2019-03-15 2126 瀏覽
查實沒來過,本身這一中次來深水埗都沒有計劃要吃什麼,但有時候,晚上出到來,又再次吃車仔麵,好像挺悶蛋,於是竟然打叠吃了咖喱👳🏾‍♂️👳🏾‍♀️咖哩牛腩,縱使這個好像家用飯碗🍚一般,盛着細細碗的咖喱,牛腩看似都只有三四件,但是色水看起上嚟較深,不像上次在佐敦亞龍咖喱吃過那種有很多洋蔥粒在內的咖喱。幾件牛腩質地,不會太過老,有一兩件牛腩,大件得來,上邊又有皮,香得來又可口,而且不會太過瘦或是痴牙,即使是煮較久的咖喱的牛腩,亦都不見得太老,相當精彩。這種咖喱,有香料在內,可以見到椒粒,但又不會吃到太多洋蔥,亦都不見到香葉,比較杰身的咖喱,用薄薄的餅去沾咖喱汁來吃,味道相當好。咖哩雞相對起咖喱牛腩,味道好像多了一層酸味,這種酸味就像是番茄的味道,想不到,咖喱雞反而呢咖喱牛腩多了一層酸味。雞肉,肉質就比較普通,雖然內裏的雞肉還算給了一點咖喱味,但是翻開雞肉,還是有少許雞肉是白色的,沒有給到什麼咖喱汁醬。芝士naan,反而比起即食的那種普通餅來得快,相信是師傅在廚房內經過炮製而製成。但是,想不到,原來芝士的含量相當少,反而,這款芝士naan,令我想起它像是OK便利店那些的薄餅底一般。麵粉的味道還算香,

這種

麵粉的味道還算香,芝士味道有點濃郁,但是入口夠香夠軟熟,
即使沒有脆口的感覺,沾點咖喱來吃,也是極之可口。

naan,由於本人其實是麵粉之王,無論是粗條形刀削麵、闊條麵、定還是意大利式的千層肉醬麵,甚或至這種印度式的手拉餡餅(即使看似即食),本人都甚為喜愛,因為麵粉經過發酵以及焗製之後,產生如斯的香氣,叫人讚嘆
。而這種餡餅,沾了咖哩之後,軟了少許,但又不會辣都汗流浹背,相得益彰,
相當可口。

凍印度拉茶,叫了少冰,底下喝出是有點香料的味道,奶味不算太濃,但是茶喝到有少許香料在內,因此喝起上來還覺得挺可口,而且吃完咖喱之後,都有少許解辣的作用。

Mango Lassi亦都相當出色,因為它的芒果味道挺濃郁,即使加了冰,亦都不會特別淡化了芒果味,喝到最尾,味道亦都貫徹始終。

2019-03-05 1272 瀏覽
到深水埗必往北河街食豆腐花和煎豆腐,今日稍為肚餓,每次路過這咖哩屋都沒留意有印度師傅在整餅,可能是肚餓關係,好香,看進去有兩張長枱座滿人,入啲有雙人枱,有位姐姐出來招呼,熱誠有禮,我倆人唔知點叫,就點咖哩羊、咖哩雞、烤餅、咖哩角,姐姐話:不如咖哩羊套餐有兩塊烤餅抵食啲,要埋咖哩角先唔夠才要咖哩雞吧!我要求不要太辣,她說我們可以接受的,並介紹我們飲芒果汁和奶茶;芒果汁非常好飲,先來咖哩角,好大隻,不是平時食開用春卷皮炸的,饀料是咖哩薯蓉味道適中不濃不淡帶出香料味,食咗一隻已半飽,咖哩羊有四大嚿,是近羊膝很淋滑,加埋烤餅已飽得很,合共$105, 二人平均五十幾元就享受到特色美食。
2018-12-06 1110 瀏覽
耐唔耐咖哩引又會返黎,就好似耐唔史想食拉麵,又想過對面海食蛋包飯咁。bookmark左呢間印度餐廳差唔多一年,一直未有機會過SSP,期間有食過第二啲印度野,有一間係對面海,pulao rice好好食。言歸正傳,今次終於都試到同事話好食既呢間印度菜,今次叫左波菜雞咖哩chicken sagwala,靚過佢餐牌張相。可以配paratha薄餅或者白飯。薄餅好煙刃。個人都係鍾情食butter chicken。呢間喀什米爾咖哩屋仲有另一間分點係SSP。自己覺得食印度菜都係多啲人一齊開心啲,可以叫多幾樣唔同既share食。

