想像到嘅味道,呢個價錢我expect有更多欸🤔・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍫 純可可椰子水 HK$55・味道:exact7ly係0甜朱古力嘅味,純可可冇甘味,飲到好輕微椰子水。用嚟替代想飲罪惡感重朱古力嚟講幾正。・口感:薄身~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:中~🤰9衝度:可試~🤰結論:er經過可一試,唔伏但還好~・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・
想像到嘅味道,呢個價錢我expect有更多欸🤔

🍫 純可可椰子水 HK$55
・口感:薄身~

🤰性價比:中~
🤰9衝度:可試~
🤰結論:er經過可一試,唔伏但還好~

純可可椰子水
2023-06-24
/𝑪𝒖𝒄𝒄𝒐𝒍𝒂𝒏𝒅 🇭🇰/#sa灣仔篇 ➖➖➖<多款口味產地朱古力🍫>➖➖➖不嬲就好鍾意飲朱古力🤎呢間真係bookmark 左一段時間近船街呢邊 以外賣為主~ 大熱天時真係會想飲野 去開呢頭就試下店舖除咗原味朱古力 都有啲不同款式例如: 伯爵茶、焙茶、抺茶仲有薰衣草、玫瑰🌹 仲有可可咖啡/梳打等都會跟番特定產地 都有唔同base 揀番:全脂奶/oat milk/ 杏仁奶/椰奶! 外賣店黎講menu 算豐富 雖然稍貴 但可以一試! 無咁熱嗰陣都想飲熱朱😆應該會濃啲 ➖➖➖1️⃣70% 薰衣草朱古力 $68/$71 見佢攞過international chocolate award 🥉 所以諗左陣都想試用左來自菲律賓嘅70%可可豆 配正常奶用嘅係蔗糖 整體唔太甜! 入口會飲到幾清香嘅花香 味道唔會太濁去到最後都飲到~ 唔會完全搶過朱古力味不過朱古力味道比想像中淡啲 稠身番啲會更出色☺️可能天氣熱關係 啲冰溶得幾快➖➖➖1️⃣伯爵茶朱古力 $65/$68 同樣要凍 揀左oat milk 係來自坦桑尼亞朱古力面頭加左啲茶葉碎 所以茶香都幾突出 轉左oat milk 覺得燕麥香幾重不過個
/𝑪𝒖𝒄𝒄𝒐𝒍𝒂𝒏𝒅 🇭🇰/
#sa灣仔篇
<多款口味產地朱古力🍫>
不嬲就好鍾意飲朱古力🤎
呢間真係bookmark 左一段時間
近船街呢邊 以外賣為主~
大熱天時真係會想飲野 去開呢頭就試下
店舖除咗原味朱古力 都有啲不同款式
例如: 伯爵茶、焙茶、抺茶
仲有薰衣草、玫瑰🌹 仲有可可咖啡/梳打等
都會跟番特定產地
都有唔同base 揀番:
全脂奶/oat milk/ 杏仁奶/椰奶!
外賣店黎講menu 算豐富
雖然稍貴 但可以一試!
無咁熱嗰陣都想飲熱朱😆應該會濃啲

1️⃣70% 薰衣草朱古力 $68/$71
所以諗左陣都想試
用左來自菲律賓嘅70%可可豆 配正常奶
用嘅係蔗糖 整體唔太甜!
入口會飲到幾清香嘅花香 味道唔會太濁

轉左oat milk 覺得燕麥香幾重
不過個人覺得朱古力再濃啲就更好😆

📍Cuccoland
  • 70%薰衣草朱古力
在灣仔近星街的這個小社區,可說是地靈人傑,有很多特色小店,這以朱古力飲品作主打的外賣店絕對是其中之一。下雨天的星期六,沒有室外活動可做,決定往朋友家煲劇,經過這店,初時以為是一般的珍珠奶茶店。看了餐牌,才知道是一間以朱古力做主打的飲品店。飲品製作中,是整齊清潔的。在等候飲品期間,與店主交談,因為我點了可可咖啡,她告訴我她們集合了多人的試味意見,認真地調整可可粉的比例:混合了比利時可可和馬來西亞可可來炮製,絕對的一絲不苟。雖然明知是外賣,但拉花靚,我堅持要先影相才叫店員把蓋蓋上。另外點了凍飲伯爵茶朱古力,伯爵茶裏有出淡淡的朱古力味,絕對比起連鎖店的飲品更用心製作。奶類可選全脂奶、杏仁奶、椰奶或燕麥奶,最開心是這裏有儲印仔的卡,買七送一!

