這間咖啡店位於近牛頭角的工廠區,店面貼滿了照片。店裡走經典文青風,牆身是金庸,天花是經典文學,富有文藝氣息。在這裡一共試了兩款不同風味的食品,讓人回味無窮。西班牙黑毛豬西冷肉片生薑燒伴飯黑毛豬的肉片咬口比一般豬肉軟身,入口的豬肉味較濃。薑汁味不會搶去肉質鮮甜,反而成了加持作用,讓口感更加豐富!三文魚蛋餅蛋餅基本上有兩種選擇就是西班牙和三文魚味道。怕西班牙味道太濃烈,所以選擇了三文魚。蛋餅熱辣辣地上枱,吸引的賣相和三文魚的魚油香味從遠處就嗅到了!外層微微烘乾配搭上下層菠菜和薯仔卻是剛剛好的口感。芝士味也是不容忽視的加持,讓味道更上一層樓。Ice Coffee Mocha & Ice Caramel Latte Little Chocolate brownie 味道雖然不是特別出色,但少少甜的甜品作結尾實在不錯👍🏻

在這裡一共試了兩款不同風味的食品,讓人回味無窮。

西班牙黑毛豬西冷肉片生薑燒伴飯

三文魚蛋餅

Little Chocolate brownie
味道雖然不是特別出色,但少少甜的甜品作結尾實在不錯👍🏻
2020-07-03 6154 瀏覽
由土瓜灣開始出名的小店,當年第一次食西班牙傳統蛋餅,仲有第一次似咖啡師自己調配咖啡,所以一直都好深刻,直到係觀塘海濱,買過咖啡飲,但搬左黎牛頭角就一直未再食過。係國安法的第二日,仍然可以見到香港加油和一些關於香港的圖片,心感唏噓,亦好像入了專屬香港人的避風堂。而且其實cafe隔離就係志明橋,有時間的朋友,仲可以嘆完咖啡去影港女照傳統西班牙蛋餅招牌菜之一,雖然仲有其他口味,但掛住最原始的味道,內裏新鮮的薯仔粒,仲有紅椒、洋蔥、煙肉等,相當惹味,大量的蛋雞做餅底,仲有邪惡的芝士菠菜蘑菇雞肉意大利飯lunch set的一款,份量比想像中大份,雞肉和菠菜都十分足料,飯因為跟足傳統所以有少少偏硬,但配試忌廉和芝士,很配合ocean tears /organic Brazil chocolate ocean tear 無改錯名,相當夏天的特色飲品,流打加薄荷的清涼,加上岩鹽的咸店地,有海水的感覺,而且海水的藍色,岩哂打卡

菠菜蘑菇雞肉意大利飯

觀塘區一向多特色咖啡店,今次走遠少少,黎到位於近牛頭角的【壹小店 One Little Room】。咖啡店老闆本身係攝影師,店面玻璃貼滿有關呢一年運動的相片,裏面亦有充滿書卷味的牆紙,散發出濃厚的藝術氣息。我同朋友最後選擇室外座位,不冷不熱的天氣,面向著恬靜的街道,份外愜意。大概係收集左不同攝影師的作品,看著一張張仿似有生命的照片,再回想起呢一年所發生的事,特別感觸。煙三文魚蛋餅 $109煙三文魚、菠菜、薯仔、芝士 (配意大利黑醋沙律、迷你是日餐湯)出名蛋餅無理由唔試 賣相吸引,材料厚實,經煮熟過的煙三文魚更加香噴噴,搭配菠菜、薯仔、芝士,確實係一個不敗組合。蛋餅裏面有點乾身,不過配埋其他材料一齊食,味道豐富。三式窩夫 $74招牌窩夫、可可窩夫、年糕窩夫Waffle外脆内軟,蛋味突出,中意味道唔會太甜太膩。三款之中最喜愛充滿蛋香的招牌Waffle,口感煙韌的年糕Waffle再配上maple syrup亦很不錯,建議朱古力可以再濃郁啲,但整體黎講三種味道有啲相似,如果同朋友share會更合適。Photographer's Signature $44Americano & Chocolat

