2018-11-27 512 瀏覽
豬扒煎蛋餅🤩$29落單個陣,本來以為普通豬扒一塊😂結果係新鮮即炸豬扒😋熱辣辣又大大塊,啱哂今日咁凍既天氣😂醬汁仲可以自己落👍抵食🤩冷熱飲都係加$2🙈
豬扒煎蛋餅🤩$29
落單個陣,本來以為普通豬扒一塊😂
結果係新鮮即炸豬扒😋
熱辣辣又大大塊,啱哂今日咁凍既天氣😂醬汁仲可以自己落👍
抵食🤩冷熱飲都係加$2🙈

2018-09-26 472 瀏覽
邊個話食日本野一定好鬼貴,路過荃豐見到呢間就俾佢嘅價錢吸引左滑蛋豬扒飯$36滑蛋煮得啱啱好,加咗啲蒽都爆得好香,豬扒雖然唔係厚切,但都幾大份豬骨豬扒拉麵$31玩拉麵冇乜特別,但用嘅唔係拉麵而係油面,食落都叫做OK啦加州卷$11

滑蛋豬扒飯$36

豬骨豬扒拉麵$31
玩拉麵冇乜特別,但用嘅唔係拉麵而係油面,食落都叫做OK啦

加州卷$11
2018-08-03 552 瀏覽
荃灣出名多嘢食,但呢間性價比真係超高,如果想Hea食但又想食得招積,呢度絕對係一個好選擇,大大條鰻魚飯都只係五十零蚊,蟹柳沙律都係廿零蚊,吉列豬扒拉麵都$40有找,實在係太抵食了。提提大家湯底會建議選用面鼓湯會比較好味。
鰻魚飯
鰻魚飯
2018-05-24 570 瀏覽
福來邨嘅舊區竟然有一間和風快餐 做日式料理 價錢公道品質都唔錯味道都相當好鰻魚飯兩件大大鰻魚,燒汁自行滴下,配合 香滑軟熟白米飯好好食。什扒拉麵有大大塊吉列豬扒,另配幾塊雞扒,拉麵煙煙韌韌食落都唔錯。 價錢公道 都算合理。

2018-05-23 403 瀏覽
本身平時都係去開荃豐中心個邊個間食開,咁啱係荃灣廣場附近就過左黎食!依到有好多都好好味!不過我食開都係雞扒煎蛋飯多!由中學食到依家!陣味都無變過!價錢都平!以前26蚊!依家都係32!良心食堂!一個字!正!
良心食堂!一個字!正!
雞扒煎蛋飯
2018-05-23
雞扒煎蛋飯
2018-05-22 1086 瀏覽
和食快餐喺荃灣有好多好嘢食,呢間都算平靚正,今日喺愉景新城行街,但係愉景新城到處都係人,見到都覺得好驚,所以行前兩條街,去到香車街街市附近,見到和食快餐,二話不說,食返個快餐先。餐廳當然走平民路線,價錢都唔算太貴,喺荃灣總店,仲見到日夕嘅老闆經常坐陣添,感覺真係幾正宗。做到大眾化嘅價錢,分店比總店面積較為大,坐得比較舒適。豬扒冷麥麵$34先講份量, $34有呢一個份量,真係算唔錯。係呢個炎熱嘅夏天行多步都唔想,食個冷麵,就最好不過。蕎麥麵份量對女士來講,相信都夠飽。蕎麥麵除咗熱食,個人係比較鍾意作為冷麵。食用時加上各式不同的佐料,涼式麵或拌麵,用上比熱食較濃的醬汁,雖然呢一個面,並沒有放在冰臉上,不過也加上蔥花、山葵同紫菜絲等,如果有埋生鵪鶉蛋更加好啦。豬扒,比我嘅手掌仲要大,較為瘦,冇肥肉,若然不夠鬆晒,不過呢一個價錢來講,算唔錯啦。。好鍾意幫襯呢啲小店,就會感受到獨有嘅人情味,侍應都好親切,感覺就好似招呼街坊一樣。。。但係呢一間鋪頭有一個缺點,就係筷子係即用即棄嘅,感覺太唔環保啦,如果可以用埋環保餐具就更加理想啦。
和食快餐

