2006-06-18 8 瀏覽
2006年6月6日周記是我從小吃到大的記得小時候老闆娘推著小木頭車,載著滾滾的麵條及炸得香酥的豬油渣大家都買一碗站在路邊吃夏天的時候,手上的那碗麵燙的要死,大家還是要流著汗站著吃 現在再吃,味道不勝當年麵條沒當年的咬勁豬油渣也炸得不夠香,咬下去像咬到一塊豬肥膏...失望~~~~~反而在旺角某家豆花店吃到的豬油渣麵更好吃.....
2006年6月6日

周記是我從小吃到大的
大家都買一碗站在路邊吃
夏天的時候,手上的那碗麵燙的要死,
大家還是要流著汗站著吃

現在再吃,味道不勝當年
麵條沒當年的咬勁
豬油渣也炸得不夠香,咬下去像咬到一塊豬肥膏...
失望~~~~~

反而在旺角某家豆花店吃到的豬油渣麵更好吃.....
2006-06-05 6 瀏覽
我尋日黎試o左呢度o既油渣麵。雖然見到o的油渣好似好肥,但食落又唔係播!都幾爽,而o的麵都好好食!
2006-06-03 8 瀏覽
特別推介~~酸辣豬頸肉米線~~酸辣程度適中...豬頸肉好好食.....14蚊....價錢好合理!!d人o既服務態度亦都好好~~good~~!
特別推介~~酸辣豬頸肉米線~~
酸辣程度適中...豬頸肉好好食.....
14蚊....價錢好合理!!
d人o既服務態度亦都好好~~good~~!
2006-05-26 13 瀏覽
1個人在深水埗做完要做的工作, 見餓餓地, 走去周記叫左碗牛腩麵食, ok的。十零蚊都算幾好。
2006-05-22 9 瀏覽
今日下午去左深水步行過一間好多人嘅麵檔,於是我就入左去食野,坐低之後我見個個都係食麵所以我就叫左一碗招牌油渣麵加雞柳,味道非常好,正呀!!之後我又多一個食野嘅好地方啦!
2006-04-18 7 瀏覽
好耐冇去深水步食油渣麵啦~~今日趁放假特登揸車去食,點知遇上整路~~唉!正當我諗緊買外賣好定係堂食之際,老闆話可以幫我睇車!咁我就好放心咁入去食嘢~可能我太耐冇去食嘢喇~出左好多新嘢~~例如,咖哩油渣麵,厚多士,仲有好多小菜等等.....而我今次就點左個酸辣雪菜豬頸肉米線,一份炸鴛鴦餃,味道依然係咁正~~更值得一提嘅係炸鴛鴦餃真係非常之好味~~皮脆肉鮮,簡直一流呀~
2006-04-12 6 瀏覽
我一家人經過深水步,覺得肚餓入左一間裝修得非常普通嘅麵店,我點左一個豬潤牛肉麵,食落去非常好味,我細佬點左個下午茶餐,蛋沙律三文治+涷奶茶,估唔到件三文治做得好有水準~~食食吓~~我見到個好型男坐係我對面枱,一睇原來係吳鎮宇,真係估唔到係呢喲麵店會見到明星!
2006-03-25 12 瀏覽
我好鍾意食油渣麵,一直我都係去大角咀,今日我特登約埋班朋友去周記食油渣麵,點知我發覺呢間d油渣麵香而且爽,嘩~簡直係頂呱呱,一流呀!好食指數係十分!
2006-03-21 6 瀏覽
有間茶餐廳想係度介紹俾大家,就係深水步嘅周記油渣麵,呢間茶餐廳我已經成日去食,不過近來發現佢嘅水1不斷咁提升,除左油渣麵嘅湯底好鮮味之外,更值得一提嘅係佢嘅服務態度比以前好左好多!所以有好野一定要介紹俾大家!
2006-03-09 4 瀏覽
油渣麵,好多油渣,麵是好林+ 唔滑的烏冬,d湯好鮮味,好好味咖哩牛腩飯,來了個咖哩牛肉飯,d牛完全唔係腩,似成吋厚的牛扒切片,大大舊,又韌,不過d咖哩不錯奇怪的是,叫飯寫明『配咖啡或奶茶(豆漿、汽水加$4,凍飲加$X)』要左奶茶,結果都係要加4蚊,問個阿姐,阿姐話:配咖啡或奶茶加$4丫嘛...咁請問個括號點解呢?

