2020-03-16 368 瀏覽
呢間聽就聽得多,今次做嘢經過搵朋友一齊嚟食!Lunch time真係好多人,要齊人先入得,我叫咗佢嘅招牌咖喱蔬菜豬軟骨烏冬,豬軟骨好林好入味,真係食到有骨膠原嘅感覺😋烏冬又「煙煙銀銀」,同個咖喱汁好match!其實呢間鋪頭都冇乜野好批評,唯一唔好嘅就系會趕人走,自問食嘢比較慢,不過其實都係食咗半個鐘,佢就開始每隔幾分鐘過嚟問我地食完未,想請我地走😕我都明白午餐時間人流比較多,其實我亦唔係話要坐好耐只不過連食飯都俾人趕就會有少少hard feeling。不過念在啲嘢真係好食,我下次都係會encore嘅~知道佢天后亦都有一間分店,希望嚟緊好快有得去試啦!😙
2020-03-13 373 瀏覽
-🦄坐忘 CAMPER’S-15種一日野菜咖哩飯 Hkd65Rating🌕🌕🌕🌕🌑加7種野菜 Hkd16-呢間位於鰂魚涌既坐忘我Bookmark左好耐🤤一直見到好多人分享 真係睇見都流晒口水🤤然後今日終於有機會可以去食喇😻😻我勁準時咁11:30佢一開門我就入去😂做左今日既第一個客人呀Haha😂一心想食一日野菜咖哩飯🍛本身冇諗過再加野菜因為佢本身既份量都好似好夠咁🤣🤣🤣但個陣時我實在係大肚餓 所以就追加左一份野菜等左5-7分鐘之後一碟熱辣辣香噴噴既咖哩飯就送到份量真係超級超級多!侍應見我追加多份野菜都呆左我諗陣係計野菜都有500g🙈🙈🙈-咁多種野菜入面🍃其中最最最好食既係蓮藕爽口得來又有甜味 然後南瓜🎃同洋蔥🧅都好食西蘭花🥦同椰菜花就略嫌有啲啲硬😿😿如果再煮淋啲會入味啲同好咬啲🙌🏻🙌🏻而其他野菜都正正常常 可以一次過食咁多菜係好幸福而佢個飯係白飯加粟米🌽加番薯🍠所以會有唔同嘅口感同埋甜甜地既味道😽咖哩因為係日本咖哩👻所以預咗佢唔會辣10個辣我會比1-2度辣啦 又唔可以話佢冇辣味😹因為食食下我都開始熱😂但絕對係接受到既辣-食完呢個飯真係好飽好飽👻然後下一餐我6:30先食但真係好滿足😂叫做係
🦄坐忘 CAMPER’S

