又在旺角搵食,因兩人都不太肚餓,所以只想吃一些不太飽肚的小食,而且要找一間人不多的食店,可以坐得舒服點,經過女人街看到這間沒有太多人,而且記得我很久前也來過一次因為人很少,所以安排我們坐Bar枱,侍應第一時間把一個二人餐的menu放到我們面前(價值$699),但我們卻選擇散叫第一次order了曼魚炒飯:廚師即時在我們面前炒,上枱後很香,但只有三四粒曼魚,應該只可以叫雞蛋炒飯炒雜菜:差不多成碟都是牙菜,只有幾片椰菜,沒有其他材料,而且牙菜很臭青日本芝士年糕:是炸的,炸得黑黑地,外面很硬,裡面QQ,但沒有味道,男朋友說不錯雞軟骨:這個可算是最好吃,不是炸的,而是汁煮,煮得很香男朋友說唔夠喉第二次order了炒雜菌:這個也很好食,是金菇和秀珍菇,炒完後再加上炸過的蒜蓉,很香口汁燒鴨胸:可能平時食慣煙鴨胸:這個感覺有點so,但鴨胸煮得軟熟以這個價錢,食物不可算太差,但有待改進,埋單$354

第一次order了
雞軟骨:這個可算是最好吃,不是炸的,而是汁煮,煮得很香

男朋友說唔夠喉
第二次order了

以這個價錢,食物不可算太差,但有待改進,埋單$354
  • 雞軟骨,炒雜菌
2008-10-15 3 瀏覽
男朋友爸爸生日, 所以揀左食鐵板燒慶祝~ 睇過大家既食評, 有讚有彈, 親身試完之下有以下見解 野食幾新鮮幾好味, 個師傅亦都好識同客人so so, 見到之前有人話個師傅0即都唔笑黑口黑面, 我唸唔係講緊我今日呢個喇~隔離檯有個後生d, 真係好似就欠缺少少笑容,服務都幾好啵~ 又唔覺佢地唔識做野, 我地4個人, 嗌左兩個餐, 分別係大受好評既"大蝦套餐二人前"及"帶子皇套餐二人前"頭盤 - 豆腐沙律, 我就覺得冇乜特別鐵板燒前菜 - 翠肉瓜及南瓜, 都ok刺身 - 三文魚及鱆紅魚, 都係冇乜特別銀雪魚 - 好食啵龍脷柳 - 好大塊, 亦都整得好好味大蝦 - 正~ 都幾大隻, 略嫌蝦頭冇乜膏, 但係d肉幾鮮甜帶子皇 - 真係不能不試, 好好味呀~~簿煎牛肉 - 5成熟, 又係好好味火焰燒安格斯牛扒 - 又有得睇, 又有得食, 仲好重牛味, 又係必試~炒飯 - 我本身唔鐘意食飯, 試左兩啖, 都覺得好好味麵屎湯 - 就真係好一般了炒雜菜 - 可能佢地改良左, 除左芽菜外, 多左其他蔬菜, 又係整得好好味~甜品 - 雞蛋布甸, 好味呀~ 男朋友一向唔食甜野, 佢都食晒啵~ 總括黎講, 大部份
男朋友爸爸生日, 所以揀左食鐵板燒慶祝~
睇過大家既食評, 有讚有彈, 親身試完之下有以下見解 :

d野食幾新鮮幾好味, 個師傅亦都好識同客人so so,
隔離檯有個後生d, 真係好似就欠缺少少笑容,
服務都幾好啵~ 又唔覺佢地唔識做野,

頭盤 - 豆腐沙律, 我就覺得冇乜特別
鐵板燒前菜 - 翠肉瓜及南瓜, 都ok
刺身 - 三文魚及鱆紅魚, 都係冇乜特別
銀雪魚 - 好食啵
龍脷柳 - 好大塊, 亦都整得好好味
帶子皇 - 真係不能不試, 好好味呀~~
簿煎牛肉 - 5成熟, 又係好好味
炒飯 - 我本身唔鐘意食飯, 試左兩啖, 都覺得好好味
麵屎湯 - 就真係好一般了

