2020-05-27 50 瀏覽
觀塘工廈一向都好多美食,而且價錢親民,所以同同事搵左依間食台灣菜既哈豆,食下野傾下偈!店舖唔算大,但充滿懷舊台灣餐廳既感覺,而且電視播住五月天演唱會,好似去左台灣咁!Menu 都幾多野揀,有便當、牛肉麵、乾伴麵,而且價錢非常親民,幾十蚊就有一個套餐包野飲。台灣牛肉湯麵牛肉係三大塊厚身牛展,而且煮到好淋,湯底清甜,無味精。椒鹽排骨肉燥飯排骨炸到金黃色,炸粉一啲都唔厚,外脆內軟,肉燥份量岩岩好,而且肥肉既比例唔多,用黎送飯都無咁邪惡。台灣五寶拼盤肉燥飯五寶拼盤有滷水雞翼、花枝丸、貢丸、豆腐、台式香腸,好豐富!最正係台式香腸,同台灣夜市食既味道一樣,外皮脆卜卜,正!山賊燒雞翼沙茶乾拌麵雞翼用醬汁醃過,好入味,麵條亦係我鍾意既口感,煙煙韌韌,好掛汁。香酥腐皮蝦仁卷蝦仁卷係即叫即炸,一上枱熱辣辣,外皮炸到好鬆脆,入口幾重蝦味,估唔到都幾好味!逢甲鹽酥雞鹽酥雞好脆,炸得岩岩好,肉質仍然好嫩滑。跟餐包埋野飲,我叫左豆漿紅茶,豆漿味唔算好出,但唔太甜,都唔錯。最後埋單每人都唔洗一百蚊,夜晚黎講好抵食!下次會想試埋佢係觀塘既另一間分店。

台灣牛肉湯麵
牛肉係三大塊厚身牛展,而且煮到好淋,湯底清甜,無味精。

椒鹽排骨肉燥飯

山賊燒雞翼沙茶乾拌麵

香酥腐皮蝦仁卷

逢甲鹽酥雞
鹽酥雞好脆,炸得岩岩好,肉質仍然好嫩滑。

2020-05-24 62 瀏覽
收工諗食咩,突然想食台灣菜,於是就睇吓附近有冇咩台灣菜好食!見依間係工廈入面,但都好多人推介,一於試試佢。店舖小小但野食選擇一啲都唔少!飯、牛肉麵、乾拌麵、湯麵、小食都好多。拌麵都分肉燥、沙茶、胡麻、蕃茄、麻辣等等,今次叫左個雞翼沙茶乾拌麵($56)包埋野飲!個醬勁香,原來入面有蝦米、魚乾、花生,不過係偏鹹,但撈埋麵食岩岩好!另外仲叫咗個椒鹽排骨肉燥飯套餐($56),佢呢度椒鹽排骨炸得幾好,咬落都仲好有肉汁,同個調味好平均唔會一邊勁鹹一邊又無味咁。最後嘢飲特別推介依到嘅豆漿紅茶,無乜地方試到,飲落係茶味為主但有淡淡嘅豆漿味,幾好飲!依間台灣野價錢真係幾平,而且質素都ok!都食得過。
見依間係工廈入面,但都好多人推介,一於試試佢。

依間台灣野價錢真係幾平,而且質素都ok!都食得過。
2020-05-17 65 瀏覽
這間店舖位於官塘工廠區大厦!店舖旺中帶静!地方雖然唔算好大!但係店舖都好旺人流多!食物都好有質素!。食物方面:台灣五寶拼盤肉燥飯!賣相真係好吸引!色香味俱全睇得又食得!份量非常十足有香腸、雞翼、豆腐、貢丸、花枝丸十分豐富!味道真係唔錯恰恰好!。香酥腐皮蝦仁卷賣相都唔錯!第一啖咬入口非常鬆脆!蝦肉味好重蝦味!食入口啖啖蝦肉!味道恰恰好!非常之正!。鹵蛋味道唔錯!好重鹵水汁味道!又唔會好咸!味道恰恰好!非常之入哂味!。路邊小灘小香腸!味道好特別!肉質唔錯食入口好好味道!我覺得同其它D香腸又D唔同!口感好特別!食入口真係唔錯!。至於價錢方面中等價錢!食物又唔錯!我覺得都唔算貴