食完呢個飯真係好飽好飽👻然後下一餐我6:30先食
但真係好滿足😂叫做係一個冇咁大罪惡感既午餐啦
下次都會再來食呢個架 但可能轉烏冬睇下好唔好食
2020-03-13
5 分鐘 (堂食)
  • 十五種一日野菜咖哩飯
自從喺附近返工後認識左Camper後真係冇咩同類餐廳取代到佢🤤已經第n次食Camper每次都要排(但絕對值得❗️)今次外賣唔食環境唔食氣氛專心食野.三個人嗌左⬇️烤雞咖哩飯x2豬軟骨咖哩飯🍛(鍾意烏冬嘅可+$10轉,剛巧今次外賣食麵冇咁方便冇轉).最欣賞Camper每道咖哩嘅汁都獨一無二,絕對唔係公廁地拎粉開完豬牛雞一樣味😂烤雞嘅汁真係好好味食左咁多次係我最愛(i mean個汁)有少少椰汁甜甜地好惹味.豬軟骨係camper招牌佢話慢慢煮7小時我信❗️咬落口真係好焾呀呀呀❗️so far香港食過嘅豬軟骨佢第一🥇於是每次入camper就stuggle於兩者之間😵😵.咖哩飯嘅配飯唔係白飯,份量好大份次次食到好飽😤朋友一致認同最開心係野菜好多😀而且種類唔同🥦🥕🌽🥒午餐再送埋茶真係好難怪佢每日大隊長龍😵
已經第n次食Camper每次都要排(但絕對值得❗️)
今次外賣唔食環境唔食氣氛專心食野
三個人嗌左⬇️
烤雞咖哩飯x2
豬軟骨咖哩飯🍛
(鍾意烏冬嘅可+$10轉,剛巧今次外賣食麵冇咁方便冇轉)
於是每次入camper就stuggle於兩者之間😵😵
咖哩飯嘅配飯唔係白飯,份量好大份次次食到好飽😤
朋友一致認同最開心係野菜好多😀而且種類唔同🥦🥕🌽🥒
午餐再送埋茶真係好難怪佢每日大隊長龍😵
2020-03-06
10 分鐘 (外賣自取)
  • 豬軟骨野菜咖哩飯
  • 烤雞咖哩飯
2020-02-07 649 瀏覽
第一次係去天后個間,就係喜歡佢多菜。咖哩唔辣幾好味,豬軟骨夠嫩,以前好喜歡食佢個蕃茄,不過今次去唔見有。一樣甘多人,但已經有系統到唔覺等好耐。可能汁多,會不自覺地想食多點飯。
2020-02-06
15 分鐘 (堂食)
2020-02-01 471 瀏覽
Came here for dinner after work. It's always packed every time we come here, but it didn't take long for us to get in. I was craving for vegetables so I ordered their vegetable curry rice. It had 15 different vegetables in one serving, and the portion was quite large. Seems like lots of effort was put into making this as the vegetables were grilled instead of just cooking it in one pot. The vegetables had a nice char, and they weren't overcooked. The Japanese curry was sweet and was at the right consistency. I was very full after this, even if there's no meat in it. Would highly recommend this place!
2019-06-12
  • vegetable curry
2020-02-01 450 瀏覽
幫襯過佢好多次,原因係嘢食又大份又多菜今日晚餐又去左食佢個一日野菜烏冬,黎到嘅時候d菜係完全cover哂個面,有椰菜,紅蘿蔔,洋蔥同菇,中意蕃茄湯嘅都可以加錢轉另外佢個咖哩飯又係必試,唔辣嘅但都好惹味,好有家的感覺
幫襯過佢好多次,原因係嘢食又大份又多菜

另外佢個咖哩飯又係必試,唔辣嘅但都好惹味,好有家的感覺
2020-01-31
2020-01-28 459 瀏覽
豬軟骨7小時煮定食 $65和風雜菇沙律 $78已經係第四次食坐忘💕💕啲豬軟骨仲係咁入口即溶 肉質滑嫰吾鞋口 啲汁都好濃索晒喺裏面 不過豬軟骨份量好似比之前少咗至於個雜菇沙律 雖然一眼望落去價錢有啲貴 但係一上到枱份量多到嚇死人😂😂滿滿嘅菜同埋炒雜菇 雜菇炒得好入味啲燒汁都好香濃 而且沙律菜都好新鮮 碟上面嘅蔥花同埋木魚仲增加左口感 食完真係好飽🥰🥰🥰 🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅🔅坐忘 (天后)天后電氣道127號地舖
豬軟骨7小時煮定食 $65
和風雜菇沙律 $78

坐忘 (天后)
天后電氣道127號地舖
2020-01-21 452 瀏覽
今日突然要去鰂魚涌, 朋友就話不如去試吓「坐忘Camper」,因為lunch time 時段,超級多人(但朋友說不止lunch time , 晚上也很多人,外賣亦很多🙊大約等了30分鐘,侍應就叫我們先點餐....然後沒耐都就可以入坐!Set Lunch 包一杯茶,定食會有一碗湯!豬軟骨咖喱烏冬,豬軟骨夠淋,入口即容👍🏻咖喱很香,而烏冬很爽口!雖然$74不包嘢飲,但份量十足!Yummy Ymmy 🤤🤤朋友選擇豬軟骨定食,豬軟骨野菜咖喱配飯!

朋友選擇豬軟骨定食,豬軟骨野菜咖喱配飯!

