堅火鍋

堅火鍋 (已結業)

Spicy Stanley
堅火鍋 (已結業)
奧志雷
抱抱迷人拉娜!
奧志雷
2018-09-05
關注
位置都幾隔涉,離開地鐵站兜兜轉轉,長長路路程終於到步。舖面較細,屋企式既佈置,感覺親切,只係對正廁所又聞到香晶味,硬係有啲唔自然囉。餐牌也不少,種類繁多,還有些另類食材添。除海鮮同湯底比較吸引外,其他都無咩興趣,我想食蟹呀!賣晒無供應,非常失望食神無照住呢。老闆同職員都耐心介紹食材,服務有禮,滿意!咸菜黑白胡椒豬肚湯,大大鍋要十足的耐性等待滾開。時機成熟,滾得如火如荼,被香氣完全包圍,殺呀!看似水汪汪的湯汁入口清甜咸味動人,足料勁濃郁,好多綿滑豬肚及爽脆咸菜,比大埔翠榮更好味,好事成雙飲多碗先!海鮮船,索價 $400 蚊價錢合理,份量兩位物有所值。青龍蝦、九孔鮑、海中蝦、蟶子皇、貴妃蚌、廣島蠔。九孔鮑,仍在激烈舞動歡迎著我呢!實在太熱情喇,不要著急,立即掉您落湯度游游水。看準時機 5 分鐘不要過時,起錨!熟度剛剛好,一刮殼肉分離白煙即飄,去掉嘴巴食道,連我致愛肥美甘香內臟全部一齊掉入口。內臟爆開甜美多汁甘香無比混在充滿彈性鮑肉之間,鮮味十足沒有不好吃的理由。海中蝦,時間最重要,不要過火,嫩紅實色即食!游水活蝦爽甜多汁,蝦膏甘甜大力啜,食得津津有味。3 吋廣島蠔,未見過咁大隻廣島蠔架!肥美爆汁,嫩滑水潤完全無渣。比我食開既更甜更鮮,想添食呢。超美味特大廣島蠔,必食!脆肉鯇魚腩,平平庸庸蘇蘇囉。偏瘦油脂不足,爽脆帶淡淡甜味,厚返少少口感會更好!本地手切牛肩脊,賣相討好,整整齊齊深紅的肉片。知道師傅刀功出神入化,但片得太薄影響口感。無想像中那麼香濃甜美,微弱牛味,淡淡然的肉甜。最正只有肥美牛頸脊,牛味濃郁,軟棉有咬口。美國雪花肥牛,反而美國雪花肥牛有驚喜喎!雖然半點雪花都見唔到,賣相麻麻,成條煙肉肥騰騰模樣,油光立立令,不過牛味勁濃勁香,而且脂肪位爽彈,好食好食。迷你墨魚丸,貌似台灣品種,非常平凡無特別,小小彈咸咸地有墨魚味,我只鍾情新鮮手打墨魚丸。長城牌午餐肉,寫明長城牌?老闆似乎對長城牌情有獨鍾喎。我食開梅林牌、日本御田或者韓國餐肉,長城牌係第一次。有肉絲其實係火腿午餐肉來的,烚到透徹軟塾濕濕品嚐,肥美鬆軟咸香動人,真的食得下。蟹柳棒,我愛蟹棒因爲非常索汁。真日本蟹棒烚得耐都唔會散晒,清甜彈牙充滿湯汁。青龍蝦,蝦肉通透水潤,明顯即劏閃閃發光。爽爽實淨的肉質,清爽蝦味甜甜的,十分新鮮美味。蟶子皇,洗得乾淨滿意,大條到放唔落個煲仔,唯有用匙羹拖湯灼熟去啦!烚多左幾秒,好采仍然鮮甜爽彈,非常好。貴妃蚌,依種貴妃蚌未見過,清甜肥美帶海水咸香,肉質非常有彈性,好味道。查看更多
+ 19
咸菜黑白胡椒豬肚湯
咸菜黑白胡椒豬肚湯
九孔鮑
海中蝦
3 吋廣島蠔
美國雪花肥牛
青龍蝦、九孔鮑、海中蝦
3 吋廣島蠔
貴妃蚌
balasa
Another hip place!
