2025-04-05 399 瀏覽
今日同朋友仔食四季椰林海南椰子雞, 之前都覺得椰子雞好食☺️一入去鋪頭新裝修,而且店員好熱情介紹,我地叫左半隻原味海南雞,叫左啲配菜,鮮活水培菜,丸類雙拼、火山肥牛、響玲同午餐肉😊另外仲叫左個臘味煲仔飯🥰個椰子雞由店員幫我地安排計時,叫我地個陣就食得啦,雞係用上海南文昌雞,5分鐘岩岩好好滑,湯底係由4個椰子做成一鍋湯, 不加一滴水,我地即刻一人飲左兩碗湯先,好清好好飲☺️啲雞都好嫩🥰個鮮活水培菜好得意😎自己採既生菜自己食,感覺好新鮮好玩,而且加埋上湯底好鮮甜😊潮汕丸類雙拼係牛丸同魚蛋,牛丸好彈牙😊魚多都好味。火山肥牛肥瘦適中,而且擺盤好靚,兩個心好快食晒😊響玲淥3秒,岩岩好,仲有個午餐肉都係打邊爐必食☺️我哋仲叫咗個臘味煲仔飯,呢個好香,同埋好鍾意食佢嗰啲飯焦脆卜卜好好食,整得啱啱好,入面有臘腸同香菇,中煲可以裝到5碗左右,哩個我覺得必叫😊成個食後感好好👍餐廳新裝修員工好熱情,而且食物質素好高😊下次會再encore

潮汕丸類雙拼係牛丸同魚蛋,牛丸好彈牙😊魚多都好味。

火山肥牛肥瘦適中,而且擺盤好靚,兩個心好快食晒😊

響玲淥3秒,岩岩好,仲有個午餐肉都係打邊爐必食☺️

2025-02-25 1373 瀏覽
終於唔使返大陸食係香港都可以食到,四季椰林海南椰子雞火鍋終於開分店,地點非常方便唔使再北上啦。出哂名不加一滴水四個椰子做一個湯鍋諗起都流口水,座位大部份卡位坐非常舒適,價錢大眾化,店員十分細心建議先飲湯後食雞。海南文昌雞半隻文昌雞走地雞,雪白雞肉,肉質彈牙順滑超嫩,先飲湯後加雞,雞肉烚至剛剛熟即刻食口感一流。椰子湯底湯底係靈魂之作,四個椰子不加一滴水,哇哇哇好鮮甜,不知不覺飲咗幾碗先開始開餐,飲湯都已經飲到飽。潮汕牛筋丸,魚丸雙拼魚丸彈牙,牛筋丸好香中間有肉汁流出來火山肥牛肥瘦適中,唔錯,牛肉味濃,打邊爐必叫鮮活水培菜自家種植培菜(生菜),我都係第一次試又可以玩吓,一邊擇菜一邊淥菜,生菜口感爽脆幾得意。午餐肉看似簡單嘅午餐肉,一落湯就變得非同凡響。炸腐竹腐竹吸湯一流,等於一邊飲湯,一邊食豆皮,豆皮有豆香只刷2秒剛剛好。招牌臘味煲仔飯熱辣辣香噴噴原個煲仔上,店員會灑上蔥花芫荽豉油。趁煲仔熱辣辣嘅時候不斷翻炒,蔥花芫荽即時發揮作用,臘味油香再加上飯焦好惹味,每個人都有三碗份量。今次體驗唔錯,環境舒服食物有水準。

