2023-07-14 69 瀏覽
難得放半日離開熟悉嘅環境出走一下,見到社交平台介紹,所以出走一試,地鐵出咗冇耐就搵到,門口充滿住打卡要點。餐廳之前曾經係MV拍攝場景之一,加上生日應援,令到食物成為次要。不過既然嚟到,午餐下午茶一齊食,因為天氣太熱,破戒飲了凍雪梨花茶(唔記得名,只記得要少甜少冰),同埋桂花蜜雞翼(唔記得全名)。因為影相或就下其他客人影相,當飲嘢時,已經唔咁凍(證明影咗好一段時間),雞翼炸得冇想像中咁乾,不過隻隻都好大隻,$68可能比一些同類餐廳嚟講可能貴,桂花蜜令雞翼食起嚟冇咁熱氣,但見賣相係值得一試。飲品方面,當日太悶熱,飲完杯嘢成個人舒服晒,呢一餐的確食完好放鬆,有放假嘅感覺。

2023-07-05
跟妹妹的午餐小聚 剛好有交收在附近 長沙灣很多𝑐𝑎𝑓𝑒 掃完張𝑙𝑖𝑠𝑡一次 糾結緊哈欠/ 𝕎𝕦𝕝𝕚 前者近地鐵站🚇多啲 夏天行少幾步!😂動物友善的𝑐𝑎𝑓𝑒 𝑤𝑒𝑒𝑘𝑒𝑛𝑑很旺場 不過2位𝑤𝑎𝑙𝑘 𝑖𝑛都好快有位 用𝑄𝑅 𝑐𝑜𝑑𝑒📲點餐 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫 $𝟖𝟖:𝑐𝑎𝑓𝑒人気 上枱賣相好吸引 有把斧頭🪓刀仔比你切🤣雞扒外皮都炸得鬆脆 粉唔會好厚 同雞肉嘅比例岩岩好 夠大份 唔會好油膩 大阪燒口味好食 同窩夫🧇都好夾 ✿ 泡菜大蝦芝士奶油扁意粉 $𝟕𝟖:繼續重口味🤩泡菜芝士🧀️無得輸 夠辣夠惹味 仲有4隻大蝦🦐 ✿ 紫薯椰子🥥卷蛋 $𝟓𝟐:食完想坐多陣 仲可以食多件甜品😝個卷蛋好食🤤唔會好甜 𝑄彈口感 分咗好幾個𝑙𝑎𝑦𝑒𝑟味道 不過紫薯味唔係好出 椰子味𝑜𝑘 ✿ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟐 ✿ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟒𝟖 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 我點的𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒轉咗𝑜𝑎𝑡 𝑚𝑖𝑙𝑘好飲 拉花美美 𝑐𝑎𝑓𝑒食物比我預期高質 份量都好𝑑𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡🤣食𝑐𝑎𝑓𝑒最驚又貴又食唔飽 蠻推薦這家🙌🏻每張枱唔會太細 環境舒適 人均~💲

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

✿ 大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫 $𝟖𝟖

✿ 泡菜大蝦芝士奶油扁意粉 $𝟕𝟖

✿ 紫薯椰子🥥卷蛋 $𝟓𝟐

✿ 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟐

✿ 𝐌𝐨𝐜𝐡𝐚 $𝟒𝟖

· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·

我點的𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒轉咗𝑜𝑎𝑡 𝑚𝑖𝑙𝑘好飲 拉花美美 𝑐𝑎𝑓𝑒食物比我預期高質 份量都好𝑑𝑒𝑐𝑒𝑛𝑡🤣食𝑐𝑎𝑓𝑒最驚又貴又食唔飽 蠻推薦這家🙌🏻每張枱唔會太細 環境舒適 人均~💲𝟏𝟕𝟎

2023-06-25
2023-07-07 69 瀏覽
個frd話去另一間 我仲得登推薦呢到 搭的過去迎面而來整牆壁anson lo 海報 仲播好大聲好嘈音樂 雖然唔理解但我尊重你dtaste 但可唔可以兼顧一下其他客人 無奈只能離開 會有陰影 但可能你不愁客人
🧐 小編有日行經長沙灣,諗起之前有間café搬咗新舖,於是入去食個lunch,再行去下一站做嘢。 🍽 大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫 😋😋😋😋見到menu印有👍🏻,就決定叫嚟試下。製作需時,等咗大約十幾分鐘,拎上枱見到成碟好豐富,配上斧頭刀仔🪓用嚟切雞扒,幾得意!😆 牛角包窩夫🧇夾得好酥脆,大約一個手掌大✋🏻。香酥雞扒好大塊,已經切開咗好幾件,一啲都唔油,好乾身脆口,輕度調味,主要靠燒汁同沙律汁嘅味道,仲附有沙律菜。一個女生食晒會好飽 🤣 🍽 Cappuccino 😋😋😋😋拉花好清晰,可以揀咖啡豆口味,當然係nutty啦!飲落香濃!😉午餐 💵💵💵 約港幣$130/人 💁🏻‍♀️ 依一間café搬咗嚟長沙灣,地方大咗,裝修亦都比以前明顯行木系乾花路線。另有一個獨立空間畀食客帶寵物嚟chill下,整體感覺唔錯!平日唔收加一㗎!🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍽 大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫 😋😋😋😋