balasa
2017-04-18
關注
Tai Kok Tsui is a hidden gem in the Kowloon side. Not as crowded as Mong Kok, so it guarantees you a way shorter queue up period! I love this hot pot place, the design is hip, and i highly recommend the foie gras stuffed shrimp ball and uni stuffed squid balls, I usually hate fusion stuff but these ones are unique And yunny, kinda classy too hahaa Lets not forget the thick ass scallops as well!推介 鵝肝蝦丸、 海膽花枝丸查看更多
+ 5
鵝肝蝦丸
RyanLeung7575
食物新鮮 服務一流
RyanLeung7575
2016-11-28
關注
睇得出好用心經營既一間火鍋店經朋友介紹,提前一星期預約,去堅火鍋睇下係味真係咁堅,叫左豬骨湯底,老細推薦我地直接飲黎試下,個湯底真材實料既,好清,冇味精,飲落好似屋企煲既老火湯。我地叫左既墨魚滑,魷魚,都十分之新鮮,而且黎得好快手,一次過到齊,唔洗食住一樣等下一樣。特別推薦既係芝士丸同bbq肥牛,味道一流,一定要叫。 最窩心既係店員會擺樽水係枱,唔洗飲黎飲去都係啤酒咁單調,同埋最後送左個薑茶,天氣凍用黎暖暖身,十分貼心!6個人埋單2千1,價錢合理,我會再返黎食查看更多
豬骨湯底火鍋
芝士丸
BBQ肥牛
ms.mm
用心經營的火鍋店
ms.mm
2016-10-06
關注
已經係第四次幫襯呢間火鍋店。先介紹湯底,今次係材料十足的香濃蔬菜湯未有野食又肚餓時,淨係飲個湯都好滿足唔使驚飲哂,因為湯底係會加番(原湯底,唔係水或者雞湯)講明足料,湯底的牛腩仲可以當餐前小食,讚!除左湯底,當然火鍋料都非常新鮮。肉質很好的牛肩肉,仲有特別的薑汁皮蛋貢丸、泡菜豬肉丸當然其他材料都很好,不過因為太美味,忘記拍照了!店內環境很舒適,下次一定會再來查看更多
V8蔬菜湯底
湯底牛腩
牛肩肉
風間有我
湯底堅天然??
風間有我
2016-08-22
關注
朋友領軍,拉隊來到大角咀打邊爐;若然不是他帶路,憑我一己之力,找到此店有點困難..堅火鍋位於鐵樹街,屬於街坊小店,據悉店主每天親自市場入貨,因此海鮮很是新鮮云云.店子是兩舗相連,我們入座的右邊舖,裝潢頗具個性,紅色主調牆上漆上graffiti,又飾以各地旅行小手信,很有一種態度似的.可能是日天氣不佳,下起狂風暴雨,因此客人不多..未見平日爆満的埸面出現.我們雖然只得四人,不過倒想嚐嚐兩種湯底,點了牛腩V8什菜鍋及魚湯鍋,朋友説這𥚃湯底純天然不加味精,大可放心食用.個人而言,牛肉湯底材料充足相較魚湯更見天然..魚湯有些人工味道不知何解..首次打邊爐用Staub鑄鐵鍋,店方很豪氣!我們點了本地手切肥牛,牛味香濃不過頗多肥油;樹記響玲,蔬菜拼盤,韮菜豬肉餃,潮州魚蛋和兩份海鮮船等..食物原材料質素不用置疑,海鮮新鮮,除了廣島𧐢是frozen完全未解凍;餃子即叫即包,材料充足飽滿,腐皮製品和蔬菜沒有什麼可説..反而魚蛋有點兒一般,帶甜欠了些風味.我們是夜平均每人消費$360,包括四杯啤酒..大家一般飽,餐後因為很口渴,去了吃糖水;而我個人甫踏出店舗隨即起了風疹..湯底真的沒有味精嗎??查看更多
