2024-03-05 144 瀏覽
近排好運翻新工程接近完成, 相繼有好多餐廳新開張, 係沙田返工, 食黎食去都係咗幾間, 有d 悶, 見到有新野食就即刻去試.馬來烤雞配油飯: 近排個胃唔係好舒服, 唔想食油飯, 本身話唔可以轉白飯, 職員好好都幫我問多次經理, 最後都幫我轉左白飯. 烤雞烤得唔錯, 雞肉嫰滑, juicy 多汁, 就咁食都好味.娘惹手工花鵰雞卷:花鵰味濃, 有6 件, 份量, 好味熱白咖啡: 滿有馬來西亞風味, 幾獨特,平時茶餐廳/ coffee shop 飲, 值得-試👍👍

娘惹手工花鵰雞卷:花鵰味濃, 有6 件, 份量, 好味

2024-02-28
午餐
2024-03-04 81 瀏覽
疫情前已經很少去沙田好運中心,疫情時更加沒有去過😅今天經過好運中心時,發現好運中心正在裝修,舊時的食店、藥房和小鋪都不見了,取而代之是新的食店🤤「咖吔」是食新加坡菜式,於是進去試吓,新加坡菜在沙田都比較少見😄店內的裝修不錯,但食客們的座得比較親近😅今天餐牌上有午餐,我選擇了「老街咖喱湯麵」。上菜時已經聞到陣陣咖喱香味,感覺自己今天選對了👍🏽先嚐嚐咖喱湯,鹹淡適宜,再嚐麵條,感覺也很好。比較特別是有兩種麵條,是油麵和幼麵,但不能說出是那種幼麵😅自己看吧🤣配菜有鴨肉絲,魷魚粒,豆卜和一隻鮮蝦😂魷魚粒細細粒很柔嫩,非常好吃👍🏽鴨肉絲,豆卜和鮮蝦一隻也不過不失😅咖喱湯差不多給我喝完,最後還是剩下少少,因為最後湯𥚃有很多粉,不知是否正常🧐這間店有下次,可以嚐其他麵食👍🏽最後,想請教大家,隔籬枱叫了一碗肉骨茶,我見有一個完整的蒜頭🧐是可吃的‼️平時吃的肉骨茶,多數是骨和湯,這種款式的肉骨茶比較特別,不知是否正常‼️希望大家指教。下次再聊🙏🏽
下次再聊🙏🏽
老街咖喱湯麵
兩種麵條
2024-03-03
5 分鐘 (堂食)
兩種麵條
  • 老街咖喱湯麵
2024-03-01 89 瀏覽
沙田新開好多餐廳,下午茶餐牌尤其親民,很適合沙田柚如我😛這次試試新加坡菜的這家 🍴加一服務費:✔✿ 新加坡喇沙摻摻 $56 (下午茶價)超推薦😍湯底濃郁,越吃越濃+掛汁椰香味重,辣度很輕配料多,質素不錯,尤其蝦子感覺挺新鮮,溏心蛋也很正友人說整碗超飽肚 ✿ 檳城蝦麵 $58 (下午茶價)跟喇沙那碗配料差不多,不過湯底清淡些,個人更喜歡喇沙的 ✿ 牛油果五色米紙卷 $62 (下午茶價)配芒果醬,挺特別很美😆 蔬菜清新爽口牛油果新鮮柔軟,我喜歡牛油果,多些更好😝 ✿ 櫻花蝦柚子沙律 $92 (單點價)柚子蕃茄都是酸甜多汁不過這個價錢來說 期望份量多點🥹
沙田新開好多餐廳,下午茶餐牌尤其親民,很適合沙田柚如我😛
這次試試新加坡菜的這家

🍴加一服務費:✔

✿ 新加坡喇沙摻摻 $56 (下午茶價)

超推薦😍湯底濃郁,越吃越濃+掛汁
椰香味重,辣度很輕
配料多,質素不錯,尤其蝦子感覺挺新鮮,溏心蛋也很正

友人說整碗超飽肚

✿ 檳城蝦麵 $58 (下午茶價)
跟喇沙那碗配料差不多,不過湯底清淡些,個人更喜歡喇沙的

✿ 牛油果五色米紙卷 $62 (下午茶價)