煙三文魚蛋餅 $109
出名蛋餅無理由唔試

三式窩夫 $74
招牌窩夫、可可窩夫、年糕窩夫

Photographer's Signature $44
Americano & Chocolat Rouge Wine
被名字吸引所以點左,應該係店主最常飲的咖啡?平時我都中意飲Americano,呢杯加上Chocolat Rouge Wine,喝著有點說不出的特別,又有啲玉桂味道,喜歡新鮮感的朋友可以一嘗。

Flat White $42
口感幼滑,奶味香濃,喝出重堅果味的咖啡,特別一讚佢地的咖啡瓷器和精美拉花,跟木枱很陪襯,相信佢地有精心挑選。
呢間咖啡店☕️好有特色,個牆身全是書📖頁,個天花格吊住書本。重點‼️係店外面大玻璃貼滿由舊年6月以來的相片👀,裡面包括好多人有血有汗有淚的回憶。不少途人都會留下駐足欣賞,🐷🐷當然不外乎是。———————————————————— ·舔舔脷指數 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(7/10)抵食指數:🐽🐽🐽🐽🐽🐽(6/10)————————————————————尼間cafe 主打賣西班牙蛋餅🥘,設計好有格調,咖啡好有特色,經常大排長龍。🐷🐷今次好彩,去既時候岩岩有人離開,之後d人都要排一陣。傳統西班牙蛋餅($99)主要有🧄洋蔥,煙肉,薯仔,芝士🧀,碎肉。好好食😋,非常推介‼️好香好熱辣辣,吾似食緊蛋,薯仔味重,口感豐富。為左呢個蛋餅🐷🐷會再嚟食多幾次。Caffeine Lover ($72) 🧇🔥🔥炎炎夏日當然要食個雪糕甜品。caffeine lover 係窩夫加雪糕。🍨特別之處係個雪糕係咖啡味同咖啡啫喱,個窩夫普通,外脆內軟,個雪糕咖啡味好重。Iced Caffe Mocha ($48)🧊🧊🐷🐷不太識分咖啡,咖啡味幾重,好香咖啡,幾好飲。Iced Hazelnut Latte ($48)🌰🧊尼個比較甜,奶
呢間咖啡店☕️好有特色,
個牆身全是書📖頁,
個天花格吊住書本。
重點‼️
係店外面大玻璃貼滿由舊年6月以來的相片👀,
裡面包括好多人有血有汗有淚的回憶。
不少途人都會留下駐足欣賞,
🐷🐷當然不外乎是。
———————————————————— ·
舔舔脷指數 : 🐽🐽🐽🐽🐽🐽🐽(7/10)
抵食指數:🐽🐽🐽🐽🐽🐽(6/10)
————————————————————
尼間cafe 主打賣西班牙蛋餅🥘,
設計好有格調,咖啡好有特色,
經常大排長龍。🐷🐷今次好彩,
去既時候岩岩有人離開,
之後d人都要排一陣。

傳統西班牙蛋餅($99)

Caffeine Lover ($72) 🧇

Iced Caffe Mocha ($48)🧊🧊
🐷🐷不太識分咖啡,咖啡味幾重,好香咖啡,幾好飲。

Iced Hazelnut Latte ($48)🌰🧊
尼個比較甜,奶味都重。
2020-06-09 706 瀏覽
呢間小店算係網上好出名嘅觀塘區黃cafe,難得去到觀塘,緊係要幫襯下環境室內有細心裝潢設計過,採用昏暗黃色嘅燈光,俾人一種溫暖、慵懶嘅感覺,搭配當日灰灰嘅天同大雨,慵懶度再次升級😂天花的位置釣住好多書,牆身都以懷舊黃色書頁,好特別,好舒服食物聽講小店係出名食蛋餅同waffle,今次就特別叫咗最傳統嘅西班牙蛋餅黎試下傳統西班牙蛋餅$99一份蛋餅包一個黑醋沙律同一個是日餐湯,當日嘅餐湯係雜菜味增湯,但唔包野飲。食物一上到黎熱辣辣,入面薯仔係一粒粒方形,易入口,煙肉相對比較少,搭配黑椒,整體好都香口,中規中矩味增湯相對鹹,冇飲曬😂安格斯牛肉芝士漢堡$98另外叫咗一個lunch set,包一個沙律/餐湯,咖啡半價。原本叫咗漢堡想走番茄但店員冇走到..小失望..所以漢堡俾咗友人食。中間牛都算厚,略嫌熟咗小小,但整體都okIced organic Brazil chocolate $44Mocha $44飲品都算幾出色。Brazil chocolate 朱古力味好濃,但上面果層cream+朱古力醬食落有少少低b朱古力嘅味道總結黎講呢度環境好正好復古,但食物就一般般,不過去得cafe都係想有一個清幽