牛腩V8什菜鍋
出賣食相
環境舒適, 食物偏貴
出賣食相
2016-03-30
關注
大角咀不嬲都多好味小店, 今日就黎到呢間堅火鍋試一試. 環境方面坐得好舒適, 樓底高而且裝修都唔錯, 令人有種舒服感覺. 值得一讚係佢有提供成支水比我地, 香港火鍋店黎講算係好貼心.食物方面叫咗胡椒豬肚鍋, 兩客刺身, 生啤同埋d火鍋配料. 胡椒豬肚鍋(小)要百幾蚊, 但份量真係偏少, 味道唔係好夠濃, 就咁飲就感覺啖啖地:(. 刺身方面, 大家可以唔洗叫, 我地食過刺身唔新鮮, 而且完全無味.生啤就正常.其它火鍋料可以叫半份, 但事實上半份真係好少, 有D特別D的丸類, 例如薑汁皮蛋丸, 味道都算幾特別, 唔錯. 另外比較好味的係牛頸脊, 牛味豐富而且幾新鮮. 其餘都只係叫咗少少丸同埋菜, 但埋單成八百幾蚊, 實在唔係好值. 如果相同價錢實在可以係第二度搵到更加好味的. 難怪成晚得我地一枱客.查看更多
RainyChann
堅。特色邊爐~
RainyChann
2015-08-29
關注
我地早一星期已經訂左位,所以去到就唔洗等,即刻入得!裡面環境不錯的(忘了影相),店舖不大,但坐得舒服,朋友話火鍋店分左3間,都係隔離的!而3間店裡面環境個主題都唔一樣架~我地得5個人打邊爐,所以叫既野唔係特別多!去相啦喂!!!!!魚皮本人覺得每間火鍋店都差無幾韮菜豬肉餃(我冇食啵XD)芝心包($24) x 迷你墨魚丸($19) 普普通通響鈴你脆架!金茹菜普普通通啦!因為都係咁樣樣雜菜拼盤(大) 適合咩都想食D既人~哈哈!本地牛肉係好軟身,唔UN架脆鯇片($39) x 脆鯇腩($44) - 脆黑豚肉 - 挺不錯的啊羊卷肉 - 香濃羊味(姐係SO?XD)海鮮船 - 萬眾期待.. D海鮮好新鮮,絕對令個湯底更加好味總體覺得不錯,但我個人都係喜歡食物較多的火鍋店查看更多
魚皮
響鈴
雜菜拼盤(大)
本地牛肉
脆鯇片($39) x 脆鯇腩($44)
黑豚肉
羊卷肉
Yanomich
民宿feel火鍋店
Yanomich
2015-05-26
關注
之前book過3次都話full晒~所以早一日book定食店有兩邊舖..裝修格局好別緻~帶點民宿feel~地方乾淨企理屋企本身都colourful~所以食店帶點家的感覺醬油配料又係好colourful~配料仲襯返顏色英國"Rogue Beer"($38)麥味好香..帶濃濃堅果味及點點榛子味"1664(Large)"($65)原本order比利時啤酒~不過仲未夠凍..所以轉飲1664"番茄薯仔湯鍋(細)"($128)原來依款就係之前睇既"水佬魚湯鍋"先飲湯..後火鍋~湯底清清淡淡..帶少少魚味火鍋料.."游中蝦"($98)活蝦都幾大隻~肉質新鮮爽口彈牙"脆鯇腩"($88)份量比預期少..肉質同樣新鮮夠脆身"海參"($68)半厚身..灼後保持完整~口感爽"雲吞"($58)餡料多蝦少豬肉~蝦肉爽彈"皇帝菜"($35)部份菜有渣~整體食物新鮮..地方乾淨舒服~服務好唔錯查看更多
