2019-10-28 111 瀏覽
係尖沙咀返工成日飲珍珠奶茶,再咁飲落去都覺得自己好肥☹️好彩揾到唇茶,主打健康養生茶特式手調茶- double may 個名好搞鬼haha,但吸引我既係手調茶中有洛神花同菠蘿,淡淡的菠蘿香和洛神花的酸味剛剛好用上桃膠代替珍珠,健康又養顔
係尖沙咀返工成日飲珍珠奶茶,再咁飲落去都覺得自己好肥☹️
好彩揾到唇茶,主打健康養生茶

特式手調茶- double may
用上桃膠代替珍珠,健康又養顔
首見有飲品店,將桃膠加入選料中!《唇茶》桃膠足料、大小適中,唔會太細,有咬口。👍🏻👍🏻如果試過一啲糖水鋪,出品既桃膠係又細又少😂就明白個分別。👇🏻凍飲- 黑貴婦(L) 原味桃膠 + 奇亞籽▶️糖度適中,無需額外叫少甜▶️香片+黑糖夾起味道不錯▶️我冇額外要求少冰/少甜*我唔記得拎飲管,呢枝唔係店鋪提供今日有4款口味既飲品都賣曬,配料:手工啫哩都賣曬,下次再黎希望有得試試。今日買3送1,FREE果杯叫左佛系烏龍(熱飲)+奇亞籽,健康👍🏻
首見有飲品店,將桃膠加入選料中!
《唇茶》桃膠足料、大小適中,唔會太細,有咬口。👍🏻👍🏻
如果試過一啲糖水鋪,出品既桃膠係又細又少😂就明白個分別。

👇🏻凍飲- 黑貴婦(L) 原味桃膠 + 奇亞籽
▶️糖度適中,無需額外叫少甜
▶️香片+黑糖夾起味道不錯
▶️我冇額外要求少冰/少甜
*我唔記得拎飲管,呢枝唔係店鋪提供
黑貴婦(L) 原味桃膠 + 奇亞籽

2019-10-28
黑貴婦(L) 原味桃膠 + 奇亞籽
2019-10-27 43 瀏覽
唇茶 💋 已經幫襯過好多次了主打係桃膠~ 係市面上又的確好少桃膠飲品佢地仲主打啲茶唔會翻泡個人推薦Double May, 酸酸地, 會有菠蘿粒, 茶味唔會好重 , 係一杯好開胃既飲品其他飲品~荔枝紅茶:由於我嗌開少甜,呢杯唔會死甜味,主要都係好清新既茶味~係愛呀普里:好重好重既茶味🍵無其他味(走甜)冬瓜茶:呢杯好人氣,經常會無得賣🔥 飲過太多都唔記得係咩味只係記得呢杯都唔錯係清新既。啫喱(配料):都係自家製,唔同出面硬食既咁,都有啲似雪蛤夾feel
唇茶 💋 已經幫襯過好多次了
主打係桃膠~ 係市面上又的確好少桃膠飲品
佢地仲主打啲茶唔會翻泡

Double  May

其他飲品~

係愛呀普里:好重好重既茶味🍵無其他味(走甜)

冬瓜茶:呢杯好人氣,經常會無得賣🔥 飲過太多都唔記得係咩味
只係記得呢杯都唔錯
係清新既。

Double  May
2019-10-26 226 瀏覽
忽然好想飲台式飲品,又唔太想飲奶類,咁岩呢間唇茶嘅純茶就啱晒啦叫左杯黑貴婦嚟飲,裡面有黑糖,桂花,香片仲有無窮無盡(感覺上🤣🤣🤣)嘅桃膠。黑糖,桂花同香片唔會互相抵銷大家嘅味道,三隻味都好夾。桃膠就由有少少餓食到飽晒都仲有得食。果然係植物界嘅花膠,非常正佢地menu啲名好特別,就咁睇名真係唔個飲品係咩內容,齋睇menu已經好高娛樂性店內都好乾淨,裝修亦都好有特色。下次嚟開附近都過嚟叫返杯野飲先。🤗🤗

2019-10-25 29 瀏覽
之前參加某社交平台既giveaway抽中咗兩杯L size既唇茶飲品🥳叫咗杯金桂花茶(配桃膠)同荔枝紅茶(配桃膠),原價都廿幾蚊杯架🥰前者比較重茶香,後者就甜味重啲,而入面既桃膠個質感有啲似燕窩🤣🤣餐牌入面見小店仲有好多唔同既養生靚茶,有啲有落桂圓、紅棗、花𣄃蔘片等等補身材料,啱哂貪靚既女仔💕
2019-10-18 298 瀏覽
年紀大左 都想養下生 唔再飲珍珠奶茶嗰啲飲品 但又未介到飲甜野 所以就去試下飲下呢排hit爆嘅唇茶六月飛雪係有雪梨同無花果乾 岩哂呢排咁dry嘅天氣 入面仲有唔少嘅桃膠 有得飲又有得食 仲要分量唔少 飲完又唔會好似飲左珍珠奶咁好滯 所以佢成為左我最近大愛重點佢價錢合理 店員又好細心 態度好好

