2019-05-08
一早約好咗朋友做完facial,之後喺附近食飯,食Omakase😍😍😍佢有三個set可以揀 豐儉由人,我地揀咗「番」 $900 set,包括小砵(即係前菜)、5款刺身、8款壽司同壽司卷~我係第一次食呢間日本料理,但眼見圍住師傅嘅全部都係熟客,佢地係完全唔使睇menu,睇師傅切咩靚就食咩,點切點整加咩都可以有商有量,唔知我下次嚟時 師傅會唔會認得我呢😝講返餐飯,首先上碟嘅係沙律🥗係切片日本蕃茄🍅唔知用大型版車厘茄嚟形容貼唔貼切,佢係有啲醋味,完美提升咗蕃茄嘅甜度🤪好醒胃!壽司方面,其實師傅上碟時已為每款壽司配有醬汁,醬油都唔使加已經十分夠味,因為材料夠新鮮!我覺得紫蘇葉喺今餐都可算靈魂材料,佢除咗可以去腥、殺菌,作為調味更有超卓表現!紫蘇味道突出,但又唔會掩過魚嘅油滑,真係一絕!左口魚嘅魚肉比較結實,魚油非常豐富;而金目鯛嘅肉質細嫩,都好肥美!南非鮑魚大大隻,鮮味十足!白蝦嘅肉質好彈牙,勁爽口滋味!海膽真係好軟滑,除咗鮮甜都仲係鮮甜😭拖羅係日本嘅味道,魚油十足,食完係有種罪惡感喺齒縫間遊走!另外,我覺得最好食嘅壽司係Maguro ,呑拿魚中的赤身,上面灑有白芝麻及以淮山蓉點綴,淮山味淡芝
左口魚壽司、金目鯛壽司
南非鮑魚大大隻,鮮味十足!白蝦嘅肉質好彈牙,勁爽口滋味!
南非鮑魚壽司、白蝦壽司
海膽真係好軟滑,除咗鮮甜都仲係鮮甜😭拖羅係日本嘅味道,魚油十足,食完係有種罪惡感喺齒縫間遊走!另外,我覺得最好食嘅壽司係Maguro ,呑拿魚中的赤身,上面灑有白芝麻及以淮山蓉點綴,淮山味淡芝麻味香,配赤身,真係有說不出的融和感!
燒帶子壽司、火灸油甘魚腩壽司
刺身方面令我印象最深刻嘅係立魚薄切,立魚片內包有幼蔥,突出魚生鮮味,仲有個專門醬汁係配呢個薄切﹐真係ichiban!👍🏻
立魚薄切
食赤蝦刺身時亦有用到紫蘇,紫蘇葉包住蝦腦,酸甘甜集一身,紫蘇葉同日式刺身真係好夾!
赤蝦刺身
完美收結係紫菜卷包拖羅蓉、蔥、漬蘿蔔,趁紫菜仲係脆嘅時候食,真係萬般滋味在心頭!呢個ending 我比101分🤪😍
紫菜卷