maxinewong
夏天也要食火鍋 ♥好味♥ 冬瓜盅火鍋
maxinewong
2014-09-07
關注
早前和朋友好想食大家樂火鍋,點知去到已經無做火鍋啦,好失望。但唔緊要,我就介紹一個夏天消暑火鍋比大家啦。▲今日要介紹既主角就係冬瓜盅火鍋啦▲堅火鍋Spicy Stanley 地址:大角咀鐵樹街4號地下▲超可愛的,我同朋友兩個都係不一樣,唔知係咪自己做既呢?▲值得提的是,兩個人可以點半份喔,咁兩個人就可以吃多一點款式。▲調咪料:辣椒,蔥花,蒜蓉,乾蒜▲主角來了,冬瓜盅是HK$198,入面有超多海味粒 蝦米 竹笙 等。▲火滾後,店員會把冬瓜皮切走,再把冬瓜切開。▲其實冬皮都可以食的,因為冬瓜盅煲了好幾小時 (但我沒食),所以要食就要預訂。▲然後老闆會叫我地先飲啖湯,哇!真係好清甜好好味。▲老闆無落味精無油無鹽,所以都會提供鹽比我地自行調味,但我地兩個人都無落鹽,因為真的很夠味,很棒。▲冬瓜好入味好好吃,而且很多,所以都唔敢叫菜,只係叫左冬菇。▲他們家還有水佬魚湯底、泰式冬陰公、鮮味魚湯底、豬骨湯底等,下次我想要試藥膳醉雞喔~ 冬瓜也想翻食呢♥▲雖然我地迷你丸都叫半份,但比想中象的多喔。美國雪花肥牛小份HK$88,丸類1份HK$38-48,炙燒芝心包1份8粒HK$48,自家雲吞6粒HK$58,入面都會有好像~3隻蝦,然後墨魚丸超好吃的,好彈牙好手打感覺,超喜愛的♥其實還有店家推介的海鮮船,下次要叫一個試。▲最後還送小小糖水,今天的是花生湯丸配龍眼薑湯。兩個人食了HK$570,是超飽的,叫了根本是3人的份量。除左好吃外,值得一贊是服務很好,很主動加湯加飲的水跟其他的態度也很好♥查看更多
CalvinJiro
意想不到的服務,海角七號的裝修
CalvinJiro
2014-05-17
關注
約咗朋友好耐,本來唔想出去食…因為真係手緊,不過,既然大家咁耐無見就去吓啦。加上今次揀係堅火鍋,食評又幾好,真心都想試吓。六點半,一行人book咗枱,唔洗等位。原來舖位有啲細…不過,裝修都幾特別!我個人非常喜歡塗鴉藝術,所以,非常欣賞呢度啲畫!一個堅字,完全能夠話你聽店名!讚!未踏入門口,就已經感到服務態度很好!因為剛好下雨,老闆人在門口,二話不說,接過我們啲傘,就話幫我哋放好,唔洗擔心!嘩…入到去,原來裏面仲有專俾客人放隨身物品既櫃!冬天啲大褸,完全唔洗煩要放係邊!因為第一次嚟,連佢哋個大煲湯同細煲湯都唔清楚個size,老闆娘,煲都攞埋出嚟俾我哋睇…成個格局加上老闆,感覺真係好closey.湯底,我哋點咗兩個唔同,一個係豬骨,一個係豬肚胡椒。朋友都大讚湯底好味,我哋打完邊爐仲不停咁飲…哈哈…老闆連放入湯啲材料都諗埋,以不影響湯底為前題!真心覺得讚。個人最愛芝士丸,其實其他地方都有…但係唔知點解,呢粒唔同,芝士香好多!忍唔住,成枱要encore呢個芝士丸。仲有串燒,雖然選擇唔多,不過調味剛剛好。個人認為這裏真的是顧客至上,因為我朋友想要點的飲料都無,但係老闆都無同我哋講就自己去咗幫佢買,一句我唔鐘意客人唔開心,心都甜埋!抵佢生意好!因為有一個朋友會遲嚟,我哋都係自己講緊要去下場食甜品,仲愁緊要去邊,老闆又靜靜雞自己去幫我哋去攞menu,佢話可以外賣,我哋可以坐係佢舖食!真係貼心到呢~順帶一提,佢哋有個冬瓜湯底,如果要呢個,要早一日預訂,下次嚟,真心要試下。佢哋旁邊仲有個舖位,其實唔大,不過,呢間裝修好有海邊fu~廁所係呢邊…哈哈,如果二十人才咗,可以包埋嗰邊。查看更多
