2012-02-15 23 瀏覽
因工作關係,成日周圍去行街睇野,今日咁啱去開朗豪坊,順便搵下有咩好野食。由於上次同屋企人係度食過都吾錯,今次再嚟試下喇沙米線,加一杯凍檸茶。這裡是自助式的,要先購票,再搵位;搵到位後,待應便好快就將食物送上,見到碗喇沙米線,好香,試下個湯底,嘩,好正,有椰汁香味,又有沙嗲咖哩的味道,裡面有蝦,豆卜,魚片及一些配菜等,都好足料,而米線都好夾個湯底,真係吾捨得食完。至於杯凍檸茶,都吾錯,吾會太甜,茶味濃,總括來說,真係食過番尋味,下次去開朗豪坊食晏,一定會再試。
2012-02-15
2012-01-14 30 瀏覽
閒時也愛到這土司工坊坐坐吃個早餐, 但最主要也是想飲這裡的奶茶, 初時也不慣付錢後自己取走奶茶, 而食物他們稍後送上, 但多看一兩次, 你可看見, 他們拉茶甚具功架,賣相味道皆一絕, 煉奶和茶的比例調教得恰到好處,特別是賣相, 很整潔, 杯邊絕沒有茶積. 早餐推介絕對會是多士, 因多士烘得又鬆又脆, 難得員工也有敬業樂業態度的一面.
早餐推介絕對會是多士, 因多士烘得又鬆又脆,
難得員工也有敬業樂業態度的一面.
整潔的奶茶, 杯邊絕沒有茶積
不過不失
2012-01-08
$30 (早餐)
整潔的奶茶, 杯邊絕沒有茶積
2012-01-13 12 瀏覽
dinner之後,友人咖啡癮未夠喉.想嚟多round!行出大堂經過.咦南洋咖啡>>>>>我地一人一杯熱鴛鴦4分:又有港式既香茶.兼有南洋咖啡既醇,正.再一round小食菠蘿油同半熟蛋兩隻.3分:包唔係幾鬆化.一般.大家一路坐,一路傾,都吹水吹左成個鐘.夜啦.下次再傾過!
dinner之後,友人咖啡癮未夠喉.
想嚟多round!
行出大堂經過.
南洋咖啡>>>>>
我地一人一杯熱鴛鴦
4分:又有港式既香茶.兼有南洋咖啡既醇,正.
再一round小食
菠蘿油同半熟蛋兩隻.
3分:包唔係幾鬆化.一般.
大家一路坐,一路傾,都吹水吹左成個鐘.
夜啦.下次再傾過!
題外話/補充資料: 正如下面眾食友所言 坐位細小都係一個問題!
2011-12-05
2012-01-12 29 瀏覽
和朋友相約在朗豪坊逛街,運動前先吃下午茶補充體力。選了在土司工坊,因為位較多,食物也有特色。土司工坊與BreadTalk是姊妹店,麵包出品有保證。叫了餐後便拿著號碼牌回座位等候,當天人很多,等了一段時間。友人點的肉鬆厚吐司,賣相很好,吃下去也惹味,吐司鬆脆。跟餐的奶茶香滑順口。附送的煎蛋也不錯。另一位友人點的咖哩雞,不會很辣,份量也不多,女生吃剛剛好。配的酥餅很香牛油味,熱辣香脆。朋友吃的小魚椰漿飯配雞翼,飯粒粒分明,但是友人嫌雞翼個頭太小,不夠飽。我點的潮洲辣蝦米軟包套餐,加了$3轉生薑茶,但是味道很淡,下次還是喝咖啡好了。半生熟蛋煮得很漂亮,配甜鼓油吃能提味,不然味道太淡,稍嫌蛋味不足。潮洲辣蝦米軟包很惹味,咸咸辣辣的,香軟的餐包能中和濃味,是很合適的配搭。價錢來說很合宜,只是環境太過迫狹,座位也不舒服。有機會會再來吃!
和朋友相約在朗豪坊逛街,運動前先吃下午茶補充體力。
選了在土司工坊,因為位較多,食物也有特色。
各式各樣的包點
土司工坊與BreadTalk是姊妹店,麵包出品有保證。
叫了餐後便拿著號碼牌回座位等候,
當天人很多,等了一段時間。
厚肉鬆吐司套餐($29)
友人點的肉鬆厚吐司,賣相很好,
吃下去也惹味,吐司鬆脆。
跟餐的奶茶香滑順口。
附餐的煎雙蛋
附送的煎蛋也不錯。
咖哩雞配印度飛餅套餐($42)
另一位友人點的咖哩雞,
不會很辣,份量也不多,女生吃剛剛好。
配的酥餅很香牛油味,熱辣香脆。
小魚椰漿飯配雞翼套餐($45)
朋友吃的小魚椰漿飯配雞翼,
飯粒粒分明,但是友人嫌雞翼個頭太小,不夠飽。
潮洲辣蝦米軟包套餐($29)+$3轉生薑茶
我點的潮洲辣蝦米軟包套餐,
加了$3轉生薑茶,但是味道很淡,下次還是喝咖啡好了。
附餐的溫泉蛋
半生熟蛋煮得很漂亮,配甜鼓油吃能提味,
不然味道太淡,稍嫌蛋味不足。
辣蝦米軟包
潮洲辣蝦米軟包很惹味,咸咸辣辣的,
香軟的餐包能中和濃味,是很合適的配搭。