看了餐牌,才知道是一間以朱古力做主打的飲品店。

飲品製作中,是整齊清潔的。

雖然明知是外賣,但拉花靚,我堅持要先影相才叫店員把蓋蓋上。

2023-06-17
下午茶
2023-06-20 18 瀏覽
廢水當旺~但呢間灣仔小店偏偏唔跟潮流 走去賣朱古力特飲(^・o・^)仲要用高級來佬貨嘅可可豆 好似𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘴𝘩𝘰𝘱咁專業☕️所有飲品都採用唔同國家嘅可可豆調製 再加入咖啡/牛奶/植物奶/純水調配 並非市面隨手買到 聽落都知唔簡單~靚料製作成本高 定價難免稍高 但可以購入一次專業嘅可可豆體驗 都捨得試試嘅('-'*ゞ.♥ 𝐏𝐮𝐫𝐞 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐚 純可可配椰子水 $⑤⑤[另可配純水 // 梳打水 // 奶]招牌嘅純可可 無糖製作!入口微苦微甘 但唔難入口 有啲似溫和版嘅齋啡~椰子水嘅清甜亦剛好平衡到陣苦味🧉.♥ 𝟕𝟎%薰衣草朱古力奶 $⑦①原來係獲獎之作~揀左𝘰𝘢𝘵 𝘮𝘪𝘭𝘬做𝕓𝕒𝕤𝕖 飲落好香滑 有濃郁嘅可可香🍫散發淡淡嘅薰衣草香 質感唔會太厚身 唔甜唔飽滯

♥ 𝐏𝐮𝐫𝐞 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐚 純可可配椰子水 $⑤⑤
[另可配純水 // 梳打水 // 奶]

♥ 𝟕𝟎%薰衣草朱古力奶 $⑦①

2023-06-17 18 瀏覽
以可可做主打既飲品店!見到灣仔開左間以可可做主題既飲品店,坊間比較少見😛感覺好有特色,於是又試左兩款飲品😚呢度有純可可、可可咖啡、或者各款朱古力飲品選擇😂今次就揀左可可咖啡(無糖)同埋招牌飲品70%薰衣草朱古力(蔗糖)☕加有奶既產品仲可以自選奶既類型,包括全脂奶、燕麥奶、杏仁奶同椰子奶😆💫 可可咖啡 $60(H) $63(C)由於無糖既關係,所以一飲落去咖啡既濃郁味道超突出!之後可可獨有既香味就滲出黎,再之後就係椰子奶既淡淡椰香,層次多樣~💫 70%薰衣草朱古力 $68(H) $71(C)呢款飲品係招牌飲品,選用來自菲律賓、係2022年International Chocolate Awards獲選第3名既朱古力~味道帶點微甜,薰衣草香味柔和清新,存在感滿滿😂同朱古力既甘味互相融和~

💫 可可咖啡 $60(H) $63(C)

💫 70%薰衣草朱古力 $68(H) $71(C)

外賣自取
同同事食完午餐 本身落大雨都想趕番公司但見到呢間搶眼紅色門面 專門賣朱古力飲品既小店 忍唔住停低左望下(✧ᴗ✧)‪雖然淨係賣朱古力 但都有好多款喎淨係純可可都可以配奶/植物奶 甚至梳打水/椰子水怕太濃都可以揀低啲%既黑朱古力 會有番甜味然後仲有唔同口味既朱古力 好似earl grey同玫瑰佢最特別應該係70%薰衣草朱古力 攞過獎添架( ~¯ ‪‪ᵕ¯)~今次同同事試左純可可同73%黑朱古力兩款都係叫左熱同配奶 比較一下純可可無糖 比較濃香但都唔會話苦黑朱古力甜度10分滿就有6分左右 較易入口但都不失濃厚下次試埋特別啲既味先.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
同同事食完午餐 本身落大雨都想趕番公司