James920227
出色的火鍋
James920227
2014-05-03
關注
由於今晚大家都想食火鍋,所以上openrice見到有好評推介,就決定一試,我們一行10人,有老人家和小孩,好彩等位只需半小時。肥牛既顏色分明且嫩滑新鮮, 脂肪分佈正常不覺肥, 薄片得嘩了一聲, 只要落鍋數10秒已經熟透。貢丸爽口彈牙,  還有栗米很甜很新鮮, 湯底是豬骨湯底, 火喉用料十足, 似住家老火湯豐富極了.查看更多
路痴
Best of the best
路痴
2013-09-08
關注
我們一班朋友經常都以火鍋聚頭,年輕時只追求夠飽肚,及後大家真的愛上火鍋,要求越來越高。十多年來,曾經只有一間令我們覺得驚喜的,便是旺角旺順牛骨鍋,當時深感他們質素好但客戶不多,我便提起心肝寫食評,回想起已經是4年前的事。昨晚一行八人首次去試堅火鍋,然後便下定決心再寫一次。這標題是我覺得最難定的,因為感覺良多,未知如何用一句話去代表,最後引用了我太太在FB寫的一句:Best of the best!當然,她本人也是我心目中永遠的Best of the best。預約了7點,一行數人甫入門,老闆娘已經問是否張生,主動引領到位置,一看是餐廳角落,由5張細枱合併的長型位置。本身訂了10位,但有2位缺席,老闆便收起2套餐具,2張椅子,但沒有把枱子移走,他希望讓我們坐得更舒適,也有更多位置放食物,當時心想,這服務真好,租金騰貴,餐廳自然寸金尺土,這張枱可讓他們多做2個人生意呢!但他們以顧客出發,不以生意為先,值得一讚。可是我也想著,何不留2椅子給我們放袋子背包呢?噢!原來在我們身後設有掛勾,可以勾袋子,這服務我前所未見,老闆確實極貼心!環境:坐下來便看看自己位置,有織紋餐枱布、各人有一對公筷一對食筷、一個小筲箕、一套黑色碗匙、排得整齊的。四色有蓋瓶子放調味料,辣椒炸乾蔥生蒜和蔥,各依其色,不會弄錯。當時心想老闆必定也是愛火鍋之人,由顧客需要出發。店內盡是塗鴉,另一名則是油畫,各有特色。特別驚喜是男廁內也有一幅風景油畫,如廁時另有一番感受。湯底:之前訂了冬瓜盅,一上枱已經吸引我們眼球,大家爭相問如何進食和用來火鍋,老闆便一邊介紹一邊手起刀落把冬瓜切好。為何要連冬瓜皮一起煲?原來這樣更是有益,經數小時煲過後的冬瓜更是連皮也可吃,連同一些海味粒和鮮蝦齊煮,已經極入味,每人先飲一碗,完全沒有味精,老闆更是把鹽拿給我們,怕太淡。非常細心,鮮甜是固然的,咸淡則交給客人,比媽媽的湯更貼心。另一湯底要了水佬魚湯底,簡單說,清甜不鯹、魚鮮撲鼻,大家再來一碗,未吃先飽。聽老闆說,曾經有客人要求把吃剩的湯底取走,這果真聞所未聞也!他們用的是貴價煲,有點似芝士火鍋用的,每個三千多元,好夠力,也不會有跟電爐接觸面不平導致火力不夠的情況,感覺良好。食材:首輪叫了牛肩脊、四寶迷你丸、芝心包、午餐肉、花膠、蔬菜拼盤、響鈴、雪糕豆腐、蝦滑、魚皮餃、雲吞、粟米。