價錢來說很合宜,只是環境太過迫狹,座位也不舒服。
有機會會再來吃!
2011-12-31
各式各樣的包點
厚肉鬆吐司套餐($29)
附餐的煎雙蛋
咖哩雞配印度飛餅套餐($42)
小魚椰漿飯配雞翼套餐($45)
潮洲辣蝦米軟包套餐($29)+$3轉生薑茶
附餐的溫泉蛋
辣蝦米軟包
2011-11-13 8 瀏覽
[自從食完The Market既喇沙之後一直都想再食ar!!! 今次試下星加坡既地道~雖然唔知道正唔正宗...但係佢果隻味真係另人有回味既感覺 IMG:2]有蝦、魚片、豆卜等材料配米線...又唔辣~真係連湯都想飲埋!下次要試下吐司先得
今次試下星加坡既地道~
雖然唔知道正唔正宗...但係佢果隻味真係另人有回味既感覺

IMG:2]
下次要試下吐司先得
2011-11-09 5 瀏覽
相約好友在朗豪茶聚,選了吐司工坊,食物OK但份量少,相對算是貴,無辦法HK租金超高。 所以坐椅與餐枱都非常細小,嬌小的女士問題不大,但身高五尺八寸的男士就會幾辛苦,加上枱與枱的距離很少,全程非常不自在 下次都是過對面星巴克。
下次都是過對面星巴克。
2011-11-06
2011-11-02 17 瀏覽
冇得去耿來西亞旅遊住想食正宗的星馬野食每次就來TOAST BOX而每次來到唔係食喇沙,就係娘惹麵~~~~今次就選左娘惹麵平時我一D都唔鍾意食細麵線但呢個以細麵線戚底,味道酸酸甜甜為主有少少辣椒醬的味道最正的就係配料豐富D豆腐泡吸收晒汁的精華加少少芽菜都幾清爽隻蛋平時就咁食都幾干但撈埋D汁就超正啦(PS 係朗豪坊係的娘惹麵好似大碗過係TIMES SQUARE分店食的)杯特飲係季節特定,一D都唔甜飲落去就好似飲碎左的冰水加有少少BLACKBERRY的味(好似真係用新鮮BLACKBERRY同埋DICE一齊搞碎)真係好健康的感覺同埋食完重口味的娘惹麵,飲啖清淡的冰汁GOOD~~~~~
娘惹麵
冇得去耿來西亞旅遊住
想食正宗的星馬野食
每次就來TOAST BOX