豬扒冷麥麵$34

先講份量, $34有呢一個份量,真係算唔錯。
蕎麥麵除咗熱食,個人係比較鍾意作為冷麵。

2017-12-22 918 瀏覽
第一次幫襯,午飯時間多人但係都有位。入黎多數係熟客仔,個個都唔洗睇餐排就可以叫。見佢啲拉面好似係出名野,但我都叫自己最最想食既咖哩朱扒飯,唔想感覺咁輕盈一點,加多隻煎蛋,加杯熱飲都係加$2 ,就跟杯熱齋啡。雖然朱扒冇分碟上,但上到枱時仍然脆口,也證明他們對豬特別認真;厚薄適中,肉汁濃。至於隻煎蛋,蛋有燶邊,蛋黃八成熟,未入口都覺得係美食;除了有炸朱扒做主角,還配以誠意十足既燒汁;開初以為係加左隻蛋所以有得跟豉油,原來成壼燒汁任加,諗住本身都有咖哩汁,唔鬼理佢,望望下人地個個叫咖哩都照加,一於跟,點知唔跟就話,唉⋯⋯加左之後完全兩回事,結果係非常超值!必定再來!
第一次幫襯,午飯時間多人但係都有位。
入黎多數係熟客仔,個個都唔洗睇餐排就可以叫。

咖哩朱扒反加煎蛋
2017-12-22
咖哩朱扒反加煎蛋
2017-11-03 858 瀏覽
今日返工前食了,眾人所說是日本人開的平民食堂,地方算不得什麼,食物亦不是令你嘩一聲,但賣單的時候,真的.....嘩咗出嚟!我食了一個下午茶餐九州腩肉拉麵($31,加$2還可轉烏冬),兩件加洲卷(下午茶餐加$6),兩件天婦羅蝦($28),再加多一杯凍檸茶(哩個利害啊...加$1蚊),賣單$66!!!重想點呀!返學,上班,平民都可以食到日本人出品的日式小店,認真要講句,辛苦晒!Thanks 和食的心意!!

重想點呀!

九洲腩肉拉麵
加州卷
鮮蝦天婦羅
2017-11-03
下午茶
九洲腩肉拉麵
2017-10-29 541 瀏覽
員工質素極差 ,外賣上門時禁左幾下鐘     ,遲左應門     個呀叔會踢門     , 對客人不停說粗口  找完錢之後仲係門口外大大聲講粗口  極無禮貌   真人真事!!!超垃圾  不會再光顧!! !!
員工質素極差 ,
仲係門口外大大聲講粗口  極無禮貌   真人真事!!!

超垃圾  不會再光顧!! !!
2017-10-29
50 分鐘 (外賣送餐)
2017-10-12 701 瀏覽
早在雜誌介紹看到過這小店,老闆是個日本人,廿多年前移居香港後開了這平民式的和食店,他的宗旨很簡單,希望大家有個便宜又能食飽的地方用餐,總而言之就是「大件夾抵食」的意思吧! 這食店提供各種和式家庭料理,鰻魚飯、咖哩豬扒飯、牛肉飯、壽司卷等等,依我所見多數客人都是隨心配搭的,例如咖喱豬扒牛肉煎蛋飯,也有點拉麵的,都是隨心點菜。 記憶中雜誌介紹大大碗的鰻魚飯($58),甚是吸引,便要了一碗,配凍飲只要加$2。另外點了一份4件加州卷($18)。 等了約5分鐘,壽司便上桌,跟一般的加州卷有別,這店沒有使用青瓜,改用了類似秀珍菇漬物,加上雞蛋和蟹柳,味道還不錯。但秀珍菇煙韌的口感跟加州卷配襯度一般,個人還是較喜歡一般加青瓜的版本。 鰻魚飯也在數分鐘後端上,哇,好長的鰻魚!在壽司店連一份鰻魚壽司也索價40元的年代,這一大份鰻魚飯才要價58元實在有點不科學。半條鰻魚豪邁地橫誇了整個飯碗,而且仍然熱氣騰騰,相當令人垂涎。 這鰻魚很肥美而且厚度十足,口感軟滑令人滿足。鰻魚沒有魚腥,小魚骨也很少,方便進食。鰻魚汁不會太多或太咸,很適合佐飯。值得挑剔的是飯不是使用珍珠米,實在有點可惜呢,如果配上珍珠米

這鰻魚很肥美而且厚度十足,口感軟滑令人滿足。鰻魚沒有魚腥,小魚骨也很少,方便進食。鰻魚汁不會太多或太咸,很適合佐飯。值得挑剔的是飯不是使用珍珠米,實在有點可惜呢,如果配上珍珠米這鰻魚飯會加分不少的!

也別小看這杯加2元的便宜凍檸茶,有淡淡茶味,也不會過甜,喝起來相當清爽解渴!