配芒果醬,挺特別
很美😆 蔬菜清新爽口
牛油果新鮮柔軟,我喜歡牛油果,多些更好😝

✿ 櫻花蝦柚子沙律 $92 (單點價)

柚子蕃茄都是酸甜多汁
不過這個價錢來說 期望份量多點🥹

又來到翻新後的沙田好運中心覓食,今次來到主打新加坡菜的〔咖吔Kaya〕餐廳,餐廳招牌很顯眼很大個,離遠就能一眼看到,餐廳裝潢精美,燈光明亮,梳化位置很闊落坐得舒適。【海南雞飯拼喇沙】(HKD$108)海南雞飯及喇沙都是招牌菜式,這款雙拼的套餐配搭, 可以一次過品嚐兩款不同的味道,很推薦~海南雞飯用上了三黃雞,雞肉已預先去骨,雞皮皮下有透明啫喱狀的骨膠原,雞皮油光亦透亮,入口啖啖肉,肉質嫰滑,而雞油飯粒粒分明不油膩,配搭特製三色醬:薑蓉、辣醬和甜豉油來吃,將海南雞飯帶到不同層次的味道。喇沙入口有點驚喜,湯底很濃郁香料味重,麵是油麵及粉絲,而且辣度偏低很適合不太吃得辣的人,配有蝦,豆卜、魚片及溏心蛋,雖然是套餐雙拼配搭,但份量都很足。【班蘭咖央多士】(HKD$36)用了薄身的麥方包夾著餡料,餡料內牛油及班蘭咖央醬比例平均,麥包入口相對地較香口,咬落去亦很脆身,當作甜品很不錯。【蟹粉巴東牛肉焗酥盒】(HKD98)酥盒入面放了巴東牛肉,而頂部就放了蟹粉作裝飾,酥皮入口鬆化而沒有油膩感,一口一個很得意。【海鹽雪糕椰汁珍多冰】(HKD$42)大大球海藍色的海鹽雪糕球,融化在口中的感覺很順滑,嘴裡留

【海南雞飯拼喇沙】(HKD$108)

海南雞飯拼喇沙
【班蘭咖央多士】(HKD$36)
班蘭咖央多士
班蘭咖央多士
【蟹粉巴東牛肉焗酥盒】(HKD98)
蟹粉巴東牛肉焗酥盒
蟹粉巴東牛肉焗酥盒
【海鹽雪糕椰汁珍多冰】(HKD$42)
大大球海藍色的海鹽雪糕球,融化在口中的感覺很順滑,嘴裡留下鹹甜的味道,配上味道不太甜的椰汁珍多冰,味道感覺清新又透心涼。

【馬來芒果汁配芒果雪糕】(HKD$42)
同樣都是大大球芒果雪糕,配馬來芒果汁,入口有很濃郁的芒果甜味,喜歡芒果的朋友就不要錯過。
海鹽雪糕椰汁珍多冰
馬來芒果汁配芒果雪糕
〔咖吔Kaya〕@kayadining
🇭🇰香港新界沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3008-3009號舖
Shop 3008-3009, 3/F, Lucky Plaza, 1-15 Wang Pok Street, Sha Tin, N.T., Hong Kong
2024-02-22
3 分鐘 (堂食)
海南雞飯拼喇沙
好運中心翻新過後有好多新餐廳其中呢間東南亞菜經過幾次今日終於食到,乾淨版東南亞街頭美食😍坐得舒服,環境就如度假一樣大蝦青木瓜沙律$86輕型豐富大蝦鮮甜彈牙,仲去埋壳和青木瓜絲及其材料撈埋醬汁,調味得鹹酸爽脆,令人胃口大開街頭雞鴨絲河粉湯$82雙拼雞鴨絲仲要去埋骨,成意十足鹹鹹雞湯幼滑河粉大大碗,份量都唔少嘢㗎🐔海南雞飯$88黃油雞飯粒粒香軟,雞肉滑嫩滑多汁點埋薑蒜蓉、黑醬油及酸辣汁一絲嘅無窮風味
好運中心翻新過後有好多新餐廳
其中呢間東南亞菜經過幾次
今日終於食到,乾淨版東南亞街頭美食😍
坐得舒服,環境就如度假一樣