椰子湯底

潮汕牛筋丸,魚丸雙拼
魚丸彈牙,牛筋丸好香中間有肉汁流出來

火山肥牛
肥瘦適中,唔錯,牛肉味濃,打邊爐必叫

鮮活水培菜

午餐肉
看似簡單嘅午餐肉,一落湯就變得非同凡響。

炸腐竹

招牌臘味煲仔飯

今次體驗唔錯,環境舒服食物有水準。
2024-12-21 3754 瀏覽
馳名國內的海南椰子雞鍋專門店在屯門開了新分店,今晚慕名而來一嚐特色海南雞鍋。餐廳裝修雅緻,卡位寬敞舒適。服務員彬彬有禮的歡迎客人到臨。坐下來,先來一壺海南特產“鷓鴣茶”,味甘而帶清香,有消滯解膩的功能。特色調味料:砂薑、辣椒、甘桔,最宜點雞肉吃。服務員先放下一鍋用4個椰子不加一滴水的純天然椰子水,傳來陣陣椰香,待水滾後才由服務員放下雞塊。倒轉沙漏計時,約5分鐘後便可享用。“原味椰子雞”由自家養殖到屠宰的新鮮海南文昌雞,肉質幼嫩無比,雞味濃郁,加上椰子香味,味道更上一層樓。“中山脆鯇魚片”正宗中山脆鯇,魚肉新鮮爽口,味道鮮甜。“貴州紅托竹蓀”爽滑口感,味道天然,椰香滲透其中,特別滋味。“手打黑虎蝦滑”蝦滑中帶粒粒蝦肉,鮮甜彈牙,有意想不到的美味。“鮮冬菇”、“娃娃菜”新鮮蔬菜,平衡腸胃,自然鮮美,椰香四溢。“金牌非遺臘味煲仔飯”香噴噴的臘味煲仔飯,由服務員送上及拌飯,臘肉、臘腸份量不少,由秘製醬汁煮成的糯米飯,配上臘味,口感、味道都令人一試難忘。原來用椰子雞湯泡飯焦來吃,又是另一番滋味。總括而言,這家餐廳的食物質素高,製作認真,服務殷勤,怪不得開業不久已經其門如市,座無虛席。
“原味椰子雞”
“中山脆鯇魚片”
正宗中山脆鯇,魚肉新鮮爽口,味道鮮甜。
“貴州紅托竹蓀”
爽滑口感,味道天然,椰香滲透其中,特別滋味。
“手打黑虎蝦滑”
蝦滑中帶粒粒蝦肉,鮮甜彈牙,有意想不到的美味。
“鮮冬菇”、“娃娃菜”
新鮮蔬菜,平衡腸胃,自然鮮美,椰香四溢。
“金牌非遺臘味煲仔飯”
鹧鴣茶及調味料

原味椰子雞
中山脆鯇魚片
鮮冬菇
金牌非遺臘味煲仔飯
  • 原味椰子雞鍋,手打黑虎蝦滑,金牌非遺臘味煲仔飯
3天前 0 瀏覽
盛夏將至,作為火鍋迷既我。熱情從未冷卻。系屯門市廣場内見到呢間#四季椰林海南椰子雞,來自國內著名品牌,"四個椰子一鍋湯, 不加一滴水"椰子雞湯鍋。已到晚飯時間,店內熱氣氛騰騰,就決定入內探店😃。🥥海南文昌雞(半隻)源用上海文昌雞,,肉色看得到的新鮮,呈粉紅色。湯底滾起揭開鍋蓋,椰香撲鼻而來。店員幫我地落雞去淥。經過約五分鐘,雞肉亦爽嫩彈牙,又香又甜,真係好好食!🥥椰子湯底(份)湯底一絕,清澈透明,清甜得嚟帶點天然嘅椰香,飲一啖除左有椰子鮮甜味,同完全吸哂文昌雞嘅精華,飲完個心都暖哂,貨真價實,全椰子湯底確實與別不同。🥥貴州紅托竹蓀(份)竹蓀吸哂椰子湯底嘅精華,軟淋淋,十分爽口。🥥潮汕非遺丸類雙拼(份)白魚蛋有濃郁的魚味,冇魚腥,爽口彈牙。牛根丸真爽口,滲出美味的肉汁,果然系正宗潮汕名物。🥥娃娃菜(份)新鮮翠綠,味道清甜,冇草青味。🥥3秒響鈴(中份)落湯後,即掛上椰子雞湯鮮味。變得軟稔響鈴,入口濃郁。🥥金牌非遺臘味煲仔飯(中煲)超足料煲仔飯,除飯焦帶著微微焦香。臘味量足,臘腸、臘肉,芋頭粒鋪滿成煲,臘味嘅油香滲透哂入飯入面,口感相當豐富,令人回味,難怪是金牌非遺產物,呢個套餐一定要試。