總括黎講, 大部份野食, 由其是主菜都係整得好好味既~ 服務亦都非常周到~
價錢黎講算係中價, 成日食就唔得了~
埋單$898, 俾左$20貼士, 4個人total食左$920~ 算係咁~
遲下會再幫襯, 希望佢地可以keep住d水準啦~~
2008-09-29
坐在長得像張敬軒的師傅面前看表演,算是賞心悅目,這個價位很抵。頭盤豆腐沙律和蜆肉湯,ok吧。主力是帶子和大蝦,蝦切開後仍有八大件,重要的是勁勁多羔,只憑鹽和胡椒吊味已很好吃。如果想更有看頭,或者可以要求師傅不切開,應該會更澎拜。帶子也是一樣,看著那原裝的帶子就令人心動,味道也相當好。可是主角出場後,埋尾就開始草率了。魷魚也算是很出色的配角,只是當時仍忙著吃帶子和蝦,冷落了魷魚,要不然在熱騰騰時那鮮味也煞是吸引。後來的炒野菜和炒烏冬,問題在於豉油太多太甜菜和烏冬卻太硬。那甜品鮮奶凍就更加格格不入了。埋單竟然像中式般收茶芥?算了,加茶也算頻密,又是那句:旺角嘛,就有它本身的法則,這個價位,將就點好了。
頭盤豆腐沙律和蜆肉湯,ok吧。
時那鮮味也煞是吸引。
點好了。
2008-09-28
今次換左師父, 好似整得無咁好食今次亦都轉左食元貝唔食大蝦, 不過好明顯地大蝦係好食d, 不過唔緊要啦, 亦都唔係太差, 其實食品上大致同上一次差唔多, 不過係服務上就真係做得幾足, 上次講過話麵屎湯唔得就真係肯換, 到今次, 佢見我地挑走左d "孫" 出0黎, 佢又主動了解再叫師父整d無"孫" 0既出0黎, 真係好impressive 囉推介大蝦>元貝食物ok 0架, 努力啦不過想提返每位茶位要加5蚊, 下次唔該單聲, thx------------------------------------------------------------------------------------------------------------------今日220日
今次換左師父, 好似整得無咁好食
推介大蝦>元貝

食物ok 0架, 努力啦
不過想提返每位茶位要加5蚊, 下次唔該單聲, thx
今日220日
2008-09-01
早期已發現了多時的餐廳XD因為出了糧所以決心去吃有位女服務員.....不是.....應該是老闆娘態度十分好,一問二答同女友叫了帶子皇二人前銀雪魚味道OK帶子大大舊,十分鮮味牛肉薄薄的易入口黃金炒飯/甜品及雜菜味道一般為我們煮食的廚師應該是新人,但手勢好好將會去多幾次,哈哈哈
早期已發現了多時的餐廳XD

因為出了糧所以決心去吃

同女友叫了帶子皇二人前

銀雪魚味道OK

帶子大大舊,十分鮮味

牛肉薄薄的易入口

黃金炒飯/甜品及雜菜味道一般

為我們煮食的廚師應該是新人,但手勢好好

將會去多幾次,哈哈哈
  • 二人前帶子皇餐
2008-06-30 12 瀏覽
望穿秋水, 女朋友係外國返0黎.....咁耐無見, 想食好D, 見未食過鐵板燒, 所以就搵下女人街啦, 見到LE 間個MENU 好似幾正, 就入左去食, 叫左大蝦餐.....豆腐沙律, 無沙律醬, 一般三文魚刺身厚切, 新鮮的, 唔錯大蝦, 幾好食, 蝦頭分開上, D蝦糕+蝦一齊煎, 都幾香口, GOOD銀雪魚煎得幾脆, 不過太大塊了, 開始飽中間有一塊冬菇同瓜, 非常一般, 可有可無牛肉+炒飯其實都幾好食, 不過因為之前條魚多得滯, 開始滯菜就一般啦, 芽菜ONLY--------------------------------------------------------------------------------小事一則, 話說我話面屎湯唔夠味, 竟然真係有FOLLOW UP, 非常IMPRESSIVE-------------------------------------------------------------------------------問題一則, 個餐好似3X8, + 冬OT一杯+1 = 466. 女朋友唔知記唔記得X 係乜呢-----------
望穿秋水, 女朋友係外國返0黎.....

