2019-10-21 394 瀏覽
雖然佢地既位置唔係好起眼但佢地既野飲真係唔會令人失望今日揀左一杯濃香香港奶茶加左用咖啡整既點子(類似珍珠type)一飲落開佢地既茶味等等都好高質茶唔算太苦,但佢地好滑又用左好靚既奶真係比得上高級茶餐廳既奶茶
雖然佢地既位置唔係好起眼
但佢地既野飲真係唔會令人失望

一飲落開佢地既茶味等等都好高質

茶唔算太苦,但佢地好滑又用左好靚既奶
真係比得上高級茶餐廳既奶茶
2019-09-19 642 瀏覽
善茶正正位於K11的對面被一堆拉麵店包圍著這是一家非常少有打著港式旗號的飲品店近年香港人好像只會喝台式奶茶而忽略了本土文化—港式奶茶其實港式奶茶正正就是香港人的瑰寶許多外國旅客專程前來香港品嚐根據網上資料說獨家研發的溝茶配方,是親自跟香港金茶王冠軍拜師學藝奶茶只講究的就是茶膽,既然如此強調自家的茶膽當然要試一試招牌的港式絲襪拉茶 - $26原汁原味才可以試一試,招牌茶膽的實力店員意外的非常親切及貼心由於我要求了微甜她擔心我會接受不了濃茶的苦味告訴我若感到太苦澀,可幫我加些奶或糖這是比較驚喜的,香港的店舖竟然會這般好服務另外,原來善茶的老闆每賣一杯茶,就會捐出$1給慈善機構,回饋社會。故此,稱作「善茶」絕非浪得虛名。

善茶正正位於K11的對面
被一堆拉麵店包圍著
這是一家非常少有打著港式旗號的飲品店

近年香港人好像只會喝台式奶茶
而忽略了本土文化—港式奶茶
其實港式奶茶正正就是香港人的瑰寶
許多外國旅客專程前來香港品嚐

奶茶只講究的就是茶膽,既然如此強調自家的茶膽
當然要試一試招牌的港式絲襪拉茶 - $26
原汁原味才可以試一試,招牌茶膽的實力

店員意外的非常親切及貼心
由於我要求了微甜
她擔心我會接受不了濃茶的苦味
告訴我若感到太苦澀,可幫我加些奶或糖
這是比較驚喜的,香港的店舖竟然會這般好服務
故此,稱作「善茶」絕非浪得虛名。
2019-09-18
2019-09-07 498 瀏覽
用klook買了港式奶茶加珍珠,非常抵飲。十蚊內便已經買到了一杯珍珠奶茶。飲下去才發現原來港式奶茶的濃苦茶味跟甜甜的珍珠味原來不太合襯,下次有機會買便走珍珠,奶茶味很濃很港式,不錯。
飲料店越開越多,大多數係以台式野飲水果茶等為主。今日行k11,就openrice 下付近有咩野飲飲,就俾我搵到呢一間港式奶茶手調野飲店。Menu 上唔少野飲都好有香港特色! 價錢都不貴,由十幾到三十左右。咖啡點子港式鴛鴦 $30一飲就知好足料,鴛鴦味好濃,本身唔杯野飲唔係好甜,唔似出面成口糖水,而入面既咖啡jelly 粒粒增加咗口感,好正! 芒果鐵觀音 $20雖然佢只係賣$20,但都好足料,飲落口就知茶底香,加上芒果蓉,味道好啱夏天飲!最後,店員都好友善細心,呢間足料香港小店值得支持!

咖啡點子港式鴛鴦 $30

芒果鐵觀音 $20

最後,店員都好友善細心,呢間足料香港小店值得支持!

2019-08-29 306 瀏覽
佢開左咁耐都見到好多人介紹身邊同事飲過都話好飲所以今日lunch就過左去買間鋪好有香港feel~我買左杯珍珠絲襪奶茶因為走冰既關係,茶味會比較濃買個陣店員都有提返我個茶底真係好滑啲珍珠都好好咬朋友就飲左壽眉珍珠奶茶不過朋友話茶底淡左啲冇乜壽眉味🙈呢到買一杯,店主就會捐一蚊讚
佢開左咁耐都見到好多人介紹
身邊同事飲過都話好飲