🥥海南文昌雞(半隻)
海南文昌雞

🥥椰子湯底(份)
椰子湯

🥥貴州紅托竹蓀(份)
竹蓀吸哂椰子湯底嘅精華,軟淋淋,十分爽口。
貴州紅托竹蓀

🥥潮汕非遺丸類雙拼(份)
潮汕非遺丸

🥥娃娃菜(份)
新鮮翠綠,味道清甜,冇草青味。
娃娃菜

🥥3秒響鈴(中份)
落湯後,即掛上椰子雞湯鮮味。變得軟稔響鈴,入口濃郁。
3秒響鈴

🥥金牌非遺臘味煲仔飯(中煲)
椰子湯
潮汕非遺丸
娃娃菜
3秒響鈴
5天前 0 瀏覽
和朋友吃了午市套餐,東西很多很豐富,價格實惠!店長和工作人員服務態度都特別好,會幫我們把控時間煮雞肉!價格和去一趟深圳吃了再回也差不多,推薦!味道和深圳吃的一樣,環境也非常好。打邊爐一定來這裡。
2025-05-14 0 瀏覽
國內超過60間分店,主打四個椰子做湯底,不加一滴水,以及用海南文昌雞的火鍋店,終於來到屯門啦﹗前兩日,本來想上深圳食火鍋,但有啲攰,唔想遠行,知道屯門市廣場開左間椰子雞,試下先。環境:清優裝潢,地方寬敞,有部份卡座有大玻璃窗,地方清潔,舒服。服務:秉承國內質素,好多服務員,會主動幫你計時、放雞、撈飯、教你食物次序等等,感覺非常好,另外有位好精神的叔叔,貌似店長,非常健談。食物:我同太太揀左個招牌必點2人餐:海南文昌雞,配椰子湯底,滾5分鐘就食得,雞味濃,肉滑,平時怕肥唔食雞皮,但呢隻雞嘅雞皮脆口,感覺唔多脂肪,照食不誤😂😍不過食雞之前,試下個湯頭先,非常清香甘甜,一流👍👍👍貴州紅托竹蓀(竹笙), 冰鎮登場,非常新鮮,入口爽脆,夾雜椰香以之特制醬油,出色👍👍非遺双拼丸,牛丸正常,但非遺丸非常彈牙,魚味濃郁👍娃娃菜,正常3秒響鈴,響鈴用作掛湯,都幾好。臘味煲仔飯,呢個不得了,首先服務員非常細心,會問要唔要飯焦同芫茜,之後會幫你撈飯同添飯。飯焦香脆,臘腸腦肉肥瘦與份量都適中,令米飯充滿油香,當中仲有芋頭增加口感,無得輸👍👍👍茶芥,選用「鷓鴣茶」(同音),雖然我唔識,味道亦唔似平時的紅茶綠茶,

環境:
清優裝潢,地方寬敞,有部份卡座有大玻璃窗,地方清潔,舒服。

服務:

食物:
我同太太揀左個招牌必點2人餐:

非遺双拼丸,牛丸正常,但非遺丸非常彈牙,魚味濃郁👍

娃娃菜,正常

3秒響鈴,響鈴用作掛湯,都幾好。

茶芥,選用「鷓鴣茶」(同音),雖然我唔識,味道亦唔似平時的紅茶綠茶,但解油膩,唔錯㗎!

