2019-09-22 577 瀏覽
今日終於有時間可以行吓街,搵啲嘢食下咁啱經過呢間上海麵,一於試吓先,一行入呢間鋪頭佢有一陣酸菜味即時覺得佢好正宗,今次叫咗個排骨粗炒+1個黐飯,粗炒面分量十足豬扒大大件黐飯香口美味價錢實惠值得一試!
2019-07-31 556 瀏覽
今日lunch食上海野! 平平地又要快快地的話,君戶真係一個好選擇! 基本上,君戶既食物選擇都好多。而我今次就叫左雙拼 - 雲吞豬扒麵上菜速度快,大約等左五分鐘就食得! 豬扒炸得夠熱夠脆! 而雲吞夠大粒,夠足料! 麵夠多! 食晒成碗真係好飽肚!! 38蚊一碗,平靚正,性價比超高!!

38蚊一碗,平靚正,性價比超高!!
2019-07-02 593 瀏覽
因為要OT, 心情悶悶的,所以決定要食油膩啲,放縱一下。🤪🤪🤪🤪今次得2個人食,來到君戶點都要食佢個鍋貼,因為都幾平,不過平還平,其實食落都幾油,所以我多數1隻起2隻止,比起油油既鍋貼,我覺得菜肉雲吞都幾好食,貪心嘅我會加埋炸豬扒,都係油膩嘢,不過我覺得個豬扒係幾好食🐷🐷🐷同事話想試蒽油餅。ya.....唔好食,乾爭爭,又無蒽香。唔Okay👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻👊🏻其實君戶我最愛既係粢飯,但眼闊肚窄,今次得2個人食唔落Lu......總括來講,唔係特別好食,不過食物唔貴,叫做多啲人可以試多幾樣嘢食咁解囉。😂😂😂😂

2019-06-30 492 瀏覽
平時食開都係八方雲集的鍋貼,它是台灣代表其實鍋貼大王的更能夠代表上海.鍋貼大王皮厚身小小,調味更加濃小小.配埋豆瓣醬,真係絕配.酸辣湯就麻麻.菜都係麻麻.得鍋貼值得推薦.
平時食開都係八方雲集的鍋貼,
它是台灣代表
其實鍋貼大王的更能夠代表
上海.
鍋貼大王皮厚身小小,調味更加濃小小.
配埋豆瓣醬,真係絕配.
酸辣湯就麻麻.
菜都係麻麻.
得鍋貼值得推薦.
2019-05-28 570 瀏覽
LUNCH到呢到附近,唔係太餓又覺得想食D野,睇到大大塊既招牌:鍋貼大王,就入黎食喇。和普通的小店一樣,這裡不算太大,一般都要拼桌。要了鍋貼和鹹豆漿。睇到鍋貼好開心哈哈!味道唔錯, 仲有煎到個底金黃面又冇燶到。鍋貼都幾好食。
2019-05-28 340 瀏覽
昨天中午上班要吃午餐時,朋友推薦這間鍋貼大王,裡面很多上班族,這次點了上海粗炒/必點的鍋貼/炸饅頭/鍋貼很好食,內餡很多汁,建議ㄧ定要趁熱吃~炸饅頭搭美奶滋也很好食可以當點心,上海粗炒就還好了,下次在吃吃看別的囉!
  • 鍋貼
2019-05-09 416 瀏覽
反左一日工,肚餓到打鼓咁。穩d野食先。大大個鍋貼大王。店舖入邊伶仃有幾個客人。黎到呢度當然要叫反個鍋貼試下啦。上臺賣相麻麻。碟側邊與其話係辣椒醬不如話豆瓣醬更貼切。因為齋鹹,並不辣。師傅為左鍋貼不沾鍋,個鍋應該都落左唔少油。因為個黑色碟底都可以見到。雖然係咁,鍋貼味道都可接受。可能真係肚餓得濟,竟然叫多左個豬扒菜飯。我以為個飯不靠顏值或者靠內涵取勝。不料內涵都係差少少,豬扒炸得太干。而且份量又小。或者可能有一大碟菜飯係側邊對比豬扒份量確實唔多。菜飯般般。

