2016-10-11 1772 瀏覽
星期日中午約左朋友試呢間鰻魚飯店面座位偏少, 但無預計中咁多人, 反而樓上食餃子既店舖排滿人龍.... 黎到無理由食其他, 一於一人一個鰻魚飯($58鰻魚飯, +$2 冷熱飲品)鰻魚有一定size, 好有滿足感值得改善既係飯唔算好熱, 只係暖....以今時今日物價水平, 性價比尚算可以圖中左上角的是可以自由任加既鰻魚汁, 味道偏濃, 但味道不錯, 建議可以分幾次加上, 以免過甜
星期日中午約左朋友試呢間鰻魚飯

黎到無理由食其他, 一於一人一個鰻魚飯

($58鰻魚飯, +$2 冷熱飲品)

鰻魚有一定size, 好有滿足感

值得改善既係飯唔算好熱, 只係暖....

以今時今日物價水平, 性價比尚算可以

2016-10-09
2016-10-11 1137 瀏覽
聽講其鰻魚飯出名架, 梗係要試下, 以呢個價錢, 咁大舊鰻魚都唔錯呀, 又唔會太濃味, 係汁少d law, 鰻魚有骨, 做得唔夠仔細, 不過都ok la, 飯幾林, 我中意, 可惜不是日本米。俾多d 鰻魚汁就好了, 我地話要多d汁, 佢竟然叫我地加豉油, o 咀~餃子: 長長的, 主要是椰菜, 少量肉,ok la佢d 拉麵都好平,可惜太港式, 未必會試

餃子: 長長的, 主要是椰菜, 少量肉,ok la

佢d 拉麵都好平,可惜太港式, 未必會試
2016-09-19 1126 瀏覽
街坊日式小店用料簡單,服務一般,但味道真的不錯!用一個大碗,放入珍珠飯,好味日式咖哩,一大塊雞扒,只係三十幾蚊,加$2有冷熱飲品,性價比高😊👍🏻支持小店!
街坊日式小店
用料簡單,服務一般,但味道真的不錯!
支持小店!
咖哩雞扒飯
咖哩雞扒飯
2016-07-15 1824 瀏覽
本身中意食鰻魚呢間鋪出現簡直就係為我存在鰻魚飯 $58一份唔花巧(唔需要配料)一塊手掌咁大既鰻魚鰻魚汁任加鰻魚肉質非常滿意,食得出係即烤從碗上飄上的熱氣就知即叫即整飯熱,鰻魚香味撲鼻隨餐飲品加$2$2既價錢有餐飲太離譜啦一定要keep 住呢啲高性價比餐廳
本身中意食鰻魚
呢間鋪出現簡直就係為我存在
鰻魚飯 $58一份
唔花巧(唔需要配料)
一塊手掌咁大既鰻魚
鰻魚汁任加
鰻魚肉質非常滿意,食得出係即烤
從碗上飄上的熱氣就知
太離譜啦
一定要keep 住呢啲高性價比餐廳
2016-07-15
2016-07-02 1234 瀏覽
有朋友推介呢間鰻魚飯, 作為荃灣友嘅我當然唔可以錯過啦地點位於昌寧地下, 即係荃豐行入去, 荃昌下一個商場, 好易搵~ 呢度其實係快餐店, 如果prefer 坐得舒舒服服又好有service 嘅就唔好嚟啦🙈睇menu 其實都有好多嘢食, 例如涼伴喬麥麵好似都唔錯, 不過既然一心係嚟食鰻魚飯, 就下次先再試其他嘢啦~$58 大大碗鰻魚飯, D 汁係自己任加嘅! 塊鰻魚烤得好香, 雖然未至於皮脆肉嫩, 但絕對合格有餘!!! 呢個價錢同質素嚟講我俾85分!!!!
有朋友推介呢間鰻魚飯, 作為荃灣友嘅我當然唔可以錯過啦

2016-06-26 961 瀏覽
作為荃灣人一定要試下呢間。間舖唔係主要人流通道,價錢大眾化,真係好適合作為街坊食堂。呢日試左個豬扒太陽蛋飯同凍檸茶。快餐店真係快餐店,好快就上左凍檸茶,無幾耐又上埋碗飯。凍檸茶個糖漿底都幾甜,下次叫走甜好了。豬扒就薄身左少少,$29算係咁。饅魚汁可以任落,唔落真係好乾身,落左就好夾,算唔錯。