總結:
2位約500蚊,可以食到呢個質素的食服同服務,性價比高,唔使次次北上喇😋
2025-05-12
2025-05-10 0 瀏覽
四季椰林海南椰子雞響內地非常出名北上就未食過佢不過就知開得嚟香港都唔惹少難得老公放假所以要食好dd😆屯門開咗分店即刻要拉埋佢去試咁啱嗰日是平日冇乜人包場咁滯👍🏻見到Lunch set 有$99 同 $288咁就入咗去揀左 $288個set lunch店內裝潢以淺木色與椰林綠為主搭配藤編燈飾和綠植點綴營造出南洋度假風情濃郁椰香與清甜的雞湯香氣樸鼻座位寬敞舒適服務與體驗細緻周到「中午臻享雙人餐」$288💚海南文昌雞(半隻)💚原味椰子湯底💚午餐肉(大份)💚甜玉米💚娃娃菜💚四季特色燜飯🥥椰青水湯底 × 🐓文昌雞, 鮮甜絕配👍🏻👍🏻👍🏻😋不加一滴水4個椰子一鍋湯😋湯頭係整鍋嘅精華所在初嘗清清甜甜隨著雞肉嘅油脂融入湯汁越煮越濃郁越食越好味😋海南文昌雞肉質嫩滑、皮薄脂肪少下鍋煮約5分鐘即可食用雞肉吸飽了椰汁的甜味、入口鮮嫩多汁搭配特製嘅沙薑青檸蘸醬、微酸帶辣、更能提鮮👍🏻店內無加一收費但有收醬料費2人$32埋單$320🤝

四季椰林海南椰子雞響內地非常出名

搭配藤編燈飾和綠植點綴營造出南洋度假風情
濃郁椰香與清甜的雞湯香氣樸鼻
座位寬敞舒適服務與體驗細緻周到

「中午臻享雙人餐」$288
💚海南文昌雞(半隻)
💚原味椰子湯底
💚午餐肉(大份)
💚甜玉米
💚娃娃菜
💚四季特色燜飯

🥥椰青水湯底 × 🐓文昌雞, 鮮甜絕配👍🏻👍🏻👍🏻

😋不加一滴水4個椰子一鍋湯😋

湯頭係整鍋嘅精華所在
初嘗清清甜甜
隨著雞肉嘅油脂融入
湯汁越煮越濃郁
越食越好味😋

海南文昌雞
肉質嫩滑、皮薄脂肪少
下鍋煮約5分鐘即可食用
雞肉吸飽了椰汁的甜味、入口鮮嫩多汁
搭配特製嘅沙薑青檸蘸醬、微酸帶辣、更能提鮮👍🏻

店內無加一收費但有收醬料費2人$32
埋單$320🤝
2025-05-07
  • 金牌非遺臘味煲仔飯
  • 午餐肉(大份)
2025-05-07 0 瀏覽
和喜歡吃火鍋的家人慶祝生日,來到四季椰林海南椰子雞。國內的人氣餐廳,超過60間分店,現在香港也有分店。環境舒適,卡座為主,裝修以綠色、植物、椰林為主調。餐廳招待的鷓鴣茶也是海南特產,茶清味甘。▫️原味椰子雞主打原汁原味,每鍋「4個椰子1鍋湯,不加1滴水」,100% 天然椰子水,無味精無添加。先喝了湯,再吃雞和椰子條;椰子湯底清甜,雞件嫩滑。餐廳堅持使用海南文昌雞,肉質清甜不柴,皮薄脂肪分布平均。部分喜歡的火鍋配料▫️火山肥牛 肥瘦適中,涮煮10秒即可沙薑和青檸配搭秘製醬油,味道令人驚喜,使涮肉味道更有層次,我超級喜歡!▫️響鈴 輕涮3秒即可,半脆半軟剛剛好。▫️潮汕非遺丸類雙拼是魚丸拼牛筋丸;魚丸彈牙,牛筋丸爆汁煙韌。▫️鮮活水培菜生菜非常新鮮,口感特別爽脆好奇上網查一查什麼是水培菜?原來是在最適合且不受環境污染的生長環境,不用土壤種植蔬菜,達直接食用的新鮮程度。🌟店員推薦即點即煲的金牌非遺腊味煲仔飯,配料有臘腸、臘肉、芋頭、香菇。店員會先詢問喜好,是否需要飯焦和芫荽。臘味加上豉油的香氣撲鼻,飯粒乾身不油膩粒粒分明。一大煲分量多可分到4碗。員工服務十分親切殷勤,會用心介紹菜色,留意需要,值得一讚