回家路上,一直在回味這家街坊小店的感覺。我想,這家小快餐店也許不是最完美的,這碗鰻魚飯也許不是最好吃的,但這想要大家吃飽喝足的人情味,是最足以讓我回頭的。
2017-10-04 692 瀏覽
看到食評寫得不錯, 相當便宜,便想嚟試一試。一到餐廳門口,便看見大排長龍的情況 。我在門口等了又等,終於到我了!看看手錶,發現已經排了二十分鐘了!一座下,一位女收銀告訴我, 拉麵賣完, 餃子都賣完,連豬扒沙啦這些小食也賣完。 無奈下,只好叫了一碗冷蕎麥麵。過了三十分鐘後, 發現食物還沒有來到, 就連遲過我進來的兩位食客的食物也到了!!!我心裏不禁想: 這間餐廳的名字是和食快餐, 可是上菜一點也不快,根本和名字「快餐」一點也不符合!!!我必定會告知家人和朋友不要光顧這間沒有服務態度和質素的餐廳!!!
看到食評寫得不錯, 相當便宜,便想嚟試一試。

星期六中午,我和家人懷着興奮的心情一起到和食快餐初嘗,想到荃灣小店支持一下。到了,我們先要花二十分鐘在門口排隊等位。終於有位了,入座以後,女收銀員隨即向我們說:「没有拉麵,豬朳,豬腩,餃子,沙律。」早上11時開始營業,下午2時已經好多食物賣完,我心想莫非真的這樣好食? 由於恐怕其他食物也賣完,於時我們迅速叫男仕應的點菜落單。全餐廳只剩下一位男仕應,要落單又要執枱,也替他辛苦。過了20多分鐘,見四周食客陸逐有食物,而我們食物和飲品也没有。我問女收銀,可以跟我們的單? 她看看收銀枱,然後從一叠單取出一張單,接着快快在電腦屏幕上打下打下,没有向我們交待。我問:「無落單?!」女收銀答:「係呀! 你知啦咁多人點睇得咁多。我現在就幫你落單。」收銀負責入單,無落單用藉口推責,毫無悔意。 一心想支持小店,點知換來失望和憤怒。我們十五十六决定去留,男仕應叫女收銀:「吾好落單,佢地可能走。」聽到了,一行人決定立即離開餐廳!

2017-09-23
2017-09-30 358 瀏覽
食物:曼魚飯:$58听落有D貴,所以希望份量大D。但份量不算太大,OK吧。不會太多又傑又多既汁,不乾身。喜歡多汁既人,希望佢地能免費多汁吧(未試叫多汁)。味道非常好,很好味。飯份量也算OK.會再食!雞扒牛肉拉麵:雞扒不是細細塊,份量OK.,好香燒雞味,牛肉係肥牛,肥牛很多,比一般米線店多很多。拉麵份量男仕也夠飽。不包飲品,加$2~4。加$2有蛋,好抵!環境:細細地,茶歺廳裝修甘,不起眼。很多地方也做送外賣,讚
食物:

不包飲品,加$2~4。
加$2有蛋,好抵!

環境:細細地,茶歺廳裝修甘,不起眼。
很多地方也做送外賣,讚
曼魚飯
2017-09-30 332 瀏覽
見lee排網上有介紹 就去試下啦🤣地方都算方便 向荃灣廣場後面😆夜晚八點鐘去 要排隊 不過好快就有得入👍🏻但上菜速度超慢 要等15mins以上🤣值得一試 平平地食一餐😆叫左兩碗拉麵 兩款反卷😆吉列豬排豬骨拉麵$30 好平啊🤣🤣加一蚊要沙律醬🤤加一蚊要菜😆加一蚊要豬骨湯豬排都ok 比較硬身 無肥肉無油脂既豬排🐷拉麵既麵我幾鐘意 比較硬身 有口感湯底都ok 唔係好濃 清清地 容易入口🤤雞排拉麵$34雞排好食 即刻整 好熱👍🏻👍🏻太卷$19@4件🤤好太件 好滿足 值得一提係wasabi好好食🤣🤣加州卷$18@4件我鐘意食加州卷多過太卷🤣蝦子好好食😆
見lee排網上有介紹 就去試下啦🤣

我鐘意食加州卷多過太卷🤣
蝦子好好食😆
2017-09-29
2017-09-23 215 瀏覽
排完隊,入到去,一片混亂,連茶餐廳既管理都冇。落單,咩都話賣哂,連拉麵都冇,豬排又冇,餃子都冇,死未。 聽到佢地既對話,發現佢地連外賣都唔記得送。點了菜,等了很久,見未有食物,佢地話冇落單。原來,可以差成咁,係冇底線 唯有憤而離場,用腳表達憤怒!
唯有憤而離場,用腳表達憤怒!