呢間主打螺絲粉 但我竟然比老闆既自家製cheesecake 震撼咗🥹😍😍😍誠推每位去食既朋友仔都要必點cheesecake ! 真係要先講世一既cheesecake 😍 全老闆自家製 ! 會即場係你面前火灸表面既焦糖 自家製cheese 加入左yogurt 完全唔會膩! 焦糖甘甜入口配搭酸酸甜甜既cheese 係100% MATCH!!! 曲奇底餅都好脆口 真係要一生推😍 售價只係$28 🥹🥹🥹 點可以唔叫! 紅燒牛肉螺絲粉😚 牛肉用左牛筋牛展 肉質好爽嫩口 同好入味 真心拍得住台灣牛肉面👍🏻👍🏻🙌🏻輕盈螺絲粉 好岩女士 適中份量😆 好欣賞廣西火粉既軟硬度好岩岩好!仲會有啲煙煙韌韌 個人好中意☺️ 本身我都好怕酸荀會好搶陣味 但老闆話佢特登炒過啲酸荀 令到味道無咁強烈❤️‍🔥 愛了! 花生浸住湯都好脆口!豆皮索湯好yummy😋 當然 招牌必需要點炸蛋!成塊面咁大既炸蛋 即叫即炸 熱辣辣 第一時間浸落啲湯到 勁脆口 同 濃郁蛋香味🥹🥹🥹好滿足好好食! 只需加多$10 請必點! 貢菜無骨雞腳😍 貢菜迷真心又要必點! 貢菜好爽口 撈埋酸酸辣辣既汁 係會去到想不停食既地步! 雞腳都有6-7隻 😍
誠推每位去食既朋友仔都要必點cheesecake !

真係要先講世一既cheesecake 😍

點可以唔叫!

紅燒牛肉螺絲粉😚
輕盈螺絲粉 好岩女士 適中份量😆
花生浸住湯都好脆口!豆皮索湯好yummy😋

當然 招牌必需要點炸蛋!
成塊面咁大既炸蛋 即叫即炸 熱辣辣
只需加多$10 請必點!

貢菜無骨雞腳😍
貢菜迷真心又要必點!
貢菜好爽口 撈埋酸酸辣辣既汁 係會去到想不停食既地步!
雞腳都有6-7隻 😍
霹靂炸豬手😍
呢隻豬手 骨膠原滿滿!又係熱辣辣即叫即炸
調味粉好提香 唔會辣
另附手套食用好貼心🥰

椒鹽魷魚鬚😍
炸得算香口 😍 肉質厚實 !
唔洗$40 有呢個份量 老闆好慷慨😍

呢個生椰斑斕 又係必點🥹🥹
椰汁唔會太甜 椰香滿滿
配搭粒粒斑斕 好過癮 口感一流!
斑斕仲要份量好多 最後都飲唔哂🥹

呢間嗦爸螺絲粉真係可以無限encore !
無論cheesecake or 螺絲粉! ! 大家都必食!
推推推!
2025-03-26
5天前 0 瀏覽
點了很多炸串,每串也是很入味個人比較喜歡 牛串菠蘿牛不會好硬 不會很難咬 軟軟的 ,而且菠蘿很甜個人覺得是重味 帶有小小偏辣很惹味手工飲品在這麼冷的硬氣 很想試雪梨銀耳滋潤一下但當天售罄了點了冬瓜茶 甜甜的 很好渴希望日後在冬天都會出熱的冬瓜茶臭豆腐每舊豆腐都吸了醬汁很入味重點的螺絲粉原先我們怕不夠吃 就點了兩碗 店長都很友善 告訴我們 怕我們吃不完,一碗正常的都已經份量很大 而且很足料 !整碗都是不同的配料滿滿的~不是吃很多的一定要叫輕盈螺螄粉 !!!而有多種辣的選擇 我怕會很辣 就點了Bb辣 ,我點紅燒牛肉螺螄粉配料好滿足 牛肉都是大大塊 不會乾及硬湯底都很濃個人建議一定要加炸蛋!大大塊 ,蛋味好香 配螺螄粉好好吃!!!!!
點了很多炸串,每串也是很入味
個人比較喜歡 牛串菠蘿
牛不會好硬 不會很難咬 軟軟的 ,而且菠蘿很甜
個人覺得是重味 帶有小小偏辣