天花的位置釣住好多書,牆身都以懷舊黃色書頁,好特別,好舒服

食物

傳統西班牙蛋餅$99
味增湯相對鹹,冇飲曬😂

安格斯牛肉芝士漢堡$98

安格斯牛肉芝士漢堡lunchset

黑醋沙律

Mocha $44

Organic  Brazil  chocolate
Mocha

總結黎講呢度環境好正好復古,但食物就一般般,不過去得cafe都係想有一個清幽嘅環境35知己傾下計,個人黎講對食物要求唔會太高。大家經過觀塘可以一試

Mocha
2020-06-07 313 瀏覽
在2020年6月5日當天,正好是遇上1989年6月4日的民運日子。當天的Booking非常爆滿,在室内的坐位非常熱鬧😂,餘下室外的四人餐桌,當天夜間的雨衣已經靜止了🙌👏☝️😊當天跟餐的餐湯是洋蔥湯,而且味道不錯,喝了一口的時候☺️,當中會發現到與日式🇯🇵味噌湯相似。當天的鱸魚丼飯,丼飯與茶漬飯一樣都是選用日本的秋田小米👍,但是茶漬飯會在飯底當中添加新鮮磨成粉狀的山葵😂。鱸魚丼飯與方間的銀鱈扒飯不同,而且鱸魚選用醬燒方法製作。😊飲品選了一杯Ocean Tears,當中飲品隱藏的含義揶揄Popo的TG😆,但是Ocean Tears比TG好三萬倍🤣,而且小杯的沖繩👊🙇🥋海鹽補充人體的體液相似的元素。😊

洋蒽湯

鱸魚丼飯

Ocean Tears

2020-06-05
29 分鐘 (堂食)
洋蒽湯
鱸魚丼飯
Ocean Tears
2020-05-30 394 瀏覽
因為見雜誌推介,加上係黃店,所以決定同fd 去牛頭角試一試。因為餐廳主打蛋餅,所以我地就叫左一個煙三文蛋餅,同burger,飲品方面就叫左佢地既特色飲品T black. T black 係以咖啡溝可樂,所以一入口係會有可樂既爽口配上咖啡既澀味,都相當特別。而煙三文魚蛋餅餡主要有薯仔,洋蔥,芝士,蛋。 相信薯仔控會對佢十分迷戀,因為薯味十足,配上拉絲效果,帶卑食客視覺同味覺既雙重享受。burger 用黑色面包皮,外形相當特別,餡有一塊蕃茄,牛肉,沙律菜,配上適量芝士,餡唔算多,但勝在夠清新,食完唔會有油膩感。餐廳牆身全部都係書頁,所以好有文青風,天花板都吊左好多本書,睇到出店主真係花左好多心思。建議如果想黎食可以早少少,因為一點後就開始要排隊!

建議如果想黎食可以早少少,因為一點後就開始要排隊!
T black
T black
2020-05-30 290 瀏覽
溫馨提示:中午比較滿,要最早點霸位😂和朋友一起去吃lunch set,share 地叫了蛋餅、意粉和明太子飯。最快上菜的是帶子意粉,意粉爽爽的很好吃。然後是明太子櫻花蝦飯,這個在menu下單時已知道是辣的,但它的辣味異常地出色,哈哈。因為西班牙蛋餅要焗的關係,所以最後上菜。吃過就知道是很好吃的啦,不用多介紹環境很好,希望大家都會多多去好吃的店子💛💛💛💛
溫馨提示:中午比較滿,要最早點霸位😂