所以佢成為左我最近大愛

重點佢價錢合理 店員又好細心 態度好好
外賣自取
2019-10-17 201 瀏覽
最近人氣排隊之中,非呢間唇茶莫屬了食完午餐經過,之去挑戰下佢既隊伍啦當時大約有8-10個人排隊,應該唔需要太耐姐因為之前上網見到,有成20-30個人等,今日平日,排隊既人少左3分1最後足足等左1個鐘先等到杯茶,原來佢係可以手機用WHATSAPP落定單,所以人龍不代表事實既全部月滿花香:茶香濃,味道清新,叫左少甜少冰,唔會太甜,感覺特別健康茶入面仲有大量既桃膠同啫喱,養顏之餘仲好有飽肚感總貼:除左排隊時間長之外,無咩要挑剔會繼續試埋佢其他產品
最近人氣排隊之中,非呢間唇茶莫屬了
食完午餐經過,之去挑戰下佢既隊伍啦
當時大約有8-10個人排隊,應該唔需要太耐姐
所以人龍不代表事實既全部

月滿花香

月滿花香:茶香濃,味道清新,
叫左少甜少冰,唔會太甜,感覺特別健康
茶入面仲有大量既桃膠同啫喱,養顏之餘仲好有飽肚感

總貼:除左排隊時間長之外,無咩要挑剔
會繼續試埋佢其他產品
2019-10-17
60 分鐘 (堂食)
2019-10-17 203 瀏覽
🔹月滿花香 M SIZE ($28) .每杯飲品都有中式茶底再加桃膠!好健康嘅感覺呀~以烏龍茶作基底,桂花、玫瑰、茉莉三種花之中,以玫瑰香最為突出!桃膠有如JELLY嘅口感,比起珍珠更健康~.....✨ 唇茶 ✨📍 堪富利士道8A地舖⏰ 1100-2330..  #likesforlike#hkfoodie #foodiehk #茶飲#hkfoodblogger #foodblogger #烏龍茶#foodstagram #旺角美食#茄湯 #fooddiary #2eat2gether #香港美食 #手機食先  #花茶 #相機食先 #食好西 #尖沙咀美食#桃膠#黃店 #黃色商店  #香港加油 #良心小店 #香港小店#唇茶#likeforlike
🔹月滿花香 M SIZE ($28)
✨ 唇茶 ✨
📍 堪富利士道8A地舖
⏰ 1100-2330
2019-10-16 158 瀏覽
今日早左放飯,食完飯經過唇茶之前已經略有所聞,所有茶都有桃膠講起桃膠又要講下肥媽,之前大大力推薦話桃膠係平民燕窩,又係雪蛤膏咁未有人排隊,就緊係狗衝去買返杯養養顏本身想試下飲自己柚,但staff話暫時無貨住咁就試飲呢杯叫Tea Dragon落單已經好好人咁問我要唔要少甜少冰作為熱愛健康的上班族,當然非常樂意啦大約等左十分鐘左右(開始人多,應該就要等多一陣)到手既Tea Dragon真係好小小小小小冰(好夠凍),夏日炎炎爽爆出面d小冰,真係小1-2冰就當小左,整淡哂杯茶講返杯茶既味道啦,茶香唔錯,真係小左甜,唔會入落口就一堆甜味無茶味杯底超多核膠,一路飲一路有野咬,勁飽肚,女仔一定飲唔哂本人都係office飲左差唔多2個鐘,36蚊既價錢,如果女人飲完真係可以當減肥,哈哈總結:Staff nice,茶味道標準有特色,桃膠吸引會不斷試埋其他產品價錢公道,和坊間比較更便宜
講起桃膠又要講下肥媽,之前大大力推薦
話桃膠係平民燕窩,又係雪蛤膏
咁未有人排隊,就緊係狗衝去買返杯養養顏
本身想試下飲自己柚,但staff話暫時無貨住
咁就試飲呢杯叫Tea Dragon
落單已經好好人咁問我要唔要少甜少冰
作為熱愛健康的上班族,當然非常樂意啦
大約等左十分鐘左右(開始人多,應該就要等多一陣)
出面d小冰,真係小1-2冰就當小左,整淡哂杯茶
杯底超多核膠,一路飲一路有野咬,勁飽肚,女仔一定飲唔哂

總結:
Staff nice,
茶味道標準有特色,桃膠吸引
會不斷試埋其他產品
價錢公道,和坊間比較更便宜
TEA DRAGON
2019-10-10
10 分鐘 (外賣自取)
TEA DRAGON
在尖沙咀街頭的台式茶飲店開得成行成市,但偏偏有一間與別不同,沒有珍珠奶茶,但就中式桃膠為主打,比台式飲品健康得多~由用料配搭至飲品名稱,都看得出茶飲店的用心。每一杯都真材實料,以中式茶混合,再配上桃膠。桃膠浸泡需時,又要經歷煩複的清洗過程,可見當中的誠意。店內職員亦相當貼心,非常樂意介紹不同的產品。另外店內不時有試飲提供,可以先試再選~【月滿花香】內含桂花、玫瑰、茉莉及烏龍茶,花味清香,略帶點點烏龍茶的甘香,非常解渴。