2018-11-22 866 瀏覽
兒時住响深水埗唐樓,對於呢個地方總有少少情意結,久唔久就想去食吓豆腐花,行吓黃金商場。喀什咖哩就响平日食開嘅荳品店附近,平日自己一個人嘅話就一定買份咖哩牛肉薄餅邊行邊食!二人以上就入去食豐富嘅印度餐。位於深水埗嘅食肆有個特色,就係份量比坊間多少少。一般午餐份量一定夠飽!喀什嘅午餐有咖哩牛腩,咖哩免治牛肉,咖哩免治羊肉三款,配白飯或者2塊酥油餅,價錢都係$4X。咖哩底用上多種香辛料配搭而成,辣味唔會太重,但味道濃郁層次豐富,口感順喉,無論配白飯或者酥油餅都係絕配!肉類方面,牛腩,免治羊肉就最受歡迎,牛腩炆得軟爛入口即化唔黏牙,羊肉味濃滿口羊肉騷香烤雞又係另一皇牌推介,雞肉用香料,乳酪醃得入味,肉嫰多汁,係我每次必點嘅!酥油餅層次分明,香脆得嚟又煙煙韌韌,每份都即叫即煎,次次都熱辣辣,甜食鹹食都得!食物方面就超水準,唯獨衛生就要改善一下

,羊肉味濃滿口羊肉騷香

烤雞又係另一皇牌推介
,雞肉用香料,乳酪醃得入味,肉嫰多汁
,係我每次必點嘅!

食物方面就超水準,唯獨衛生就要改善一下

• 咖哩牛肉薄餅
  • 烤雞
  • 咖哩牛腩
  • 酥油餅
2018-11-14 611 瀏覽
今日同同事去開深水埗做野,路過這間印度餐廳,便走入去試試。餐牌上都有相當多的款式選擇,例如印度咖哩、抄飯、土耳其卷等,但我個人覺得第一次食的話,最應該試的始終係印度咖哩(最出名的印度菜嘛),所以我點了咖哩羊肉,同事則點了馬薩拉咖哩秋葵,個餐有飯同印度薄餅選擇,我們都不約而同點了薄餅。先講講我的咖哩羊肉,味道唔算好濃,但都夠辣的,同堆羊肉都幾大件下,雖然唔算好多件。至於同事份秋葵都幾特別,唔多汁,但相當入味,你問我的話其實係比我份羊肉更好味。不過間餐廳最特別的位係個薄餅的甜度,同其他印度餐廳比再甜少少,個味道係有趣的,同埋相當大份。
咖哩羊肉
馬薩拉咖哩秋葵
2018-11-11 410 瀏覽
突然好想食印度菜,哩間算係唔錯既選擇,價錢便宜,食物質素又唔差,叫左咖喱牛肉飯,飯粒係長d,食落其實同傳統食開果d冇咩分別,反而個咖喱好正,我覺得唔算辣,唔知係咪調配過,伴飯食真係一流。
2018-09-19 740 瀏覽
呢間食就食得多,終於的起心肝出食評,地點就位於深水?北河街,喀什米爾咖喱屋。深水?食店價錢相當比其他市區便宜!但不失水準,所以決定幫佢地出番篇食評。地點唔難搵,就係正坤記斜對面,入到去已經見到兩位印度廚師,再外加一位香港本地既人。坐底之後都發現地點乾淨,只係發現我個個位有少少冷氣機滴水,不過唔緊要,野食食主要,由於五臟腑不停拍門。所以就冇考慮太多叫埋平時食開既野,加上今次帶埋女朋友去。都唔想佢餓親~落單既時候都發生少少有趣既事,個廚師見到我地舉手,佢眼神就示意比我地知道有人會幫我地。之後佢大叫番個位本地既侍應姐姐番黎幫我地落單,但係個姐姐可能聽唔到,同其他南亞裔既朋友傾計。情面都幾好笑,等左一陣佢番黎就幫我地。三兩下就幫我寫好個落單紙。牛肉咖哩角 呢個食足我好幾年,次次黎一定叫。入面有薯仔肉,咖哩牛肉餡料。空氣成份少!整個咖哩角都比餡料包住。味道唔太辣,加上整個咖哩角熱度十足,怕熱既朋友就要等一等,一陣辣到個嘴就唔好啦~咖哩羊肉配印度炒飯 炒飯帶有黃薑,葵花籽同埋一堆我唔太認識既香味,總之好香!令人垂涎三尺~咖哩羊肉唔太覺得有膻味。而且味道都準都維持非常好,唯獨份量夠多。份量多番少少就