奇怪的是,叫飯寫明
『配咖啡或奶茶(豆漿、汽水加$4,凍飲加$X)』

咁請問個括號點解呢?

2006-02-16 8 瀏覽
今日我同細佬係深水步黃金買完電腦,然後覺得好肚餓,經過一條食街周圍搵野食,然後聽到兩個女人嘅叫喊聱,跟住發現一間門口有好多字嘅食店,就俾呢兩個女人嘅服務態度吸引左入去,我叫左個佢地嘅招牌油渣麵,細佬就叫左個豬潤牛肉麵,仲有個炸餃子.我發覺呢間店雖然老土,但湯底一流,油渣咬落去肉中帶有香味,$14真係抵食,傻嘅!招牌麵都只係賣$14.而我細佬食嘅豬潤牛肉麵,就簡直好似豬潤湯一樣咁鮮甜,牛肉亦好新鮮!跟住個炸餃子,雖然餃皮比較厚,但裡面嘅餡多到你估唔到!又係一絕!所以我決定call埋d friend落去食!!食一大堆野$100都唔駛,呢間店都傻嘅!
2006-02-15 14 瀏覽
其他野真係麻麻,但油渣面好食。瘦渣/肥渣任擇,枱中心放了冬菜等配料,任君選擇。我食過附近的cheap cheap油渣面,連油渣都小小的,陰公,油渣已經好cheap,但他們可以做出更cheap的.........
其他野真係麻麻,但油渣面好食。

瘦渣/肥渣任擇,枱中心放了冬菜等配料,任君選擇。

2006-02-12 16 瀏覽
有日同bf去搵下有咩食啦,唔想太貴,行行見到呢間油渣麵店,就去試下啦,我就試下個油渣,佢要左個魚面,比我想像中一般,爸爸話呢度以前ge油渣好食wo~但呢家就唔同左啦,佢講ge一d都無錯,下次去英記試下先~
2006-02-08 11 瀏覽
$20 碟碟頭涼瓜排骨飯, 加埋凍馬蹄露$22.涼瓜爽口, 排骨就少少'un', 但呢個價錢可以接受到了.
$20 碟碟頭涼瓜排骨飯, 加埋凍馬蹄露$22.
涼瓜爽口, 排骨就少少'un', 但呢個價錢可以接受到了.
2006-01-19 8 瀏覽
有日同個小朋友補完習, 同男友萬無目的行去深水埗搵食(lunch)...佢話深水埗這間店油渣麵好出名, 於是即管入去試試...印象中, 我應該無食過呢類麵!!坐低後,男友叫左個水餃油渣麵, 而我都係吾敢試新野,叫左碗雙拚粥食算。因舖內很多人..我地只係搭台...等左幾分鐘, 碗麵黎左...我男友比左d我試食...麵身好粗, 又粉, 無離咬口, 又易斷, 湯底一d味都無(淡bet bet)...仲有一陣油味, 我就覺得一d都吾好食。到我男友食到敢上下, 我碗粥終於到la...皮蛋肉片粥(我都吾明, 點解d粥舖敢鍾意搵笨...皮蛋瘦肉粥就當然要有瘦肉la, 但許多時都只會比米粉碎肉/咸瘦肉取代) 吾知d 豬肉係咪幾萬蚊1兩呢, 駛吾駛敢save呀?! anyway, 碗粥都吾係幾得, 咩味都無, d料仲有雪味添呀?! 價錢又吾係平wor, 以後都咪駛旨意再去呀?!