希望日後在冬天都會出熱的冬瓜茶

臭豆腐
每舊豆腐都吸了醬汁很入味

重點的螺絲粉[斜眼R]
不是吃很多的一定要叫輕盈螺螄粉 !!!
配料好滿足 牛肉都是大大塊 不會乾及硬
湯底都很濃
2024-12-28
2025-03-29 297 瀏覽
💖每次想食螺絲粉就會諗起元朗嘅嗦爸,湯頭香得黎又足料,而且小食選擇多,外送堂食都方便,今日趁假期佢地一開門就去食☺️。1️⃣紅燒牛肉螺絲粉🐮 🔸+炸蛋🥚💖聞落臭但食落香嘅螺絲粉真係好上癮🤤,湯底用上豬筒骨、老母雞、牛骨、鮮石螺同酸筍熬製,非常入味,搭配順滑米線好味,可以自選辣度、要左BB辣。牛肉呢間包半筋半肉牛展,牛筋Q彈滿滿骨膠原,牛展肉質爽口,仲有花生、木耳、炸腐竹、酸筍、酸豆角等配菜,口感味道都更豐富。推薦必加配炸蛋❗️,一上台係超香嘅油炸味,外皮非常脆食落超邪惡,浸湯食係另一種滋味~2️⃣海鮮螺絲粉🦐💖同樣足料,呢款係蝦、新西蘭青口、蟹柳同溏心蛋,蝦肉彈牙爽口唔軟爛,青口新鮮肉質飽滿,仲有蛋黃流心嘅溏心蛋😋~3️⃣小事💖呢度除左螺絲粉,仲有好多小食選擇,我地嗌左呢幾款👇:🔸霹靂炸豬手:推薦!上台超香油炸同孜然粉味,豬手外皮焦脆咬落有Q彈嘅骨膠原,配炸腐竹🔸蒜泥白肉:性價比唔錯,蒜香味濃郁微辣,白肉肥肉味油脂香,配飯一流🔸鹵炸肥腸:呢度炸物無得輸,肥腸處理乾淨,外脆內軟好香口,搭配酸蘿蔔🔸貢菜無骨雞腳:酸辣鳳爪有泰式風味,入口Q彈非常開胃~💖上菜快手,而且老闆態度好好👍🏻,好值得支持嘅小店,一開

1️⃣紅燒牛肉螺絲粉🐮
🔸+炸蛋🥚

2️⃣海鮮螺絲粉🦐

3️⃣小事
💖呢度除左螺絲粉,仲有好多小食選擇,我地嗌左呢幾款👇:

🔸貢菜無骨雞腳:酸辣鳳爪有泰式風味,入口Q彈非常開胃~

💖上菜快手,而且老闆態度好好👍🏻,好值得支持嘅小店,一開門就黎幫襯都見到唔少外賣單👏。
2025-03-20 219 瀏覽
這家螺螄粉超級正宗,超級好食,非常推介,仲有炸蛋識得拉絲,真係好少喺香港食到炸彈食得拉絲嘅螺絲粉店舖,簡直就係人間美味,便宜又大碗CP值超高,簡直超出咗我嘅預期。希望可以日日都食到
牛魔王螺絲粉
牛魔王螺絲粉
2025-01-27 472 瀏覽
紅燒牛肉螺螄粉🍜下了紅燒牛肉汁的螺螄粉湯料濃郁牛肉鮮美多汁又大塊 搭配上爽滑的米粉吃到停不下來!!一直在嗦粉🥰還有好大一個炸蛋🥚泡在湯里太好吃啦嗦爸螺螄粉🍜再加了其他小菜一大碗端上來的時候驚呆了‼️超級大一份感覺兩個人都吃不完一份 下了賊多酸筍小辣的辣度吃起來還是挺辣的 又辣又過癮螺螄粉的湯很鮮香,忍不住喝了好多~炸豬手 外酥里嫩,香氣撲鼻🤤豬手滿滿的膠原蛋白吃著好Q貢菜無骨雞腳 雞腳口感鮮嫩,爽脆可口貢菜也是切成條狀吃著好爽口!!!搭配上酸辣的醬料,讓人回味無窮炙燒凍軟芝士 沒想到甜品都這麼好吃😋芝士的味道香氣濃郁 口感豐富~表面有一層焦糖 吃著甜甜的好特別
紅燒牛肉螺螄粉🍜