反左一日工,肚餓到打鼓咁。穩d野食先。
雖然係咁,鍋貼味道都可接受。
2019-04-18 363 瀏覽
平時lunch Time我都會選擇帶飯,但係上個星期因為想慰勞吓自己,所以就選擇出街食lunch然後我自己就搵左呢間食鍋貼嘅餐廳,因為首先佢價錢夠平,第二就係佢好多位 Lunch Time都唔需要排隊🤩之後就梗係嗌我最鍾意食嘅皮蛋瘦肉粥,同埋鍋貼啦!同埋因為都驚自己唔夠飽,所以嗌多一個生煎包😋個粥都算幾足料,好多瘦肉,但皮蛋就嫌少左啲,如果比多兩三舊,咁就好啦😋佢啲粥都好綿,唔會話好水,都唔覺佢有落味精,值得一讚!而鍋貼就中上水平,咬落去有好多汁,好好食!而個包就比較乾身,入面嘅餡料同個包好容易就分開。

2018-12-12 988 瀏覽
今日十分幸運可以訂到場地,於駱克道體育館打羽毛球。完場鐘聲響了,原來已經是夜晚十一點。我跟朋友邊行,邊談天,邊找宵夜的地方。不知不覺,就走進去一間鍋貼店。裡面都幾乎坐滿了人,員工忙個不停,十分熱鬧。我猜我們是給這間店的溫暖所吸引吧。既然來到鍋貼店,當然要試一試這邊的鍋貼跟豆漿。新鮮熱騰騰的鍋貼吃起來感覺很滿足,鍋貼外皮香脆,內餡飽滿。再配以一杯凍豆漿,為了這頓加上了一個平衡。與球友一邊有講有笑,一邊吃鍋貼喝豆漿,是很開心的事。吃過這頓宵夜,也為了這晚畫上了完美的句號。不知道下次再來這間店會是何時呢?

既然來到鍋貼店,當然要試一試這邊的鍋貼跟豆漿。

鍋貼及凍豆漿

不知道下次再來這間店會是何時呢?

2018-12-11
$30 (宵夜)
鍋貼及凍豆漿
2018-11-24 609 瀏覽
雖然唔係貴,但係要服務無服務。另外,食物質素超差,燒賣係百佳買得到既魚肉燒賣,仲要蒸到over哂,又無豉油。鍋貼賣相可以,但內裏又多油又多肥豬肉,唔推荐。炸饅頭第一口幾好,食多兩啖成口油,半個饅頭都係油,唉。最好我諗係個擔擔麵,但都只係一般水準。同賣同類食品既餐廳相比,食物質素完全無得比。無下次。
2018-11-01 651 瀏覽
《君戶鍋貼大王》 #食在灣仔📍灣仔莊士敦道191及193號地舖-🔹炸豬扒菜飯 $38豬扒偏薄淋身小小乾但可以接受 岩岩炸起熱熱地都幾ok但個菜飯就好唔得 d飯淋 菜小 無味難怪我見所有人都係食米線啦仲有好多選擇 有下次嘅👌🏻
《君戶鍋貼大王》 #食在灣仔
📍灣仔莊士敦道191及193號地舖
🔹炸豬扒菜飯 $38
豬扒偏薄淋身小小乾但可以接受 岩岩炸起熱熱地都幾ok
但個菜飯就好唔得 d飯淋 菜小 無味
難怪我見所有人都係食米線啦