豆腐沙律, 無沙律醬, 一般

三文魚刺身厚切, 新鮮的, 唔錯

銀雪魚煎得幾脆, 不過太大塊了, 開始飽

中間有一塊冬菇同瓜, 非常一般, 可有可無

牛肉+炒飯其實都幾好食, 不過因為之前條魚多得滯, 開始滯

菜就一般啦, 芽菜ONLY

今日係137日, 你答對了
2008-06-11 6 瀏覽
之前個男師傅去左幫上野個老闆手,所以都唔係好想泥,不過又因為要掃晒成條女人街的關係,唯有搏一搏啦三文魚海鮮炒麵-等左十幾分鐘先上枱(朋友們的更要追單,等多數分鐘,才上枱,最後才知落錯單呢!不過算罷!) 有海苔碎在面,不錯,不過三文魚粒很鞋,而所謂的海鮮亦只是魷魚腳碎罷了....炒麵不算太油,'un'度剛剛好!!不錯!miso soup-2-3件豆腐,有海帶,味道不會太淡或太鹹,可算是女人街中的above average!朋友們的:金菇牛肉汁飯-牛肉不會太肥,不過我還是喜歡吉野家的...雞蛋雞肉飯-雞肉應是雞脾肉,很厚但滑!!

朋友們的:

金菇牛肉汁飯-牛肉不會太肥,不過我還是喜歡吉野家的...

雞蛋雞肉飯-雞肉應是雞脾肉,很厚但滑!!

2008-05-30 4 瀏覽
今晚食過覺得唔錯,諗住上o黎寫下食評,但見到呢人咁寫覺得好奇怪,又唔係咁差啫....今日媽咪生日,平時佢咁辛苦去照顧頭家,所以我同家姐、老豆特登想請媽咪去食鐵板燒!!!(媽咪話未試過喎!~)呢間係女人街頭第一間鐵板燒,7點幾8點喇,唔想周圍行所以決定就呢間啦~我地叫左個大蝦二人餐&帶子皇餐,四個人可以食多d唔同既野!!兩個餐既關係所以有兩款唔同既刺身:三文魚&雙色刺身(八爪魚同北寄貝)→ 三文魚最新鮮,我至愛。四個豆腐沙律→ 正常味道但份量好足,家姐至愛。好大隻既大蝦同帶子皇各兩隻→ 大蝦真係好香好香,而且媽咪話煎得勁靚,而帶子皇好大粒,c父話唔好煎到熟晒,最好外面剛剛熟入面少少生先最好食喎~!的確唔錯。龍利魚同銀雪魚→ 正常,銀雪魚比較滑。牛肉粒同牛肉薄燒→ 唔錯,薄燒好d。而牛肉粒我鐘意食生d,家姐鐘意熟d,c父都照我地要求,好細心!(值得一讚!!)炒飯同炒芽菜,仲有四碗好熱既麵豉湯→ 呢個時候已經好飽,但好香所以都試少少,個飯真係好香口,而個芽菜淡淡地比之前既香口野黎一個好好既平衡,個湯正常。自家製雞蛋布丁同豆腐雪糕→ 佢地話布丁話自家製叫我們試試,好滑。好少見d食肆連甜品都咁認
今晚食過覺得唔錯,諗住上o黎寫下食評,
但見到呢人咁寫覺得好奇怪,又唔係咁差啫....

今日媽咪生日,平時佢咁辛苦去照顧頭家,

兩個餐既關係所以有兩款唔同既刺身
四個豆腐沙律→ 正常味道但份量好足,家姐至愛。
龍利魚同銀雪魚→ 正常,銀雪魚比較滑。
自家製雞蛋布丁同豆腐雪糕→ 佢地話布丁話自家製叫我們試試,好滑。好少見d食肆連甜品都咁認真....尤其係旺角區!!!

