2019-07-05 976 瀏覽
每次來嘗樂,都好想試佢嘅焗飯,妙嘢,但係次次都失敗,因為永遠來到都會好順口咁講:「唔該,常4!」,常4係乜?瑞士雞脾餐。🍗🍗🍗 yeah~✌🏻✌🏻✌🏻呢個常4永遠都係咁大堆頭,除左有丁麵之外,奄列,餐包,仲有唔少得主角瑞士雞脾。🍗🍗🍗瑞士雞脾永遠都係滷得好入味,甜甜既醬汁加上大大隻既雞脾,perfect match...👍🏻👍🏻👍🏻 麵係用丁麵,煮得好食又唔會林,可能因為流量快,煮嘅時間又唔使太耐,就算上左一陣先食都覺得係啱啱好。俾個Like🤪🤪🤪最後配埋個凍檸茶,好爽!肥妹?脂肪?咩來咖?😂😂😂😂😂😂😂yeah......貼心小Tips : 如果你係4個人去,而佢又俾4人枱你,咁啱你地又全部食常4,就要小心迫爆枱。無位擺😂😂😂😂

2019-06-25 795 瀏覽
這間在灣仔街市附近的茶餐廳,星期日人頭洶湧,地方都唔少,光猛的環境!坐下就有水送上,服務員好多又有效率,也見到一位落力有笑容的老闆。我們點了3個午餐。(金不換雞扒炒烏冬)唔會好油膩,大碟幾香,烏冬軟硬適中,雞柳及蔥段好香好正!卡邦尼海鮮焗意大利麵好香噴噴熱辣辣,卡邦尼香滑,海鮮好多款,如:青口、魚柳、魷魚、蝦等等,炸蝦2大隻;意大利粉軟硬適中!下午茶:雞脾餐豉油皇雞脾大大隻,入味香滑,送紅豆冰,但朋友改了凍鴛鴦,香滑美味!下午茶餐:鮮茄魚柳飯酸酸甜甜醬汁好開胃,魚柳香滑美味,飯都幾多!抵食之選!熱奶茶香滑奶味香,唔加糖都咁好飲!

我們點了3個午餐。
(金不換雞扒炒烏冬)

唔會好油膩,大碟幾香,烏冬軟硬適中,雞柳及蔥段好香好正!

卡邦尼海鮮焗意大利麵

下午茶:雞脾餐

下午茶餐:鮮茄魚柳飯

酸酸甜甜醬汁好開胃,魚柳香滑美味,飯都幾多!抵食之選!

熱奶茶香滑奶味香,唔加糖都咁好飲!
2019-06-16
  • 卡邦尼海鮮焗意大利麵
  • 熱奶茶
2019-04-28 776 瀏覽
又是星期天晚上在灣仔覓食的時候今晚我倆又不是太餓,所以又來到上星期已光顧過的 嘗樂 小菜館了。經過上次的經驗,今次都是留待8:30後才入座(八八折優惠)。餐牌和上次一樣,有龍躉兩味、抵食孖寶和散叫小菜。上次試過抵食孖寶,今次試試其他。例湯$8凡叫小菜都可以加$8換每日例湯。今天的老火湯是蓮藕豬骨湯,和上次一樣,每碗都有一大塊豬骨墊底^^” 蓮藕好粉(我較喜愛爽口的),湯底依舊濃郁,但有點覺得豬骨未必煲到這種味道出來🤔 (算吧,不要多想⋯⋯)芥菜排骨煲$78家裏偶爾會煲芥菜湯,但在外卻很少見到有芥菜的菜餚。翠嫩的芥菜吸收了濃郁的上湯,非常好吃 可是排骨較肥膩,亦不夠腍,有點失色。金銀蒜蒸勝瓜$55說起金銀蒜,就會想到金銀蒜粉絲蒸帶子。比起帶子,我更喜歡吃吸收了蒜蓉和帶子鮮味的粉絲 而這道菜便用上了這對「最佳拍檔」!雖然賣相一般,但勝瓜鮮甜肉嫩,金銀蒜和粉絲不用多說,送飯一流!可能入座太晚,送的糖水又沽清。。。埋單$135(兩位)。不怕長氣再說一次,全日免茶芥免加一 ,晚上八時半後入座八八折優惠。
又是星期天晚上在灣仔覓食的時候