食物方面:

至於價錢方面中等價錢!食物又唔錯!我覺得都唔算貴
2020-05-08
10 分鐘 (堂食)
2020-05-17 45 瀏覽
朋友成日話觀塘既工廈有好多好野食,今次朋友就帶左我去成業工業大廈度揾台灣菜食,呢間餐廳叫哈豆,一入到入面感覺就好似去左台灣甘,因為餐廳入面有部大電視播住台灣劇集既歌,呢度係自助落單,我地原本諗住叫牛肉麵不過未有,所以叫左鹽酥雞拼香腸乾拌麵,乾拌麵有菜脯同辣醬,辣辣地幾惹味嫁。之後朋友叫左碗鹽酥雞湯麵,鹽酥雞炸到香脆可口金黃色又唔會太油,配湯麵食就岩岩好。炸物拼盤如果每款食物既份量可以多dd就好。不過都好好味,炸到岩岩好好多款嫁。適合每樣都想試少少既朋友。滷水豆腐都好入味同外脆內軟。最後叫左兩杯飲品一杯熱豆漿紅茶同一杯凍既葉月鮮奶茶,好有奶茶香味。下次再黎一定叫牛肉麵食下。

2020-05-09 102 瀏覽
在觀塘工廈覓食是個不錯的選擇,因為不同菜式的選擇也有很多,這次想食台式小食,上網一搜就發現這家小店,所以決定試試素質如何吧🤤。💥台灣五寶拼盤肉燥飯 HKD$58 ,這個飯裡面有香腸/雞翼/豆腐/貢丸/花枝丸和肉燥。醬汁不會太咸剛剛好,食物味道雖然簡單,但味道不錯耶🤭。💥路邊攤小香腸(4條) HKD$32 ,這個是台灣常見的街頭小吃,我也很喜歡吃,所以看到有就會點來吃吃。外皮脆卜卜挻有咬感,很快就被我們吃清光了。💥香酥腐皮蝦仁卷(4條) HKD$32 ,意想不到這個配搭味道挻香和配合,外皮挻酥脆有咬感,這個用來拌飯不錯的小吃。另外還點了滷蛋來吃,味道不錯挻入味。這家小店食物價錢一般,食物素質不錯,下一次可以再來吃其他食物😋。

2020-05-08
15 分鐘 (堂食)
2020-05-09 52 瀏覽
無得去旅行又好想食台灣野,好彩香港真係乜餐廳都有,聽聞呢間個老闆係台灣人,希望可以填一填思台之苦__________________________🔹台灣炸物拼盤 $42👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑一碟有齊台灣腸,鹽酥雞,蝦卷,丸子同甘梅薯角.蝦卷少少油,但好香,中間有啲好似馬蹄粒,咬落去會索索聲,好味🤤.鹽酥雞唔夠粉,幾有汁肉幾滑嫩,幾有台灣風味.🔹台灣牛肉湯麵 套餐$60👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗湯底微辣唔係特別濃,味道都係來至自牛展,非常之香,推👍🏻牛展厚身口感好嫩,好淋身.蛋好香,滷得勁入味.🔹五寶雜錦醬乾拌麵 $64👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑五寶係台灣腸,雞翅,豆腐,貢丸同花枝丸配麻辣醬加芝麻醬.麻醬好香,睇落份量唔多但夠撈晒成碗麵,個滷豆腐好食到我再外賣多個滷味拼.🔹檸檬梅子QQ 跟餐$12👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌘🌑酸酸地幾開胃.🔹豆漿紅茶 跟餐免費👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑招牌豆漿紅茶用豆漿代替奶精粉,健康無負擔.再配特選葉月紅茶,不但保留左豆漿味, 仲有淡淡茶香四溢, 免費都用心整,值得一試

__________________________
🔹台灣炸物拼盤 $42
👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑

一碟有齊台灣腸,鹽酥雞,蝦卷,丸子同甘梅薯角
鹽酥雞唔夠粉,幾有汁肉幾滑嫩,幾有台灣風味
🔹台灣牛肉湯麵 套餐$60
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌗
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌗

口感好嫩,好淋身
蛋好香,滷得勁入味
🔹五寶雜錦醬乾拌麵 $64
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑

五寶係台灣腸,雞翅,豆腐,貢丸同花枝丸
配麻辣醬加芝麻醬

🔹檸檬梅子QQ 跟餐$12
👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌘🌑

酸酸地幾開胃
🔹豆漿紅茶 跟餐免費
👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
招牌豆漿紅茶用豆漿代替奶精粉,健康無負擔
上次食過呢間係觀塘既另一分店,今次試呢間,兩間既menu基本上9成都吾一樣,今次呢間主要食麵,不過佢都有賣便當既。甘主要食麵既餐廳緊係要簡返麵黎食啦~朋友就叫左豐盛牛肉鮮蕃茄湯麵,睇落應該係招牌之一,畢竟台灣係牛肉麵出名,佢menu都有牛肉湯麵賣,呢個睇落係湯底吾同。我見佢個麵都真係幾豐盛下,牛肉份量又比得多,切得厚,60幾蚊一碗黎計又幾抵。我就叫左五寶什錦醬乾拌麵,睇落賣相都吾錯,都幾香下,拌好之後食,都吾錯,有少少辣,食落係有麻醬,有少少辣辣地既醬,係幾香口,幾種醬混埋效果吾錯,係可以推薦的菜品~我們仲叫左個炸物拼盤,睇落都吾錯,每樣炸物種類郁有幾粒~不得不提佢既台灣香腸食落真係係台灣夜市或市面上食到果種豬肉腸,食落好有豬油既味道,皮薄饀靚,呢個都係我覺得好食,可以推薦既菜品之一。飲品方面緊係要試下啦,畢竟台灣飲品都有名,吾知係香港飲吾飲到台灣既味道,我叫左個珍珠豆漿紅茶,之前係台灣飲過豆漿紅茶,果時飲係幾驚喜,呢個飲落相對會淡一點,吾知係咪因為我叫左少糖,所以味道相對會失色,但係都還算是可以的,珍珠有兩種色,咬落都煙韌好味。

• 五寶什錦醬乾拌麵
  • 炸物拼盤
2020-04-28 64 瀏覽
觀塘工廈勁多嘢食,而且好就腳!今日約咗friend 去成業街嘅🥢哈豆吃飯,由地鐵站🚇行過去只是5分鐘! 哈豆出名抵食又正宗,💰Dinner set $50 起錶;同埋老闆真係台灣人!👨🏽‍🌾先食清境和牛薯餅$22🥔~ 熱辣辣金黃色,夾開浸出牛油的香味,個夾心入口溶化👉🏼好味!🐷厚切萬巒豬腳$38相當出色,豬皮去晒油,但口感又好骨膠原🧖🏻‍♀️,有D燻蹄爽口但煙韌的嚼勁!飲品亦相當不錯👍🏻 ! 鮮榨檸檬多多🍋👉🏼飲到真檸檬味,而且同多多好融合!黑糖鮮奶茶🥤👉🏼 黑糖帶點焦香,甜味獨特而含蓄;奶用鮮奶沖唔係奶精 Good 😉!🥣主食叫咗肉燥飯同魚鬆肉燥乾拌麵,肉燥的肉同脂肪比例少少肥,🐖啱啱好!撈撈撈,肉燥飯係我最鍾意的頹飯!可以encore! 🥄
2020-04-27 68 瀏覽
今天同事突然提出到哈豆吃lunch, 回想起都已經有一年多的時間沒有到這間台灣料理, 一於即興去食番個午餐。 我們一起點了台灣五寶拼盤肉燥飯$62, 牛肉鮮蕃茄乾拌麵$62, 台灣鹵水拼盤$42, 葉月豆漿紅茶 (跟餐), 黑糖鮮奶茶 (跟餐價$12)。黑糖鮮奶茶~ 喜歡飲黑糖系列, 但如果鮮奶味濃一點會更加好。葉月豆漿紅茶 (跟餐)~ 豆漿紅茶味道特別, 豆漿味淡淡的再帶一陣茶香。牛肉鮮蕃茄乾拌麵~ 牛展厚切, 蕃茄醬撈麵, 味道甜甜酸酸好開胃。台灣鹵水拼盤~ 鹵水拼盤有豆腐、滷水蛋、牛展,萬巒豬腳&雞翼, 好鍾意叫拼盤,因為可以食到唔同款, 五款全部都很入味, 最喜歡豬腳口感軟腍。台灣五寶拼盤肉燥飯~ 五寶有台灣腸、雞翼、 貢丸、花枝丸&豆腐, 仲有送飯一流的肉燥, 非常豐富。香港人很喜歡吃台灣菜, 當然我也不例外, 幸好觀塘區有這間價錢貼地的台灣餐廳。