🍽 Cappuccino 😋😋😋😋

午餐 💵💵💵 約港幣$130/人

2023-05-03
2023-06-17 162 瀏覽
被門外舒適的環境吸引,走進餐廳,座位闊落舒適,每台客人間有足夠的空間感。午餐選擇多,有西日式的配搭,飲品也很特別,可惜有些款式不能選擇冷熱。🍸飲品很快便送上,鳳梨爆氣多多,朋友說有可口的鳳梨🍍,有口感👍🏼⋯⋯而我杯latte,口感細膩,咖啡和奶的比例合我要求,不過略嫌太多冰,和沒有朱古力味🤭今次主菜選了菠菜冷麵,份量足夠,如果菠菜拉麵拌芝麻醬,相信味道可以更加突出,不過,廚師這個配搭味道也是不錯,吃完也充滿滿足感。這餐廳值得聚少,時間關係沒有空是甜品,看見其他客人的甜品, 十分吸引🤩

鳳梨爆氣多多
Baby  blue chocolate   latte

蔥油雞絲拌菠菜冷麵

鳳梨爆氣多多
Baby  blue chocolate   latte
蔥油雞絲拌菠菜冷麵
2023-06-13 144 瀏覽
因為BTS 10周年有ARMY搞應援認識了這CAFE , 除了ARMY悉心佈置外,食物飲品也很高質素,尤其這杯草莓藍天白雲,喝下去很有層次,最底的草莓尤為喜愛,不會太甜,誘發味蕾。環境方面地方雅緻,還是寵物友善餐廳,下次來吃正餐

環境方面地方雅緻,還是寵物友善餐廳,下次來吃正餐
2023-06-10
其他
  • 草莓藍天白雲
2023-05-16 204 瀏覽
難得今日放假,就同有寵物嘅朋友一齊帶埋狗狗嚟長沙灣呢一間cafe放下狗!我哋喺下午嘅時間去,平日嚟講都算幾多人!上網都大讚呢一間餐廳啲嘢食同埋嘢飲性價比都幾高!今日去試吓先咖啡來講,我就覺得同普通嘅cafe質素大同小異,我哋叫咗幾杯嘢飲都冇話有好驚喜嘅感覺 反而想讚吓佢嘅食物!我最鍾意食佢嘅泡菜大蝦芝士奶油扁意粉!以一個主食,$78真係算唔係太貴 味道嘅配搭上亦都有驚喜!每一隻蝦亦非常爽口彈牙,非常新鮮!意粉嘅軟硬度亦恰到好處,佢嘅條乜亦都唔會太鹹,值得推介!有機會一定會返嚟幫襯

連續兩年嘅4月1日都係去哈欠到食嘢,不過今年啊同嘅係,上年係矇豬豬同Q舅父、婆婆同豬媽嚟,今年就同豬妹Borbee、豬爸豬媽嚟食,仲約埋多比仔同佢哋兩老一齊添🥰🥰🥰哈欠搬咗去長沙灣後,有一個專星為寵物提供嘅獨立空間,主子終於可以唔洗被仇視嘅眼光望住食飯,仲可以比寵物落下地同其他朋友仔玩下🤭不過隨處便溺要額外收$200清潔費🧹所以最好就幫佢著返條片片啦☝🏻因為一次過有好多好嘢食,所以最好約埋幾個朋友仔去分享美食就最開心🥳唔知平日人流情況,不過週末就最好早啲打個電話book位☝🏻同埋有樣嘢都好想建議返比哈欠就係,最好係大門都整返個圍欄防止寵物自己衝出街口,對主人對員工對食客都多一份安心💛Max5️⃣🐽食物質素🐽🐽🐽🐽🐽環境🐽🐽🐽🐽🐽性價比🐽🐽🐽🐽室外/室内寵物友善:室內(獨立寵物空間)

