2023-09-30
黑雨過後,我同家人決定再到黃大仙中心覓食。北館嘅狀況已經回復得七七八八,好多食肆都照常營業,商場非常繁忙。地下樓層行到最入,有間裝修充滿地道台灣風情嘅餐廳,有一般台灣美食之餘,仲有多款台式火鍋,我們各自都搵到自己想食嘅嘢之後決定入去試試。台式名爐鍋,配黒蒜牛骨湯底 $88 (連飲品)(+$60 星級套餐,跟是日甜品)飲品選了黑咖啡☕️。星級套餐食材有花甲、肥牛(雙份)、花枝、豆腐、竹枝、生菜、金菇及雞髀菇,花甲大隻無沙,配埋牛骨湯底好入味。嘆嘆套餐B (跟飲品及甜品$136)我選咗最喜愛嘅秘製滷水牛展拼手抄蔥油拌麵,牛展大塊得來切得夠薄,配埋醬汁撈麵一齊食正。鐵路便當配湯- 九層塔手工鹽酥雞 $72便當一上枱嚇親我,份量要用巨大來形容,我想試真啲個飯,所以肉燥另上,白飯香棉軟熟,鹽酥雞香脆,配埋九層塔一齊食啱啱好。配菜有滷水蛋及豆腐,充滿台灣地道滷味,配埋肉燥一齊撈飯,好滿足。蘋果青檸草莓烏龍茶 (跟鐵路便當🍱+$25)草莓百香果紅茶 (套餐B不用加錢)是日甜品
(+$60 星級套餐,跟是日甜品)飲品選了黑咖啡☕️。
嘆嘆套餐B (跟飲品及甜品$136)
鐵路便當配湯- 九層塔手工鹽酥雞 $72
蘋果青檸草莓烏龍茶 (跟鐵路便當🍱+$25)
草莓百香果紅茶 (套餐B不用加錢)
是日甜品