大蝦青木瓜沙律$86
輕型豐富大蝦鮮甜彈牙,仲去埋壳
和青木瓜絲及其材料撈埋醬汁,調味得鹹酸爽脆,令人胃口大開

街頭雞鴨絲河粉湯$82
雙拼雞鴨絲仲要去埋骨,成意十足
鹹鹹雞湯幼滑河粉大大碗,份量都唔少嘢㗎

🐔海南雞飯$88
黃油雞飯粒粒香軟,雞肉滑嫩滑多汁
點埋薑蒜蓉、黑醬油及酸辣汁一絲嘅無窮風味

2024-02-22
2024-02-23 75 瀏覽
好運中心最近裝修中,有好多餐廳都翻新咗,見到呢間新加坡餐廳,裝修好新淨好靚,而且下午茶餐好多款式,最平$40都有交易,食物質素相當唔錯,嘆番個靚靚下午茶☕️😌海南雞飯海南雞好肥美,唔係廉價嘅雪藏雞,配埋特製嘅海南雞醬,送飯一流!香辣海鮮炒飯炒飯炒得好出色,好乾身,粒粒飯分明,而且裏面有好多配料,有蝦、肉鬆、火腿、肉碎,口感好豐富,加埋有少少辣,好開胃鹹蛋黃單骨雞翼鹹蛋黃醬好濃郁,雞翼外皮脆,裏面都多汁,最重要係雞翼係單骨,方便食

海南雞飯

香辣海鮮炒飯

鹹蛋黃單骨雞翼
班蘭咖吔多士🥪一共有4片多士,每片都烘得好脆,上碟時仲係好熱,中間夾住大片牛油同埋斑蘭醬,邪惡得黎又好食👍大蝦青木瓜沙津🥗有幾隻開邊大蝦,青木瓜切成幼絲,配上醬汁酸酸地辣辣地,非常開胃~新加坡喇沙🍜有蝦、流心蛋、魚蛋、豆卜等、配料份量足夠,而且啲摻摻麵(即米粉同粗麵)好索汁,十分惹味!海南雞飯🍚雞有雞胸肉同雞脾肉,可配上薑蔥蓉、黑醬油及酸辣汁跟餐加$3 可以加熱飲,今次揀咗桔仔話梅水同埋加咗$28 升級飲椰青,椰青水清甜可口,而且有好多果肉🥥總括而言,下午茶選擇好多,份量足夠,價錢亦都唔貴,跟餐加$6-$12 仲可以升級其他梳打或特飲,都幾吸引!

海南雞飯🍚雞有雞胸肉同雞脾肉,可配上薑蔥蓉、黑醬油及酸辣汁

跟沙田好朋友約去位於沙田好運中心「咖吔Kaya」食新加坡菜……. 下午茶Tea Set 幾抵食而且有不少選擇…重點坐得舒服😌星洲香辣炒飯,少少辣好惹味,而且味道不錯!海南雞飯,雖然係下午茶,但係份量都唔少,而且雞件鮮嫩,味道不錯!新加坡鹹蛋黃單骨雞翼,鹹蛋黃好香好濃!鮮拆蟹肉牛油果沙律配手工米紙脆片,幾特別嘅沙律…鮮甜蟹肉加上清新嘅牛油果🥑粒…配埋脆口嘅紙米片…正!海鹽雪糕椰汁珍多冰都係加$12 !熱馬拉茶加$3

星洲香辣炒飯,少少辣好惹味,而且味道不錯!

新加坡鹹蛋黃單骨雞翼,鹹蛋黃好香好濃!

海鹽雪糕椰汁珍多冰都係加$12 !