嗦爸螺螄粉🍜再加了其他小菜
一大碗端上來的時候驚呆了‼️超級大一份
感覺兩個人都吃不完一份 下了賊多酸筍
小辣的辣度吃起來還是挺辣的 又辣又過癮
螺螄粉的湯很鮮香,忍不住喝了好多~

炸豬手 外酥里嫩,香氣撲鼻🤤
豬手滿滿的膠原蛋白吃著好Q
貢菜無骨雞腳 雞腳口感鮮嫩,爽脆可口
貢菜也是切成條狀吃著好爽口!!!
搭配上酸辣的醬料,讓人回味無窮
炙燒凍軟芝士 沒想到甜品都這麼好吃😋
芝士的味道香氣濃郁 口感豐富~
表面有一層焦糖 吃著甜甜的好特別
2024-10-24 1044 瀏覽
有態度嘅螺螄粉店舖裝修時尚,但食物味道同做法就好正宗!一開頭仲擔心會好辣,但喺辣到上,老闆特意調較到適合香港人口味,而且食物都係每日新鮮製造,誠意滿分!紅燒牛肉螺絲粉 $68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️除咗半筋半肉牛展,配料十分多!牛展軟腍得黎帶點咬口,配上香辣湯底,味道更昇華!海鹽蔥油牛脷 $28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️牛脷厚薄啱啱好,簡單嘅調味,更突顯牛香!嗦爸臭豆腐$28⭐️⭐️⭐️⭐️勁香口既臭豆腐,滋味之選!牛串菠蘿 $25⭐️⭐️⭐️⭐️牛肉配菠蘿,鮮甜又清爽!炙燒凍軟芝士 $28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️誠意之作,每日現做,限量發售!芝士香滑濃郁,真係一啲膩感都冇!霹靂炸豬手 $38⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️果然係招牌菜!外賣拎到返屋企,外皮依然好香脆,堂食肯定仲滋味!🍴 嗦爸螺螄粉 (元朗)📍 元朗鳳琴街22號金龍樓2座地下15B號舖回頭率🤡🤡🤡🤡性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻
有態度嘅螺螄粉

紅燒牛肉螺絲粉 $68

海鹽蔥油牛脷 $28
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
牛脷厚薄啱啱好,簡單嘅調味,更突顯牛香!

嗦爸臭豆腐$28
⭐️⭐️⭐️⭐️
勁香口既臭豆腐,滋味之選!

牛串菠蘿 $25
⭐️⭐️⭐️⭐️
牛肉配菠蘿,鮮甜又清爽!

炙燒凍軟芝士 $28

霹靂炸豬手 $38
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴 嗦爸螺螄粉 (元朗)
📍 元朗鳳琴街22號金龍樓2座地下15B號舖

