2019-03-07 208 瀏覽
📍香港📍長洲📍和屋📍長洲新興街106號地下B號鋪📍星期一至日 11:30~21:00🦄蟹籽軟殼蟹手卷$32🦄評分:8/10即叫即整 軟殼蟹🦀熱辣辣脆卜卜 都幾大隻足料!不過等左20mins😹 可以去第二檔食下魚蛋先翻黎攞😂紫菜🍙普普通通 唔會系好脆個種!中間有幾條新鮮青瓜中和炸軟殼蟹既油膩感🥰🥰落單位可以自己加醬料 鼓油👍🏻👍🏻好貼心地 手卷底包左塊紙巾🧻俾你❣️❣️落鼓油就唔怕佢系個底到流岀黎👍🏻

📍香港📍長洲
📍和屋
📍長洲新興街106號地下B號鋪
📍星期一至日 11:30~21:00
  軟殼蟹手卷

🦄蟹籽軟殼蟹手卷$32
🦄評分:8/10
即叫即整 軟殼蟹🦀熱辣辣脆卜卜 都幾大隻足料!
不過等左20mins😹 可以去第二檔食下魚蛋先翻黎攞😂
紫菜🍙普普通通 唔會系好脆個種!
中間有幾條新鮮青瓜中和炸軟殼蟹既油膩感🥰🥰
落單位可以自己加醬料 鼓油👍🏻👍🏻
  軟殼蟹手卷
2018-11-02 255 瀏覽
長洲必食手卷今次去長洲day trip, 見到呢間手卷店幾吸引,手卷店距離長洲碼頭好近,行唔洗5 分鐘就到手卷嘅選擇非常多,由普通嘅三文魚,去到馬糞海膽都有,岩晒唔同口味嘅人今次叫左三文魚腩手卷,三文魚腩肉質幾好,感覺幾新鮮,紫菜又脆!店裡仲有炒雪糕等等賣,下次嚟day trip一定要再試!
長洲必食手卷

店裡仲有炒雪糕等等賣,下次嚟day trip一定要再試!
2018-09-09 219 瀏覽
知道呢間係食壽司手卷,但見有埋炒雪糕賣,又覺得幾好食喎!cream cheese x kinder 繽紛樂~ 師傅即場係你面前炒,見住佢放幾格kinder 繽紛樂落去~ 最後變成一大塊,再卷成小塊,所以一共有五小卷。加多pat cream 之後,仲可以揀toppings, 但記唔到曬~ 可以係爆珠,朱古力豆,木糠等,我揀左木糠。hkd 30有啲回味,所以第二日再去食提子冧酒味,都係米糠toppings. 兩杯望落差唔多,不過提子冧酒真係有啲酒味,正!hkd 25,抵~
知道呢間係食壽司手卷,但見有埋炒雪糕賣,又覺得幾好食喎!
2018-03-21 525 瀏覽
蟹三味手卷 $40 (大約..忘記了🙈)呑拿魚腩蓉 $26第二次encore佢呢個蟹三味手卷🤤取代之前每次去都食既近海灘個家,成為去長洲必食手卷而且個人好欣賞和屋除左壽司豉油仲有wasabi豉油👍🏻個質地唔似現成買,似係佢地自己mix既,仲見到wasabi既起沙質感💕唔洗企係到再自己左加右加,好貼心! 🦀 #蟹三味手卷呢個真心推介比蟹控!三味指的是蟹籽、蟹膏、蟹肉(雖然就係蟹柳 但係幾彈牙而且唔似最平個種成個麵粉樣🙊)蟹膏好香濃又唔會過鹹,好味到我地話認住佢吊出黎個包裝去supermarket見到可以買返屋企食🤣 🐟 #呑拿魚腩蓉手卷呢個就試過就夠,呑拿魚腩蓉唔肥仲要無咩味,做手卷係要靠豉油送飯🤦🏻‍♀️🤷🏻

蟹三味手卷 $40 (大約..忘記了🙈)
呑拿魚腩蓉 $26

🦀 #蟹三味手卷

🐟 #呑拿魚腩蓉手卷
2018-02-14
10 分鐘 (堂食)
👫嚟到長洲,食完甘永泰大魚蛋,想食下甜嘢😋 發現甘永泰開左間日式料理嘅店鋪,多數人都係買手卷嚟食,但入面大大個牌寫住有賣泰式炒雪糕,咁新奇有趣,👱🏽‍♂️👱🏻‍♀️緊係要試下啦 (´・ω・`)#泰式雪糕卷 <$35>▫️忌廉芝士xKinder繽紛樂望到個名就知個雪糕卷係咩味啦🤣 無錯,真係同食緊繽紛樂係無分別㗎!不過雪糕卷嘅口感幾特別,食落去會咬到一粒粒嘅朱古粒碎,都幾痴牙😆 反而忌廉芝士隻味唔係好出,又或者上面個cream就係所謂嘅忌廉芝士味啦🤷🏻‍♀️
👫
#泰式雪糕卷 <$35>
▫️忌廉芝士xKinder繽紛樂
2017-10-29 234 瀏覽
.叫左三放魚腩 帶子 魚子手卷$38好新鮮 加埋日本豉油perfect 👍🏻平時無咩點食手卷因為怕跌哂出黎但呢間真心正 d紫菜又5會難咬比起香港果d好食好多賣相都睇得出好正 但掛住食無影相會再去食..............................

.叫左三放魚腩 帶子 魚子手卷$38
好新鮮 加埋日本豉油perfect 👍🏻
平時無咩點食手卷因為怕跌哂出黎
但呢間真心正 d紫菜又5會難咬
比起香港果d好食好多
賣相都睇得出好正 但掛住食無影相
會再去食
2017-10-29
10 分鐘 (外賣自取)
2017-04-27 249 瀏覽
火炙芝士蟹籽章魚丸$30/6粒話說復活節去了長洲逛逛,當然不少得掃街吃小食~估唔到我哋嚟到長洲都係愛吃章魚燒,事關被這個火炙芝士蟹籽章魚丸吸引了,純粹只係個名好似好好食咁。咁其實都係ok既,蟹子、木魚紫菜都唔少的,章魚丸燒得很脆裡面熱辣辣,仲有芝士係面添,價錢不是特別平但味道都不錯~
火炙芝士蟹籽章魚丸$30/6粒
話說復活節去了長洲逛逛,當然不少得掃街吃小食~
2017-04-15
  • 火炙芝士蟹籽章魚丸