咖哩羊肉配印度炒飯 炒飯帶有黃薑,葵花籽同埋一堆我唔太認識既香味,總之好香!令人垂涎三尺~咖哩羊肉唔太覺得有膻味。而且味道都準都維持非常好,唯獨份量夠多。份量多番少少就最好。我覺得最好食既食法呢~倒哂碗咖哩羊肉係飯度撈埋一碟食最好啦~既可以中和到炒飯時候乾身既問題,又可以食到啖啖咖哩汁味道!我覺得羊肉質感有咬勁,有可能其他朋友會覺得比較硬,呢方面大家標準各有不同。

芒果乳酸 呢個解辣最好!飲到新鮮芒果蓉,唯不足之處唔夠凍,不過都冇影響味道!份量都好足~

題外話/補充資料: 門口有一盒盒巴勒斯坦芒果同埋有咖哩餡餅賣~大家可以支持一下~呢間既店員同廚師都好好禮貌,所以先令我去足幾年,佢地都好健談!
2018-09-15
  • 牛肉咖哩角
  • 咖哩羊肉配印度炒飯
  • 芒果乳酸
2018-08-21 634 瀏覽
我都幾鐘意食中東野,見到由當地人主理,就真係要同老佛爺試試佢。舖面門口長期放有好多箱巴基斯坦芒果,好大好肥美,一箱6至7個,為起15元左右一個,算幾底。店內吾算冷清,但吾會話爆,可能本地客見是外籍樓面,吾敢入去,其實待應哥哥幾nice, 仲識講廣東話架😂,野食還不錯。我們先點了,两隻羊肉咖哩角,餡料多,但冇咩肉汁,比較乾身,一般。再來點了咖喱秋葵,係套餐來的,可配白飯和薄餅類,我配了油酥餅。咖喱好醒胃,配油酥餅食,好味。再來是咖哩牛肉配炒飯,牛肉煮得好夠味,咖喱有辣勁,夠晒野味,用油酥餅沾汁吃,超正。炒飯用修修長長印度米,煙煙韌韌。飲品要了芒果酸乳和香蕉酸乳,真係好有果香,酸酸地,正好減減咖喱辣度,可惜它沒有加雪,吾夠冰凍,吾係就一流。埋單206元,人均100元。p.s.: 今次忘了影單,吾知係米計多了錢,該190左右,算吧!可能我睇錯,整體ok 的。