兩款都係叫左熱同配奶 比較一下
純可可無糖 比較濃香但都唔會話苦
黑朱古力甜度10分滿就有6分左右 較易入口但都不失濃厚

下次試埋特別啲既味先.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
和同事食完lunch🕐經過大王東街,見到有間賣朱古力🍫飲品嘅專門店,望落去好似幾吸引,一於試下先😆。店舖裝置以紅色🔴白色⚪️為主,非常搶眼😍。 另外店舖放咗啲貓頭鷹🦉飾物,可愛又得意🥰。70%薰衣草朱古力 $68同事第一眼就決定揀呢個店鋪招牌朱古力,話見佢獲得2022年國際朱古力飲品嘅銅獎🥉。奶有4️⃣款選擇,全脂奶、燕麥奶、杏仁奶同埋椰子奶,同事話想健康啲所以揀咗燕麥奶😂。薰衣草🪻朱古力🍫係用嚟自菲律賓🇵🇭嘅可可粉,加上用咗蔗糖,所以味道唔會太甜;淡淡嘅薰衣草香味好突出,配上濃濃嘅朱古力,出奇地襯🥰。伯爵茶朱古力 $65伯爵茶朱古力嘅朱古力粉🍫係嚟自坦桑尼亞🇹🇿,由於面頭放了啲伯爵茶碎🫖, 所以整杯伯爵茶味🫖好濃,但又唔會搶走朱古力🍫嘅味道,加上用咗椰糖,點都比一般糖低,所以唔會好甜;我揀咗椰子奶🥥,雖然比較杰身,但椰子味道好香,更加能夠帶出伯爵茶🫖和朱古力🍫嘅味道。總括而言,每款朱古力選用嘅可可豆嚟自唔同嘅國家,擇加上奶類可以自由選擇,隨時配搭到驚喜嘅組合。

70%薰衣草朱古力 $68

伯爵茶朱古力 $65

2023-06-13
5 分鐘 (外賣自取)
• 唂 咕 •🐿-唂咕主打採用來自世界各地可可豆調製飲料🍫除咗可以揀純可可飲料 亦都可以揀配上椰子水或奶而淨係奶都有4款選擇 包括全脂、燕麥、杏仁、椰子店員推薦可以配上全脂奶 朱古力奶味更濃郁!!-🍫 70%薰衣草朱古力 𝙲𝙾𝙻𝙳 💰$71店員最推薦榮獲「世界巧克力大賽銅獎」嘅薰衣草朱古力採用來自菲律賓嘅可可豆 配上淡淡嘅薰衣草花香 使用蔗糖味道配搭頗清新 飲落都幾順滑、舒服-🍫 伯爵茶朱古力 𝙲𝙾𝙻𝙳 💰$68採用來自坦桑尼亞嘅可可豆 使用椰糖整杯嘅味道上較薰衣草朱古力偏苦澀 亦有茶澀味所以心諗可可豆嘅朱古力濃度應該都幾高-‼️溫馨提示︰凍飲的話 建議要極速飲完🧊因為呢家天氣太熱 啲冰一融 杯朱奶就好快淡-📍 灣仔皇后大道東136號地下D號舖-

• 唂 咕 •
🐿
唂咕主打採用來自世界各地可可豆調製飲料🍫
除咗可以揀純可可飲料 亦都可以揀配上椰子水或奶
而淨係奶都有4款選擇 包括全脂、燕麥、杏仁、椰子
店員推薦可以配上全脂奶 朱古力奶味更濃郁!!

🍫 70%薰衣草朱古力 𝙲𝙾𝙻𝙳 💰$71

店員最推薦榮獲「世界巧克力大賽銅獎」嘅薰衣草朱古力
採用來自菲律賓嘅可可豆 配上淡淡嘅薰衣草花香 使用蔗糖
味道配搭頗清新 飲落都幾順滑、舒服
🍫 伯爵茶朱古力 𝙲𝙾𝙻𝙳 💰$68

採用來自坦桑尼亞嘅可可豆 使用椰糖
整杯嘅味道上較薰衣草朱古力偏苦澀 亦有茶澀味
所以心諗可可豆嘅朱古力濃度應該都幾高
‼️溫馨提示︰凍飲的話 建議要極速飲完🧊
因為呢家天氣太熱 啲冰一融 杯朱奶就好快淡
📍 灣仔皇后大道東136號地下D號舖