熱馬拉茶加$3

• 鮮拆蟹肉牛油果沙律配手工米紙脆片
2024-02-22 101 瀏覽
見好運中心新開左間新加坡餐廳就入去試下喇~~~餐廳環境舒適, 裝潢簡約時尚, 寬敞明亮坐低之後, 店員就好快嚟幫我地落單~呢道食物種類都幾豐當, 有多款新加坡地道菜...例如海南雞, 肉骨茶, 喇沙, 串燒等等除左單點仲有套餐添~~~~香辣大蝦串 $86大蝦串燒燒得啱啱好, 金黃煙燻嘅外皮帶有焦香~~蝦肉鮮嫩多汁, 爽口彈牙!! 配上參峇醬, 微辣又惹味馬拉盞炒通菜 $82賣相簡單但好吸引, 通菜炒得恰到好處, 保留住蔬菜嘅鮮嫩爽脆口感~再加入馬拉盞醬汁, 味道香濃又微辣, 好開胃呢!! 海南雞飯拼喇沙 $108呢個配塔份量好豐富丫!!! 可以食到海南雞飯又可以食到喇沙~ 一次過滿足晒2個願望海南雞皮薄但有彈性, 雞肉好滑嫩, 再配上海南雞飯同埋醬汁, 真係好滿足!喇沙湯底椰香味濃, 帶點微辣好正丫!!! 好味到我不斷飲湯丫材料就有米粉, 油麵, 蝦肉, 豆卜, 半熟蛋等....
見好運中心新開左間新加坡餐廳就入去試下喇~~~
餐廳環境舒適, 裝潢簡約時尚, 寬敞明亮
坐低之後, 店員就好快嚟幫我地落單~
呢道食物種類都幾豐當, 有多款新加坡地道菜...
例如海南雞, 肉骨茶, 喇沙, 串燒等等

除左單點仲有套餐添~~~~

香辣大蝦串 $86
大蝦串燒燒得啱啱好, 金黃煙燻嘅外皮帶有焦香~~
蝦肉鮮嫩多汁, 爽口彈牙!! 配上參峇醬, 微辣又惹味

馬拉盞炒通菜 $82
再加入馬拉盞醬汁, 味道香濃又微辣, 好開胃呢!!
海南雞飯拼喇沙 $108

喇沙湯底椰香味濃, 帶點微辣好正丫!!!
好味到我不斷飲湯丫

材料就有米粉, 油麵, 蝦肉, 豆卜, 半熟蛋等....
  • 海南雞飯拼喇沙
  • 馬拉盞炒通菜
  • 香辣大蝦串
「咖吔」位於沙田,提供各式星馬美食,菜式豐富多樣。班蘭咖央多士外皮酥脆,內裡夾著咖央醬和牛油的香氣,非常美味。大蝦青木瓜沙律口感清新,蝦肉彈牙,青木瓜爽脆,非常開胃。串燒拼盤包括蝦、雞、魷魚,烤得火候恰到好處,非常可口。參峇蟹肉配炸饅頭外皮酥脆,參峇醬和蟹肉非常鮮美,再配上炸饅頭更是一絕。凍桔仔話梅水清甜可口,非常消暑。最後,熱手工拉茶香氣四溢,喝起來滑順可口,非常適合搭配新馬美食。整體而言,「咖吔」的菜式非常豐富,值得一試。
大蝦青木瓜沙律
咖央多士
串燒拼盤
大蝦青木瓜沙律
咖央多士
串燒拼盤
一班frd敘舊,聽講沙田好運中心開咗間新嘅馬拉菜,見大家都就腳一於去試下,點知超級驚喜‼️我哋六個女仔食量唔多,所以點咗個四人套餐,加多一個主食同兩杯飲品,大家已經好飽好飽🤣🤣🤣每道菜都有驚喜,最中意參峇蟹肉配炸饅頭同斑蘭咖央多士,真心推薦😋上菜好快,嗰頭落完單,唔夠10分鐘就到晒,而且餐廳環境舒服,好好坐,我哋去嗰晚唔算好多人,所以可以坐得耐,一班frd敍舊想傾耐啲計,嚟呢到啱晒,經過沙田一定會再嚟😋✨✨