例湯$8
蓮藕豬骨湯

芥菜排骨煲$78

可是排骨較肥膩,亦不夠腍,有點失色。
芥菜排骨煲

金銀蒜蒸勝瓜$55

金銀蒜蒸勝瓜

可能入座太晚,送的糖水又沽清。。。

2019-04-28
蓮藕豬骨湯
芥菜排骨煲
金銀蒜蒸勝瓜
2019-04-28 299 瀏覽
在商業區要找間於假日營業的餐廳都不是易事,是日復活節星期一八時多,灣仔街市早已收市,整條街還亮燈的就只有一兩間餐飲食肆,「嘗樂」便是其一。「嘗樂」這個名字不太起眼,門面也像大多「高級茶記」一樣,感覺就是午飯時間會推出五十元上下的中式客飯那種。看看餐牌,嘩,竟然全都是酒樓的小菜,配以酒樓的價錢。縱使第一個感覺認為這個環境與定價不太相配, 但既然附近沒有更好的選擇,就試這間啦。一坐下侍應便問喝甚麼茶(有得揀咁講究?)。看看餐牌, 有本大Menu, 有一張"summary", 價錢分別不大, 唯當中有些較優惠的會列在"summary"上, 如龍躉兩食、孖寶等。因我倆都不太肚餓, 故先試個孖寶吧 (不想太用腦 )。例湯 $8Order小菜可加$8配例湯, 今天的是木瓜雪耳豬骨湯。湯底用豬骨及雞煲成(因為有好大塊湯渣墊底...), 非常濃郁入味, 唯湯面較油膩, 注重健康人士要注意。 意大利黑醋骨黑醋汁酸甜適中,一字骨肥瘦均稱,肉質較有嚼勁(但個人喜愛軟腍入味那種)。雖然未至於是我吃過最好吃的黑醋骨,不過這個價錢、這個份量、這個味道絕對是性價比高之選黑松露鮮淮山炒蝦球這碟的份量比黑醋骨還多上枱時

一坐下侍應便問喝甚麼茶(有得揀咁講究?
)。

例湯 $8

木瓜雪耳豬骨湯

黑松露鮮淮山炒蝦球
這碟的份量比黑醋骨還多
上枱時已經聞到黑松露的香味,蝦仁有七隻,肉質彈牙鮮味
淮山是先烚熟再炒,有部分烚得太久以致口感太「粉」,失去炒淮山應有的爽口。但整體來說都不俗

黑松露鮮淮山炒蝦球

原本好像送糖水的, 不過已經沽清了...

全日免茶芥免加一,晚上八時半後入座還有八八折。
折後$153(兩位)。
2019-04-22
木瓜雪耳豬骨湯
2019-02-14 538 瀏覽
Lunchtime 係灣仔搵食真係好多人我地3人同行 要等張四人枱,雖然條龍好長,但流動性好快!而且門口個呀姐會預先同等地落定單先,我要常餐($50)(細項選瑞士雞脾、熱檸水。)好有效率!等左15分鐘就入得,坐低唔夠5分鐘全部食物上齊首先,先上瑞士雞脾,瑞士味濃郁,連入面d肉都好入味!而且雞肉嫰滑,又大大隻。再配牛油多士,多士牛油份量適合,不多不少,而且香口。火腿奄列切開有蛋汁流出,唔算厚身。最後仲有一碗出前一丁麵!軟硬適中味濃、證明多味精,但好食!不過食得丁麵就唔好諗健唔健康啦
Lunchtime 係灣仔搵食真係好多人
我地3人同行 要等張四人枱,
雖然條龍好長,但流動性好快!
而且門口個呀姐會預先同等地落定單先,
我要常餐($50)(細項選瑞士雞脾、熱檸水。)
好有效率!
等左15分鐘就入得,坐低唔夠5分鐘全部食物上齊
首先,先上瑞士雞脾,
瑞士味濃郁,連入面d肉都好入味!
而且雞肉嫰滑,又大大隻。
瑞士雞脾

