2020-03-14 1257 瀏覽
早排見到ig有人推介呢間最近新開嘅黃店,一於試吓。地點其實都唔就腳,地鐵站行過嚟都要10分鐘,估唔到星期五晚7:30嚟到都算好多人,好彩朋友book咗位,鋪頭唔算好大,所以就算訂咗位都係坐張好窄嘅二人枱,隔離講啲乜完全聽到。-一坐低睇menu,得六頁,我真係唔知叫乜好,所以全權交咗比朋友去揀,而且好少見到日本餐廳剩係得刺身冇壽司⭐️油甘魚$68、池魚$88質素正常,新鮮,肥美,魚肉有光澤。但係師傅刀工應該都幾差,我食最後一片油甘魚嘅時候,竟然有嘢介口,我小心翼翼咁咀嚼,竟然有條魚骨,我真係從來冇食過刺身會有魚骨喺度⭐️雞皮$18、雞軟骨$22、免治雞肉串$28雞皮有陣油膉味,估計係放左好耐既倉底貨,我從來冇食過咁難食嘅雞皮,不能接受。雞軟骨都係正常各大居酒屋水平,所有串燒都係無焦香呢一樣野。雞肉捧都係各大居酒屋既質素,都為同一樣貨,無咩特別。⭐️鰻魚茶漬飯$118原條鰻魚上,鰻魚幾好食,應該係自己整,我好怕出去食鰻魚係一pack已經ready,直接加熱就得嗰啲。而且好驚喜地配埋芝麻、飯素。加埋清新嘅茶,好fresh~不過啲飯份量好少⭐️牛扒丼$148牛扒顏色粉嫩,而且上面有粒流心蛋,賣相好靚。
一坐低睇menu,得六頁,我真係唔知叫乜好,所以全權交咗比朋友去揀,而且好少見到日本餐廳剩係得刺身壽司

⭐️油甘魚$68、池魚$88

⭐️雞皮$18、雞軟骨$22、免治雞肉串$28

⭐️鰻魚茶漬飯$118

⭐️牛扒丼$148
牛扒顏色粉嫩,而且上面有粒流心蛋,賣相好靚。點知食落去先至係伏,流心蛋蛋黃竟然完全熟透,成粒波咁,簡直係敗筆,無左d蛋液變相成碗野偏向乾d。另外牛扒好明顯放咗一段時間,完全唔熱,係室溫熱度,咬落幾鞋,有筋。另外啲飯都係同樣地好少。
另外小插曲嘅係我哋食緊嘢嘅時候隔2枱投訴佢哋最基本嘅飯都冇,嗰時只係八點幾,店員解釋話晏晝嘅時候估唔到咁多人,所以預唔足,但係成間鋪頭飽肚嘅嘢剩係得飯同埋烏冬,咁基本嘅嘢都可以我真係冇嘢好講。
態度方面我要幫佢平反一下,見到有好多人話佢地店員態度差,我自己就覺得幾好禮貌,不過衛生意識有啲差,女店員一直都帶着手套,但係佢執完佢又拎啲刺身出嚟,感覺好似唔係衛生。而且樓面真係好唔夠人手,想refill杯茶都要自己黎,叫人執嘢等左好耐先有人理。我哋走嘅時候見到出邊休息下等左好耐,我哋都嗱嗱臨走,但係無奈地見到有有枱客已經走咗,但係都冇人執枱,俾人入嚟,唔怪得見到啲comment會話佢哋態度差。
總括來講嘢食唔算好食,而且以咁嘅價錢大把嘢食好過佢,重點係我冇諗過$500係會兩個人食唔飽!所以唔好見到黃店就狗衝埋去。
________________________
食物:⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食:⭐️
________________________
2020-03-11 802 瀏覽
疫情下食得非常舒服嘅一餐!一坐低店員就俾紙巾我哋包口罩,仲話有搓手液可以用。筷子係攝喺餐紙中間,咁就唔會掂到枱面,非常細心兼衛生,呢個位好抵讚!牙籤都係獨立包裝嘅,雖然有啲唔環保,但依家咁嘅時勢,衛生緊要啲啦。食物方面,整體質素好好。燒物燒得啱啱好,唔會燶晒;刺身都好新鮮。服務方面亦都好得無得批評。無間斷斟水之餘,上餐、收嘢時唔同店員亦都非常有禮貌。一入店同離開時都會有同我哋打招呼同講拜拜,好親切。會再encore~
疫情下食得非常舒服嘅一餐!

