2023-07-30
打風打唔成,天氣熱到焗爐咁,一出街就濕晒。放lunch,同事竟然話食韓式湯飯,仲飲熱湯係咪有病?佢話:「以毒攻毒呀,你識條鐵咩!」ok you win。就《喜來稀肉》啦,地方大夠闊落,坐得舒服啲。同事點咗「牛排骨湯」,我就「蔘雞湯」,再一份「迷你薯仔餅」。「又話熱,仲飲蔘雞湯咁補?」同事問。「反正都係飲熱湯,不如去盡啲,正所謂麻甩要進補,趁早無煩惱。」我答。然後同事擺出😒呢個樣,收聲食泡菜、醃魷魚。「蔘雞湯」,湯味甘甜,蔘味明顯,真係有條蔘喺湯入面,真材實料。成隻雞,肉質嫩滑,點少少🤏🏽鹽食已經好惹味,雞肚入面塞滿晒糯米飯,煲到軟綿綿,而且索晒雞汁湯汁,好香濃。同事個「牛排骨湯」,湯味比我個蔘雞湯濃,牛排骨啲肉煲到淋晒,牛味好出,但咁大嚿骨就食得有啲「呢hea」。「你成隻雞咪仲多骨。」「雞骨細,煲到淋晒變成雞軟骨。」「你做乜唔食埋條雞髀骨?😏」然後我拎起筷子🥢,伸向雞骨⋯旁邊𠴱碟「迷你薯仔餅」,無乜咪,要點醬汁食,而且粉比較多,都幾飽肚。
就《喜來稀肉》啦,地方大夠闊落,坐得舒服啲。
「又話熱,仲飲蔘雞湯咁補?」同事問。
然後同事擺出😒呢個樣,收聲食泡菜、醃魷魚。
「你成隻雞咪仲多骨。」
「雞骨細,煲到淋晒變成雞軟骨。」
「你做乜唔食埋條雞髀骨?😏」