再配牛油多士,多士牛油份量適合,不多不少,
而且香口。
火腿奄列切開有蛋汁流出,唔算厚身。

最後仲有一碗出前一丁麵!軟硬適中
味濃、證明多味精,但好食!
不過食得丁麵就唔好諗健唔健康啦
2019-02-14
15 分鐘 (堂食)
瑞士雞脾
2018-11-24 916 瀏覽
與家人在會展看完展覽後,想找個地方休息,順便吃點東西。我們一直行到灣仔道那邊,記得以往有間康年餐廳,易手後現在轉為「嘗樂」。在門外看到下午茶的餐牌內容不錯,於是便進去試試。店內的面積比以前細小,設備亦較簡陋,幸好還算整潔。我點了吉列魚柳配沙律和奶茶($35),家人點了雙蛋出前一丁麵,加了$4轉雜菜湯底,配熱華田($38)。我們落單後,侍應馬上放下一瓶白沙糖。現時大部份茶記,都選用包裝的白糖和咖啡糖,這裏卻在客人點食物後,才送來沙糖,做法有點奇怪。食物相繼送上,賣相和份量都不錯。我那份吉列魚柳是新鮮炸的,熱辣辣但不算油膩。沙律的做法甚為家常,材料切得細粒,沙律醬混了煉奶,質地較為濃稠,味道徧甜,十分醒胃。魚柳除了邊位炸得較燶外,整塊炸得金黃鬆脆,醮點些千島汁來吃,味道更好。家人那碗丁麵,雜菜湯底有很多蔬菜,味道濃郁之餘又有菜香,比用味粉作湯底更佳。雙蛋也煎至剛熟,蛋白底部沒有過燶,口感嫩滑。麵也煮得不錯,麵質不會過稔或過硬,顯出了師傅的手勢。飲品方面,我那杯奶茶是水準之作,稱得上香濃順滑,甚合我口味。至於家人那杯華田,沒有甚麼技巧可言,稍嫌淡奶不足。總括來說,今次試吃頗為滿意。臨走前去過

總括來說,今次試吃頗為滿意。臨走前去過洗手間,也乾爽潔淨,實在值得加分。
2018-11-24
  • 奶茶
2018-08-02 676 瀏覽
這一天早了到灣仔,就決定去找一個從來未去過的地方吃下早餐。巴士坐多一個站,入到來灣仔說這一帶,目標就是這一間上次經過的新開茶餐廳,名字叫《嘗樂》。看了一輪餐牌,發現他們的公仔麵出品不是太合胃口,於是改吃一個西式的早晨扒餐。牛扒加上腸,是一個豐富的快餐店配搭,然而,令我感出乎意料的,是那片早已經與牛油結合的多士。牛扒就正常地薄,味道濃,不過濃得滯,好咸,幸有粟米同沙律中和下味道。奶茶夠香滑的,味道高分。 感覺良好的一個早餐,good!

奶茶夠香滑的,味道高分。

感覺良好的一個早餐,good!
$35 (早餐)
2018-07-22 491 瀏覽
今日晚上去開灣仔想搵個平平地的地方食晚飯,經過見到呢度唔晒等位就入咗去食。八點半後有宵夜套餐,好抵食。我哋兩個人叫咗一個京都豬扒,紅鮪蒸魚(本來想要魚香茄子煲,但冇晒)每個套餐包一個飯、一個湯,如果想轉飲品可以加錢,仲有紅豆沙糖水送,份量幾大份都好夠我地兩個人食。環境都算幾好,坐中間卡位仲可以睇電視,仲有一壺茶。京都豬扒都整得幾好味,仲有加左菠蘿。紅鮪蒸魚啲肉都幾滑,味道唔錯。兩個宵夜套餐埋單$156。
京都豬扒
2018-07-21
$78 (宵夜)
2017-12-05 882 瀏覽
Coming here to have a quick lunch with colleagues. They order set E which is fried pork chop noodle($49, included a drink). Pork chop taste ok but too dry. Will be better if add some vegetables. And I order normal much set 2, which is $43. The toast is quite soft and omelette has many ham with can eat with the toast. Noodle too salty😾😾