黑糖鮮奶茶 (跟餐價$12)

葉月豆漿紅茶 (跟餐)

牛肉鮮蕃茄乾拌麵

台灣鹵水拼盤

2020-04-27
牛肉鮮蕃茄乾拌麵
2020-04-26 31 瀏覽
台灣牛肉麵可以加少少錢轉新竹米粉🤩勁正呀!牛肉幾腍,仲有唔同嘅丸類又幾好味!新竹米粉真係我最愛嘅麵類,好入味!又飽肚.另外一個係鹽酥雞麻辣湯麵,同樣朋友都係轉咗新竹米粉,所以推介大家一定要揀新竹米粉🤣咸酥雞好酥脆,湯底無想象中麻!但都幾辣,還好,真係唔錯!而我係台灣香腸迷,一見到即刻唔可以錯過!有4小條,味道好入味,好有台灣風味💕就算宜家未去到台灣,香港都搵到台灣嘅感覺,香港果然係美食天堂.
台灣牛肉麵
可以加少少錢轉新竹米粉🤩勁正呀!

觀塘一向食肆多,聚多餐廳之中,揀咗呢間隱藏咗喺工業大廈之中嘅台灣小店。Menu好多款台式選擇,今日食咗逢甲鹽酥雞魯肉飯。重點係鹽酥雞好厚肉,大大粒,夠味又唔會好鹹👍🏻另外試咗清境和牛薯餅,熱辣辣即炸,脆卜卜。薯蓉混入和牛,口感同味道都好夾😋呢度嘅珍珠鮮奶茶,似係用鮮牛奶...比平時用奶粉沖的更香滑更細膩👍🏻價錢好大眾化,大大碟好抵食。過咗Lunch時間,餐廳依然坐滿食客。以後嚟觀塘,又可以多個選擇喇😋
觀塘一向食肆多,
聚多餐廳之中,揀咗呢間隱藏咗喺工業大廈之中嘅台灣小店。

另外試咗清境和牛薯餅,熱辣辣即炸,脆卜卜。
薯蓉混入和牛,口感同味道都好夾😋

價錢好大眾化,大大碟好抵食。
過咗Lunch時間,餐廳依然坐滿食客。
以後嚟觀塘,又可以多個選擇喇😋
2020-04-24
午餐
  • 逢甲鹽酥雞
  • 珍珠鮮奶茶
  • 清境和牛薯餅
2020-04-24 1485 瀏覽
原來觀塘區有兩間哈豆,呢一間係位於成業工廠大廈二樓,充滿住舊式台灣餐廳既感覺,散播住一種古早味既台灣風。-✨黑糖珍珠鮮奶、黑糖奶茶 (跟主食+$18, +$12) (⭐⭐⭐⭐/5🌟)我就係因為佢既飲品聞名而來,我order左黑糖珍珠鮮奶同黑糖奶茶。黑糖既焦香同埋鮮奶厚實既感覺配合上黎真係非常出色,如果跟餐既話只係需要加$18,比較而言,黑糖奶茶少左一層珍珠既口感,同埋鮮奶既質感冇咁厚,所以個人認為黑糖珍珠鮮奶比較出色,非常推薦~-✨鹽酥雞肉燥飯 ($56) (⭐⭐⭐✨/5🌟)肉燥既味道恰到好處入面唔會太多肥肉,可以減低罪惡感。鹽酥雞炸到金黃色,雞肉炸得幾嫩,旁邊仲配有一隻鹵水蛋,好有便當既風味~-✨台灣五寶肉燥飯 ($62) (⭐⭐⭐✨/5🌟)依舊都係肉燥同鹵水蛋既配搭。多左好多唔同種類既食物台灣香腸、鹵水雞翼、鹵水豆腐、墨丸同貢丸。鹵水雞翼好入味,而台灣香腸係高質之作,一咬入去就會爆哂d香味出黎。-✨路邊攤小香腸 ($32) (⭐⭐⭐⭐⭐/5🌟)然而發覺一條台灣香腸實在唔太夠喉,所以我同朋友決定叫多一碟台灣香腸小食,一共有四條,食落甜而不膩,係黑糖鮮奶外又一驚喜之作。-哈豆寫住大大隻