會再encore~

汁煮鮑魚
炸芝士
雜錦刺身丼
牛肉丼
2020-03-08 525 瀏覽
魚生好新鮮,上菜速度都好快!叫左個三文魚腩食,又大舊又新鮮,一d腥味都冇。服務態度都好友善,第一次食茶漬飯,店員好耐心介紹茶漬飯既食法。服務態度係咪咁差,親身去一次求證啦。同埋始終係小店,所有食材可能為保新鮮而冇一次過入貨,太夜去食未必每樣魚生都重有得叫,所以我打電話訂枱個時,店員都主動問我有冇野想食,話可以留比我。鰻魚茶漬飯既鰻魚亦都好大條,物有所值。我亦都叫左日本赤雞翼試下,店員話係日本冇激素既雞,個種雞味同平時食開既雞翼真係唔同d,但係呢隻味岩唔岩食就真係見人見智。
鰻魚茶漬飯既鰻魚亦都好大條,物有所值。
  • 鰻魚茶漬飯
  • 三文魚腩刺身
《鰻魚茶漬飯🍱》原條鰻魚上 一啲都唔孤寒注入熱辣辣茶湯🍵 灑上飯素、芝麻、紫菜啖啖茶漬飯 既清香又滋味.《極上牛排丼🐃🍚》一塊塊粉嫩牛排🥩像火山般出場🌋中間還有顆半熟蛋🍳 眼球都流口水了粉紅粉紅趣致的臉 牛排肉質嫩滑牛肉汁加蛋汁撈飯 永遠無錯.《海膽🧡》$98俾咁多海膽都幾抵入口即化 甘甜可口.《枝豆💚》$28蚊有一大盤比出面餐飯同等價錢多一倍份量喔.餐廳裏裏外外都佈滿文宣💛仲有小書仔📒俾你拎返去慢慢睇真係要懲罰一下

《鰻魚茶漬飯🍱》
原條鰻魚上 一啲都唔孤寒
注入熱辣辣茶湯🍵
灑上飯素、芝麻、紫菜
啖啖茶漬飯 既清香又滋味

餐廳裏裏外外都佈滿文宣💛
仲有小書仔📒俾你拎返去慢慢睇
真係要懲罰一下
2020-01-08 1517 瀏覽
我因為黃店而幫襯,野食正常不過不失,不過店員態度真係好差,我落左單之後發現完來丼飯有芝麻,我問可唔可以走芝麻,佢話落單前要講,咁我問如果未整好可唔可以走芝麻,佢話應該整好左,我話你不如睇下先啦,佢先好唔情願咁去望下,語氣都好衰,問佢拎熱茶黑口黑面咁放底個熱水壺俾我地自己斟,但係連杯都唔俾,要我地再問先有隻杯。我想講,玩係要支持,不過唔可以盲撐,食物質素同服務態度都好緊要,唔好以為係黃店就可以冇禮貌好似唔憂做咁!
2020-01-07 1346 瀏覽
剛開張時,和之幸黃得低調。文宣放在店內,有心人才留意到。黃色經濟圈日漸強大,和之幸也愈來愈高調了 Lunch menu選擇不少,日式料理來說,價錢吸引。 餐廳以半自助形式運作,到收銀落order,再等送餐。 收銀機旁在了擺tips的玻璃瓶,小費都以捐助受傷年輕人,值得支持。 三色刺身丼 $75超值的三色刺身丼有三文魚、小帶子和油甘魚,才$75。 刺身很新鮮,壽司飯醋的份量剛好,軟硬適中,加上爽脆紫菜,絕對物超所值。同行朋友吃的鯖魚也煎得不錯,可惜我没有影低。想不到在附近車房林立的街邊,有一間絕對值得encore的黃店呢~
Lunch menu選擇不少,日式料理來說,價錢吸引。
餐廳以半自助形式運作,到收銀落order,再等送餐。
三色刺身丼 $75