2020-01-21
30 分鐘 (堂食)
2020-01-15 369 瀏覽
呢間我食過好幾次㗎啦 真係超好食 同埋佢係你一望到啲相 就會即刻諗返起佢嗰個濃郁嘅咖喱湯 就即刻好想再去食多一次😎😎·豬軟骨咖喱烏冬 $74我覺得佢個咖喱真係無法取代 佢個咖喱烏冬係超級掛湯🤤每一啖都超濃郁 而且佢個豬軟骨係炆得非常之好食 極力推介😍同埋我最欣賞佢嗰點係佢入邊會比勁多蔬菜你 超好食 唔會煮到過份林得黎又全部都索晒啲咖喱汁🤤非常之好食 同埋佢+$5就可以要杯蘋果汁或者橙汁 呢樣野我都非常之欣賞😈😈·#rbyeat#rby日本菜#rby鰂魚涌 #rby天后·📍鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下📍天后電氣道127號地舖
豬軟骨咖喱烏冬 $74
#rbyeat
#rby日本菜
#rby鰂魚涌 #rby天后
📍鰂魚涌濱海街13號中興大廈地下
📍天后電氣道127號地舖
豬軟骨咖哩烏冬
20 分鐘 (堂食)
豬軟骨咖哩烏冬
2020-01-07 698 瀏覽
和朋友在鰂魚涌打完波後,他提議到附近一間日式咖喱餐廳醫肚,由於我太肚餓和喜歡食咖哩的關係,當然直接答應啦🤣這間餐廳環境不大,座位唔多,坐滿了食客。在排隊等候期間,看見餐廳的門外告示牌寫了主張多菜和無食物添加劑的食物,這也難怪有這麼多人光顧,畢竟現在香港人是非常注重健康👍🏻當然也包括我😝1. 椰香烤雞野菜咖喱飯 $64咖喱是日式咖喱,偏甜而不會太辣,而且很香。雞肉烤得不錯,不韌。蔬菜與雞肉的比例大概是1比1👍🏻有蘿蔔、薯仔和翠玉瓜。而最大驚喜是飯,因為裏面有番薯、南瓜和粟米,撈勻咖喱汁後,整個飯更甜更好食🤤2. 豬軟骨咖喱烏冬 $69豬軟骨份量很多,而且煮得很腍,可以咬到裏面的骨膠原😋蔬菜有很多的粟米粒和椰菜絲。烏冬煮得較腍,但吸收了咖喱汁後,很入味,正👍🏻

1. 椰香烤雞野菜咖喱飯 $64
椰香烤雞野菜咖喱飯

2. 豬軟骨咖喱烏冬 $69
豬軟骨咖喱烏冬
椰香烤雞野菜咖喱飯
豬軟骨咖喱烏冬
超級推薦抵食日式小店🐷🐷🐷-豬軟骨野菜 #咖哩飯 5⭐️其實坐忘既野菜咖哩系列全部都好正,只係豬軟骨係招牌必食!佢既豬軟骨係超級無敵咁lum 好似大大啖食緊骨膠原咁 又入味 超正🤤🤤咖哩係日式,咖哩超香但唔辣,最岩驚熱氣既人食~-聽聞天后分店都係超多人 lunchtime有排等🤭我就幫襯開太古坊個間 起碼4/5年前幫襯到宜家😆😆真係encore不斷都一樣係咁好食-💬坐忘#鰂魚涌 濱海街13號中興大廈地下
超級推薦抵食日式小店🐷🐷🐷
豬軟骨野菜咖哩飯

豬軟骨野菜 #咖哩飯 5⭐️
💬坐忘
#鰂魚涌 濱海街13號中興大廈地下
2019-12-08
5 分鐘 (堂食)
午餐
豬軟骨野菜咖哩飯
2019-12-13 387 瀏覽
太古坊真係多速食文化, 今日去左呢間食佢出名冇味精同煮左好耐既豬軟骨!我地12點未到就到左門口,但入面已坐滿!我地等左一張檯就到!都算快!我叫左知咖喱豬軟骨烏冬,個豬軟骨真係忟到好淋同好入味我係烏冬底,所以有跟一個溏心旦好味佢餐會跟一杯冇糖茶!我揀左凍既茶

我叫左知咖喱豬軟骨烏冬,個豬軟骨真係忟到好淋同好入味
我係烏冬底,所以有跟一個溏心旦
好味

佢餐會跟一杯冇糖茶!我揀左凍既茶

冰茶
冰茶
2019-11-30 705 瀏覽
有日經過鰂魚涌,自然去想去好耐嘅坐忘食吓佢哋出名嘅咖喱。店內嘅面積唔大,所以要齊人先入得坐,而入面空間都唔算太迫,尚算坐得幾舒服。講番佢哋嘅招牌野菜咖喱,我哋揀咗一個豬軟骨烏冬同飯,兩個份量都好大,而且啲豬軟骨都幾入味,咖喱都幾香又唔太辣。不過,美中不足係個烏冬,略嫌有小小淋身,如果硬番啲會更加好!有菜有肉再加粟米飯,以出街食嚟講算幾健康嘅選擇!又大塊又軟淋淋嘅豬軟骨,相當吸引。但烏冬質地同隻溏心蛋就麻麻地。

豬軟骨野菜飯

有菜有肉再加粟米飯,以出街食嚟講算幾健康嘅選擇!