所以今日lunch就過左去買
間鋪好有香港feel~

我買左杯珍珠絲襪奶茶

因為走冰既關係,茶味會比較濃
買個陣店員都有提返我
個茶底真係好滑
啲珍珠都好好咬

朋友就飲左壽眉珍珠奶茶

不過朋友話茶底淡左啲
冇乜壽眉味🙈

呢到買一杯,店主就會捐一蚊

2019-08-29
每次行過都會買返杯😋😋😋我鐘意清香 d 嘅壽眉珍珠鮮奶茶,走糖,白茶感覺無咁濃,岩晒我口味!欣賞佢成間店都唔用奶精粉,用鮮奶天然好多。男朋友就飲珍珠絲襪奶茶,茶濃香滑,層次豐富!佢話已經好少茶餐廳會做得到 li 種風味。店員話佢地係自己拼茶,續壼人手沖唔用茶水機。唔怪得咁香滑啦!每賣一杯仲會捐一蚊俾慈善機構。店員會俾個一蚊代幣自己入落去捐款箱。係香港,又有幾多做生意嘅願意去每個 product 捐一蚊?咁有 heart 嘅本土小店,一定會繼續支持 💪💪💪
每次行過都會買返杯😋😋😋
珍珠絲襪奶茶

我鐘意清香 d 嘅

男朋友就飲

2019-08-23
3 分鐘 (外賣自取)
珍珠絲襪奶茶
  • 港式珍珠奶茶
  • 港式奶茶紅豆冰
  • 咖啡點子港式鴛鴦
2019-08-09 292 瀏覽
奶茶控點都要食完飯過黎幫襯,話好好味,一定要我試試。心諗:咪又係台式奶茶。黎到門口,霓虹燈嘅主題,老香港傳統信箱、菜單牌子、綠色枱、窗框,好濃嘅香港味道,非常適合打卡。講真,影相真係幾靚。********睇下,d帆布帳篷********🔆港式絲襪奶茶,係,佢係貴過一般茶餐廳。但係絕對係好飲好多,係比好飲更好飲。奶滑又黏口,茶味香濃有回甘,可以揀甜度冰量,我土生土長由細飲到大都覺得非常港式非常好飲!
********睇下,d帆布帳篷
********
港式絲襪奶茶
港式絲襪奶茶
2019-08-05 241 瀏覽
[20181231]平時飲台灣珍珠奶茶多,今次諗住飲下地道港式奶茶,但點知......我嗌既奶茶係佢推介既熱壽眉珍珠鮮奶茶,味道唔可以淨係用普通黎形容,完全摧毀左我對港式奶茶既定義。隨街搵一間餐廳/飲品舖都好飲過佢。杯飲品一啲都唔熱飲落去好奇怪,充其量只可以話暖;然後啲茶味,明明話壽眉但一啲壽眉味都無;鮮奶,但一飲就似即沖飲品既奶精;珍珠,唔甜無味都算啦,仲要超級腍。最後都要讚下既係,佢每買一杯飲品都會捐一蚊做慈善,呢個構思幾值得欣賞。

熱壽眉珍珠鮮奶茶
2019-08-01 199 瀏覽
久聞K11 附近有間港式奶茶, 今日喺附近行去試下, 門面設計走懷舊港式茶餐廳風, 仲有好幾張老闆沖茶攞獎(國際金茶王👍🏻)嘅相, 咁一定要飲奶茶啦🤩.>芝士珍珠絲襪奶茶 (HKD44)Wow....真係足足3cm芝士奶蓋ga!! 香濃cream cheese味真材實料. 港式絲襪奶茶好好飲, 人手沖調嘅奶茶同一般茶飲嘅奶精完全兩回事. 粒粒珍珠仲好好𡁻添.>原來每賣一杯飲品店家都會捐HKD1慈善, 咁就真係要多多支持啦❤️.

芝士珍珠絲襪奶茶 (HKD44)

2019-07-30
$44 (其他)
2019-07-15 208 瀏覽
呢間主打絲襪奶茶外賣店黑洞係佢新開嗰陣已經想試終於有機會一戰裝修走懷舊風 有埋打卡位📸寫明「你每買一杯 我們捐一蚊」😗飲奶茶仲可以做善事-🔹壽眉珍珠鮮奶茶($28)呢款比較特別 出邊飲吾到用壽眉沖既奶茶飲落似加左奶既中茶🤨奶味偏重同傳統奶茶個味吾同至於珍珠煮得幾冧身⭕️-🔹珍珠絲襪奶茶($30)茶底用四款紅茶 再人手撞茶飲落的確好香滑🤩茶味突出黑洞叫少冰少甜 甜度剛好🙊吾想要珍珠既朋友仔可以揀港式絲襪
呢間主打絲襪奶茶外賣店
黑洞係佢新開嗰陣已經想試
終於有機會一戰