工對食客都多一份安心💛

Max5️⃣🐽
食物質素🐽🐽🐽🐽🐽
環境🐽🐽🐽🐽🐽
性價比🐽🐽🐽🐽
室外/室内寵物友善:室內(獨立寵物空間)
雲朵咖哩海鮮烏冬🌶️🌶️
2023-04-01
雲朵咖哩海鮮烏冬🌶️🌶️
2023-04-19 245 瀏覽
食物:開開心心返埋嚟 ($138)😋😋😋😋😋貼合飲品的名字,一見這造型已經很開心。十分足料的水果茶,2人的話每人能分到3杯有多。麻麻雞絲貝果 ($78)😋😋😋😋中西合璧,麻辣雞絲惹味。這蠱惑的蛋,一下子就滑下去了🥲,分吃有難度。雲朵海鮮黃咖哩烏冬 ($128)😋😋😋朋友覺得一般,我覺得還好,應有的都有。雜莓窩夫配草莓雪糕 ($98)😋😋😋😋😋現在滿流行的用牛角包壓成窩夫,酥皮令窩夫變得香口。服務:🤗🤗🤗自助點餐。環境:🖼🖼🖼🖼文青風格,可以放鬆的地方。Pet -friendly啊!
食物:
開開心心返埋嚟 ($138)😋😋😋😋😋

麻麻雞絲貝果 ($78)😋😋😋😋

雲朵海鮮黃咖哩烏冬 ($128)😋😋😋
朋友覺得一般,我覺得還好,應有的都有。

雜莓窩夫配草莓雪糕 ($98)😋😋😋😋😋
現在滿流行的用牛角包壓成窩夫,酥皮令窩夫變得香口。

服務:🤗🤗🤗
自助點餐。

環境:🖼🖼🖼🖼
文青風格,可以放鬆的地方。Pet -friendly啊!
2023-04-17 128 瀏覽
之前係美荷樓附近已經間中幫襯下搬左鋪後第一次去空間再闊落舒服左同埋可以預先book 定位叫左大板燒炸雞窩夫就係類似鱆魚燒既味道香口好味既不過多人既時候等得比較耐~
之前係美荷樓附近已經間中幫襯下
搬左鋪後第一次去
空間再闊落舒服左
同埋可以預先book 定位

叫左大板燒炸雞窩夫
就係類似鱆魚燒既味道
香口好味既
不過多人既時候等得比較耐~
2023-04-15 134 瀏覽
位於長沙灣A2出口 直行轉右幾分鐘到 好方便之前一直經過 今日終於比我試到請注意有毛孩會出沒呢度係個傾偈好地方店主們都用心經營呢度係用手機📱落單,提提大家落單,要禁埋提交訂單,先會落到ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ•̫͡•ʕ•̫͡•ʔ•̫͡•ʔ食品🔺每日精選貝果(是日味道:紫菜肉鬆同紫薯 [2選1])🥯配蕃薯條 我地揀左紫菜肉鬆味既貝果 足料 比較有咬口 不足係對我而言 較靭同硬 難咬開😮‍💨蕃薯條脆口好味🔺keto tiramisu (生酮)第一次食keto甜品 幾特別 口感同一般蛋糕差唔多 但有種特別既味道 可能係同用既油或麵粉有關小知識:生酮飲食主張高脂肪、適量蛋白和低碳水化合物的飲食搭配。生酮蛋糕的製作通常使用杏仁粉、椰子粉、奶油、蛋白、低卡甜味劑等低碳水化合物的材料。🔺髒髒朱古力雪糕配牛角包窩夫 留意呢款甜品都多人叫 方便share食 兩塊窩夫配雪糕飲品:🔺Orange Soda Coffee 第一次像 味道幾特別 唔係人人都會鍾意🔺Mocha 心形印花圖案 正常發揮既coffee🔸Menu🔸飲品同食物選擇算多 仲有Keto既甜品揀不過想叫既飲品/食品 有時會售
位於長沙灣A2出口 直行轉右幾分鐘到 好方便
之前一直經過 今日終於比我試到
請注意有毛孩會出沒
呢度係個傾偈好地方

店主們都用心經營

呢度係用手機📱落單,提提大家落單,要禁埋提交訂單,先會落到

食品

蕃薯條脆口好味

🔺keto tiramisu (生酮)

🔺髒髒朱古力雪糕配牛角包窩夫

仲有Keto既甜品
不過想叫既飲品/食品 有時會售罄 大家要留意

2023-04-07
2023-04-14 167 瀏覽
不久前才發現屋企附近有間文青Cafe要知道在長沙灣能夠有Cafe,實在係買少見少我們大概晚上8:45 才到,不用等位。因為太遲才到的關係,咖啡沒有了,牛扒都沒有了,想飲咖啡的朋友一定唔可以太遲來。最後我們點了大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫及涼拌麻麻雞絲貝果配蕃薯條,飲品方面,就只好飲水了...大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫香酥雞扒十分大塊,而且肉質好嫰好juicy。而牛角包窩夫更加驚喜,由牛角包壓成的窩夫配上酸酸甜甜的大阪燒汁,味道出奇地好食。涼拌麻麻雞絲貝果配蕃薯條用Bagel夾住麻辣雞絲,感覺十分新鮮,不過略為辣左少少,而蕃薯條好香脆,一食就唔停口。總結來說,食物質素有驚喜,價錢亦合理,為了試一試咖啡,我一定會再來。
不久前才發現屋企附近有間文青Cafe
要知道在長沙灣能夠有Cafe,實在係買少見少

