2007-06-27 17 瀏覽
就算以一間街坊茶記的標準而言,這裡的環境也是水準以下,地面濕濕地,感覺甚差。而價錢便宜﹝全用丁麵不用加錢,下午茶餐加凍飲也只收23蚊,仲想點?﹞,服務又不錯,這就是賣點,想來吃的,大可以對號入座。下午茶時段到來,人客也不算少,下午茶時刻,吃不了那麼多,就只要了熱咖啡及奶油多士。熱咖啡偏苦亦帶點酸味,似乎是煮過了頭;多士烘得無厘火氣,薄如紙。奶油塗得過多,浸得濕淋,表現差強人意。埋單14蚊,又真是便宜的。「喊面」是因環境而比的。

埋單14蚊,又真是便宜的。

「喊面」是因環境而比的。
2007-05-27 2 瀏覽
我經常在上班前在這裏吃早餐,這店開門較早,價錢及份量都比永樂街其他同類餐廳好,早上有中式的味粥炒麵供應,多點選擇,招呼也很殷勤敏捷,最啱晨早趕時問間的打工一族,所以我也經常幫襯。
2007-05-26 1 瀏覽
外賣常叫的咪咪,上環茶記來講,咪咪的炒麵麵底好香!而且價錢合理大大碟,3人一個炒飯一個炒麵都食唔晒!
上文提到佢d食物如何的好,依度要講佢d服務如何的差.我幫襯咪咪的次數at least 有10次以上,一直都不過不失,唔會好差啦..去茶記,唔通expect 國金軒的service level 麼?平時d阿姐都好快手,叫完d野食都好快黎,態度都ok,唔會喝d客,今日,真係想叫媽媽.今日,我一去到叫0左野食,d湯同餐飲都好快到,我飲曬碗湯再待多5分鐘,個飯都未黎.佢都係裝一碟飯,跟住放d牛腩上去姐,難道要十世?等到七世怨侶死埋,碟飯都未到,跟住間野愈來愈多人,d遲過我地order既人既牛腩飯都黎埋,我地0個d都未到,d阿姐又好忙,叫都唔停,我望住一個阿姐,佢見到我望佢,佢好大聲(係遠距離)咁喝我地:做咩飲湯,唔叫野食??我好大聲咁講:叫0左牛腩飯好耐都未黎.佢即刻唔出聲,無回應.再等5分鐘,都未有,問另一個阿姐.再等多5分鐘先有.好.碟飯黎度,我拎個chili 油,打開0左,準備"北"d落我個spoon的時候,有個阿姐無喇喇拎走d油,放回table的盤上.我望住佢30秒,佢好噪咁問我:你要呀?要做咩打開0左唔北呀,又唔放好?即刻火都黎埋,黎食野姐,唔係呀化?真係食到想叫媽媽.我知道你們的生

再等5分鐘,都未有,問另一個阿姐.再等多5分鐘先有.

即刻火都黎埋,黎食野姐,唔係呀化?

真係食到想叫媽媽.
我知道你們的生意好,忙同辛苦,不過唔好咁呀化? 真係好奇怪,以前食過好多次都無事,唔知點解依家會咁.
2006-08-11 10 瀏覽
今日同友人去食lunch,去0左闊別多時的咪咪,12點9去到,唔多人.因為好肚餓,所以即刻叫野食.我地兩個都叫0左是日午餐的其中一款,係牛根腩飯.湯要羅宋湯.飲品都係熱檸水走甜. $25一個餐,有飯,有湯,有飲品,份量都幾大,味道都好ok. 以前黎親都食茶餐或雞飯,今次就食牛根腩飯,一試之下,都幾好- 炆得夠入味,個汁的五香(係五香掛)味夠,不過d肉地就普通囉.以25蚊黎講,我會俾個笑面佢.不過下面我會打多個俾喊面的食評.下文續.