牛肩脊:紋理分明,脂肪平均,入口牛味濃,大約滾8-10秒,趁牛肉未起摺即起,用筷子輕按有絲微血水出,乃是最佳生熟程度了。迷你四寶丸:墨丸貢丸豬肉丸八爪魚丸。迷你丸可以讓客人多試幾款,不會太飽,好心思。墨丸有墨魚料,口感豐富也鮮甜。貢丸菇味濃,但相對地較其他三丸普通。豬肉丸是我一向不感興趣的,但大伙兒竟然讚口不絕,我試了一粒,竟然入口有汁,豬肉味濃。細問之下,老闆說他外出試食,找了專人去做,再調教味道,可說是全港獨有!有老闆作QC,難怪有這質素,我們立即encore了一碟!八爪魚丸鮮甜彈牙,不似坊間混入豬肉怪型怪味。火炙芝心包:OMG!我是芝士迷,但這芝心包絕非凍肉店可買到的,芝士味極濃,沒有很油的感覺,魚肉彈牙,一試立即再encore!老闆說這是台灣入口,價錢貴一點,難怪很少人用。為何要用火燒?因為這可以令外皮更UN,加強咀嚼感,強也!午餐肉:太太至愛!有位台灣朋友從未試過午餐肉,一吃便要encore。用上貴價罐頭,午餐肉夠瘦也有肉粒好趙頭!蝦滑:夠鮮夠彈牙,正!魚皮餃:較細粒,但食落唔肥唔油,放入魚湯煮連湯一起放入口,更是美味。花膠:女士專利,沒有吃過,但聽說也非常不錯,同時令湯底也變得更鮮甜!蔬菜拼盤:由多款菇菜組成,洗得極乾淨,入口鮮甜。原來老闆的標準是把他們當作沙律般生食的,難怪遂條清洗挑選,正!響鈴:樹記出品,用的油乾淨,吃起來沒有油益味,感覺較健康。唯他是較坊間的細,較難快速地用響鈴底面點湯。雪糕豆腐:好名,其實是似台灣凍豆腐,不過密度較高。吸湯頭能力十足,不錯!雲吞:自家製,一碟只得6粒,心想為何這麼少啊!淥後蝦肉飽滿對版,一入口便充滿大地魚味,甚有驚喜!粟米:新鮮貨,放入魚湯後盡是魚味,帶點鮮甜。酒水:有紅酒、白酒、清酒、啤酒、韓國酒、梅酒等等。老闆娘細心講解,我們選了帶果香的白酒,blue bottle。老闆奉上雪過的酒杯,有心思有賣相有實際,開酒後還有冰桶雪酒。Blue Bottle 入口果味清香,頗清新,適合女士飲用。及後老闆熱情奉上梅酒,適合餐後傾計用,解油膩。最後再奉上英國麥啤,泡滑麥味淡,不似傳統的重口味,值得一試。甜品:綠茶和菓子。餐後飲口綠茶,解油膩,少少甜品作結,總比吃生果拼盤好吧!吃到最後,發現我的豉油和調味料還餘下大半,可能我真的被湯底和食材吸引了,不想沾污食物原味吧!價錢:這誠意、心思和質素十足的火鍋店,從食材和服務都稱得上優質,8人飲飽食醉後以$1800元作結,實在化算,性價比十足。感想:離開時,大家都多謝老闆的款待,說款待並不為過,但這在其他餐廳是很難遇上的。有朋友不斷跟老闆握手,讚許他的專業和心思。我太太也說月尾會再來。我們大伙兒下個月的聚會也確定在此。這一切一切也說明了我們對這店子的讚許和支持!由食材、服務到客人火鍋時的一切細節,老闆也是用心堅持把關。堅持下去,把優質美食帶給我們!期望下次再見!不求更多驚喜,只望保持質素,加油!查看更多
+ 7
Sorry,等候時間為0分鐘,我打錯左。
2013-09-10
回覆
really like the services of the boss and his wife. very friendly and passionate.