2017-10-29 653 瀏覽
叫了下午茶餐,只是一杯奶茶一件油多,要等20分鐘,根本是整好冇人理,放在枱上發毛。奶茶極苦難入口,完全不是茶記水準!件所謂油多,根本淋pat pat,入面完全沒有牛油,只是幾塊核突濕淋淋的白麵包!甘既垃圾級食品都夠膽俾人食!收銀亞姐更加態度惡劣,好明顯係最好你不要來幫襯,阻住佢瞓覺!整件事係好明顯成間餐廳冇心機做,求其俾d垃圾客人食,食你唔死下次唔好再來,我唔明老闆係乜心態,請成班不合格的員工趕客,一定好快執!
外賣自取
2017-09-13 529 瀏覽
果日返工晏晝食飯,所以到咗下午茶時間先食飯,係公司附近搵咗間茶餐廳,門口見到好超值所以入去試吓囉。叫咗個照燒雞扒撈丁,啲麵好彈牙,雞扒好入味。撈丁個湯另上,個湯好濃。仲加左杯茶走,杯飲品好有茶味。
叫咗個照燒雞扒撈丁,啲麵好彈牙,雞扒好入味。

撈丁個湯另上,個湯好濃。
仲加左杯茶走,杯飲品好有茶味。
2017-08-11 559 瀏覽
這間嘗樂我來過多次,今次我想推介他們的通粉早餐。早餐其實真的沒有甚麼要說,只是奇怪為甚麼這麼多人來到此餐廳不滿意。通粉早餐水準甚高,而服務員很有禮貎。通粉質地軟熟,是我最喜歡吃的那一類型;雞湯很入味,還有鮑魚絲。再加一杯凍咖啡,讓我充滿了希望。下次如果你有機會來到吃早餐,請你相信我,最典型的通粉早餐,必然讓你很滿足,飽肚,迎接新一天的工作,充滿朝氣及愉快!除了通粉早餐之外,其實的我也吃過,例如蛋牛治,雞扒,全部都很好吃;只是要吃好的通粉現時在香港已少,大部份都不符合我的心水。
這間嘗樂我來過多次,今次我想推介他們的通粉早餐。

通粉早餐水準甚高,而服務員很有禮貎。

再加一杯凍咖啡,讓我充滿了希望。

2017-08-03
$35 (早餐)
2017-06-09 502 瀏覽
今日天氣勁熱,所以是旦搵間餐廳吃飯。💥眼見茶餐廳格局,諗住唔會伏得去邊!😒嘩!😩點知!😫啡無啡味、淡如水、冰唔夠凍!😠咁都未算最過分!😡最離譜係個飯唔夠熱!😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡嘩!點食呀!?個汁又油又咸!😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤同個侍應講話要換!佢同我講,熱唔熱見仁見智,油唔油又見仁見智!食個普普通通午餐都搞成咁!唉。⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️
2017-06-09 283 瀏覽
今日同 friend 經過灣仔,入咗去呢間舖食嘢,叫咗個 仿鮑麵,嘩………係我食過最難食嘅餐廳,杯凍檸茶又冇味,餐具又唔乾淨,就連服務生啲服務態度都係不知所謂。 真係唔明佢噤難食都整比人食到底想點? 已經唔係平架啦,我真係食到好想嘔,假如唔同 friend 一齊,真係即刻走人。我個 friend 都不停咁話係世界上最難食嘅餐廳,話曬都灣仔區,點解可以難食到咁呢?好心佢比多啲良心煮嘢比人食啦,點學人叫嘗樂呀?噤難食點樂呢?
真係唔明佢噤難食都整比人食到底想點?
2017-06-01
20 分鐘 (堂食)
2017-03-29 469 瀏覽
Ordered the eggplant with minced pork as pictured. I had to extract a bowl of oil from the dish before I dared to eat. Taste was okay but it was just too oily to appreciate other elements fully. Positives are big portion at reasonable price and quite comfortable seating. English menu also available with pictures (during dinner at least).