2016-06-04
2016-06-16 1000 瀏覽
以前我要學結他,媽媽就會帶我黎呢到食,細細個覺得呢到嘅炸豬扒好好食,老闆仲要係日本人。不過之後冇學結他就冇再黎食過,難得經過呢到,緊係黎懷緬下過去!豬扒飯💰HKD26超大碗飯,好大塊豬扒,唔會落好多鬆肉粉。豬扒唔會炸到好乾,仲可以保持到肉嘅口感,醬汁仲可以自己落,中意落幾多就落幾多!正!今時今日食到咁有質素又咁扺嘅豬扒飯,我諗真係唔係好多地方有。呢到仲保留到細個食到嘅味道實在太好了😆另外,凍飲需要加兩蚊😉順帶一提,呢到嘅加州卷塊好好食嫁
豬扒飯💰HKD26
另外,凍飲需要加兩蚊😉
順帶一提,呢到嘅加州卷塊好好食嫁
2016-06-16
2016-05-12 1459 瀏覽
最近打openrice打到有d炆,成日都upload唔到相😵😵聽聞呢間快餐又平又好味,甘我就走去試下啦😍呢到真係快餐店既樣,冇卡位,全部都係可活動既檯同櫈,捱背都冇!鰻魚飯$58真係好大舊,一d都唔吝嗇,而且有無限既汁可自己添加,偏少少咸,而已飯都好多,粒粒珍珠米黎👍我見幾好味就叫多樣野食炒雜菜$18都唔錯,鐘意濃味既朋友就岩曬啦,我自己唔鐘意甘濃味既,但我都食曬,個味道唔錯既,份量都唔會話好少😊一個鰻魚飯,一碟菜,加多杯野飲先78,真係好抵下嫁👍而且呢到既姐姐都好風趣幽默下😂
鰻魚飯$58
我見幾好味就叫多樣野食
炒雜菜$18
2016-05-10 1175 瀏覽
早前有雜誌介紹過,所以原本不起眼的簡陋日本菜小店,假日午飯時間要排隊15分鐘左右。不過店員沒特別去安排大家入座,會有點混亂,而且有時候有人離坐後,店員都沒空收拾及準備。本來就趕時間的我,等了15分鐘,坐下後就立即點菜,幸好上菜都只需5分鐘左右,果然是快餐!真心吃到感動了!饅魚比貴一倍、兩倍的都更好吃,更嫩滑、更肥美、更厚更長,入口即溶!而且新鮮熱燙,實在很有幸福感😭!飯的份量亦很慷慨,大男人都會夠吃,而且飯身富有彈性又香綿。醬汁任放,不過偏鹹,所以不要太貪心了,適可而止就好。悔恨這麼遲才認識這隱世藏龍的小店現在人流不斷,想多吃都難了!

鰻魚飯
真心吃到感動了!

飯的份量亦很慷慨,大男人都會夠吃,而且飯身富有彈性又香綿。
醬汁任放,不過偏鹹,所以不要太貪心了,適可而止就好。
悔恨這麼遲才認識這隱世藏龍的小店
現在人流不斷,想多吃都難了!

2016-05-08
2016-05-02 904 瀏覽
幫襯下小店,平得黎感覺都OK 叫左碗咖哩什菜雞扒飯,加凍檸茶凍檸茶,不太甜,咁樣應該健康啲至於碗飯,啲飯表面同入口明顯軟少少,應該之前水放得多啲,各人口味吾同,我較中意硬身小小。啲咖哩辣得黎帶小小甜,ok吾錯,不算太辣啲蘿蔔一條條比較厚身,加上是半生熟,感覺吾多如,可能薄啲會好啲啲雞扒,食落去都去油油地,應該煎個振落多左油,但味道都好食整體來說,成碟飯對小店來講真係幾好。
幫襯下小店,平得黎感覺都OK
叫左碗咖哩什菜雞扒飯,加凍檸茶
凍檸茶,不太甜,咁樣應該健康啲
啲咖哩辣得黎帶小小甜,ok吾錯,不算太辣
啲雞扒,食落去都去油油地,應該煎個振落多左油,但味道都好食
整體來說,成碟飯對小店來講真係幾好。
咖哩什菜雞扒飯
2016-05-01
咖哩什菜雞扒飯
2015-11-20 849 瀏覽
今又走去吃我們大愛的*抵食平民家庭式日式咖喱飯*---和食快餐如果你沒吃過,單看店面,很難會被吸引進去。店子小小,裝修很是簡陋,就幾張摺枱摺椅已而。很難想像跟"和食"二字扯得上關係。可是只要吃過一次,便會常常想來,那味道"親民"的咖哩飯很叫人回味。這裡的咖喱吉列豬扒什菜飯($38)是招牌菜必點,每次必加一個煎蛋($2),再+$2便有一杯凍飲(超平啊) 除了價錢親民,為什麼說味道親民?因為這咖哩飯完完全全就是在日本家庭式小店,那美麗媽媽老闆娘用心烹調出來的那種味道,不是什麼高級食材米芝連級數,而是那種純粹好吃樸實的住家美味,吃過一次,久不久就會掛念。喜歡日式咖哩,微辣帶甜,薯仔,紅蘿蔔,牛肉粒等食材都是細細粒的,總覺得重口味 材料大大舊的馬來或港式咖哩是為男人而設的,而比較輕型的日式咖哩才是屬於女孩的咖哩。這裡的 當然是很好吃。此外 甜甜的日式炒什菜,不油膩,挺開胃啊,我也很喜歡!配上粒粒分明的日本珍珠米飯,不錯吃。說到半個主角吉列豬扒(另一主角是咖哩汁),雖不是什麼高級厚切豚肉,但也是很美味,吉列炸皮很酥脆,豬肉雖薄切卻不會乾仍帶點肉汁。今次還試了吉列豬扒冷簥麥麵+煎蛋 $32+$2,