裝修走懷舊風 有埋打卡位📸
寫明「你每買一杯 我們捐一蚊」😗
飲奶茶仲可以做善事

🔹壽眉珍珠鮮奶茶($28)
呢款比較特別 出邊飲吾到用壽眉沖既奶茶
飲落似加左奶既中茶🤨奶味偏重
同傳統奶茶個味吾同
至於珍珠煮得幾冧身⭕️
🔹珍珠絲襪奶茶($30)
茶底用四款紅茶 再人手撞茶
飲落的確好香滑🤩茶味突出
黑洞叫少冰少甜 甜度剛好🙊
吾想要珍珠既朋友仔可以揀港式絲襪
有一次食完沾麵兜過後街見到有一間絲襪奶茶店☕今日終於有機會試到啦~~~🤭🤭🤭🤭佢係沾麵風雲丸旁的小巷當你見到d張banner就啱啦就係佢啦~~~😎佢主要sell手作港式的絲襪奶茶~~~睇完d佢牌介紹點製作絲襪奶茶步驟咁多😳用料咁精咁😮就覺得真係要整返一杯飲下~~~😌😌😌😌 佢除左有好多款唔同既奶茶 (焦糖、咖啡、紅豆等)仲有唔同既冰啦、茶類啦連芝士奶蓋都有~~~~~🤗🤗🤗價錢大概由20幾蚊到40幾蚊~~~🤔我地叫左一杯最原始的味道試一試~~~☕珍珠絲襪奶茶 ($30)我地叫左一杯最原始味道的絲襪奶茶~~叫左少冰、微甜 (30%)~~🙋‍♀️由於無人等緊我地落左單,等左3分鐘到就有了~~~超快手~~🎉🎉🎉🎉絲襪奶茶茶底夠香濃~~~奶夠滑~~~🤤🤤🤤就算飲飲下冰開始融化之下奶茶沒有因為咁而淡左~~值得一讚~~👍而珍珠則軟硬適中~~有嚼勁~~~😬沒想過原來港式奶茶配珍珠係咁好飲~~咁配~~~奶茶怪表示真心好飲~~~❤❤❤奶茶店地方不太大但就好窩心咁有張枱仔俾大家放低杯飲品而且店舖裝修得好有港式味道~~😚😚水牌、信箱、掛曆、郵筒、牆身……喜歡店家的設計小心思~~💕💕💕最特別的是店家會因應我地每筆
有一次食完沾麵
兜過後街見到有一間絲襪奶茶店☕
今日終於有機會試到啦~~~🤭🤭🤭🤭

佢係沾麵風雲丸旁的小巷
當你見到d張banner就啱啦
就係佢啦~~~😎

佢主要sell手作港式的絲襪奶茶~~~
睇完d佢牌介紹點製作絲襪奶茶
步驟咁多😳
用料咁精咁😮
就覺得真係要整返一杯飲下~~~😌😌😌😌

佢除左有好多款唔同既奶茶 (焦糖、咖啡、紅豆等)
仲有唔同既冰啦、茶類啦
連芝士奶蓋都有~~~~~🤗🤗🤗
價錢大概由20幾蚊到40幾蚊~~~🤔
我地叫左一杯最原始的味道試一試~~~☕

珍珠絲襪奶茶 ($30)

我地叫左一杯最原始味道的絲襪奶茶~~
叫左少冰、微甜 (30%)~~🙋‍♀️

由於無人等緊
我地落左單,等左3分鐘到就有了~~~
超快手~~🎉🎉🎉🎉

絲襪奶茶茶底夠香濃~~~奶夠滑~~~🤤🤤🤤
就算飲飲下
冰開始融化之下
奶茶沒有因為咁而淡左~~值得一讚~~👍
而珍珠則軟硬適中~~有嚼勁~~~😬
沒想過
原來港式奶茶配珍珠係咁好飲~~咁配~~~
奶茶怪表示真心好飲~~~❤❤❤

奶茶店地方不太大
但就好窩心咁有張枱仔俾大家放低杯飲品
而且店舖裝修得好有港式味道~~😚😚
水牌、信箱、掛曆、郵筒、牆身……
喜歡店家的設計小心思~~💕💕💕

最特別的是
店家會因應我地每筆消費
佢地會捐出一蚊~~~💰💰💰
所以
當我地在收銀處買完奶茶
店員會俾一個特別設計的銀仔俾我地~~
個銀仔代表一蚊~~
叫我地投進去捐款箱~~~🙂🙂🙂

飲品又好味~~~💕
店家又有善心~~~💕
真係好值得去飲返杯絲襪奶茶~~~
讚讚讚~~~👍👍👍

行到出去~~~
再望下隻杯~~~
原來杯身畫d公仔都咁靚~~😍😍😍
是港式茶記啦~~~☺☺☺

P.S.
如果我經開尖沙咀
我一定會再來~~~🤗🤗🤗🤗
  • 港式珍珠奶茶
2019-05-17 378 瀏覽
以前香港曾經流行過飲咖啡,而家的話就一定系珍珠奶茶。我地見到好多唔同嘅臺灣奶茶或偽臺灣奶茶鋪開到到處都系。大家都會知道老虎堂,幸福堂,了不起同天仁茗茶個堆,甚至系喜茶。今日要介紹系一間位置不他顯眼嘅奶茶鋪。佢地嘅主打洗港式絲襪珍珠奶茶,鴛鴦珍珠奶茶同壽眉珍珠奶茶。 so far 我試過兩次絲襪珍珠奶茶同一次壽眉。我覺得個壽眉一般般但個絲襪珍珠就好我覺得個壽眉一般般但個絲襪珍珠就好正。系半甜嘅情況下個奶茶嘅滑加上小小苦結味同珍珠嘅咬口超有香港特色。加上佢個門面系仿效嘅舊式香港茶餐廳好有香港味。