我們大概晚上8:45 才到,不用等位。

2023-03-14
涼拌麻麻雞絲貝果配蕃薯條
  • 大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫,涼拌麻麻雞絲貝果配蕃薯條
今日下午同男朋友帶咗兩隻貓嚟呢間新開嘅寵物友善餐廳,一入到去店員見到我哋帶着寵物,就帶咗我哋去另一個區域。呢度係分開咗寵物區同埋非寵物區今次試咗大阪燒香酥雞扒配牛角酥窩夫($88)泡菜大蝦芝士奶油扁意粉($78)蒜香煙肉芥末芝士薯角($68)同埋抹茶豆腐花奶($48)~全部食物都賣相同味道兼備,特別係個薯角,好脆啲醬又好味,我唔鍾意食芥末都覺得好食😋👍🏻又多一個選擇俾大家帶主子去玩啦~不過如果想週末去,最好打電話訂位先,因為都幾爆㗎😬

今次試咗
大阪燒香酥雞扒配牛角酥窩夫($88)

泡菜大蝦芝士奶油扁意粉($78)

蒜香煙肉芥末芝士薯角($68)

同埋

抹茶豆腐花奶($48)~

早排平日下午去食飯,新位置比較偏僻啲,不過場地大咗,仲特別係近門口劃咗一間房專比毛孩和奴才一齊食,好貼心❤️ 可惜我當日錯過咗午餐時段,享受不到午餐優惠🥺 不過算啦,嗰日坐低咗,點完餐後,有幸短暫遇見貓店長🍀🧇 大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫 (HK$88).上面鋪咗好多柴魚片和脆紫菜絲,在熱氣上郁吓郁吓好療癒.雞扒好厚,外皮香脆,肉質酥軟多汁,配濃味的大阪燒醬和蛋黃醬一齊食好美味😋.牛角包窩夫好大塊,滿牛油味,好酥脆.店員提供的貓咪刀好可愛🍹 抹茶椰椰拿鐵 (HK$48).由抹茶綠到淺綠到啡色的漸層效果,好靚呀.濃郁的抹茶和清甜的椰子味,帶有少少咖啡味,味道幾好

可惜我當日錯過咗午餐時段,享受不到午餐優惠🥺

不過算啦,嗰日坐低咗,點完餐後,有幸短暫遇見貓店長🍀

🧇 大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫 (HK$88)
.上面鋪咗好多柴魚片和脆紫菜絲,在熱氣上郁吓郁吓好療癒
.牛角包窩夫好大塊,滿牛油味,好酥脆
.店員提供的貓咪刀好可愛

大阪燒香酥雞扒配牛角包窩夫

🍹 抹茶椰椰拿鐵 (HK$48)
.由抹茶綠到淺綠到啡色的漸層效果,好靚呀
.濃郁的抹茶和清甜的椰子味,帶有少少咖啡味,味道幾好

抹茶椰椰拿鐵

2023-02-09
抹茶椰椰拿鐵
長沙灣新開cafe 今日第一次去試店舖size還可以,侍應都是幾個年輕人叫左壽喜燒滷肉飯,韓式麵豉醬蜆肉意粉壽喜燒滷肉飯幾好食,只是份量較少,未食到有壽喜燒味韓式麵豉醬蜆肉意粉,有少少辣,蜆肉及意粉入味,所以整體不錯,推薦👍🏻只是飲品用紙杯上,及餐具是即棄膠匙羹叉,感覺不是這麼好。叫了熱mocha,不苦有朱古力味,推薦不錯👍🏻 整體環境及食物不錯,但是未能接受用紙杯及即棄餐具…..不太環保,但是見到隔離客人有一些是使用鐵餐具的,不能理解是餐具不足還是不想洗杯及餐具。
長沙灣新開cafe
今日第一次去試
店舖size還可以,侍應都是幾個年輕人
叫左壽喜燒滷肉飯,韓式麵豉醬蜆肉意粉

壽喜燒滷肉飯幾好食,只是份量較少,未食到有壽喜燒味

只是飲品用紙杯上,及餐具是即棄膠匙羹叉,感覺不是這麼好。

叫了熱mocha,不苦有朱古力味,推薦不錯👍🏻

韓式麵豉醬蜆肉意粉
韓式麵豉醬蜆肉意粉