【月滿花香】

2019-10-02 480 瀏覽
在尖沙咀上班的我,每天午膳時間都會四處留意和試試有沒有什麼特色餐廳或飲料店🥤,最近發現這間飲料店網上都有很多人討論,而且對健康亦很好👍🏻,所以一定要去試試看說實在店裡店外的裝修都十分吸引,名字亦很特別,很容易上口剛好店舖在做優惠,買三送一,和同事分享實在很好👇🏻紅唇烈焰 $36叫了杯尖沙咀限定的紅唇烈焰,飲品材料有紅棗、玫瑰、枸杞、普洱,店員還很貼心的詢問冰的份量及甜度這杯飲品非常健康,用桃膠代替平時的珍珠,比平時的珍珠奶茶健康多了,而且飲品不會太甜,很動紅棗及枸杞味道,有益又好喝

說實在店裡店外的裝修都十分吸引,名字亦很特別,很容易上口

剛好店舖在做優惠,買三送一,和同事分享實在很好

👇🏻紅唇烈焰 $36

2019-09-30
2019-09-30 394 瀏覽
近排係網上見到呢間飲品店好特別,飲品內唔係平時成日見到的珍珠,而係桃膠,係咪夠哂滋潤呢!紫醉金迷($32),呢杯飲品落左紫貝天葵、山楂、蜜棗同埋香六安茶!紫貝天葵和山楂都係開胃的食物,所以飲品飲落酸酸甜甜,有消滯的感覺!而飲品內有桃膠,美顏又高纖!情蔘香六安($36),呢杯飲品好香人蔘味,飲落好有苦甘味,不過也加了熱情果,令飲品沒有那麼甘苦!飲品內有人蔘片、熱情果核同埋桃膠,口感非常豐富!而且飲品店還做緊買三送一,都幾抵飲呢!
紫醉金迷

情蔘香六安

而且飲品店還做緊買三送一,都幾抵飲呢!
2019-09-22
紫醉金迷
渣渣後花園💐入面有菊花🌼山楂 普洱🍂普洱既茶味重❤️冇苦澀味 菊花清熱 解膩💦加埋我最愛既桃膠BB😍貪靚既你啪多d啦😂荔枝紅茶🍒茶味濃厚 飲到淡淡既荔枝味☺️衰鬼丫!😘真材實料喎😏真心好飲😍正💕
渣渣後花園💐入面有菊花🌼山楂 普洱🍂
普洱既茶味重❤️冇苦澀味 菊花清熱 解膩💦
加埋我最愛既桃膠BB😍貪靚既你啪多d啦😂
荔枝紅茶🍒茶味濃厚 飲到淡淡既荔枝味☺️
衰鬼丫!😘真材實料喎😏真心好飲😍正💕
2019-09-29 190 瀏覽
到尖沙咀shopping看到一家新的飲料店店內的飲品不是平常的台式珍珠奶茶飲品的名稱也很特別我點了一杯double may試試是洛神花 菠蘿 和香六安 (我不知是甚麼 應該是一種茶吧)喝下很清新 點了少糖真的很剛好微酸的洛神花加上菠蘿的清甜 組合很fresh加上有不少桃膠及菠蘿 口感特別很足料 吃完也有點飽比起傳統台式奶茶店 這個是健康一點的選擇看得出他們的創意希望可以有多點台式飲料以外的店可是真的有一點點貴 有機會再試其他味道
到尖沙咀shopping看到一家新的飲料店
店內的飲品不是平常的台式珍珠奶茶

飲品的名稱也很特別

我點了一杯double may試試

是洛神花 菠蘿 和香六安 (我不知是甚麼 應該是一種茶吧)
喝下很清新 點了少糖真的很剛好
希望可以有多點台式飲料以外的店
可是真的有一點點貴
有機會再試其他味道

2019-09-26 116 瀏覽
第一第二次去買,總是問同事要不要 然後買回公司,她一定會大叫這家桃膠用不着那麼多吧,不用錢齁她講完就說 她要把這家店所有飲料都嘗一遍吧我那刻給不了反應 只是在傻笑因為唇茶,他們真的很足料,兩次四杯飲料我們都打開蓋子在研究明明換了人做出桃的飲料但每一杯都沒有偷懶欸😂😂所以我敢肯定這用心做飲料的原因,是他們家每個人都是超有良心的人❤️雖然第一次買的時候是抱著店家支持反送中,我一定要去支持他們一下但他們真的沒讓人失望第二次購買,店員依舊讓人覺得風趣可愛害我一整個不好意思的😂
第一第二次去買,總是問同事要不要
然後買回公司,她一定會大叫
這家桃膠用不着那麼多吧,不用錢齁
她講完就說 她要把這家店所有飲料都嘗一遍吧
我那刻給不了反應 只是在傻笑
因為唇茶,他們真的很足料,兩次四杯飲料
我們都打開蓋子在研究
明明換了人做出桃的飲料
但每一杯都沒有偷懶欸😂😂
但他們真的沒讓人失望
第二次購買,店員依舊讓人覺得風趣可愛
害我一整個不好意思的😂
外賣自取