埋單206元,人均100元。

2018-08-19
  • 油酥餅
  • 芒果酸乳
  • 香蕉酸乳
  • 咖喱牛肉飯
2018-06-27 781 瀏覽
今日口痕想食烤餅,就揾下附近有冇賣烤餅既餐廳。一揾之下,就發現到呢間印度餐廳,由印度人主理,主打咖喱,炒飯同烤餅🙌🏻-店員識聽識講廣東話,完全唔需要擔心溝通問題。當時都幾多人排隊嗌外賣,我排隊排左5分鐘左右。我嗌左薯仔咖喱🍛配普通烤餅。咖哩汁份量慷慨,質地較稀身,味道香濃,但又唔會太辣,可以接受。個人覺得味道普通,食落有啲油膩,唔太啱我口味🙅🏻‍♀️薯仔幾入味,唔會太硬,可以接受!比起咖哩,個人更鐘情於烤餅,熱辣辣幾好食。原來呢間餐廳有各式各樣嘅烤餅,我決定下次要試埋香蕉烤餅,仲有炒飯都應該相當唔錯!

薯仔幾入味,唔會太硬,可以接受!

2018-05-29 532 瀏覽
叫左個CURRY FISH SET, 配的是油酥餅CURRY FISH都幾大兜, 入面好`多舊魚, 但咸左D, CURRY 汁香, 但一D都唔辣 (明GE, 已經LOCALISED 哂)油酥餅好多, 應該是3大塊切開, 抵食。我唔食油酥餅,所以叫多塊NAAN, 有麵粉香, 面頭仲烤到有D 脆脆地`, 如果面頭唔茶咁多油更好。
叫左個CURRY FISH SET, 配的是油酥餅

油酥餅好多, 應該是3大塊切開, 抵食。

2018-05-27 571 瀏覽
上次吃過之後,一直心癢癢,今天終於鼓起勇氣,又再來試試,首先今次的店舖比長沙灣道的大,較闊落,比較好坐,而今次我點的是「菠菜咖哩雞」跟飯加凍的印度奶茶!菠菜咖哩其實不辣,只是淸淡,而印度奶茶比港式的奶茶淡,但我反而喜歡,因為不太甜!這些小店一般人情味濃厚,老闆娘也比較熱情,而店家內其他顧客也少中國人,一般都是南亞人,不過老闆和職員也會懂得說廣東話的,所以不用擔心,有任何問題都可以提出,我下次希望可以再到此店試試其他菜色!
2018-05-27
  • 菠菜咖哩
2018-03-17 1025 瀏覽
這天週末跟太座落街食午飯已經是3點半過咗D, 本來想去附近的"一京"試下係咪同食評講的咁出色, 但這店原來會落場的, 剛好3點半開始落場, 無計之下見旁邊有間都算係未食過嘅印度人開嘅咖哩店, Why not try it? 店內亦有兩個中國人的待應嘅, 而門口同廚師都有印籍員工, 所以佢地亦有唔少鄉里入來幫襯, 這冶老闆好識做生意, 門口放有專門做外賣的食物, 因為店位置在北河街街市排檔旁, 來這附近買開東西的街坊順便買些小食上樓係好自然亦合乎羅輯, 在我們坐的期間所見, 外賣生意幾好, 十多個的決漢堡飽到我們走的時候只剩兩個, 我們叫咗Mangp Lassi$20 已經是比較貴的芒果乳酪飲料, 大致上做到了,但芒果可以再落多d的話會更美味! 另外我自己叫咗印度奶茶(熱)$8呢個價位好多地區都做唔到啦, 咖哩羊的味道相當傳統, 套餐配簿餅兩件 $60, 羊肉切中件質感有硬有淋, 沒有太騷羊味, 反而簿餅要講下, 雖然這店門口有個印巴籍師傅即做油酥簿餅, 但可能師傅呢家野,功力有高低, 呢兩件簿餅酥鬆唔起變成有少少似我們的武大郎燒餅口感!! 那種一層層的層次感出不了, 還有唔知係節儉用料

