2020-03-14
早排見到ig有人推介呢間最近新開嘅黃店,一於試吓。地點其實都唔就腳,地鐵站行過嚟都要10分鐘,估唔到星期五晚7:30嚟到都算好多人,好彩朋友book咗位,鋪頭唔算好大,所以就算訂咗位都係坐張好窄嘅二人枱,隔離講啲乜完全聽到。-一坐低睇menu,得六頁,我真係唔知叫乜好,所以全權交咗比朋友去揀,而且好少見到日本餐廳剩係得刺身冇壽司⭐️油甘魚$68、池魚$88質素正常,新鮮,肥美,魚肉有光澤。但係師傅刀工應該都幾差,我食最後一片油甘魚嘅時候,竟然有嘢介口,我小心翼翼咁咀嚼,竟然有條魚骨,我真係從來冇食過刺身會有魚骨喺度⭐️雞皮$18、雞軟骨$22、免治雞肉串$28雞皮有陣油膉味,估計係放左好耐既倉底貨,我從來冇食過咁難食嘅雞皮,不能接受。雞軟骨都係正常各大居酒屋水平,所有串燒都係無焦香呢一樣野。雞肉捧都係各大居酒屋既質素,都為同一樣貨,無咩特別。⭐️鰻魚茶漬飯$118原條鰻魚上,鰻魚幾好食,應該係自己整,我好怕出去食鰻魚係一pack已經ready,直接加熱就得嗰啲。而且好驚喜地配埋芝麻、飯素。加埋清新嘅茶,好fresh~不過啲飯份量好少⭐️牛扒丼$148牛扒顏色粉嫩,而且上面有粒流心蛋,賣相好靚。
⭐️油甘魚$68、池魚$88
⭐️雞皮$18、雞軟骨$22、免治雞肉串$28
⭐️鰻魚茶漬飯$118
⭐️牛扒丼$148
牛扒顏色粉嫩,而且上面有粒流心蛋,賣相好靚。點知食落去先至係伏,流心蛋蛋黃竟然完全熟透,成粒波咁,簡直係敗筆,無左d蛋液變相成碗野偏向乾d。另外牛扒好明顯放咗一段時間,完全唔熱,係室溫熱度,咬落幾鞋,有筋。另外啲飯都係同樣地好少。
另外小插曲嘅係我哋食緊嘢嘅時候隔2枱投訴佢哋最基本嘅飯都冇,嗰時只係八點幾,店員解釋話晏晝嘅時候估唔到咁多人,所以預唔足,但係成間鋪頭飽肚嘅嘢剩係得飯同埋烏冬,咁基本嘅嘢都可以我真係冇嘢好講。
態度方面我要幫佢平反一下,見到有好多人話佢地店員態度差,我自己就覺得幾好禮貌,不過衛生意識有啲差,女店員一直都帶着手套,但係佢執完佢又拎啲刺身出嚟,感覺好似唔係衛生。而且樓面真係好唔夠人手,想refill杯茶都要自己黎,叫人執嘢等左好耐先有人理。我哋走嘅時候見到出邊休息下等左好耐,我哋都嗱嗱臨走,但係無奈地見到有有枱客已經走咗,但係都冇人執枱,俾人入嚟,唔怪得見到啲comment會話佢哋態度差。
總括來講嘢食唔算好食,而且以咁嘅價錢大把嘢食好過佢,重點係我冇諗過$500係會兩個人食唔飽!所以唔好見到黃店就狗衝埋去。
________________________
食物:⭐️⭐️