加上佢個門面系仿效嘅舊式香港茶餐廳好有香港味。
絲襪珍珠奶茶
絲襪珍珠奶茶
2019-05-15 214 瀏覽
愛心❤芝士珍珠絲襪奶茶] ($44)位於尖沙咀的 , 絕對值得推介的芝士珍珠絲襪奶茶🤤 珍珠彈口爽口, 而且茶味香濃, 堅係傳統茶餐廳的香滑奶茶香❤ 奶茶配上芝士口味, 味道很夾. 還有其他很多種類的飲品可以選擇善茶名符其實是善心的奶茶, 因為你幫襯一杯, 善茶便會捐 $1給予慈善機構❤ 值得讚揚有意義.門面裝修有特色, 有點像舊式士多的設計, 很適合影相打卡呢😎 ❤店舖 : 💙地址 : 尖沙咀白蘭軒道2號地下A舖🍓美味指數 : 10/10
愛心❤芝士珍珠絲襪奶茶] ($44)

位於尖沙咀的 [善茶], 絕對值得推介的芝士珍珠絲襪奶茶🤤 珍珠彈口爽口, 而且茶味香濃, 堅係傳統茶餐廳的香滑奶茶香❤ 奶茶配上芝士口味, 味道很夾. 還有其他很多種類的飲品可以選擇

❤店舖 : [善茶]
💙地址 : 尖沙咀白蘭軒道2號地下A舖
🍓美味指數 : 10/10
2019-05-13
5 分鐘 (堂食)
$40 (其他)
  • 芝士絲襪珍珠奶茶
2019-05-06 200 瀏覽
全世界都攻梗黑糖鮮奶有啲餐廳就食個勢開啲淨飲茶嘅呢間係港式奶茶 我向來都好鍾意飲茶餐廳奶茶不過手搖奶茶就第一次味道係點呢?味道就普通 茶味好重 奶味甚欠 總括就麻麻地喇個frd杯紅豆冰奶茶好飲啲 無咁甜 但又有紅豆味 同時又中和左奶茶嘅澀 早知叫佢個杯LOL比起飲品,更欣賞個概念完咗每個交易都會捐返一蚊畀慈善機構 等人知道施比受更有福其實個概念幾好嘅 起碼我覺得好有心 又特別又唔洗自己特登攞錢岀嚟 店會畀返價值$1 嘅銀仔你入落想捐嘅組織嘅箱到🙏🏿❤️真係好有心
全世界都攻梗黑糖鮮奶

有啲餐廳就食個勢開啲淨飲茶嘅

呢間係港式奶茶 我向來都好鍾意飲茶餐廳奶茶
不過手搖奶茶就第一次
味道係點呢?
味道就普通 茶味好重 奶味甚欠 總括就麻麻地喇
比起飲品,更欣賞個概念
完咗每個交易都會捐返一蚊畀慈善機構 等人知道施比受更有福
其實個概念幾好嘅 起碼我覺得好有心 又特別

2019-04-07 275 瀏覽
今次試特色珍珠奶茶:港式奶茶底!1. 珍珠絲襪奶茶 ($30)⭐️⭐️⭐️⭐️熱飲真係好比茶記啲熱奶茶👍🏻但啲珍珠又唔會熔。不過就唔好學我嘆慢板⋯⋯因爲港式奶茶凍左係會有茶澀味 😭2. 檸檬益力多 ($26)⭐️⭐️⭐️⭐️正正常常地好飲題外話:你買一杯飲品就有一個token,可以入落以下其中一個箱同埋之後我發現有個app提供$4優惠 🤦🏻‍♀️門面裝修好有舊式香港綠皮屋嘅感覺🥳
今次試特色珍珠奶茶:港式奶茶底!
1. 珍珠絲襪奶茶 ($30)⭐️⭐️⭐️⭐️
2. 檸檬益力多 ($26)⭐️⭐️⭐️⭐️
正正常常地好飲

同埋之後我發現有個app提供$4優惠 🤦🏻‍♀️

門面裝修好有舊式香港綠皮屋嘅感覺🥳
2019-03-22
3 分鐘 (外賣自取)
$28 (宵夜)