2018-08-08 1785 瀏覽
中午常外賣多光顧蘿蔔牛腩飯,香口味濃但不過火,是難得好食的又爽又冧的牛腩。阿姐都會多放些蘿蔔牛腩,是尖沙嘴office OL的抵食又好味的選擇。有一晚,與家人外出食中菜,來嘗試雲耳蒸雞和肉餅菜心等家常小菜,好味的所以要等得比較久一點。等候期間和家人一起看看牆上50年代的香港,老一輩說說故事,時間很快過,旁邊也有人搭訕說那時香港,如置身在舊香港。場內不多人係晚上七時左右,所以閒談也不嘈吵,在尖沙嘴食晚飯算是雅緻的了。食物好味大件但不過火,買單4人只是500多,尖沙嘴晚飯食中餐都算是不錯的了。推介的

推介的
2018-05-12 4145 瀏覽
附近見完客, 食埋午餐先返公司, 呢邊其實都多野食, 不過趁機會嘆下, 決定食中式飲茶.呢間感覺新潮一D, 環境又闊落.午市有正常既點心類, 不過見到有兩款幾特別, 叫左黎試下先.箭豬奶頭包, 個樣做得好似, 箭豬位好細緻, 得意到唔捨得食.外面有少少炸過既, 所以脆脆地, 但唔會太油, 咬落鬆軟.奶黃餡夠多, 唔會太甜太漏, 食多件都唔怕濟.仲有鳳梨鴨, 原本諗唔到係咩, 一咬先知原來係鳳梨酥, 不過變左鴨仔樣, 隻隻都好得意. 酥面夠鬆化, 皮唔會太厚實, 鳳梨甜而不漏, 仲食到細細粒既鳳梨肉, 有咬口.其他既點心亦唔錯, 下次要帶屋企人黎飲茶.
呢間感覺新潮一D, 環境又闊落.
外面有少少炸過既, 所以脆脆地, 但唔會太油, 咬落鬆軟.
奶黃餡夠多, 唔會太甜太漏, 食多件都唔怕濟.
其他既點心亦唔錯, 下次要帶屋企人黎飲茶.
2018-04-06 3581 瀏覽
真係估唔到中式餐廳宜家會潮到出復活節套餐咁應境~~~創意十足,值得一贊屋企一行4口揀左呢間餐廳食復活節晚飯,揀左個復活節限定嘅【復活節龍蝦4人餐】,本應諗住都係d搞笑抽水卓頭野,點知食落原來都有d料到!先講下個雀巢海中寶,嗱.....同嗰個雀巢咖啡冇關系,放心!係炸左個脆片好似雀巢咁,都係有西籣花、珊瑚蚌、帶子、象拔蚌等等之類,d帶子都幾多同幾大粒,但最重要係有蛋!係鵪鶉蛋!而且色彩繽紛,好有節日氣氛!!至於味道,係冇味精,好難得宜家d餐廳係冇味精咁健康,而且仲要夠味!而呢個燕窩珍珠海皇羹,真係好足料,味道清甜,都係冇味精,食多d都唔怕呀!燕窩亦好足料,起確每碗都有差唔多兩匙燕窩,抵食!而飯後竟然包埋甜品,朱古力木糠布丁,大大杯,上面仲有兩粒綿花糖,造型都幾特別!而且朱古力味好濃郁之餘,又唔會太甜,好滿足!

雀巢海中寶

燕窩珍珠海皇羹

朱古力木糠布丁

雀巢海中寶
燕窩珍珠海皇羹
朱古力木糠布丁
2018-03-30 2551 瀏覽
新一年加左人工, 一於帶爸媽食好野, 老人家都係鍾意食中菜, 網上睇到呢間中菜新潮D, 一於帶佢地黎. 地點好方便, 西鐵一上行5分鐘就到. 環境大, 坐得夠舒服, 唔會枱貼枱.芝士龍蝦伏麵, 龍蝦好大隻, 肉質彈牙, 夠晒肥美啖啖肉, 濃濃既龍蝦鮮甜味.伊麵底份量都幾多, 3個人都夠食, 麵質夠彈牙. 芝士多但味唔算太濃, 唔會搶左龍蝦既味道.雀巢帶子西蘭花賣相靚, 平時D雀巢多數響底, 呢個放旁邊唔會整到腍晒, 食落仲夠脆口. 帶子彈牙, 粒粒都幾大粒, 西蘭花翠綠新鮮, 整體味道唔會太濃.豆腐羹, 足料唔會太稀, 味道剛剛好, 滑溜既豆腐加D蝦粒, 魚肚粒, 食完無口乾.服務同環境一流, 唔算太貴, 下次做節會再黎.

