2004-01-23 10 瀏覽
今年的大年初一食肆選擇是比往年多,至少除左大家樂大快活美心等,仲有吉野家同味千,實唔使怕餓親。<br />老婆想食拉麵,所以來了這裡食夜晚果餐。人是不少,兩個人都要拿籌同等左十五分鐘。呢度裝修左之後光猛左好多,都唔錯。<br />叫了豬軟骨拉麵同咖哩冷麵,另外叫多個芝士焗什菌。我的豬軟骨拉麵湯底夠熱,有一點點油浮在面但好像不是豬油,不知是不是日本味千店自慢的「千味油」,味道還不差;豬軟骨味道不錯,但好港式口味,日本都無這個口味;麵偏幼身,一貫九州風味,但應是大陸裝作,已不用由日本運來,都幾彈牙;老婆的咖哩冷麵佢話好食,我就覺得麻麻,始終冷吃咖哩有點怪,不過佢就接受到;芝士什菌又係本地創作,純粹因為老婆想食芝士所以才叫,用錫紙兜上,芝士絕對多過菇菌,喜歡吃芝士的一定滿意,但我就覺得「漏」左少少。<br />總結來說碗湯麵是水準之中,整体而言還不錯。個人覺得其實味千同拉麵橫丁的店是有得揮,比起札幌拉麵就差左D,當然價錢亦平D。可惜為要遷就本地口味加入太多港式食物,其實行番日本果套都未必唔掂的。<br />埋單百一蚊,年初一同平
埋單百一蚊,年初一同平日一般只收加一。<br />
2003-04-25 10 瀏覽
個朋友好鬼有興趣來,結果都要奉陪到底。晏晝來到,因為未夠一點所以唔係好多人,叫了粟米拉麵餐,包一客日式煎餃子。拉麵一般啦,奶白色的湯底都OK;30幾蚊當然係食大陸拉麵而不會是日本的,還算彈牙;配料有粟米叉燒同荀等,味道一般。煎餃子是mass production,度度食的味道都沒有分別,所以興趣不大,原碟由朋友食埋。埋單35蚊,幾經濟。
2002-10-23 4 瀏覽
好耐冇幫襯過佢, 點知再黎, d野已經唔同左好多, 一來變相加左價, 好似d碗愈來愈細(淺), d小食份量少左咁啦; 二來d野好似冇以前整得咁有心機, d可能多客卦? 但佢成日都多人架啦~~~以前上菜見到個麵既賣相經已好想食, 因為d菜呀, 叉燒呀咁"砌" 得好齊整好靚, 不過而家好似是但左~好在味道仲ok!!
2002-03-06 0 瀏覽
話明冷麵但係暖 <br>又唔辣,又有d酸,唔知乜味 <br>另外,拉麵湯都唔錯,可惜多味精
話明冷麵但係暖 <br>
又唔辣,又有d酸,唔知乜味 <br>
另外,拉麵湯都唔錯,可惜多味精
2001-05-30 3 瀏覽
起碼叫做有D「食送」啦!唔係無時間行遠少少都無諗過入去幫趁,叫o左個北海道蟹湯麵,有一隻腳加四份一件身啦,不過D 肉梅梅地唔夠新鮮喎,叉燒又凍o既,仲有舊帶子囉,另外叫o左個豬軟骨,口感似足牛腩~~一定要彈o既係D 伙記,出去買下午茶就拿林啦,仲要拿住支煙fing下fing下咁響吧檯同D 麵司響度大呼小叫,真係耳都聾﹔仲有一個送貨o既仲乞人憎,架車撞到度門澎澎聲,咁大家梗會下意識望下架啦「你老豆呀?望乜X o野呀?」唉!都唔知點解呢間o野仲未摺o既~~一個午餐加下午茶就食o左九十蚊,但D o野食都唔知游o左去邊?
起碼叫做有D「食送」啦!
唉!都唔知點解呢間o野仲未摺o既~~
2000-12-06 17 瀏覽
食完會口渴,冇禮貌,日文果句irasaimase都唔知講乜,唉~
1999-12-30 21 瀏覽
點解咁難食的拉麵~ 有咁多人走去排隊呢?? 記得兩年前食過一次~ 麵唔彈牙~ 湯底勁淡~d 炸雞仲炸到晒~.. 唉. 又係請我都唔會去.~~
點解咁難食的拉麵~
有咁多人走去排隊呢??
記得兩年前食過一次~
麵唔彈牙~ 湯底勁淡~
d 炸雞仲炸到晒~.. 唉.
又係請我都唔會去.~~
1999-12-30 4 瀏覽
味千分店遍佈全港, 我想也沒有人未去過吧. 最近的新作薑汁豬肉燒定食, 大家不妨一試, 可以話係湯麵的另一選擇. 豬肉的薑汁味不太重, 份量很大, 男仔食都夠飽, 但千萬不要忘記食前菜, 青瓜的酸度剛剛好, 但每間的質素有出入, 本人提議到灣仔尖沙咀的分店, 品質較有保證.