2023-06-12 19 瀏覽
🏠 唂咕 Cucooland 果日天氣超級熱, 臨近果幾日特別想飲朱古力😂 喺OpenRice搵到呢一間新開嘅可可飲品專門店, 睇佢舖面又超級打卡able,就決定試吓佢啦~ 🍫60%黑朱古力 (凍) $58 (轉杏仁奶) 呢款飲品超級適合喺夏天飲,杏仁奶嘅甜味同香氣為呢杯飲品增添了一份柔和的風味,朱古力味濃得來又唔會太膩, 甜度非常適中,加上嗰日天氣好熱,我幾乎係15分鐘內飲晒🤣, 如果搵珍珠奶茶嘅替代品,我覺得呢杯朱古力係超級值得一試! ☕️可可咖啡 (凍) $63 呢杯我哋揀咗冇甜度嘅,朱古力的豐富口感同咖啡的苦味相互融合😍😍 平時飲開americano嘅我,都覺得呢一款嘅配搭唔錯!
🏠 唂咕 Cucooland

🍫60%黑朱古力 (凍) $58 (轉杏仁奶)
60%黑朱古力 (凍)

☕️可可咖啡 (凍) $63
可可咖啡 (凍)

2023-06-08
60%黑朱古力 (凍)
可可咖啡 (凍)
2023-06-10 16 瀏覽
夏日炎炎,最好就係飲番杯凍嘅飲品,原來朱古力唔可以淨係冬天先可以飲,夏天飲凍嘅朱古力都可以好消暑,好好飲㗎 !🤩🤩🤩好值得讚嘅係呢間店舖嘅奶,可以休息吓自己選擇,佢哋提供咗全脂奶,燕麥奶,杏仁奶,椰子奶。咁多種選擇,肯定有一款啱大家👍👍👍🤩73%朱古力 $58可可含量比較高,初頭仲有啲擔心會太濃,太苦,但係其實又唔會有苦澀味道。反而會更有深度和層次感。選用左蔗糖,好好咁樣中和咗73%朱古力少許的苦澀味。巧克力的質地很好,應該會非常順口😋😋😋😋🤩伯爵茶朱古力$68帶有淡淡的茶香,與朱古力的甜味融合在一起,非常有層次感。巧克力的質地很好,應該會非常順口。呢一杯就配咗椰糖,唔會搶咗伯爵茶嘅香味🥰

🤩73%朱古力 $58

🤩伯爵茶朱古力$68
2023-06-06 41 瀏覽
果日經過灣仔發現到一間飲品專賣店用上紅色做裝飾好精神!遠處一眼就望到!呢間叫Cucooland嘅飲品店標榜用上無糖可可配合椰子水、燕麥奶等等新興健康飲料製作飲品為夏日帶來一抹清新除左有可可飲品店內仲有朱古力飲品而最吸引我嘅就係用上2022年國際朱古力飲品大賽銅獎得獎朱古力製作嘅薰衣草朱古力🤩唔似得一般朱古力飲品面層厚厚忌廉呢杯薰衣草朱古力面層飾有薰衣草入口仍然有香濃嘅朱古力味但就無咁甜無咁heavy好啱夏天飲冰涼解渴!夏日炎炎下次唔想再飲肥嘟嘟珍珠奶茶可可飲品可能會係一個好選擇!
果日經過灣仔
發現到一間飲品專賣店
用上紅色做裝飾
好精神!遠處一眼就望到!

呢間叫Cucooland嘅飲品店
標榜用上無糖可可
配合椰子水、燕麥奶等等新興健康飲料製作飲品
為夏日帶來一抹清新

好啱夏天飲
冰涼解渴!

夏日炎炎
下次唔想再飲肥嘟嘟珍珠奶茶
可可飲品可能會係一個好選擇!
2023-06-03
3 分鐘 (堂食)
下午茶
2023-06-04 52 瀏覽
呢間係一間可可飲品做主打嘅店舖,menu由經典朱古力飲品到創新朱古力飲品都有,除左傳統全脂奶外,亦都有燕麥奶、杏仁奶同椰子奶選擇,照顧到素食者同飲唔到牛奶嘅人 (我見到有植物奶揀,心裡感動🥹)飲品係即叫即沖,性價比高🫶伯爵茶朱古力 (椰糖) 凍 $68伯爵茶朱古力採用左坦桑尼亞可可🥰可可嘅醇香和伯爵的佛手柑清香混搭得很和諧,我選擇左燕麥奶加入呢杯朱古力,除左口感柔和細膩,自己亦都增添幸福感。可可咖啡 (無糖) 熱 $60可可咖啡採用左巴西+衣索比亞耶加雪菲咖啡豆😉香濃嘅可可帶著淡淡苦澀,但無蓋過咖啡嘅香氣,而咖啡味都好突出,而咖啡我都選擇左燕麥奶,入口一樣咁順滑👍店員仲拉左個花,好靚😊
飲品係即叫即沖,性價比高🫶