▫️原味椰子雞

部分喜歡的火鍋配料

▫️火山肥牛
肥瘦適中,涮煮10秒即可

▫️響鈴
輕涮3秒即可,半脆半軟剛剛好。

▫️潮汕非遺丸類雙拼
是魚丸拼牛筋丸;魚丸彈牙,牛筋丸爆汁煙韌。

▫️鮮活水培菜
生菜非常新鮮,口感特別爽脆

員工服務十分親切殷勤,會用心介紹菜色,留意需要,值得一讚。

2025-04-28
慶祝紀念
生日
2025-05-04 0 瀏覽
今次約咗朋友食晏,想打邊爐,揀咗食四季椰林海南椰子雞 ,春夏天食比較清新🫶🏻今次叫咗個經典歡聚4人餐,湯底當然係佢哋嘅椰子湯,標榜「4個椰子1鍋湯, 不加1滴水」🥥,而重點就係佢哋嘅海南文昌雞!呢個靈魂湯底係用新鮮椰青水熬製,加埋海南文昌雞煮5分鐘就啱啱好!先食雞肉,口感嫩滑有嚼勁,有鮮甜味道,而且肉質依然好嫩,真係超正!入口鮮甜不膩,再喝碗湯,好清甜,滋潤清喉,我同幾個朋友都讚不絕口啊!呢個餐配菜有潮汕雙拼丸、響鈴同生菜;牛丸好彈牙爆汁,而墨魚丸都好鮮,兩款口感都好有嚼勁,生菜連根上、超新鮮😃最後食埋個金牌臘味煲仔飯,煲仔飯香氣撲鼻,臘腸臘肉油香滲晒入米飯入面,仲有飯焦,口感層次好豐富,正!

呢個餐配菜有潮汕雙拼丸、響鈴同生菜;

• 椰子湯底
馳名國內嘅海南椰子雞鍋專門店終於喺香港開左分店,今日同朋友慕名而來一嚐呢個特色鍋。餐廳裝修雅緻,卡位寬敞舒適。最重要係唔使北上,喺香港都可以食到正宗海南椰子雞😋📌海南文昌雞配椰子湯底🥥🐔🍲湯底標榜「4個椰子1鍋湯,不加1滴水」🥥🥥🥥🥥同朋友一飲第一口就即刻對視👀,齊聲直呼「好好飲」👍🏻濃郁嘅椰香撲鼻,清甜自然,真材實料!店員等湯底煮沸後再放入海南文昌雞件,用沙漏⏳計時大約5分鐘⌛鍋蓋一掀,熱氣撲鼻,雞肉嫩滑,連雞胸肉都一樣幼嫩咬一口雞肉再飲一口湯,再沾上店家的調味料 - 青桔+沙薑+辣椒,更能提鮮!同朋友不知不覺飲哂成鍋湯,之後就叫店員加雞湯食火鍋配料!📌火山肥牛🌋🐮🥓肥牛賣相非常吸引,脂肪比例均勻淥幾淥就食得,嫩滑多汁,牛肉味濃!📌鮮活水培菜💧🥬自家種植嘅生菜連根上枱仲附送一對手套,即摘即淥,特別又好玩生菜口感爽脆,椰子湯底令菜更鮮甜📌潮汕丸類雙拼🐮🐠潮汕牛筋丸同魚丸雙拼牛筋好彈牙,中間仲有肉汁流出魚丸都好鮮味,彈牙有咬口📌炸腐竹淥3秒就啱啱好,保持少少脆口,豆香味濃!吸湯一流,豆香同椰子湯底好夾!📌心型午餐肉 💖🐷看似簡單嘅午餐肉,切成心型好啱打卡!吸咗椰子湯底嘅精華,咸香中帶點清

📌海南文昌雞配椰子湯底🥥🐔🍲
湯底標榜「4個椰子1鍋湯,不加1滴水」🥥🥥🥥🥥
同朋友一飲第一口就即刻對視👀,齊聲直呼「好好飲」👍🏻
濃郁嘅椰香撲鼻,清甜自然,真材實料!
店員等湯底煮沸後再放入海南文昌雞件,用沙漏⏳計時大約5分鐘
⌛鍋蓋一掀,熱氣撲鼻,雞肉嫩滑,連雞胸肉都一樣幼嫩
同朋友不知不覺飲哂成鍋湯,之後就叫店員加雞湯食火鍋配料!