超值的三色刺身丼有三文魚小帶子油甘魚,才$75。

15 分鐘 (堂食)
其實呢幾多月係食咗好多黃店,全部都好食同埋啲人勁有禮貌,不過呢間就打破咗我對黃店嘅印象。我哋入去嗰時仲有好多位,問佢可唔可以唔坐門口,因為聞到垃圾未,結果個waitress話冇四人枱唔俾我哋轉,其實佢哋仲有好多張六人枱我哋嗌嘢食嘅時候,佢話:出去嗌啦呢度自助㗎我哋一叫完野,佢哋先上咗四個麵豉湯俾我哋食物只係普普通通,個溫泉蛋飯裏便有蛋殼上烏冬嘅時候湯係分開嘅,咁我哋嗌左三個,兩個人未倒完就想收咗個湯佢嚟收野嘅時候,無啦啦話:你哋叫烏冬冇麵豉湯㗎喎⋯⋯大佬你自己送上嚟架跟住叫佢加茶,佢話呢度自助,但壺茶喺隔離枱我點攞呢真係好想問佢:咁我係咪應該自己煮呢?唔該唔好似住自己係黃店會有好多人食,我地都可以揀唔食你囉
我哋嗌嘢食嘅時候,佢話:出去嗌啦呢度自助㗎
我哋一叫完野,佢哋先上咗四個麵豉湯俾我哋
食物只係普普通通,個溫泉蛋飯裏便有蛋殼
跟住叫佢加茶,佢話呢度自助,但壺茶喺隔離枱我點攞呢
真係好想問佢:咁我係咪應該自己煮呢?
唔該唔好似住自己係黃店會有好多人食,我地都可以揀唔食你囉
識食一定要黎食🍻🍢🥟🍤居酒屋開放式廚房~勁在於無大油煙今晚很多人黎懲罰所以攪到d staff忙到呢🤣🤣🤣依家啤酒的優惠轉左$58買一送一忍唔住飲左啖先影:炸物上得好快配埋啤酒,爽晒炸餃子🥟5隻$32炸芝士5個$32芝麻雞翼2隻👍🏻$32到串燒環節,都好正必食五花腩$28/串雞軟骨$22七味魷魚鬚$22推介我地的大蝦天婦羅👍🏻👍🏻👍🏻$88真係大大隻~炸得又好食鹽燒鯖魚又好正😋$68壓軸登場:鰻魚茶漬飯$118D🍚點解可以咁綿既🤤🤤聽著自由的歌,心情又舒暢食是一種享受,心靈的爽是買不到💖
識食一定要黎食🍻🍢🥟🍤居酒屋

真係大大隻~炸得又好食

鹽燒鯖魚又好正😋$68

壓軸登場:鰻魚茶漬飯$118
D🍚點解可以咁綿既🤤🤤

聽著自由的歌,心情又舒暢
食是一種享受,心靈的爽是買不到💖
2019-12-27
2019-12-25 624 瀏覽
平安夜又再嚟幫襯哩期至愛🥰無失望,攬住個肚走😆哩個聖誕set仲有我最中意食既海膽魚生好肥美所有酒精做緊7折,抵飲個沖繩豬手,老細話要煮4個鐘,好好好食,真係無得彈
平安夜又再嚟幫襯哩期至愛🥰
無失望,攬住個肚走😆

哩個聖誕set仲有我最中意食既海膽

魚生好肥美

所有酒精做緊7折,抵飲

個沖繩豬手,老細話要煮4個鐘,好好好食,真係無得彈
2019-12-24
慶祝紀念
平安夜
2019-12-19 638 瀏覽
前題,呢度係一間小店!所以你會發覺職員都好好人,會介紹酒、今日刺身,有機會會同你小酌一杯,亦可能會送你小食!完全唔同係連鎖餐廳食野ge感覺!呢d先係真餐館!💛所以我已經去左3次!食物主要有串燒、小食、刺身同當日精選~~每叫3串串燒就可以加$5有杯500ml ge Orion!抵都爛🤣🤣🤣另外有樣好好ge係佢無限時,坐幾耐都得!大家真係可以同朋友好好飲下酒吹下水~~亦因爲無限時,最緊要記得book位呀!可以考慮留定即日送到ge魚,又或者其他刺身~總之同職員傾下啦~同時留意因爲店提供ge都係新鮮食材,所以d野好快就無😂 有時想嗌第2轉已經售罄🙈我記得佢地無收加一tim!! Bar枱有個幫助有需要人ge 資助兜,大家記得幫下手!!
前題,呢度係一間小店!

食物主要有串燒、小食、刺身同當日精選~~

亦因爲無限時,最緊要記得book位呀!