溏心蛋豬軟骨烏冬

豬軟骨野菜飯
溏心蛋豬軟骨烏冬
  • 豬軟骨野菜咖哩飯
2019-11-11 741 瀏覽
依間係鰂魚涌既名店,長期受當區打工仔、同唔同地區既為食豬幫襯。雖然鰂魚涌好遠,我都係會山長水遠搭入去幫襯「坐忘」依間既最出名就係佢地既豬軟骨,每次本人黎到都不能取捨。不過近年黎,佢地豬軟骨質素較飄忽不定,唔係每次都煮到咁入口即溶。每次嗌都好膽戰心驚,唔知抵唔抵到轉車費哈哈椰香烤雞野菜咖哩飯 $64{+豬軟骨 $26}今次決定兩款肉都食曬坐忘啲野一向大份,果日全日太攰都無食過野,決定雞扒+豬軟骨好好慰勞自己。可惜「抽唔中」神級膠質軟骨,雖然淋身但大部分都係瘦肉黎。喺坐忘嗌豬軟骨,真係永遠係一場賭博。今次忍痛捨棄左豬軟骨烏冬,嘗試好多人讚既 「椰香烤雞」。雞扒有5大塊,連皮、份量大但質素有點參差。有啲好鞋,有啲仲未煎熟咁、粉粉地少女色,有啲幾好食,但好食既都只係普通好食,快餐店早餐質素。飯同蔬菜依舊無令人失望,啲飯唔係普通白飯黎,而係粟米蕃薯飯,好有特色加埋啲微甜既日式咖哩汁,同佢地引以為傲既既爽口蔬菜,就算啲肉唔係好高質,本身個配套已經贏左。不過椰香我就食唔出,同普通款既咖哩汁一樣。

雖然鰂魚涌好遠,我都係會山長水遠搭入去幫襯「坐忘」

依間既最出名就係佢地既豬軟骨,每次本人黎到都不能取捨。

椰香烤雞野菜咖哩飯 $64
{+豬軟骨 $26}

今次決定兩款肉都食曬

可惜「抽唔中」神級膠質軟骨,雖然淋身但大部分都係瘦肉黎。
喺坐忘嗌豬軟骨,真係永遠係一場賭博。

2019-11-10 426 瀏覽
因社會動盪,心力交瘁,良久未有動筆之意。近日工作地點轉至東區,未知周圍有何美食,是日年輕同事帶小弟外出午膳,得知店內以日式咖喱招來,店外不斷有食客排隊,吾等眾人亦等了十五分鐘左右方能就坐。店內裝修簡單直接而有日式小店感覺,店員穿著統一風格衣服,可見店主對細節之執著,值得一讚。小弟點了一客咖喱雞飯,彈指間已上餐,淡淡咖喱香氣隨蒸氣徐徐上升,帶多片刻溫暖之感。米飯短小圓潤,富彈性,唯小弟偏愛泰國長米。咖喱微辛,齒頰留香,味道細緻富有層次。雞肉有調味,大件,味香肉濃。菜蔬大件,軟硬適中,以曲線裁切,別有心思,能嘗其鮮,唯小弟由立冠之年己不喜翠肉瓜。整體份量適中,非常好。新工作午膳時間倉卒,用膳完即要回去工作。若日後有閒逸之時,相信亦會再臨用膳。
因社會動盪,心力交瘁,良久未有動筆之意。

近日工作地點轉至東區,未知周圍有何美食,
是日年輕同事帶小弟外出午膳,得知店內以日式咖喱招來,
店外不斷有食客排隊,吾等眾人亦等了十五分鐘左右方能就坐。

米飯短小圓潤,富彈性,唯小弟偏愛泰國長米。
咖喱微辛,齒頰留香,味道細緻富有層次。
雞肉有調味,大件,味香肉濃。
整體份量適中,非常好。

新工作午膳時間倉卒,用膳完即要回去工作。
若日後有閒逸之時,相信亦會再臨用膳。
2019-11-07
15 分鐘 (堂食)