而每次來到唔係食喇沙,就係娘惹麵~~~~

今次就選左娘惹麵
平時我一D都唔鍾意食細麵線
但呢個以細麵線戚底,
味道酸酸甜甜為主

但撈埋D汁就超正啦

杯特飲係季節特定,
一D都唔甜
飲落去就好似飲碎左的冰水加有少少BLACKBERRY的味
(好似真係用新鮮BLACKBERRY同埋DICE一齊搞碎)
真係好健康的感覺
同埋食完重口味的娘惹麵,飲啖清淡的冰汁
GOOD~~~~~
2011-10-12
1 分鐘 (堂食)
娘惹麵
2011-10-23 5 瀏覽
差不多9時來到朗豪坊這裡晚飯, 餐廳內不太多人, 座位很多都空空的。點選了食物後, 店員會送到位上, 都算貼心的。點了喇沙米線餐, 加錢飲一杯忘記名字的乳酪, 其實杯野不太好喝。我也不想記住。男友要了咖喱雞飯餐, 另加一個花生醬多士。先說喇沙米線, 我已經想吃很久了。喝一喝湯底, 不太咸, 有椰汁味, 又帶點沙嗲咖哩的感覺, 有點觸動我的味蕾。入面有蝦, 豆卜, 魚塊, 芽菜一些配料。 而米線卻很碎, 這點真的很扣分。不過整體還是正的!! 咖喱雞飯餐, 吃了一件雞, 很軟身的, 是煮到很軟的那一種感覺, 卻正中我下懷。咖哩汁不太辣, 不會吃到腫了嘴唇。花生醬多士。分切開9小件, 另加2枝簽, 方便食用。 每小件也佈滿花生醬的, 大愛。多士很鬆脆, 加上濃郁的花生醬味, 下次來吃個下午茶也不錯。最差是環境太暗, 好像摸黑吃東西一樣。雖然是扮有情調, 卻吃到我想睡。
點選了食物後, 店員會送到位上, 都算貼心的。

男友要了咖喱雞飯餐, 另加一個花生醬多士。

先說喇沙米線, 我已經想吃很久了。
喇沙米線

不過整體還是正的!!

咖哩汁不太辣, 不會吃到腫了嘴唇。
咖哩雞飯
花生醬多士
2011-10-02
喇沙米線
咖哩雞飯
花生醬多士
2011-10-23 10 瀏覽
14.6.2011最近發覺電話開始壞了, 所以膽粗粗地問一個舊朋友可否陪我去看電話. 於是, 與他看完電話後, 我們就去了土司工坊試下新加坡菜.這裡的選擇比我想像中少, 但我仍然對這裡的新加坡食物有期望的.首先我們每人吃了一客小魚椰漿飯(配雞腿), 炸雞腿炸得好硬, 雞腿肉都已經乾水了, 無肉汁, 只有咸味. 伴碟的魚乾仔和花生好乾好硬. 幸好, 鋪在飯上面的蛋好大塊, 好有蛋味. 不過, 最令我們失望的, 都是椰漿飯. 在新加坡吃的椰漿飯, 是每一粒飯都有濕潤的感覺, 且感受到濃濃的椰漿香味. 可是, 在這裡吃的椰漿飯, 飯粒乾之餘, 椰漿味也十分淡然, 實在令人失望.然後, 我們也叫了傳統吐司的牛油咖央+半熟雞蛋兩隻. 那件咖央多烘得好脆, 糖和牛油的份量也合適. 另外, 半熟蛋的蛋白好滑. 蛋黃也十分大隻.最後, 我飲了久違的薏米水. 呀, 好甜呀. 還記得在新加坡china town所飲的薏米水, 是好似自己煲, 好有住家feel, 又少糖的感覺. 可是, 這裡的薏米水, 就像飲糖水的一樣甜, 而在留在杯底的薏米就缺少了薏米的香味.這餐飯總共$116, 我們都感到十分不值. 由
14.6.2011