2014-03-06
迷你黑洞
2013-07-18
3K 瀏覽
關注
前一晚到這裡來,沒 訂位所以吃不成,想也不想就轉移到隔離的新疆菜,不過離開前鬆弛和店員訂了位,還訂了個冬瓜盅,一個疑似老闆的男人還說因為未能招呼我們,特意給我們折 扣。本來是訂了九點,因為收工的時候下了大雨,所以我們差不多九點半才到,店裡竟然一個客人都沒有,和前一天全店滿座相差很遠。這裡的裝潢頗有心思,牆身塗成橙紅色,畫了一些巨型噴畫,另外又貼了一些海鮮的照片。木架上放了色彩繽紛的桌球造型杯子,和一系列貌似LC的彩色小鍋。冬瓜盅湯底在訂位時已經預訂,老闆說這個冬瓜盅差不多要燉四五個小時,所以想吃的話記得預訂,walk-in的話可能吃不到。除了冬瓜盅,這裡還有泰式冬蔭功、黑白胡椒豬肚湯、豬脊骨清湯等等特色湯底。冬瓜盅用Staub鑄鐵煲去燉,鑄鐵煲的好處是保溫性高,保溫時間長,適合燉煮,當然價錢並不便宜,一個也差不多要過千元。冬瓜盅大概4吋高,店家用了金華火腿、蟹柳、瑤柱、蝦、竹笙等一起燉,最後還灑上夜香花,是一個不折不扣的正宗冬瓜盅,上檯後把冬瓜去皮切成一件件方便客人吃。未開始打邊爐前,當然要先喝湯,這個冬瓜湯味道清甜足料,冬瓜炆得夠腍,真的好好喝呢,一開始還擔心兩個人吃一個冬瓜盅是否太多,但瓜菜多吃無妨,而且很好吃呢。因為湯底裡已經有大量冬瓜,所以我們沒點蔬菜,只要了牛展、樹記響鈴和炙燒芝士丸。牛展。用上本地牛,牛展切得很漂亮,顏色鮮艷,每片都差不多大小。輕輕一灼,肉味濃郁,頗有咬勁,質素不錯。樹記響鈴。深水埗樹記賣豆品賣到街知巷聞,每次去都見到長長的人龍。店家特意用樹記出品,除了響鈴,還有腐竹生根,雖然這個響鈴卷不是即炸,但樹記出品的確有保證,一點油溢味都沒有,充滿豆皮的香味,好吃!炙燒芝士丸。以前也吃過用燒過的芝士丸來打邊爐,但這款芝士丸和外面吃到的完全不同,因為丸身非常彈牙,彈牙得像手打魚蛋一樣,裡面藏著的芝士很杰身,口感很漿,芝士味濃,不知道是不是自家製的,不過水準甚高。後來我們追加了一碟麻辣牛丸,其實我對他們的迷你丸系列比較有興趣,單拼一碟$38,拼盤的話就要$88,有點貴而且也吃不下,所以還是點一款丸就好。牛丸也不錯,肉汁也夠多,份量不太大,有淡淡的麻辣味,但我覺得可以再辣一倍。這裡加湯也是加冬瓜湯的,所以湯底越煲越鮮甜,越喝越好喝,常常說吃火鍋喝湯不健康,但這個湯一點也不油,所以全部喝完都可以。最後送來的甜品賣相很有趣,湯汁是綠茶,半透明的丸子,裡面包著的是紅豆餡,外層是結實的像水晶包子,但比較黏口,個人覺得偏甜了點,不太喜歡這個口感。逢星期日至四九點半後光顧都可以獲得八折優惠,夏日炎炎以一個冬瓜盅做湯底,打邊爐也不用擔心燥熱啦!查看更多
ksmeow
呢個火鍋.真係咁堅?