環境很好,希望大家都會多多去好吃的店子💛💛💛💛
2020-05-17 2696 瀏覽
今日剛好係觀塘工廠區打算幫襯下黃店,行到牛頭角附近,就隨意入左一間cafe食返個Tea!但估唔到菜式非常高質😍,好耐都無遇過一D令回味既餐廳,所以馬上今日同大家share!好多Cafe都有得食All day breakfast,但呢度主要賣西班牙🇪🇸蛋餅、特色窩夫、burger, bagel, toast,menu比一般餐廳已經有特色👍🏻!難得有少見既西班牙蛋餅,當然要試試!餅底有炒香煙肉、甜椒同洋蔥🧅,一粒粒薯仔🥔食落非常有口感!蛋餅質感比水蛋結實,但食落口感軟滑。蛋餅食落比一般蛋糕更香,相信係因為蛋汁落左忌廉,而表面有芝士🧀。經烤焗後香味更豐富,而表面炒炒脆口,可做到微微拉絲效果!唔好睇佢細細份,因為佢都幾足料,所以都係飽肚,可以當lunch食!咖啡就叫左一杯T Black,即是將可樂同expresso加到杯中。飲落去,先有可樂甜味,之後就有expresso既☕豆香味。因為杯中有咖啡啫哩,每吸到一粒啫哩,咖啡就更濃郁,比一般咖啡,味道真好特別!呢大半年香港經歷左唔少風風雨雨,餐廳都一一為大家深深紀錄,而餐廳亦有防疫物質出售,真係做到同香港人同行,真覺得好窩心!餐廳食物高質素外,員工

呢大半年香港經歷左唔少風風雨雨,餐廳都一一為大家深深紀錄,而餐廳亦有防疫物質出售,真係做到同香港人同行,真覺得好窩心!餐廳食物高質素外,員工亦好有禮貌👍🏻,大家係附近都不妨去試試,估唔到工廠區越來越多有特色好味餐廳!
T  black
2020-05-03 495 瀏覽
五一黃金週之黃色經濟圈.五大訴求缺一不可黃金週.5月2日星期六放工一於去歎返個brunch~~!!.呢間位於牛頭角嘅黃店cafe~~位置上唔算好方便,地鐵站一出都要行9分鐘,但都好易搵既~.呢間cafe主打西班牙蛋餅同waffle~~ 我地最後都係比窩夫吸引左~!.最後揀左- Caffeine Lover (自家製窩夫配咖啡雪糕、咖啡啫喱) $72- 三式窩夫 (招牌窩夫、可可窩夫、年糕窩夫) $74.窩夫時間整得岩岩好,做到外脆內軟嘅效果,窩夫本身唔太甜,充滿住好香嘅蛋味,可可窩夫有濃濃嘅可可味,一D都唔會淡,年糕窩夫喺中式年糕嘅感覺,黃糖口味,唔會好甜,但有好煙韌感覺,好QQ~~ 咖啡雪糕充滿濃郁嘅咖啡味,仲有D籽係入面,雖然唔知係咩,但都好特別~~
五一黃金週之黃色經濟圈
五大訴求缺一不可黃金週
5月2日星期六放工一於去歎返個brunch~~!!
最後揀左
- 三式窩夫 (招牌窩夫、可可窩夫、年糕窩夫) $74
2020-05-02
20 分鐘 (堂食)
2020-05-01 485 瀏覽
2020年4月30日星期四,當天來到One Little Room選了黃金週💛💛的早餐。小店最近的桌面上換成了反修例運動中的照片,大韓民國未來路很有同感🖐️☝️。Firttata系列,卡邦尼意粉蛋餅保持到水準,而且沒有退步💛💛😊👊🖐️☝️🙌,餐湯會隨著月份以及季節會作出轉變,當天是南瓜湯,而且早餐有餐湯飲,非常充足,南瓜蓉很濃郁,而且很爽滑。價格$109。飲品洋甘菊茶,非常甘香。價格$32元。而且價格不會隨意更改,保持不變。💛💛👍