什菜咖哩吉列豬扒飯+煎蛋

今次還試了吉列豬扒冷簥麥麵+煎蛋 $32+$2,再+$2 加了杯凍好立克,很濃很濃,太開心了!
麵跟飯一樣,份量很多,其實一個女仔吃一碗真的可以要求店員少麵/少飯呢,唔好做大徙鬼麻

不過我們兩個為食仔當然不用減量都吃得下全部,還加多4件加州卷添!( $18)

經過荃灣可以一試這間家庭式日式咖喱飯,CP值非常高呢!
什菜咖哩吉列豬扒飯+煎蛋
2013-08-28 1128 瀏覽
自己經常經過付近,有時想簡單的來一客快餐也會光顧它。今次和朋友也來簡簡單單先來什菜雞排烏冬,什菜烏冬份量夠。菌及菜也算新鮮;烏冬是超市貨,不過也煮得剛好沒有糊丟。烏冬的炸雞排也能做到外脆內軟,保留到肉汁而不太乾。不錯。咖哩雞排飯的咖哩是包裝的咖哩,沒有什麼香濃的咖哩味。不過甜甜的日式咖哩撈飯食都算開胃。煎餃子就不行了!底又煎得不脆,而餃子面又糊爛的。看見已經不想食。夾來食一口,沒有什麼味道;只是有東西在口腔中。好辛苦;( 平常會點天婦羅的因為想試新野就中伏了。(天婦羅好吃多了)對一個三十多元日式飯麵來講我覺得已經不錯了,兩個人加起來也不用一百蚊,重想點?
什菜雞排烏冬
炸雞排
烏冬的炸雞排也能做到外脆內軟,保留到肉汁而不太乾。不錯。
咖哩雞排飯
煎餃子

2013-08-23 996 瀏覽
是日同另一半係此商場睇中醫睇完已經係1點多了, 就得有人提過此日式餐廳都幾多人食好似話係日本人開好啦~ 決定試一試的確...幾多人食WOR 但安排坐位有D 差,  有咩可能要同另一PAIR 2人 坐一張2人摺檯.....點坐已經轉身走人 , 幸好另一位WAITRESS 叫我地坐另一張真的好快餐式, 而且壽司款係都熟食類飯類比麵會平些, 但一看就知不是用日本米 而且看上去真的比較似茶餐廳 最後我地叫了以下食物:1. 肥牛拉麵 $29 ---> 一看真的嚇了一驚...同家煮有咩分別? 真的是肥牛加拉麵2. 豬扒拉麵加椰菜 $27+1 ---> 豬扒係雪藏簿款, 拉麵底係醬油味, 不過不失, 但拉麵卻硬, 明顯煮的時間不足夠, 而加錢的椰菜只得少少, 白焯...一點誠意都無3. 2杯COLD LEMON TEA $8---> 個WAITRESS 明顯又有問題...講左少冰, 俾2杯走甜, 叫佢換就將所以冰同我不要...杯茶係好難飲4.煎餃子 $16 ---> 餡是豬肉椰菜 , 底煎得脆脆加埋酸酸地餃子醬, 幾好食5.腐皮壽司 $8 ---> 不是正宗款
是日同另一半係此商場睇中醫
睇完已經係1點多了, 就得有人提過此日式餐廳都幾多人食
好似話係日本人開
好啦~ 決定試一試