ksmeow
2013-05-07
關注
KsMeow早前從報導得知,原來五月初,天文台曾錄得16度低溫,刷新近百年來最凍的五月溫度紀錄!天氣凍,熱選當然是打邊爐!...有追開KsMeow食記的朋友,應不難發現小妹對大角咀這個地方情有獨鍾!除曾在那里工作、離家較近外,其價廉物美的美食,才是引人入勝之處!每當需要在旺角排隊等食時,我倆往往還是多行幾步,向這片美食之地進發。雖然那里已有多間火鍋名店,如:力奇四季火鍋、骨煲皇等,但愛嚐鮮的我,今次選了裝潢充滿塗鴉色彩的堅火鍋!當晚不想吃太濃味的湯底,水佬魚湯鍋(98個大洋/小)感覺清新,且為餐廳皇牌,就選這個吧!湯底有鮮魚味道,但不算濃稠;湯料則只有極少量芹菜和蕃茄蓉,CP值遜!雖店方頻頻加湯(並不是加水)服務亦良好,但只能挽回一點點分數!可能選擇別的湯底會較好!!!.八粒一客的炙燒芝心包(48個大洋)炙燒後的芝心包帶有濃濃的燒烤味,跟流心芝士非常合襯;質感亦算彈牙,吃來令人滿足!墨魚滑只有半隻手掌的份量(78個大洋)質感帶淋身,不知道是否手打?里面連KsMeow最愛的墨魚粒也沒有... 有點失望!皇帝菜(28個大洋)夠翠綠鮮嫩,洗得乾淨企理;早前菜價高昂,但餐廳給的份量亦算合理!雲吞(45個大洋)六隻一客,細細粒,雲吞蝦算爽口帶鮮,豬肉不多!小妹還是較愛那種塞滿肥豬肉,大大粒而帶點噴汁感的甘香雲吞!本地手切牛肩脊(138個大洋/小)外表看來油花滿瀉,不知是否太薄切的關係?口腔連油份都察覺不到,亦欠缺肉香!價錢跟質素完全是反比!.枝竹、響鈴(均28個大洋/樹記出品)樹記是信心的保證,其出品沒有萬年油炸味;只有簡單但令人心動的豆香!如不想到那邊排超過半小時,在這里吃也是一個選擇!稻庭烏冬(12個大洋)居然是當晚的亮點!烏冬無酸味,吃來又滑又彈牙,配搭魚湯感覺良好!有另加一服務費,但勝在無醬油、蔥花等額外費用,每人約160個大洋!食物質素可,唯份量過於精緻!食物選擇亦較坊間的少,一些基本食物(如:牛柏葉)當晚亦沒有!相信地道的麻甩邊爐(如:力奇四季火鍋)大杯酒、大塊肉較適合KsMeow!小分享完畢,有興趣可按KsMeow或Openrice內其他分享!謝謝!查看更多
稻庭烏冬
wolf1628
水佬魚湯
wolf1628
2013-02-04
關注
Went there again last Thursday with The She Who Must Be Obeyed. I only want to write about 水佬魚湯 on this occasion, as it is a rather interesting experience.I don't like fish soup but The She likes it very much. However, to my surprise, the soup is great, not 腥. The interesting thing is the fish. I expected that the fish would be in the soup, or would be sliced for hot pot, but in fact, the fish was steamed and separately served. The quality of the fish was good anyway.When we left, the boss also gave us 暖包. This time, I found the toilet, which is in the dinning area of 堅火鍋 next to the shop itself. Again, we spent about $300 each, including beer.查看更多
相關食評
30日內同一位會員在同一間餐廳提交的食評