這餐飯總共$116, 我們都感到十分不值. 由於我們覺得幾難食, 所以都無辦法吃清所有食物, 真的有點浪費.
其實新加坡還有很多地道美食, 例如炒粿條, 星洲炒米等, 建議餐廳可以增加這些hawker food, 以吸引更多顧客.
2011-06-14
2011-10-17 11 瀏覽
之前都有黎食過一次, 食肉鬆吐司,好鬆化...食撈印尼麵線, 唔記得全名, 酸酸甜甜好醒胃,再加埋半熟蛋撈埋落去食,真係好正呢~ 諗起都想再食,流口水了...仲有加埋杯拉茶...好香茶同奶味, 只係甜左少少o者...本身好鍾意食多士..所以好buy lei間野...係比較貴左d啦~~ 但好食又冇計...不過係快餐形式,叫落左單要自己拎左野飲先, 跟住有牌棟係度就有店員拎野食埋黎...長期都好滿座好多人食....人來人往,都係食飽就要閃冇得hea架喇...今次呢~ 就食招牌o既咖央多士, 中間夾有一片大約3mm厚 o既牛油同咖央,食落都幾有罪惡感,但係好食o既野從來都係肥o既...士多係用爐黎烘就唔係一般o既多士爐...好鬆化脆口, 今次叫左煎蛋, 就普通d, 因為朋友落單唔知半熟蛋正...我又唔記得講...下次再食返....杯拉茶都係my favourite,下次叫佢落少d練奶先~ 期待下次再食其他款toast同其他野食...

2011-09-30 5 瀏覽
經過一整天的活動, 人都相當疲累, 就在尾站的地方簡單吃個快餐吧. 衛生程度一般, 地下是又濕又立. 對於這個商場地段來講, 不太理想.傳統土司套餐 $29: 8分, 在這裡, 當然還是吃土司, 烘得相當脆, 中間塗上牛油及咖央, 依然精彩.半熟蛋: 餐還跟上半熟蛋2隻, 加上黑醬油同吃, 美味, 繼續是這裡的經典, 真是由新加坡吃到香港也是這樣吃.餐肉蛋公仔麵套餐 $30: 6分, 文迪突然話要食公仔麵, 好, 就要客餐肉蛋公仔麵, 麵偏硬, 餐肉也焦了點.自製鄉村檸檬意米水: 餐飲我就要了這杯特飲, 都幾潤的, 不過底下有好多意米, 如果水的比重較多會更好. 文迪要的是凍奶茶.班蘭蛋糕 $13: 6分, 都幾大件, 不過就沒有甚麼班蘭味道, 好淡, 越食越覺得寡, 還好蛋糕是幾鬆軟的.不過單計土司, 還是令人滿意的.

不過單計土司, 還是令人滿意的.
  • 傳統土司
2011-09-25 118 瀏覽
I ordered a 叻沙 set (HK$42) on a hot noon as a quick lunch. One of the reason for my choosing Toast Box is that their portion is relatively small for my big stomach. Thus, it is a good place for me to get some food right before another appointment at 3pm. The noodle took almost 10 minutes to arrive my table. The portion is quiet small for me. The shrimps were cliced into half and the fish cake was thiny sliced too. The 叻沙 soup base still taste great and I will come back again if time permits

The 叻沙 soup base still taste great and I will come back again if time permits.

2011-09-13
2011-09-17 7 瀏覽
大半年前經常光顧新港中心那間分店而且每次必點我最喜歡花生醬吐司!今天打算在朗豪坊找間拉麵試試,不過徘徊好幾圈始終沒有合適的選擇,最後我便決定來土司工坊吃星洲喇沙!在香港吃到的喇沙有各種各樣的做法,其實怎樣才是正宗星加坡喇沙我真的完全不知曉,自己吃過喇沙次數可說是寥寥可數!我點了喇沙米線套餐~橙紅顏色喇沙米線有蝦、魚片、豆卜等材料,雖然只有少許辣但卻非常惹味好喝,唯一美中不足是吃上米線時略嫌過碎應是烹煮時間過久!飽餐一頓後要向尖沙咀出發,今晚再到西貢享受美式晚餐!
2011-09-05
2 分鐘 (堂食)
2011-09-15 9 瀏覽
經過好多次呢間野...今次終於同老公去TRYTRY啦..見到呢度既manu... 野食其實不多..但是足以可以引到好多人黎就夠了@@見左個餐蛋麵..同老公一人一碗...呢個係set黎.. 有野飲的..但係憑什麼可以買到29/30蚊?(都唔記得幾多$了)但是.. 的確係好味道@@餐肉係厚既.. 呢個真係正..麵既質地我又好鍾意..爽身既.@@好正..另外叫左1份肉鬆多士...一份美綠多士..@@set黎.. 有半熟蛋同野飲..肉鬆真係不錯..但是上面既汁料好似多得制@@好似over左..美綠就.... 不過不失..味道不夠肉鬆..食完肉鬆..不會對美綠有興趣@@多士十分脆口~仲要好香..始終係dinner,... 仲未夠飽..叩左個啦沙..很油呀..><少少辣啦..但係如果要再叫...我會叫番餐蛋麵...final.. 去叫左個香蕉蛋糕真係足料嫁..不是吹水嫁..真係好香蕉味嫁..不過食完好''溜''...同波羅油?(唔係好記得好名)@@幾香口幾牛油..同出面果d比... 個樣當然係最不同@@味道呢度都幾ok@@估唔到食完以上既野... 要成9個字..因為我地分開左3次去
經過好多次呢間野...
今次終於同老公去TRYTRY啦..
見到呢度既manu...
野食其實不多..