的確...幾多人食WOR
真的好快餐式, 而且壽司款係都熟食類
飯類比麵會平些, 但一看就知不是用日本米
而且看上去真的比較似茶餐廳

最後我地叫了以下食物:
5.腐皮壽司 $8 ---> 不是正宗款, 但飯味道調得剛好, 不太喜歡腐皮壽司另一半很喜歡食

整體真的如店名和食快餐
不過一定不是日本人開, WAITRESS 都係一D唔鹹唔淡廣東話及廣東話人仕
食物款式擺明港式日本快餐
收銀阿姐好似嬲了全村人 , 黑面, 收錢後連一句多謝晒禮貌說話都無
真的不明點解咁多人食, 真的爆晒場....

2013-08-18
2013-05-12 747 瀏覽
吃過早餐,便在荃灣一帶閒逛,約到了用餐時間,便在附近吃飯算了。在荃昌中心,有間不像日式餐廳的快餐店,格局完全不像常去的日式餐廳,說是快餐店,卻也不像一般快餐:在收銀處付款及落單,然後自己行去櫃檯自取食物,再自己找個位置坐下用餐。這裡卻是有侍者serve ,由落單以至送餐,都是由侍者負責,不用自己捧餐。和食快餐店就是後者,當在下看著店子的格局有點與和食不同,端上來的卻是頭頭是道。滑蛋豬扒飯上的滑蛋,雖然看起來幾乎全熟,一點都不但滑蛋,可是卻又未曾完全的熟,仍然有蛋汁停留在滑蛋上;豬扒仍然是傳統的日式豬扒,炸粉也是薄薄一片,炸得鬆脆。在下未曾吃下一口飯之前,都曾經懷疑過,味道是否像過往般的味道呢?抑或另有味道?吃一口的時候,那種刺激味蕾的味道立即出現,原來味道就是過往在日式餐廳吃過的味道。既然是日式快餐店,為何不可有太卷或壽司?在下也點了太卷來試。這太卷味道較為平和,沒有醋的酸味,蘸上鼓油,卻不是日式甜鼓油,是鹹味鼓油,因此在下也點了兩次便不再點鼓油了。奶茶令在下覺得好飲,茶與奶適中,調校適中,而且有茶的甘醇和回甘,算是好奶茶。儘管這看的環境不似日式餐廳,但是味道卻是日式味道十足,也令在7

儘管這看的環境不似日式餐廳,但是味道卻是日式味道十足,也令在7跌眼鏡呢!而且在這裡用餐,也十分相宜,可謂是平民日式餐廳,飯類都只不過是二十四個大洋起,奶茶咖啡跟餐都只需加兩個大洋,而壽司則十個大洋起,也算十分便直了。
2013-05-12
2013-03-30 535 瀏覽
我經常都埋怨為什麼荃灣總是沒有一間比較好吃的日本餐廳,即使有日本餐廳都只是一些大集團的。其實我是比較喜歡一些比較家庭式的日式料理的,就是只要一碗飯一杯茶,一個小小的小吃已經足夠了,可是荃灣卻沒有。這店為於昌寧商場,可能大家都不太知道他的位置,就是在荃豐中心行多幾個商場後有電梯往下的就是這裡。被我吸引的是這家店的麵居然是自製的。而且礙於地方關係,他們更將那個製麵機放在出面,這都算是他們的生招牌吧。因為在香港吃到完完全全自家製造的日本麵的確很少,很多都是工廠或是由日本運來。麵的確是自己做的,和在很多拉麵店見到的那些超超幼麵是不同的,而且可能是即做的關係,所以麵質比起平時的更加彈牙。吃到自家麵當然開心,更開心是這裡的東西價錢一點都不貴。比較好吃的是日式咖哩豬扒飯,當中的豬扒香脆可口,素質完全及得上那些超高級的日式料理,而且入口肉汁很多,咖哩是很不錯的,一種濃郁的日式咖哩而且還一點甘甜。 但腩肉拉麵有點失色 , 腩肉太肥廋肉少。 另外白酒煮蜆不錯。 我十分怕吃這味菜的, 不好吃的就像喝消毒藥水煮的一樣,而且很多人都不會將蜆的沙吐出,又不新鮮。幸好這個都不錯, 蜆肉沒有沙之餘更有很香蜆肉味。埋單

但腩肉拉麵有點失色

埋單太便宜了100元有找。這家店雖然遠離旺區,但因為便宜,所以都很多人去幫襯,而且座位不多,所以有時都要等。老闆應該不是香港人,聽說是日本人嗎...??不知道。可以再去的。
2013-03-30