✨蝦頭油炒椰菜苗
✨參峇醬燒豬頸肉

✨無骨海南雞(半隻)
✨新加坡白胡椒肉骨茶
✨牛油果五色米紙卷
✨參峇蟹肉配炸饅頭

2024-02-19
✨參峇醬燒豬頸肉
✨新加坡白胡椒肉骨茶
✨參峇蟹肉配炸饅頭
2024-01-18 539 瀏覽
行經沙田好運商場,見到整個商場都翻新了,進駐了不同款式的餐廳。一家人便選擇了這一間星馬餐廳。室內環境很不錯,座位舒適。服務員態度卻很差,由於小朋友「唔餓得」既關係,先點了一個海南雞飯給小朋友,再慢慢揀其他餸菜。第一次到來當然要細看餐牌,結果店員不停問「揀完未」,每分鐘都問,結果隨便點了幾樣食物。現在回想,原來他們是在幫我,因為大部份菜式都很難吃,他們的舉動避免了我點選過多的食物。雖然最早點了海南雞飯,但最早來到的竟是串燒和肉骨茶。每樣都是不到兩分鐘的時間極速送到。兩分鐘到來的食物,溫度可想而知,雖然有酒精火爐在保溫,但整煲肉骨茶只是微暖,份量還可以,但在比較沙田區內其他的肉骨茶,還是比下去。串燒更過份,除了微暖外,份量又少,我也佩服他們把魷魚鬚打直「吉」,雞肉則是又乾又鞋。海南雞飯算是最正常五彩蝦餅即是普通的蝦餅灑上一些彩糖,味道和普通蝦餅分別不大,盛為$88總括來說 服務差,食物凍,份量少,價錢貴。在沙田新城市有更好的選擇。

海南雞飯算是最正常

2023-12-23
2023-12-28 353 瀏覽
時間關係,本來唸住食晚飯,但午餐又未落格⋯今日食嘢時間有啲亂😅結果入了呢間坐低,又唔太餓,就點了斑蘭咖央多士,再加藍莓葡萄梳打試試。人唔多,但係都等咗15分鐘先有得食,以為份多士係熱嘅,點知凍嘅,減了分不過食落好脆口,味道都唔錯,不過無乜斑蘭嘅味道。如果熱啲上就好呢。利申:之前未食過咖央多士,唔知呢間嘅味道係咪正宗。實在太口渴,加$12轉了梳打水,少甜、不過應該無少甜到,好清新唔錯嘅。只係略嫌甜咗少少。

2023-12-28
2023-12-07 368 瀏覽
行街見到沙田好運中心開咗間「咖吔Kaya」,就同媽咪去試吓下午茶☕️,餐廳環境舒適,幸運地被編排坐卡位👍🏻,職員態度友善!睇過佢餐牌,相對下午茶就較為經濟,我哋叫咗兩個餐👇(1)咖吔多士就很一般,雖然很脆但味道淡, 牛油唔夠香(2)咖喱麵較正宗,湯底似在馬來西亞🇲🇾當 地食到的味道👍🏻,辣得嚟可以接受! 另外兩本凍飲(不需另加錢)賣相吸引,尤 其是桔仔話梅水,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
睇過佢餐牌,相對下午茶就較為經濟,我哋
叫咗兩個餐👇
(1)咖吔多士就很一般,雖然很脆但味道淡,
牛油唔夠香
(2)咖喱麵較正宗,湯底似在馬來西亞🇲🇾當
地食到的味道👍🏻,辣得嚟可以接受!
另外兩本凍飲(不需另加錢)賣相吸引,尤
其是桔仔話梅水,值得一試👍🏻👍🏻👍🏻
老街咖喱麵
老街咖喱麵
2023-12-05 278 瀏覽
午飯見新開又唔洗排隊,看過午餐餐牌後點了個喇沙 。$88連一杯飲品 。喇沙看似幾中,油麵加米粉兩溝,連份量都很正中——即係少 。加上數隻蝦肉、豆卜、半隻半熟蛋及少許芽菜都好適合OL減肥食用 。可惜味道很一般,沒有蝦味、少了椰香味 。講到服務評分我比0分 。不是服務不好,只是除了帶位、落單、上菜外,是沒有任何服務的 。連攞餐具及埋單都係自助的 。但收咗我10%服務費即$9 。今時今日仲收加一服務費但比咁嘅「服務」都幾離地 。如果食品是好食(可惜不是)我情願你收貴少少我會好過啲 ,所以我不會再幫襯了 。隔離嗰間越南粉應該係同一機構 ,裝修及收費模式都一樣 。
喇沙
2023-11-29