回頭率🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻
2024-10-24 728 瀏覽
雖然個地理位置有d難揾但真係好值得黎試試佢d野好好食 好多特式野 而且仲好抵添staff既態度都好好店有酸辣味,但食落好香一d都唔臭好好食牛魔王 $88 大大碗 入面好足料嫁肥牛 牛肚 牛脷 牛筋 仲有酸竹筍 酸豆角 蘿蔔乾 腐皮 雲耳 花生等好抵食又好好味 酸酸辣辣口感豐富炸蛋做緊特價!果然係招牌菜 超有特式椒鹽魷魚鬚 $38新鮮魷魚 超級香口 食到停唔到小酥肉炸到黃金香口 肉質新鮮特制醬汁 京蔥雞串 $25@2一口食京蔥同雞 十分之match!牛串菠蘿 $25@2菠蘿好甜 愛了 牛肉軟硬度剛好perfect match霹靂炸豬手 $38炸得勁脆 而入面滿滿骨膠原炙燒凍軟芝士$28好抵食 出面食最平都要40啦仲要粒粒棉花糖都燒過嫁會再黎encore 因為都係好滿足又好抵
雖然個地理位置有d難揾
但真係好值得黎試試佢
d野好好食 好多特式野 而且仲好抵添
staff既態度都好好
店有酸辣味,但食落好香一d都唔臭好好食
牛魔王 $88

新鮮魷魚 超級香口 食到停唔到
小酥肉
炸到黃金香口 肉質新鮮
特制醬汁 京蔥雞串 $25@2
一口食京蔥同雞 十分之match!
牛串菠蘿 $25@2

好抵食 出面食最平都要40啦
仲要粒粒棉花糖都燒過嫁

會再黎encore 因為都係好滿足又好抵
2024-10-11 488 瀏覽
米線超煙韌,湯底好香❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥巨型炸蛋每次食都係必點💛💛💛辣得超過癮❣️其他小食同串燒都好吸引💞私心推介臭豆腐同埋牛串菠蘿🧡🧡❤️
米線超煙韌,湯底好香❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
巨型炸蛋每次食都係必點💛💛💛
辣得超過癮❣️
其他小食同串燒都好吸引💞
私心推介臭豆腐同埋牛串菠蘿🧡🧡❤️
2024-10-02 493 瀏覽
米線超煙韌,湯底好香😬巨型炸蛋每次食都係必點!食得辣嘅一定要叫大辣!辣得超過癮🥵唔係好食得辣嘅叫BB辣都OK!其他小食同串燒都好吸引!私心推介臭豆腐同埋牛串菠蘿😋
米線超煙韌,湯底好香😬
巨型炸蛋每次食都係必點!
食得辣嘅一定要叫大辣!辣得超過癮🥵
唔係好食得辣嘅叫BB辣都OK!
其他小食同串燒都好吸引!
私心推介臭豆腐同埋牛串菠蘿😋

2024-09-22 657 瀏覽
難得放假 去左元朗食一間想試好耐ge小店輕盈菜底螺螄湯$36叫左生菜底小辣 超級多配料 有海帶,豆皮,木耳,蘿蔔乾,酸荀,酸豆角,腐竹同黃花菜 非常足料 辣度岩岩好 又豐富又滿足 超級大推食左4款串燒 樣樣都好好食雞軟骨$20好香好脆多春魚$12爆多春 肥嘟嘟 燒到好正翠肉瓜$12又脆又好味韮菜$12燒得好香 嗦爸臭豆腐$28同螺螄粉一樣 有好多配料 主角臭豆腐又臭又好味 食唔停口蒜蓉拍青瓜$28青瓜爽脆 好入味炙燒凍軟芝士$28成餐最最最驚喜係個甜品 食完咁重口味ge野 呢個cheese cake竟然做到解膩ge作用 上面ge焦糖燒到有少少脆 個軟cheese食落好香 有少少yogurt味 加埋個餅底 總之就係好好味 必試下次叫埋朋友黎試 可以試多d唔同菜式
難得放假 去左元朗食一間想試好耐ge小店