📌火山肥牛🌋🐮🥓
肥牛賣相非常吸引,脂肪比例均勻
淥幾淥就食得,嫩滑多汁,牛肉味濃!

📌鮮活水培菜💧🥬
自家種植嘅生菜連根上枱
仲附送一對手套,即摘即淥,特別又好玩
生菜口感爽脆,椰子湯底令菜更鮮甜

📌潮汕丸類雙拼🐮🐠
潮汕牛筋丸同魚丸雙拼
牛筋好彈牙,中間仲有肉汁流出
魚丸都好鮮味,彈牙有咬口

📌炸腐竹
淥3秒就啱啱好,保持少少脆口,豆香味濃!
吸湯一流,豆香同椰子湯底好夾!

📌心型午餐肉 💖🐷
看似簡單嘅午餐肉,切成心型好啱打卡!
吸咗椰子湯底嘅精華,咸香中帶點清甜,打邊爐必食之選~

📌金牌非遺臘味煲仔飯🏅♨️🍚
熱辣辣上枱,店員幫手灑上蔥花、芫荽同豉油,再趁熱不斷炒至均勻,香氣爆發!
鋪滿臘肉同臘腸,配上香菇、芋頭等,口感豐富
識食一定食埋脆卜卜嘅飯焦,好惹味
個煲可以裝到五碗飯,份量十足

📌海南鷓鴣茶🍵
食飽飲埋一壺海南特產嘅「鷓鴣茶」
味道甘香,清熱解膩!

💕埋單後,店員仲送咗小米鍋巴、糯米小麻花同無糖薄荷糖比我地,真係好貼心!

心心念念又想食椰子雞今次去左屯門市廣場食哩度d餐豐富又抵食我最鍾意佢個湯底係用4個椰子水加文昌鮮雞(不加一滴水)非常清甜美味!次次都忍唔住飲哂個湯😆鮮雞比較有口感 好新鮮配埋砂礓、辣椒、柑桔、豉油一齊食好正2個人叫一隻雞就岩岩好火山肥牛都推薦色澤粉嫩、入口軟滑牛丸牛味好濃郁、潮州白蛋爽彈響鈴都係新鮮炸起㗎仲有好fresh嘅水種生菜!最後不得不試臘味煲仔飯✅鋪上滿滿臘味 店員幫我地加豉油、蔥再拌勻香氣十足、有脆卜卜飯焦好好味每一啖都充滿辣味嘅香氣😋食飽飲返啖海南鷓鴣茶味道甘香、清熱解膩爽呀!

心心念念又想食椰子雞
今次去左屯門市廣場食
哩度d餐豐富又抵食
我最鍾意佢個湯底
係用4個椰子水加文昌鮮雞(不加一滴水)
非常清甜美味!
次次都忍唔住飲哂個湯😆

鮮雞比較有口感 好新鮮
配埋砂礓、辣椒、柑桔、豉油一齊食好正
2個人叫一隻雞就岩岩好

火山肥牛都推薦
色澤粉嫩、入口軟滑
牛丸牛味好濃郁、潮州白蛋爽彈
響鈴都係新鮮炸起㗎
仲有好fresh嘅水種生菜!