服務同環境一流, 唔算太貴, 下次做節會再黎.
2018-01-02 3962 瀏覽
見尖沙咀的嚐中菜坊的店外餐牌都有幾款推介幾好,今日才發現佢有埋外買叫餐,而且有每日10款左右不同選擇,叫了雞絲炒麵,雞絲香口,炒麵見麵身油度ok , 是夠乾身味道夠濃,仲有野飲。
2018-01-02 2837 瀏覽
在尖沙咀有間餐廳叫嚐中菜坊,有餐廳堂食及外買,經常見星期一至五都多人在排隊買外賣,見得多都排隊買個餐來試。叫左個雞絲炆伊面,雞絲夠味道幾好是唔錯的選擇, 伊面夠份量。

2017-11-23 4725 瀏覽
有朋自遠方來,故約了三五好友出來聚下。其中一位好友提議咗一間係尖東的粵菜餐館,名為「嚐中菜」,個名又幾特別喎!餐館是地鋪,落地玻璃可望內裏間格,屬新派格局,以木裝修為主,座位有方枱座或大圓枱座,可能惜逢星期二,座上客不多。以下幾款菜式是店主推介:鐵板蜜炙叉燒王叉燒是用鐵板盛載,反傳統之餘又能保持溫度,叉燒肥瘦均勻,肉質鬆軟,蜜味可口,唔錯嘅推介腊味煲仔飯上枱前店主已把餸料放在碟上,有腊肉、臘腸和潤腸,另有菜心,份量都幾多。腊肉唔算肥,可以接受,甘香美味,臘腸比較瘦,但食落唔太硬,都幾好食,潤腸就最好食,好鬆軟,又有酒香,店主話之前佢唔喜歡食潤腸,但係試食咗之後就愛上咗,會專登去供應商到買來食,而事實真係好正,比我之前食開D還要好食金沙百花炸釀蟹鉗金沙其實就係把蝦膠舔咗層咸蛋黃醬先攞去炸,有D似黃金暇,所以食落好有蛋黃嘅甘香味,外層炸得脆脆哋,蝦膠好彈牙,好介紹南瓜蕃茄排骨煲店主話南瓜和番茄原來係絕配,推薦我們試吓,果然唔錯,南瓜甜甜哋,番茄酸酸哋,非常醒胃,配以排骨,令味道不至於太寡,用煲仔上,食落暖粒粒,冬天食都幾唔錯。脆皮牛坑腩牛坑腩外有一層薄薄嘅炸皮,都幾特別,另有醬汁伴食,味道

以下幾款菜式是店主推介:

鐵板蜜炙叉燒王

腊味煲仔飯

金沙百花炸釀蟹鉗

南瓜蕃茄排骨煲

脆皮牛坑腩

牛坑腩外有一層薄薄嘅炸皮,都幾特別,另有醬汁伴食,味道OK。

除了店主推介,還有以下餸菜可給參考:

蒜蓉炒豆苗
豆苗好嫩,食落冇渣又夠滑口,雖然清清地用蒜蓉炒,但係好味。

南乳齋煲
味道吾錯,唯獨是南乳味可以重些。

金蒜安格斯牛肉粒
前菜,牛肉粒稍為靱。

陳醋海蜇頭
前菜,普普通通,冇乜驚喜。

柚子綠茶果凍 及紅豆沙 (免費)

好特別嘅柚子綠茶果凍,把橙挖空再製果凍,遠睇唔知,以為橙發咗霉,好搞笑!但味道略嫌甜咗啲。紅豆沙夠溶,OK好味。

價錢方面,各款小菜均可接受,但腊煲仔飯一煲要成四百幾蚊,價錢稍為進取咗啲!