青瓜爽脆 好入味

炙燒凍軟芝士$28

下次叫埋朋友黎試 可以試多d唔同菜式
2024-09-03 710 瀏覽
螺絲粉係唔係起源於廣西柳州我就唔知,不過應該唔係喺汕頭….. 或者元朗閣?不過我淨係知道螺絲粉越臭,就越好味。最好離開幾條街都聞到就最正啦。呢間 嗦爸 嘅裝修真係打破咗好多祖國嘅想像空間,光猛乾淨,線條前衛。聽講佢啲豬骨湯配料好多,先飲為敬。蘿蔔乾炸腐竹酸筍花生腐皮筍絲木耳…. 差唔多成間雜貨鋪擺晒上去。武林一絕就係佢哋嘅炸蛋。香口邪惡,但係咬落空氣感強,富有蛋味道。唔好睇佢大大個,睇落真係好大個,食完好似食咗空氣咁。唔怕熱氣嘅,可以一人食一個。就係因為佢哋嘅空氣炸蛋,造就咗留肚食埋佢哋嘅招牌豬手。又係皮脆到不得了,但係又唔係覺得好油膩,滿滿嘅骨膠原,附帶嘅甜醋,回味無窮。佢哋嘅串燒炸物,都好香口,用料都唔錯。

佢哋嘅串燒炸物,都好香口,用料都唔錯。
2024-09-03 532 瀏覽
位於元朗既喱間螺獅粉專門店,無疑係一個值得細細品嘗既饕餮天地。我同朋友今日特意到此一遊,體驗這裡獨特既飲食文化。首先,我們點了一碗「輕量螺絲粉」。該款螺絲粉湯頭清爽可口,湯色透亮,散發著陣陣海鮮鮮甜既芳香。米線Q彈有勁,與湯頭渾然天成。配菜方面,五香牛筋軟嫩可口,滷水蘿蔔酸甜可口,潮州魚蛋彈牙爽口,可謂百味俱全,滿足左味蕾既各種需求。接著,我們再次品嘗醫一碗「正常份量螺絲粉」。該款螺絲粉既湯頭較上一碗更為濃郁,因為係中辣,湯汁甘甜,而且配菜亦有所不同,包括五香牛肚、潮州札肉等。牛肚軟嫩多汁,入口即化,潮州札肉則Q彈有勁,口感豐富。我們還意外發現喱到仲供應一d其他特色配菜,包括炸腐皮、酸豆角、酸蘿蔔同木耳絲等。炸腐皮外酥內軟,入口香脆可口;酸豆角爽脆可口,清涼解膩;酸蘿蔔酸甜可口,增添了餐點的層次感;而木耳絲則清脆爽口,別具風味。喱D小菜為整個用餐體驗增添了更多樂趣。我地仲叫左一份「剁椒皮蛋」和一杯「酸梅特飲」。剁椒皮蛋的辣椒味恰到好處,入口微麻微辣,清新爽口。酸梅特飲則清爽可口,酸酸甜甜,彷彿在炎熱的天氣下喝到一股清涼甘泉,讓人心曠神怡。最讓我們意外既,莫過於小店居然還提供一道「焦糖布

最讓我們意外既,莫過於小店居然還提供一道「焦糖布甸」甜品。這道甜品外表金黃晶瑩,切開後裡層香濃細膩,糖分恰到好處,不會過於甜膩,甚至帶有一股淡淡的焦糖香氣,令人難忘。
人氣柳洲美食螺螄粉🍜提供多款口味,海鮮、紅燒牛肉🥩或自選各種款式配料🦀主打兩款烹調方式的螺螄粉,分別是湯粉、乾撈😋潮味螺螄粉口感爽彈🍜加入酸筍、木耳、花生、炸腐竹、及潮洲名物,扎肉、豬肉丸、魚蛋🐟入口鮮味,鹹度及辣度適中🌶️不會過分重口味,適合香港人口味😙必加配金絲炸蛋,炸得金黃香港脆🔥上枱時鋪滿麵碗,賣相不俗,吸滿湯汁精華😍除了招牌螺螄粉,店鋪亦有其他特色小吃😃炸豬手皮脆肉嫩,滿滿骨膠原🐷皮咬落去真係「卜卜」聲,超級香脆可口🥹新出無骨雞腳及香酥炸魷魚🦑雞腳口感爽脆,酸辣開胃😄魷魚酥香脆口,加上惹味淮鹽🧂Q彈鮮美,食落非常滋味🤤最驚喜是甜品🤩螺螄粉店竟然能吃到梳乎厘班戟🥞老闆很有心思☺️說吃完一碗辣辣的螺螄粉及各種香口小吃🍗再吃一口甜甜的梳乎厘,味道立即提升🔝感覺份外滿足,實在是很貼心的想法😁
人氣柳洲美食螺螄粉🍜
提供多款口味,海鮮、紅燒牛肉🥩
或自選各種款式配料🦀
主打兩款烹調方式的螺螄粉,
分別是湯粉、乾撈😋

