6天前
路過,行過,錯過都唔好入錯。餐廳外貼了很多負責人和二三線藝員嘅合照,你以為係信心保證,你太天真了。這個時候,令我想起10多年前,很多餐廳貼了蘇施黃的照片,你滿心歡喜以為好好食,對,你以為啦。叫了一個淨鮮蝦雲吞 ,果然充滿驚喜,你沒有想到的,它給了你,你期望的,它反轉你期望。廣東雲吞,香港鮮蝦雲吞,竟有木耳。在下才疏學淺,孤陋寡聞,麥文記,麥明記,麥奀記,何洪記,都未曾見過鮮蝦雲吞有木耳。我還以為只會水餃先至會咁做。招牌是寫鮮蝦雲吞,上枱的時候簡直不敢相信,蝦的大小,猶如蝦米,一毫子左右大細,唔通蝦已經成為咗蝦膠,和豬肉完美結合?唔好以為紙包唔住火,其實雲吞皮都可以包唔住蝦㗎,今次我有幸見到。非常不爽,除咗可以形容隻蝦之外,亦都可以形容心情。味道乏善足陳,但係鹹,就非常突出。42元正啊大佬。咁呀,咁應該去嗰啲權記食雲吞好過,至少好多蝦,好大隻蝦。
味道乏善足陳,但係鹹,就非常突出。