咖哩羊的味道相當傳統, 套餐配簿餅兩件 $60, 羊肉切中件質感有硬有淋, 沒有太騷羊味, 反而簿餅要講下, 雖然這店門口有個印巴籍師傅即做油酥簿餅, 但可能師傅呢家野,功力有高低, 呢兩件簿餅酥鬆唔起變成有少少似我們的武大郎燒餅口感!! 那種一層層的層次感出不了, 還有唔知係節儉用料定係咩? 平時簿餅那種牛油清”Ghee”的強烈牛油酥香味吃不到?! 途中我見另一種印式麵包Naan由裡面廚房拿出來的反而似模似樣咁,下次試呢個先得! 另外我們要咗兩個一碟的牛肉咖哩角$16, 薯仔同牛肉其實只差兩蚊, 如果不是特別喜歡吃薯仔的, 要牛肉都好正路呢!

咖哩角皮做得幾好沒有太厚拿來時還是微暖! 太座叫的天多利燒雞柳中東卷, 又幾好喎!  天多利燒雞柳肉嚡就一定的了但沒有乾,跟肉一起包的蔬菜絲帶出點點菜甜味,

整體價格合理, 服務一般, 坐位尚算舒適的只要那天不是滿座的話!

2018-03-10
2K
2018-02-28 676 瀏覽
其實以正常的情況來說 , 通常午餐我是吃 南亞 食品為主的 .... 多數食 印度 式的 ( 因為我多印度客戶 ) , 但就比較少食清真的 .... 不過當日就到了這家位於 深水埗 - 北河街 的喀什米爾咖哩屋 , 吃個午餐 ~略略講一講 , 這家 客什米爾咖哩屋 是我的新客戶 , 咖哩屋的 "幕後老闆" 當然知道我是誰 , 但店內的職員並不知道 , 所以我都是正常付款的 , 而且真正可以試得出 , 究競他們有沒有好好的去運用和處理我公司的貨 ~ 咖哩牛腩飯 : 這是最最最普通不過的 , 家常式的 清真咖哩牛腩 , 也是他們的基本功所在 .... 端上桌時 , 新鮮香料的香氣撲鼻而來 , 咖哩汁的質地濃稠 , 那種富層次感又複雜的香料味道 , 為味蕾蒂造出無限刺激 , 這證明了他們使用了上乘的香料來烹調 , 牛腩煮得入味而且肉質軟綿 , 整體上的味道都好 balance, 味道雖然未算得上是有驚喜 , 但就合格有餘 , 算是好吃 ~本篇完 ~

本篇完 ~
2017-11-04 1124 瀏覽
今日一早就同屋企人過黎食午餐,入到去都已經幾多人,我地叫咗一杯巴基斯坦芒果汁,一杯芒果乳酸,好好飲!味道好濃好香好正!食物就叫咗一客咖哩牛肉角,真係好足料,好大隻,熱辣辣,好好味!仲有,咖哩牛腩好入味,又夠冧!d汁用唒黎撈飯&烤薯仔餅!之前有同朋友食過一次,係佢地介紹我黎食,因為試過覺得好味,所以就帶屋企人過黎試下,今次再返黎,味道仲keep得好好!而且店員都識講廣東話架!出面仲有一支支嘅芒果汁賣我會再返黎試其他食物!等我!
我會再返黎試其他食物!等我!
2017-07-30 1270 瀏覽
朋友介紹我嚐試此店,點了印度咖喱炒飯和印度奶茶。個人很少吃印度風味的食品,嚐過後感到咖喱炒飯十分香惹,辣味比我平時嚐的更辣,但是是很有風味和香惹的味道。另外的就是印度奶茶,應該是用了印度香料特製的奶茶味道,清新而香口,是美味特色之作。朋友的確介紹了好吃之選,值得嚐試。

朋友的確介紹了好吃之選,值得嚐試。
印度奶茶

印度咖喱炒飯