伯爵茶朱古力 (椰糖) 凍 $68

可可咖啡 (無糖) 熱 $60
可可咖啡

2023-06-03
可可咖啡
2023-05-31 29 瀏覽
灣仔船街有間紅白色簡約設計,主打唂咕系列飲品🍫搜羅各種優質可可豆來自不同產地.所有飲品即叫即製,當中奶類更可自選,自由配搭既香濃又有不同口味亦各有特色!朱古力含天然抗抑鬱物質會令人產生快樂的感覺,香港人工作繁忙又多煩惱,想趕走憂鬱情緒,提升愉悅感大家行過不妨試試~😚身心都必定放鬆一下🔸Ice Cocoa Coffee ($63)濃厚唂咕味,淡淡苦澀及香濃,並不是平時飲開可可死甜嘅味道,加上融和咖啡味更突出.店員推介選用全脂奶,入口更順滑🔸 Early Grey Chocolate ($68)熱飲表面灑上招牌咕唂仔圖案,非常可愛💛伯爵茶朱古力採用坦桑尼亞可可豆,帶花香及Fruity.入口整個口腔充滿香濃伯爵茶味,過後仍徘徊濃郁氣味,令整杯朱古力飲品更昇華

🔸Ice Cocoa Coffee ($63)

🔸 Early Grey Chocolate ($68)

2023-05-31 42 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨超正朱古力🤤-唂咕 Cucooland🇭🇰 灣仔皇后大道東136號地下D號舖 🇭🇰-🍫皇后大道東開左間朱古力專門店,鋪面紅色好sharp一行過就見到引唔住去睇睇🍫成個餐牌都係朱古力, 純可可配水/梳打/椰子水勁新奇係超出左我認知範圍, 所以第一次都係揀左比較常見既飲品🍫朱古力可免費轉配oat milk / almond milk / coconut milk, 仲可請店員推介-🥥 73% 黑朱古力(蔗糖)Cold $58💯想試椰子奶, 店只話會比較杰身但飲落又ok喎, 椰子味道好出, 帶起朱古力香氣-☕️伯爵茶朱古力 (椰糖)Cold $68✨茶同朱古力真係超夾! 兩者都好好甘香, 椰糖好subtle帶微微甜味, 仲有伯爵茶葉碎聞住飲好正
👧🏻😋👅🍽✨

73% 黑朱古力

☕️
伯爵茶朱古力 (椰糖)Cold $68
73% 黑朱古力
有日去灣仔經過見到呢間幾別緻嘅小店,原來係賣朱古力🍫😍 見天氣咁熱☀️🥵,所以買咗兩杯凍嘅朱古力試吓🤎等緊嘅時候同老闆娘傾咗幾句,發現原來老闆娘自己唔係好鍾意飲甜嘢+唔飲得奶類製品,所以想開呢間小店,自己調配出由德國、馬來西亞同印尼混合而成嘅高質可可🤎主打無糖牛奶嘅朱古力🍫🍫• 純可可 (無糖) | 燕麥奶• $58朱古力好濃郁,燕麥奶存在感比較低😂 🍫• 純可可 (無糖) | 椰奶• $58可選擇:💧純水🥥椰子水🥛奶 (全脂奶 / 燕麥奶 / 杏仁奶/ 椰子奶)揀咗椰子奶🥥 第一啖覺得好重椰子味🥥🌴😍一開始覺得朱古力味俾椰子味搶咗,不過越飲越覺得朱古力味濃郁🍫🍫整體覺得可可係高質嘅,不過始終都係覺得如果有糖+全脂奶應該會更加濃郁更加正🤤 但係好欣賞店主嘅理念,同埋堅持✊🏻 值得一試同支持🤍⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🐽 Overall : 7/10

🍫• 純可可 (無糖) | 燕麥奶• $58
朱古力好濃郁,燕麥奶存在感比較低😂

🍫• 純可可 (無糖) | 椰奶• $58
可選擇:
💧純水
🥥椰子水
🥛奶 (全脂奶 / 燕麥奶 / 杏仁奶/ 椰子奶)

揀咗椰子奶🥥 第一啖覺得好重椰子味🥥🌴😍

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