潮味螺螄粉口感爽彈🍜
加入酸筍、木耳、花生、炸腐竹、
及潮洲名物,扎肉、豬肉丸、魚蛋🐟
入口鮮味,鹹度及辣度適中🌶️
不會過分重口味,適合香港人口味😙

必加配金絲炸蛋,炸得金黃香港脆🔥
上枱時鋪滿麵碗,賣相不俗,吸滿湯汁精華😍

除了招牌螺螄粉,店鋪亦有其他特色小吃😃
炸豬手皮脆肉嫩,滿滿骨膠原🐷
皮咬落去真係「卜卜」聲,超級香脆可口🥹

新出無骨雞腳及香酥炸魷魚🦑
雞腳口感爽脆,酸辣開胃😄
魷魚酥香脆口,加上惹味淮鹽🧂
Q彈鮮美,食落非常滋味🤤

最驚喜是甜品🤩
螺螄粉店竟然能吃到梳乎厘班戟🥞
老闆很有心思☺️
說吃完一碗辣辣的螺螄粉及各種香口小吃🍗
再吃一口甜甜的梳乎厘,味道立即提升🔝
感覺份外滿足,實在是很貼心的想法😁
  • 潮味螺螄粉
  • 霹靂炸豬手
  • 貢菜無骨雞腳
  • 香酥炸魷魚
  • 焦糖布甸梳乎厘班戟
2024-08-08 299 瀏覽
香港最好吃的螺螄粉,沒有之一。環境:時尚工業風,網紅螺螄粉店,很清新,很幹淨。色相,色香味俱全啊。螺螄粉的配料很豐富,用的是正宗做法的空心菜。不像很多地方偷懶都是用生菜。粉很爽脆,確實是正宗的。不是用的桂林米粉。酸筍和酸豆角夠酸。帶出湯底的酸味。這才是螺螄粉經典的柔和的酸辣!特別驚艷的是炸蛋,一定要吃,幹吃焦香脆口。泡湯吃更香,就像油條泡豆漿一樣經典!牛肉丸也非常好吃,一吃就吃的出來是手工打。最後就要算霹靂豬手,炸的皮焦肉嫩。特軟糯!而且這家的湯底非常港式。非常鮮甜,沒有內地螺螄粉那麼重口!
香港最好吃的螺螄粉,沒有之一。
環境:
時尚工業風,網紅螺螄粉店,很清新,很幹淨。
色相,色香味俱全啊。
粉很爽脆,確實是正宗的。不是用的桂林米粉。
牛肉丸也非常好吃,一吃就吃的出來是手工打。
最後就要算霹靂豬手,炸的皮焦肉嫩。特軟糯!
而且這家的湯底非常港式。非常鮮甜,沒有內地螺螄粉那麼重口!

2024-08-08
5 分鐘 (堂食)
  • 潮汕牛丸
  • 金絲炸蛋
  • 霹靂炸豬手
  • ⭐️嗦爸螺絲粉⭐️
2024-08-07 180 瀏覽
第一次幫襯元朗嗦爸螺絲粉 , 老闆人品好服務優良, 價錢抵抵吃 食物好吃 尤其係金絲炸蛋 豬扒 糖心蛋 , 蘿蔔甜 配菜好香好味 所有食物非常好吃 會再來幫襯 一定會再來幫襯 正正正正正 一定要嚟幫襯