2017-11-21
2017-11-17 2525 瀏覽
團購過一次午餐 感覺不錯 週五晚上walk in 試一下晚飯 不用排隊 位置也很寬敞菜量很足 人多一些能多選幾款菜 香茅牛腩煲推薦 蘿蔔燉到很軟 吸收到牛肉的香味 椰汁糕口味清淡 沒有加很多糖 好評小菜15元偏貴一點 不過瑕不掩瑜 整體還是非常滿意的一次就餐體驗

菜量很足 人多一些能多選幾款菜
香茅牛腩煲推薦 蘿蔔燉到很軟 吸收到牛肉的香味

椰汁糕口味清淡 沒有加很多糖 好評

• 香茅牛腩煲
2017-10-28 2388 瀏覽
今午二十七人幫襯每位$98點心套餐,餐牌寫明免加一茶芥,但埋單時,竟然每位收$103, 食肆解釋話餐前三小碟(真係好細碟),每位另收$5, 真有點取巧!若他們事先聲明,我們會甘心樂意照付!
今次再去了這裡是為了補祝家人的生日因此介紹生日的家人來這裡吃飯飯後她也在讚揚這裡食物不錯因應主人公既要求,就先點咗片皮鴨啦!而我地選擇兩食既(另一樣係生菜包)包片樣鴨既皮靚,薄,唔"鞋"身同唔"靱"鴨皮爽脆唔帶肉身,配料都好新鮮脆口之後第2種食法就選擇咗用肉身少其他配料去做一個生菜包,味道調味得剛剛好唔會過咸又唔會好淡口,生菜又好脆食剩既炒用可以用黎送飯一流講到送飯,呢款香芋南瓜又係一個好好既選擇汁既味道帶有香芋同南瓜既香味,淋落飯上會好有胃口繼續食香芋同南瓜肉身又軟,易入口,老人家岩食如果汁再多啲同稀些小會更好安格斯牛粒,煮到岩岩好,又香口肉身唔會"靱",加少少下面既岩鹽些小咸味會更加好食,一粒又一粒停唔到口去到,職員同我地講,每一個人打卡加like page就會送每人半邊既醉蛋食落去會有好香既酒味蛋黃煮到有點半流心既感覺到最後就會送上甜品,香芋西米露同芝麻椰子糕西米露甜而不膩糕點清淡,帶有芝麻椰子味
今次再去了這裡是為了補祝家人的生日
因此介紹生日的家人來這裡吃飯
飯後她也在讚揚這裡食物不錯

因應主人公既要求,就先點咗片皮鴨啦!
而我地選擇兩食既(另一樣係生菜包)

包片樣鴨既皮靚,薄,唔"鞋"身同唔"靱"
鴨皮爽脆唔帶肉身,配料都好新鮮脆口

之後第2種食法就選擇咗用肉身少其他配料
去做一個生菜包,味道調味得剛剛好
唔會過咸又唔會好淡口,生菜又好脆
食剩既炒用可以用黎送飯一流

講到送飯,呢款香芋南瓜又係一個好好既選擇
汁既味道帶有香芋同南瓜既香味,
淋落飯上會好有胃口繼續食
香芋同南瓜肉身又軟,易入口,老人家岩食
如果汁再多啲同稀些小會更好

安格斯牛粒,煮到岩岩好,又香口
肉身唔會"靱",加少少下面既岩鹽
些小咸味會更加好食,一粒又一粒停唔到口

去到,職員同我地講,
每一個人打卡加like page
就會送每人半邊既醉蛋
食落去會有好香既酒味
蛋黃煮到有點半流心既感覺

到最後就會送上甜品
香芋西米露同芝麻椰子糕
西米露甜而不膩
糕點清淡,帶有芝麻椰子味
同事們想揾地方一起食午餐,小休一會!見一間中餐廳中午時間有點心食,我們不會放過呢個機會啦!中餐廳內有多款點心,我哋叫咗蘿白糕、青椒魚肉、什果雲呑盞。青椒魚肉係我至愛,漲卜卜,魚肉多,又彈牙,味道唔錯!奶皇流沙飽~飽像棉花般的輭棉棉,流沙味道不太甜,恰到好處!食後不會太腻!多食幾個都無問題!沙律什果雲吞盞-內有蝦被脆卜卜包裏住,味道一流!
同事們想揾地方一起食午餐,小休一會!
見一間中餐廳中午時間有點心食,我們不會放過呢個機會啦!
中餐廳內有多款點心,我哋叫咗蘿白糕、青椒魚肉、什果雲呑盞。

沙律什果雲吞盞-內有蝦被脆卜卜包裏住,味道一流!