2019-12-19 444 瀏覽
#首領 好犀利,居然又比佢喺 #觀塘道 搵到間 #日本餐廳 @和之幸🥢 雖然係離我哋公司遠啲,不過見咁多人排隊,應該都唔差嘅😃#餐廳 以 #開放式廚房 設計,地方光猛,不過人流太旺,座位比較迫,而且要自己出去落單,有啲麻類... 好在最後 #服務員 見我哋人多,就幫我哋落單。話哂 #小秘書 第一次幫襯,所以都唔敢食得太貴,叫個$64嘅 #溫泉蛋爆牛丼 試吓 #師傅手勢 先。#丼飯 上枱嘅時候 #溫泉蛋 🐣 震吓震吓咁,好搞笑,牛肉腌得道味唔錯,而且唔會太硬,#食物質素 算唔錯👍🏻 一向細食嘅 #首領,估佢唔到居然提議叫 #芝麻雞翼 做 #小食,不過似乎炸得有啲過火,道味都還可以啦!有進步嘅空間😆

2019-12-18
2019-11-21 1411 瀏覽
位於牛頭角的日式低調小店,在工廈與酒店中林立,旁邊沒有大商場,德福和mega box 都要走上幾條街才能到達,在這地段開業已經是勇氣可加。新開業不久已有不少棒場客,無論是下午或晚上經過都有一堆客人用膳,可見性價比一定不錯。店內午市是實行自助式服務,在入店後吧店旁就有個 小小的收銀位,店內裝修有點loft風,外面是大馬路,但店內不會過於吵雜。雖然是開放式廚房,但通風系統應該做得不錯,吃完不會整身油煙味的。定食另加的天婦羅炸到爽脆,油膩味不重,蝦子新鮮,值得一試。三色刺身飯,只要7,80元就有交易,刺身鮮甜,麵豉湯也不會過咸,午市來吃性價比很高。咖哩飯水準不賴海膽三文魚魚子飯,三文魚十分肥美,海膽可能當天自己也生病,味道有點偏苦。這邊下午與晚上是不同的菜單,晚上是居酒屋的形式,有機會也想來喝一杯

定食另加的天婦羅炸到爽脆,油膩味不重,蝦子新鮮,值得一試。
咖哩飯水準不賴

2019-10-19
  • 天婦羅
店員老闆親切和諧 對每一個客人都照顧得很好 像家人般的餐廳👍🏻👍🏻很久沒有那麼有香港人情味的店🥺🥺食物高質價錢卻那麼便宜 非常值得一去😊😊工廠區位置但無論美味程度跟服務水準都是米芝蓮級數💛一定會再次到訪的餐廳!環境比想像大和整齊乾淨無論是一家大細或是情侶朋友一起都適合來這裡進餐!極推鰻魚飯 茶漬不用放太多都已經很美味刺身非常新鮮 串燒更加不用說 配合酒 跟朋友閒聊一下 更多入味在這世道能遇上這樣的餐廳真是難得!
很久沒有那麼有香港人情味的店🥺🥺
食物高質價錢卻那麼便宜 非常值得一去😊😊
工廠區位置但無論美味程度跟服務水準都是米芝蓮級數💛
一定會再次到訪的餐廳!

環境比想像大和整齊乾淨
無論是一家大細或是情侶朋友一起都適合來這裡進餐!
極推鰻魚飯 茶漬不用放太多都已經很美味
刺身非常新鮮 串燒更加不用說 配合酒
跟朋友閒聊一下 更多入味
在這世道能遇上這樣的餐廳真是難得!
  • 鰻魚飯
  • 牛舌
  • 刺食
2019-11-05 813 瀏覽
位處九龍灣同牛頭角工廠區中間的打工仔, 深深體會到咩叫無啖好食難得開左一間日本嘢, 當然要去試下啦!午飯時間就預左係打仗, 要等位。 好在食客們都好識做, 食完都唔會坐好耐, 會起身釋放返個位出嚟。講返食物先, 出餐算係快(因為午飯就是打仗時間). 同事3人各自點了下面幾款。味道是不錯的, 係有質素, 而且食物都好新鮮, 好美味終於唔洗食頹飯啦

難得開左一間日本嘢, 當然要去試下啦!

終於唔洗食頹飯啦
2019-11-04
25 分鐘 (堂食)
2019-09-24 1468 瀏覽
牛頭角其實都有好多好野食要突圍宜出都要花d 心思今日就跟朋友黎到呢度試下呢個平價但高質日本丼我就點左秘製辛辣三文魚丼大大碗汁料微辣野味食材新鮮甜美令人一試難忘環境裝修精緻寧靜不過位置唔算易搵
牛頭角其實都有好多好野食
要突圍宜出都要花d 心思