仲有好多選擇 有下次嘅👌🏻

2018-10-24 664 瀏覽
不嬲都對上海野食情有獨鍾, 特別係水餃同鍋貼. 夜晚放工行經呢間餐廳見到有哂呢兩樣野食當然要入去試下啦. 叫左一碗韭菜水餃, 好大隻, 而且好足料, 肉味亦夠濃, 最估唔到既係碗水餃入面加左榨菜, 而且同水餃一齊食真係好夾, 值得一試. 個湯底反而無乜味. 同時亦叫左碗菜肉雲吞豬排擔擔面, 擔擔面既醬有驚喜, 好香, 而個面質亦適中, 唔太軟. 塊豬排算係普普通通啦, 唔係太特別, 調味亦唔係話太濃. 而且有骨. 下次會試下佢個魚腐或炸雞翼. 叫左兩客鍋貼, 上到黎果時見到好多油, 可以因為剛剛煎好, 未吸好油啦, 但係真係唔係太想放入口, 因為目測真係太油啦, 到最後要用水餃既湯底洗洗佢先可以食. 鍋貼咬落口係脆口既, 但係味道一般, 可能因為鍋貼只有鮮肉沒菜去帶出肉既鮮味 所以下一次都未必再叫. 服務果面, 鍋貼可能太受歡迎所以等左好耐. 但其他方面都唔錯既.
所以下一次都未必再叫.

2052 瀏覽
鍋貼
菜肉雲吞豬排擔擔面
韭菜水餃
2018-10-23
菜肉雲吞豬排擔擔面
韭菜水餃
2018-09-18 572 瀏覽
一向喜歡上海餛飩,貪佢皮滑餡靚,菜和肉的分量均稱,不油膩。之前到過新蒲崗的分店 ,覺得非常美味,今日又黎灣仔店,是看看是否一樣。 叫了一碗菜肉雲吞,兩隻煎餃和一杯凍豆漿。豆漿夠凍,但略嫌太甜。兩隻煎餃皮薄餡靚,煎得相當脆,亦不太油膩。菜肉餛飩,雖然是清湯,但相當咸 ,雲吞的皮相當厚,菜肉比例非常好,口感豐富。埋單40個大洋,以一頓下午茶來說,亦不算便宜。
一向喜歡上海餛飩,貪佢皮滑餡靚,菜和肉的分量均稱,不油膩。

叫了一碗菜肉雲吞,兩隻煎餃和一杯凍豆漿。

豆漿夠凍,但略嫌太甜。
兩隻煎餃皮薄餡靚,煎得相當脆,亦不太油膩。

埋單40個大洋,以一頓下午茶來說,亦不算便宜。
2018-08-17 472 瀏覽
經過莊士敦道看見大大個招牌寫著《鍋貼大王》, 好似好吸引,本身唔肚餓,只是饞嘴,於是被《大王》兩字吸引入咗去試下。一隻鍋貼 $3.5, 一份五隻 十四元 平均每隻 $2.8, 加埋一杯豆漿 $9,埋單 $23。店舖叫《鍋貼大王》,主打鍋貼, 心想叫鍋貼應該有保證。 點知一上桌,見到個賣相超油膩,心知不妙,唯有搵杯清水沖下才敢進食。 食落感覺皮厚, 肉餡味道尚可,但有碎骨,要小心咀嚼,否則連牙都咬崩! 故事教訓, 千祈唔好貪平!

鍋貼
2018-08-14
2018-07-16 457 瀏覽
香港人同上海人都過著忙碌生活,所以,可以讓人快快食,吃好就可以走的食肆,總有他們的忠實擁躉。所以,上海式的速食文化,也好受香港人歡迎。速食 style 的小籠包店、豆漿店、鍋貼店、生煎包店,越開越多,而且有部份更是連鎖式經營。而是日路過一吃的《君戶鍋貼大王》就是其中的一家。下午茶,要了一個牛肉生煎包配鍋貼。生煎包香口,外皮甜,而且不太油,輕輕的脆,入口就充滿了牛肉香味,肉汁亦滲進了包皮內,味道很是好。而鍋貼,很脆,是皮薄的那一種鍋貼,肉次包在皮內,有爆汁的感覺,算是不錯。跟餐配豆漿,就算唔跟餐,我都會叫一杯豆漿。豆味雖不是最濃郁,但配起生煎包同鍋貼來,非常之合襯,凍凍的,消暑去油,飲下去,很舒服。簡單鍋貼生煎包,快快吃好,繼續一天的生活。

簡單鍋貼生煎包,快快吃好,繼續一天的生活。