味,
高力豆沙有三個,但紅豆餡唔夠多,
反而對夏哥哥酸梅湯要一讚,酸酸哋好好味,
但總括嚟講,都唔係咁得~

2011-02-18
2K
2011-02-09 6 瀏覽
8-2-2011記得 Elements 夏麵館喺 Openrice 勁多喊面, 但手拉麵又好好食 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2111149), 是日到銅記食 dinner 但無乜頭緒, 不如試試皇室堡分店吧. 2 人約 8:00pm 嚟到係要等位, 不過等的時間都唔算長, 玩了幾 round Fruit Ninja 就有位了. 涼拌海蜇 ($48)*: 底部墊了大量青瓜絲, 刨得幼如 capellini , 食落清爽; 海蜇就極爽脆, 不過我覺得味道太淡了, 麻油嚴重唔夠喎. 不過平日唔太食海蜇的朋友又似乎幾喜歡, 話幾 refreshing 云云...夏味燻蛋 ($18 each, 兩隻起)*: 蛋白夠滑亦夠「煙燻」, 蛋黃就勁溏心, 質地黏糯, 食落「煙燻」及蛋味都好香, 正 比 Elements 店做得更好, 值得一試.蔥油開洋拌麵 ($28)*: 記得 Elements 店的係「蔥油開洋」+ 湯麵, 完全唔知點撈, 可幸呢度係一碗走湯的麵 + 蔥油蝦米分開上, 咁
十分爽脆, 但味道較淡的海蜇
溏心又夠「煙」的燻蛋
樣衰, 但好香的蔥油及開洋
麵條不及 Elements 店的滑, 不過仍然爽口煙韌
自家拌
小籠包都不錯
真正的銀「絲」卷!
高力豆沙 d 豆沙就幾唔掂, 乾乾實實味道又有怪怪的
8-2-2011

比 Elements 店做得更好, 值得一試.

蔥油開洋拌麵 ($28)*: 記得 Elements 店的係「蔥油開洋」+ 湯麵, 完全唔知點撈, 可幸呢度係一碗走湯的麵 + 蔥油蝦米分開上, 咁樣「正常」得多!
麵條無 Elements 店的咁滑, 不過仍然爽中帶煙韌, 拌勻香濃的蔥油及香口的蝦米, 整體仍然好好食, 好此道的絕對值得試試.
(不過旁邊的一碗湯 (木耳蛋花湯?) 就好鹹, 相我都費事影了...)

鮮肉小籠包 ($24)*: 湯汁算鮮甜, 份量就略嫌太少; 肉餡鮮味 ok, 質地就較粗糙; 皮唔算薄, 不過食落煙煙韌韌, 熱辣辣的唔衰得去邊的. 整體當然同「鼎」字派的同類出品 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1920942) 無得比, 不過我覺得比樓上的所謂「金牌」貨色 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2115175) 好, 都可以一試的.

蒸銀絲卷 ($18)*: 朋友去到邊都會叫一籠銀絲卷「驗證」「絲」唔「絲」, 不過呢度的賣相「千絲萬縷」, 佢應該都收貨吧?
質地鬆軟, 食落微甜帶麵粉香, 蘸埋煉奶又熱辣辣, 其實都幾難唔好食?

高力豆沙 ($22)*: 熱辣辣, 蛋白鬆泡, 不過豆沙餡味道怪怪的, 好似澀澀哋?
質地則又乾又 "clay", 第一次食高力豆沙要自行走豆沙

連加一埋單每人 $100 有找, 銅記嚟講唔貴了, 食物又不錯, 值得試試的.

仍然唔明點解連皇室堡呢間都喊多過笑, 更唔明點解金牌小龍比佢更多笑面...

*更多資料: http://www.xiamianguan.com/menu.html
2011-02-08
溏心又夠「煙」的燻蛋
樣衰, 但好香的蔥油及開洋
自家拌
小籠包都不錯
真正的銀「絲」卷!
  • 蔥油開洋拌麵
  • 燻蛋
2011-01-13 2 瀏覽
要了三樣食物烤夫:太林,不夠入味麻醬拌麵:即使加了湯也是太乾,還有太單調了,千萬不要一個人吃光嫩雞煨麵:麵還可以,但不覺得有雞湯,雞是沒有味終於試了夏麵館,有點失望
麻醬拌麵
2011-01-02
2011-01-04 116 瀏覽
老公總是懷念上海 "阿娘麵" 既地道麵食,同一美味在香港實在難尋!記得幾年前响九龍站圓方嚐過夏麵館既麵食,當時被認定為可一解相思之苦既辦法,心底裡卻明白味道與質量確實有一段頗大既距離。此後,夏麵館多開了幾家分店,可是一直未有再嚐。偶爾到銅鑼灣走走,還未到食晚餐時間,但見到夏麵館,心裡又泛起那正宗既上海麵條的滋味,於是等到6點正開門一刻,坐定定細看餐牌,幾經思前想後,心中的麵條不知怎的瞬間消失得無影無踪,來之卻是一個減價既二人套餐,叫罷.........就這樣信心被淪陷了!效率果然快,不到5分鐘為我們送上前菜,跟著每款菜相隔不用5分鐘便陸續上桌,不消一會全枱都係食物。二人套餐包括: 前菜:四喜烤夫一嚐滿口都只是鹹味,食唔出應有香料既味道;烤夫質感是對辦的,但唔知係咪經手人無盛載均勻,全碟只混有一條金針、一片木耳! 前菜:糖醋小排味道還可以,可惜排骨質感較差,肉不滑溜之餘,肉質乾硬及嚡口,可能小排選料太瘦了! 湯:酸辣湯及黃瓜白玉羮各1碗酸辣湯:不過不失,但欠辣味。黃瓜白玉羮:湯清而不寡,帶黃瓜清香,配上滑溜豆腐增加湯既神髓,而白色糯米小丸則煙煙靭靭增加口感,沒想到反而有點驚喜。 宮保雞
二人套餐包括:
前菜:四喜烤夫
前菜:糖醋小排
湯:酸辣湯及黃瓜白玉羮各1碗
酸辣湯:不過不失,但欠辣味。
宮保雞丁
好耐無食過宫保雞丁,但印象中宮保雞丁係一款野味既菜式,乾身帶小辣。是次嚐到竟有所不同,明顯用上了豆辦醬來炒,只有死鹹、辣味、野味全欠奉,唯一好處係雞粒炒得嫩滑。
雪菜肉絲炒年糕
亦是做到不過不失,一般水平之作。
甜品:腰果露

若不是以此為名,真吃不出一點兒的腰果味,名不符實。質地亦較稀,加上有一陣生水味,吃兩口便放棄了。
夏麵館分店大多位於閙市黃金地段,裝飾亮麗整潔,亦不愁客源,就當日所見大概晚上7時已座無虛設,稍後更出現人龍等候。但嚐到套餐菜式只能用以飽肚,未能滿足舌頭及味蕾,難度閙市中既食客只管速食而毫無要求?又難度今次只係我錯誤的決擇?下次還是吃麵好了?

座位陳設
套餐餐牌