最後不得不試臘味煲仔飯✅
鋪上滿滿臘味
店員幫我地加豉油、蔥再拌勻
香氣十足、有脆卜卜飯焦好好味
每一啖都充滿辣味嘅香氣😋

食飽飲返啖海南鷓鴣茶
味道甘香、清熱解膩爽呀!
2025-04-21 0 瀏覽
放假就是要吃!四季椰林海南椰子雞 🥥湯底選用四顆新鮮椰子的純椰水,絕不加一滴清水,入口滿是濃郁椰香,清甜自然。上海文昌雞🐔,店員會貼心將雞件放入鍋中,還附上計時漏斗⏳,確保火候完美。鍋蓋一掀,熱氣撲鼻,雞肉肉質鮮嫩😍 雞香與椰子湯的甘甜交織,先咬一口雞肉,再喝一口湯,椰子的清香在口中綻放,幸福感滿滿!火鍋配料同樣驚艷!蓮藕片和茼蒿新鮮爽脆,咬下去清脆有勁,超開胃!午餐肉,煮後軟嫩入味,肉香與椰子湯底的清甜完美融合,鹹香中帶甜,超特別。伊比利亞黑豬五花肉🐷 ,薄切五花肉輕涮幾秒即熟,肉質軟嫩,油脂香氣四溢,與湯底的清甜相得益彰!手打黑虎蝦滑🦐,彈牙口感中藏著粒粒鮮蝦。第一次吃鮮龍鬚筍,每條也吸收了椰子湯的香甜,入口清新又入味,絕對是火鍋中的隱藏珍寶!最後的海南椰子船飯是完美ending!🥥🍚 新鮮椰子肉雕成小船,盛載著淋上椰汁的糯米飯,糯米軟糯香甜,椰汁的濃香滲入每一粒米,甜而不膩。
放假就是要吃!

2025-04-20 0 瀏覽
屯門市廣場都好多不同的餐廳美食,食完嘢行街真係超方便!有一間出名椰子雞湯水火鍋的專門店,真係真材實料,絕無偷工減料,堅持四個椰子一鍋湯, 而且不加一滴水,所以飲的湯非常清甜,原湯原味!雞隻仲用上海南文昌雞,而且係足半隻,食落係比較嫩滑!首先坐低先奉上鷓鴣茶,水滾茶靚,然後有調味料沙薑、辣椒、青檸等,按個人口味可以加豉油!火山肥牛:賣相已經好吸引,就好似一座山咁,係一盤靚嘅牛肉,肥瘦均勻,食落去都比較濃味九秒脆毛肚:呢個我覺得比較有特色,淥九秒時間剛剛好,食落去比較爽脆!手打黑虎蝦滑:上面仲伴有蟹籽,更加增添顏色感,食落去比較爽滑荔浦芋頭:食落去我覺得比較粉啲,好香的芋頭味皇帝菜:其實即係茼蒿菜,有啲人會怕有浸味,但係我喜歡食皇帝菜,食咗咁多肉,要食啲菜清下鮮茼蒿:食落去幾爽脆香辣魚皮:呢個唔係平時食開嘅炸魚皮,呢個冷盤小食拌青瓜辣得來幾過癮

荔浦芋頭:食落去我覺得比較粉啲,好香的芋頭味

鮮茼蒿:食落去幾爽脆

2025-04-20
午餐
屯門新店!唔洗番大陸食到正宗海南椰子雞🥥上次去大陸食完四季椰林就心心念念,點知佢哋居然殺入屯門!一於趁開業帶媽咪試鮮,一入門已經聞到濃濃椰子香,綠油油嘅裝修佈滿熱帶植物,即刻有種飛咗去海南島嘅錯覺~🌿🥥4個椰子落鍋,半滴水都唔加!完全唔講得笑,滾起湯底可以聞到陣陣椰香湯底,飲第一啖已經被征服——清甜得嚟帶陣陣椰青果香,完全唔會膩🐔海南文昌雞雞皮嫩白透亮,肉質嫩滑帶點彈牙,落鍋跟住個漏斗計時就已經可以食!蘸埋沙薑青檸醬簡直絕配~手打黑虎蝦滑真材實料,咬落去粒粒蝦肉感覺到,彈牙度爆燈!中山脆皖魚片好驚喜,魚片薄到透光,一滾就脆,連骨都可以咬落去🌱貴州紅托竹蓀網狀結構吸滿椰湯,咬落爆汁帶陣竹香,配埋娃娃菜同鮮冬菇,清清爽爽好解膩~🍚重頭戲「金牌非遺臘味煲仔飯」登場!打開蓋已經聞到臘腸腊肉香,鋪滿軟綿芋頭粒,飯粒吸收曬臘味油脂,鍋邊仲有金黃焦香鍋巴食完成身暖笠笠,環境舒適又適合傾計📍四季椰林海南椰子雞屯門屯隆街3號屯門市廣場2期tmtplaza Phase 21樓30-33及55號舖
屯門新店!唔洗番大陸食到正宗海南椰子雞🥥