但是足以可以引到好多人黎就夠了@@

見左個餐蛋麵..
同老公一人一碗...
呢個係set黎.. 有野飲的..
但係憑什麼可以買到29/30蚊?(都唔記得幾多$了)
但是.. 的確係好味道@@餐肉係厚既.. 呢個真係正..
麵既質地我又好鍾意..

爽身既.@@好正..

另外叫左1份肉鬆多士...一份美綠多士..
@@set黎.. 有半熟蛋同野飲..
肉鬆真係不錯..
但是上面既汁料好似多得制@@好似over左..

美綠就.... 不過不失..
味道不夠肉鬆..

食完肉鬆..不會對美綠有興趣@@
多士十分脆口~仲要好香..

始終係dinner,... 仲未夠飽..
叩左個啦沙..
很油呀..><
少少辣啦..

但係如果要再叫...我會叫番餐蛋麵...

final.. 去叫左個香蕉蛋糕
真係足料嫁..不是吹水嫁..
真係好香蕉味嫁..

不過食完好''溜''
...同波羅油?(唔係好記得好名)
@@幾香口幾牛油..

同出面果d比... 個樣當然係最不同@@
味道呢度都幾ok@@

估唔到食完以上既野... 要成9個字..
因為我地分開左3次去買@@
食完一之再一次@@
之之去都要排好耐....
@@因為佢要整杯野飲俾你先可以埋位坐..
整得好慢因為=_=''

食完哂咁多野...
餐蛋麵... 半熟蛋...肉鬆多士...係一定要try嫁@@
2011-09-01
2011-09-10 12 瀏覽
星期6 突然心思思想食土司,, 諗起朗豪坊有間土司工坊. 即刻行動! 呢度好多時都好多人,, 好彩今日等左一陣就有位.但係座位隔離有度門通出商場外面,, 成日有人行出行入好大風. 仲要係熱風 野食方面. 叫左 花生醬土司 + 半熟蛋 + 美祿恐龍 喇沙 + 凍奶茶 半熟蛋: 蛋白好滑. 蛋黃好多汁 加埋胡椒粉同豉油一齊食 簡單卻好食! 凍奶茶: 正! 茶味好濃,, 但略嫌唔太夠凍 美祿恐龍: 普普通通. 只係一杯美祿上面加好多美祿粉 花生醬土司: 已切好一件件方便食用. 好香花生醬味,, 土司微暖! 食完一件忍唔住再食再食.... 喇沙: 入面有魚片,蝦,豆卜,芽菜. 湯底香濃 椰漿份量剛好 微辣的! 一口米線配上湯汁 很滿足. 呢度食物味道好. 但上菜速度較慢. 趕時間的恐怕等唔切啦.

呢度好多時都好多人,, 好彩今日等左一陣就有位.

野食方面. 叫左
花生醬土司 + 半熟蛋 + 美祿恐龍
喇沙 + 凍奶茶
半熟蛋
凍奶茶 & 美祿恐龍
凍奶茶: 正! 茶味好濃,, 但略嫌唔太夠凍
美祿恐龍: 普普通通. 只係一杯美祿上面加好多美祿粉
花生醬土司
喇沙

呢度食物味道好. 但上菜速度較慢.
趕時間的恐怕等唔切啦.
2011-09-10
半熟蛋