d待應服務唔差,我見佢地好忙但點都仲笑住問我地好唔好食、幫我地倒茶,
我覺得係旺角區真係好少見!~

四個人食得咁飽埋單都唔使八百蚊,媽咪好開心咁話估唔到咁好味但唔係貴喎!~

我個人覺得真係唔差,都唔明點解呢間食肆近呢幾次d食評咁極端!?
  • 大蝦!!!夠香煎得好靚~!
尋晚去左食,即使以旺角水平都唔可以接受。左等右等,都唔見有沙律出,反而突然放左碟聖子係面前。「我架﹖」「係呀。」「下﹖但係我其他野都未有喎。」「哦,咁應該係隔離果位啦,因為我無為意邊位黎先邊位黎後。」囧...好,我忍。蟹子沙律終於黎啦,好,蟹子呢排應該好貴定啦,青瓜又一定好平定啦,食左一啖就算。噫,面前位師傅唔見炒緊聖子同牛肉,點解會有碟牛肉聖子放係面前架﹖係唔係我架﹖﹖到底想點呀間舖﹖﹖﹖哦,隔離塊板既師傅炒既,照食。利害,第一次食到唔熱既鐵板燒聖子,亦都係第一次食到金菇牛肉巷上面,會有類似辣椒醬既物體。跟住上的青口,好腥,咁既價錢,我都預左用雪貨,但係可唔可以解凍呀...炒雜菜,清一色芽菜。炒飯,呢個唔錯。埋單連加一,食左$150,實在完全不能接受。
尋晚去左食,即使以旺角水平都唔可以接受。
左等右等,都唔見有沙律出,反而突然放左碟聖子係面前。
「我架﹖」
「係呀。」
「下﹖但係我其他野都未有喎。」
「哦,咁應該係隔離果位啦,因為我無為意邊位黎先邊位黎後。」
囧...好,我忍。
哦,隔離塊板既師傅炒既,照食。
炒雜菜,清一色芽菜。
炒飯,呢個唔錯。
埋單連加一,食左$150,實在完全不能接受。
  • 如果一定要揀,炒飯囉
(非會員)
平時去開鐵板超, 諗住去試下其他鐵板燒就選擇左和井. 一入到去鐵板位冇晒都幾失望, 得order 枱坐. 4個人叫左兩個二人餐帶子同大蝦+聖子皇x2 . 食物泥講唔岩我食, 大部份食物都要用大量蒜容去整, 本身我唔鍾意食蒜容, 如果鍾意食蒜容既人應該會好鍾意. 仲有d野好多油, 見到推油攪到食慾大減.佢地既服務我就覺得唔掂, 雖然面帶笑容, 又會同你講下野, 但做既野就拎我好不滿.1. 放低左豌炒飯, 隔一陣乜都唔講冇啦啦拎返走, 然後擺過另一豌落泥, 非常冇禮貌>.<2. 食完晒收野個陣, 冇啦啦收埋我地三杯未飲完既清酒, 之後同佢講, 佢拎返其中一杯比我地, 真係比佢激死, 淨係識得講對唔住係度笑, 都唔知請埋d 咩人.講環境真係好好彩冇坐鐵板位, 因為當人多個陣, 油煙好犀利. 尼間野一定唔會再泥, 去鐵板超價錢都係貴小小, 但比質素的話就差好遠.

2008-02-26
星期一的午市, 味去過諗住好多人會坐bar table, 故前一晚打去訂位, 訂位時staff explain得好清楚, 好polite, 味去已經覺得唔錯~去到冇乜人, 叫左個雪餐, 唔記得左朋友叫咩餐, 好抵食, 有野飲, 檸蜜又唔駛加錢~唔駛加一, $38有埋專人係你面前燒, 個次係女廚師Penny, 好好人! 我放野食d位有d messy + 唔知點好個時, 佢煮緊野食都出手幫我擺番好d位! excellent service!之後有好大班人坐bar table, 店主(我估係, 男人黎) 叫staff問多次我係唔係訂左bar table的個位客, 因為個班人坐哂就會full左bar table, 驚真係訂左位的人黎到冇位, 照顧好周到!野食方面, d汁食落去都唔差嫁~我唔食生野, 但d牛肉粒唔會搞到裡面都熟哂, 咁我都試一試, 裡面仲係紅, 不過冇血水流出黎, 仲有個皮好crispy, 正!