🐔海南文昌雞

手打黑虎蝦滑
真材實料,咬落去粒粒蝦肉感覺到,彈牙度爆燈!

中山脆皖魚片
好驚喜,魚片薄到透光,一滾就脆,連骨都可以咬落去

🌱貴州紅托竹蓀

🍚重頭戲「金牌非遺臘味煲仔飯」登場!

食完成身暖笠笠,環境舒適又適合傾計

📍四季椰林海南椰子雞
2025-04-16 0 瀏覽
今日終於來食到呢間有名的椰子雞火鍋店了~餐廳最有名的是火鍋湯底是以椰子水作為湯底,夠曬清甜椰味重,四個椰子一鍋湯,仲要一滴水都唔會加,確實椰子味夠曬份量,鮮甜!而且當然要點上海文昌雞~我們點了半隻~雞件又白又嫩。首先店員為椰子湯鍋加熱~之後店員幫我們把半隻文昌雞放到鍋內加熱~仲貼心地提供了漏斗計時~時間一夠,店員便打開鍋蓋,跟我們說可以起動了~先食下雞件,再飲下椰子湯。當我一口飲了一啖椰子湯,清甜無比,椰子味清香,想不到用來作為湯底又清甜又美味。雞件滾既時間岩岩好,肉質又嫩又滑,而且雞肉啖啖肉非常美味,用了椰子作為湯底,令雞件更清甜,非常特別。除外,其他火鍋配料都相當美味。蓮藕片,又爽又千絲萬縷~吸入了椰子湯汁,份外鮮甜。鮮茼蒿非常特別,咬起來爽爽脆脆,有咬口,口感有別於一般菜類,口感特別,而且非常清甜。午餐肉大份,午餐肉用來打邊爐非常美味,浸熱了的午餐肉,肉質變得腍身,而且肉味又香,配上清甜椰子湯底,更加清甜美味。午餐肉仲非常特別,切成心型的。伊比利亞黑豬五花肉,薄薄的五花肉放到鍋內一滾就好快熟了~豬肉味清香~而且食起來咬咬肉相當有口感,一啖一片夠曬惹味!讚!手打黑虎蝦滑,非常之爽口
今日終於來食到呢間有名的椰子雞火鍋店了~
海南文昌雞半隻

而且當然要點上海文昌雞~我們點了半隻~雞件又白又嫩。

除外,其他火鍋配料都相當美味。
蓮藕片、鮮茼蒿

蓮藕片,又爽又千絲萬縷~吸入了椰子湯汁,份外鮮甜。
午餐肉大份

伊比利亞黑豬五花肉

手打黑虎蝦滑

手打黑虎蝦滑,非常之爽口彈牙,放到鍋中一會兒會熟透了~蝦滑又爽口又彈牙,而且仲有粒粒蝦肉呢,鮮甜無比,很足料!
鮮龍鬚筍

鮮龍鬚筍,非常特別及少見到的火鍋食材,非常新鮮,放到鍋中滾一會兒,鮮龍鬚筍變得入味及吃起來非常嫩口的,沒有筋的,口感很特別!
海南椰子船飯

海南椰子船飯,很特別的一道甜點~以椰子肉切成船的形狀,上面放了糯米飯~淋上了椰汁來吃,椰汁糯米飯又香又甜,糯米煙煙韌韌~非常好味,而且仲有滿滿的椰子香氣及椰絲口感,非常美味。

吃過一頓美味的椰子雞鍋火鍋午餐,大滿足!
2025-04-13
蓮藕片、鮮茼蒿