✨鹽酥雞肉燥飯 ($56) (⭐⭐⭐✨/5🌟)

✨台灣五寶肉燥飯 ($62) (⭐⭐⭐✨/5🌟)

✨路邊攤小香腸 ($32) (⭐⭐⭐⭐⭐/5🌟)
哈豆寫住大大隻字「康復香港,時代抗疫」,履行社會責任,食客可以拎個空樽問店員索取PH2.5強酸性水,係一間良心小店~
2020-04-20
2020-04-14 104 瀏覽
在觀塘工作,朋友介紹呢間位於觀塘成業街一間隱世貼地台式餐廳。不知是否因疫情關係,店內人數不多,初時以為有職員會幫忙落單,但原來桌上有落單紙仔自己寫,再拎去收銀付款落單!Menu上有好多選擇,有飯有拌麵有湯麵,最後選了魚鬆肉燥乾拌麵, 由於lunch set有飲品,我點了熱豆漿紅茶。魚鬆肉燥乾拌麵d麵好彈牙,加埋d配料好夾,魚鬆好惹味,份量對我來說有點大份,而出人意外係杯豆漿紅茶,個人覺得好好飲,豆味夾咗茶之後都好濃!其實呢度人少少,坐一個下午都唔會有人趕你, 又有電視睇,值得一讚呢度好乾淨,仲要每枱都預備好搓手液。

, 由於lunch set有飲品,我點了熱豆漿紅茶。

2020-03-25
午餐
2020-04-12 104 瀏覽
今日在觀塘取完網上買的貨後在附近食晚餐,想起很久沒有食台灣牛肉麵,便來到位於工業大的哈豆食,方便易搵。今晚餐廳不算很多人,坐了幾檯,而且提供消毒液等供客人使用。台灣牛肉湯新竹米粉湯底清甜可口,帶有淡淡的藥膳味,新竹米粉爽口幼滑,吸收湯底的精華。牛肉煮得入味軟稔,牛肉味濃郁。豐盛台灣牛肉湯麵配料豐富,份量很大,有花枝丸和貢丸,生菜等。麵質軟滑粗身,爽口彈牙,香甜可口,和牛肉味道很夾。小食拼盤有台灣香腸,薯角,炸花枝丸等,香脆惹味。茉莉綠茶加珍珠即叫即沖,綠茶清甜香醇,冰凍可口,珍珠彈牙煙韌。

台灣牛肉湯新竹米粉

豐盛台灣牛肉湯麵

小食拼盤
有台灣香腸,薯角,炸花枝丸等,香脆惹味。

茉莉綠茶加珍珠
即叫即沖,綠茶清甜香醇,冰凍可口,珍珠彈牙煙韌。

2020-04-02 138 瀏覽
最近疫情嚴重 都少左好多出街食飯🥺咁岩出開觀塘 決定食屋企食唔到 而又我最愛既台灣菜❤️去到間餐廳就見到員工消毒緊啲枱 餐牌☺️勁放心既感覺 防疫行動力滿分💯!同埋每張枱都有提供消毒液比啲客用 超窩心而野食方面 我地叫左鹹酥雞肉燥飯&豐盛台灣牛肉湯麵做主食 份量好大份☺️雞肉炸完都仲係好嫩!而且啲湯麵既丸食落勁多汁 但啲湯有啲偏鹹 建議啲麵夾上湯匙到食 唔好飲太多湯跟餐野飲部分免費 部分要加錢 因為本身個餐都平 所以我覺得加少少冇咩所謂😋佢啲奶茶同埋薑茶都好推薦 如果中意薑味偏淡既話 十分推薦飲 因為薑味唔會重有種辣既感覺 岩我呢啲初初開始養生既人飲整體黎講 值得去!

整體黎講 值得去!