野食方面, d汁食落去都唔差嫁~
2008-01-18 3 瀏覽
見佢派傳單咁落力,晚市去試試先.先叫個牛仔骨試試,等咗半個鐘先有得食.不過睇住個師傳燒,好有功架,都ok.一食落就知受騙,雖然燒到啱啱七成熟,但硬到暈,食一半,lur一半好心d貨入得好d啦!
見佢派傳單咁落力,晚市去試試先.
先叫個牛仔骨試試,等咗半個鐘先有得食.
不過睇住個師傳燒,好有功架,都ok.
好心d貨入得好d啦!
2007-11-17 11 瀏覽
哩到旺角通菜街,即係女人街,搵食真困難,係因為有太多選擇,唔知點揀,搞到你樣樣都想試,乜都想要食,心大心細!結果,見哩間入面坐滿人,係門口又印有好多二人套餐嘅介紹,今晚就決定揀呢間鐵板燒專門店試一試啦!左揀右揀,揀咗個大蝦二人前($378),都有幾多嘢食:1. 豆腐沙律(2客)- 沙律菜、車厘茄、粟米粒、豆腐粒加埋千島汁,配搭同味道OK啦,幾醒胃,搵豆腐粒做沙律都幾特別!2. 三文魚刺身- 正呀!新鮮、肥美,但又唔會話好肥膩,刺身份量都好足,厚厚嘅5大片!3. 鐵板配菜–只係兩片冬菇加兩片翠肉瓜,仲要有少少燒燶咗,跟老虎大蝦一齊上!4. 老虎大蝦- 老虎蝦起肉鐵板燒,大大啖蝦肉,幾好味,都算爽口彈牙!至正係點紅色嘅秘制醬汁,酸酸、甜甜、又有少少辣,好惹味!而蝦頭蝦尾就另上,蝦膏唔算多!5. 鮮龍利柳–全晚最欣賞係哩個龍利柳,煎得好香好脆口,好夠牛油香味,食落完全唔腥,又無雪味,都應該唔係雪藏貨啩!6. 美國安格斯肉眼扒- 安格斯肉眼切粒粒用蒜片鐵板燒,香口有肉味,我哋要五乘熟,但好似有成七乘熟咁,所以唔夠嫩滑,韌咗D,否則,相信會更好食!7. 煙肉黃金炒飯(2客)–賣相與味道都普通咗D

左揀右揀,揀咗個大蝦二人前($378),都有幾多嘢食:

7. 煙肉黃金炒飯(2客)–賣相與味道都普通咗D,其實只係普通嘅煙肉炒飯。話叫做黃金炒飯,未做到金鑲銀嘅效果,而且,D飯粒較濕,唔夠粒粒分明。因為之前嘅食物份量都唔少,食到哩度都九乘飽,所以,唔啱食真係可以放棄佢。

8. 日式炒雜菜–同我哋中式嘅炒椰菜絲無乜分別,不過,好彩D椰菜都幾爽幾甜。

9. 雜菇活蜆麵豉湯(2客)–個湯幾濃郁麵豉味,但真係唔見有雜菇同活蜆,只係得昆布,不過,依然好味!

10. 甜品(2客)–完全無驚喜,只係芒果布甸,仲諗住會有D較日式嘅甜品添。布甸質素都好一般,雖然佢哋唔係就咁樣落花奶,加咗少少雲喱拿香油,始終唔及用原條雲喱拿籽所做出哩嘅效果!

環境都唔錯,基本鐵板燒店嘅格局,有Bar枱,有散枱,Bar枱有兩師傅負責鐵板燒,雖然成晚經常「烽煙四起」,間中「火光熊熊」,但都唔覺好大油煙,食完都唔會一身煙味,較食韓國燒烤好好多。侍應都好好招呼,不斷為我哋添茶,又好快手收拾好已食完嘅碗碟,又好有禮貌,好似隔離枱嫌碟日式炒雜菜唔夠味,侍應都好快手攞返俾師傅再炒過,算係為食物失分方面攞返多少少分!
2007-10-09 6 瀏覽
我差不過每個月都會去一次可能我係果度既VIP, 佢地都特別好服務而每次我都會搵大廚阿BEN煮佢煮得一流不過我次次都係食大蝦餐因為比較抵食同埋件扒正D想食鮑魚可以再加錢, 而且會仲抵D樣樣野都好新鮮服務又好食完又有埋甜品..
我差不過每個月都會去一次
可能我係果度既VIP, 佢地都特別好服務
而每次我都會搵大廚阿BEN煮
佢煮得一流
不過我次次都係食大蝦餐
因為比較抵食同埋件扒正D
想食鮑魚可以再加錢, 而且會仲抵D
樣樣野都好新鮮
服務又好
食完又有埋甜品..
2007-10-01 1 瀏覽
今日出o黎旺角買手機, 老爸話要食日本o野, 於是又o黎呢度食lunch.今次叫o左鰻魚飯定食, 豚肉薑汁燒定食, 同咖哩吉列豬扒飯. 前菜係泡菜大豆芽, 好鬼辣! 至於主菜方面, 以鰻魚飯最好, 豚肉薑汁燒已經唔係板燒了, 所以好一般, 咖哩吉列豬扒飯的咖哩還可以, 但係吉列豬扒就唔掂, 豬扒好硬又過了火, 而且份量少! 甜品係牛奶布甸, 雪到好鬼凍! 味道少甜, 都好滑! 不過覺得比以前退步了, 下次也未必會再幫襯!!!