2017-09-03 1447 瀏覽
需然是雨天,但仍然不減我同朋友相聚既心情,反而我覺得友情寶貴!我哋約埋係尖東站等~一出閘就見有一間中式餐廳,裝修得光光猛猛,坐位闊闊落落,坐得舒舒服服!最啱傾計!難得找到片皮鴨食,一於要試試先!嘩,果然賣相一流,令我唾言欲滴!皮薄脆卜卜!沒有肥膏,肉質鮮美可口!難得在香港也可以食到!用一磈一磈薄餅、青瓜、大蒜、醬汁包起來食,絕不肥膩,味道反而清新!食完一件再一件!片皮鴨仲可以兩食添,烤鴨粒生菜包,有菜包起鴨粒來食,一舉兩得!我哋約定了,下次再來品嘗其它食物。

我哋約定了,下次再來品嘗其它食物。
片皮鴨

鴨粒生菜包

片皮鴨
鴨粒生菜包
2017-08-05 1136 瀏覽
今日係公司大佬farewell日,所以book左呢間同事食開既酒樓飲茶。我地叫左個按人頭計既套餐,計埋加一,每個人都係100蚊左右。個餐包左十幾款野食,包括燒賣、流沙包、醉蛋、咕嚕肉、生菜、牛筋蘿蔔、炒米粉、炒飯、炸蝦餅、春卷、木耳、雞絲粉皮、老火湯同糖水。份量全部都按人頭計算,每人一粒燒賣、春卷、蝦餅…唔洗爭。泰式蝦餅味道好特別,配埋上面既甜酸醬星州炒米唔覺好油,味道ok咕嚕肉份量十足,d肉比我地清哂
今日係公司

泰式蝦餅
味道好特別,配埋上面既甜酸醬

星州炒米
唔覺好油,味道ok

咕嚕肉
份量十足,d肉比我地清哂

2017-06-01 1321 瀏覽
或許現在潮流興食紫薯xxx, 抹茶xxx, 芝士拉絲xxx, 無呢d野賣, 食物做得幾好, 都係俾人唯忘。 今日星期四晚上黄金時段光顧, 得4-5 枱客。 呢間鋪頭其實出品不俗 價錢合理 坐得舒適 唔趕人走 位置方便 真心值得推介叫左4碟主菜鐵板叉燒 平時食叉燒都係凍ge 因為佢用鐵板上 所以熱度出哂煙 肉係半肥瘦 入口唔洗點咬就溶哂 再配左麥芽糖汁 真係好好食 絕對值得一試 乳鴿 睇相就知奀 可以唔叫龍蝦伊麵 另一推介 龍蝦好大隻 肉質都好爽 好新鮮 份量亦足炒班球 正常芒果布甸 隻芒果好淡香芋西米露 亦係推介 好香好滑而且不太甜 可encore 原本係叫一個甜品 但好人經理送的 但真心好食在日韓菜系大流行ge 年代 很多用心制作ge 中式 港式餐廳都被遺忘 希望這些餐廳能在如此艱辛的時代 依然保持水準 而且唔好執

叫左4碟主菜

炒班球
龍蝦伊麵
  • 叉燒
2017-05-23 1114 瀏覽
尖東真係好多好嘢食!食得多西餐,又想食返啲中餐~fusion 中餐好吸引呀!餐廳嘅菜式好精緻、好特別!首先試一試佢個叉燒王,外層塗滿蜜汁,咬落好juicy!再泥個黃金蝦碌,好鹹香蛋黃味,炸皮好薄,蝦肉好爽!意大利香醋琥珀黑豚柳,話一聽個名就知道勁啦。個樣似條狀咕嚕肉,唔係話佢唔好,不過普通咗啲喎。咬一啖先,食落係完全唔同架,絕對唔係咕嚕肉,真係好正!意大利香醋帶起黑豚味之餘又癖到啲雪味。最後,仲有個安格斯牛肉粒,都唔使講啦一樣咁好味,牛肉粒一放入口就有香濃嘅牛油味,回味無窮。
餐廳嘅菜式好精緻、好特別!
首先試一試佢個叉燒王,外層塗滿蜜汁,咬落好juicy!
再泥個黃金蝦碌,好鹹香蛋黃味,炸皮好薄,蝦肉好爽!