卡邦尼意粉蛋餅

洋甘菊茶

飲品洋甘菊茶,非常甘香。價格$32元。
而且價格不會隨意更改,保持不變。💛💛👍
2020-04-30
30 分鐘 (堂食)
$141 (早餐)
卡邦尼意粉蛋餅
洋甘菊茶
2020-04-20 508 瀏覽
觀塘黃店cafe😯😯安格斯牛肉芝士漢堡配沙律 $92個包都烘得鬆脆既 但牛肉漢堡就略嫌佢冇咩肉汁😩食落有啲乾😢煙三文魚菠菜蛋餅 $109蛋餅都算係呢到必叫既野😆正常水準.咖啡試左 Photographer’s Signature 係americano 加chocolatRouge Wine😂應該岩啲飲開齋啡既人Earl Grey on the Cloud $40大致飲落就係泡泡既earl grey又帶啲raspberry既酸味🧐🧐不過我就覺得有啲太甜-📍 壹小店 One Little Room觀塘偉業街93號地舖⏰星期一至五 11:00-21:00星期六日 10:00-19:00
觀塘黃店cafe😯😯

觀塘偉業街93號地舖
⏰星期一至五 11:00-21:00
星期六日 10:00-19:00
2020-03-26 3964 瀏覽
One Little Room 由攝影師 Eddie 經營,偉業街呢間舖已經係第四代,由第一間喺觀塘工廈入面嘅 Latent Image by Eddie Chan,到第二,三間嘅紅磡同觀塘海濱店,我都有食過,印象最深刻始終係第一間,因為當時間店係集 cafe 同 studio 於一身,一邊歎啡,一邊欣賞攝影作品,非常好 feel ❤️。偉業街店沿用紅磡店嘅裝修風格,牆身貼滿金庸作品,天花板吊住好多書籍,成間店非嘅裝修好有特色。除此之外,店外玻璃亦貼咗好多自舊年六月以來嘅珍貴新聞照片,張張有血有淚,吸引唔少人駐足欣賞。呢度最多人食嘅肯定係西班牙蛋餅,有傳統同三文魚兩款,我比較鍾意食傳統,因為最能夠食出薯仔嘅香味。蛋餅上枱時非常新鮮熱辣,面頭烘得燶燶哋好似有啲乾,切開咬一口,估唔到入面咁 juicy。蛋餅主要材料包括芝士,蛋,薯仔,煙肉,甜椒,洋蔥,蘑菇,煙三文魚等,味道豐富,口感更豐富👍。我超鍾意食 Parma Ham,所以又叫咗個羅勒醬巴馬火腿意粉,雖然 Parma Ham 偏鹹,羅勒醬味道亦頗濃,可惜個意粉煮得比較淡口,如果落多少少鹽就更加好啦😂。當晚晚餐嘅甜品係熱情果蛋糕,味道偏酸

當晚晚餐嘅甜品係熱情果蛋糕,味道偏酸,係我鍾意嘅口味。我一邊食,一邊細閱牆上面嘅神鵰俠侶,成個人當堂充滿文化氣息😌。
2020-03-18 652 瀏覽
前幾日趁假期冇乜嘢做就出咗嚟諗住食個brunch! 行過見到有間黃店,二話不說即刻入咗去入到去個環境幾好,亦都幾空曠坐得幾舒服,我哋嗌左一杯flat white 同埋一杯latte 之後就嗌左個招牌西班牙蛋餅同埋煙三文魚Bagels。杯Flat White比較濃味,咖啡帶點獨特的酸味,而杯latte, 奶味都幾重, 咖啡豆都幾香,個西班牙蛋餅有好多洋蔥同埋有煙肉整體嘅配搭幾好食😋三文魚bagels份量比較少對比之下好似冇乜特別,但係overall呢間鋪頭都算唔錯,可以一試

• 傳統西班牙蛋餅
2020-03-14 690 瀏覽
早幾日同黃貓友約出來吹水,決定去食個early dinner ,終於有機會試到佢嘅蛋餅,蛋香濃郁唔在講,三文魚又唔會腥,有淡淡黑椒味幾討好,雖然蛋餅唔係太大件,但材料厚實,加上附送迷你餐湯同沙律,都算係抵。朋友飲冰滴咖啡,佢話咖啡味濃得來都幾香醇,我就獨沽一味飲cappuccino ,另外我哋仲叫咗窩夫配咖啡雪糕及啫喱,窩夫外脆內軟,雪糕和啫喱都吃得出是自家製,咖味濃郁,好味!順帶一提,佢門口有個箱收集舊布做連儂百家布,大家屋企有舊布嘅都可以攞去回收支持吓!