2005-01-12 23 瀏覽
星期日跟返完教會,跟爸爸來這兒飲早茶。星期日早上,這兒特別多人,尤其是家庭,我們等了差不多廿分鐘才有位。 其實每次來這裡飲茶我都會叫麻蓉包,因為呢度o既麻蓉包水準甚高,熱辣辣,鬆軟的包皮裹著呈半溶狀態的麻蓉餡,內裡還有半隻漏油鹹蛋黃,麻蓉餡雖略過甜,不過連同本身冇味的包皮同吃,確是能中和甜度,真係想起都流口水。另外,是日還叫了煎腸粉和腐皮卷。她們是用豬油來煎腸粉,感覺雖肥但很香,腐皮卷好大條,餡是豬肉絲、木取絲、甘筍絲、沙葛絲…等咬落口感極佳,聯同甜酸汁同吃,滋味無窮。
2004-12-28 12 瀏覽
o係香港,真係成幢o個o的酒樓已經買少見少,新界因為從前是劃地政策,劃到幾多就o係你o既,所以都有不少名副其實o既酒樓存在。呢間前身名冠年華o既樓,我們一家幾乎每個星期都會去一次,但自從易手後就少去o左,但其實點心師傳、阿姐、侍應大部分都係舊時o個班底,新間o既君城仲將地下改成茶餐廳,多o左好多選擇。由於廚舴都係舊時o個班老師傳,所以食物質素沒太大改變,反而多了些新派點心,如春風得意腸、白兔餃等,但我最欣賞也是傳統點心,雞球大包、麻蓉包、豬燒賣、百花釀魚肚…真係好好味,但又極多油,超肥膩。午市時候還會推出重量級煲仔飯,我們一家六口,叫一烋都夠晒。最重要係價錢實惠嘛!
2004-03-17 4 瀏覽
中文店名:君城酒樓英文店名:Royal Palace Restaurant地址:大埔鄉事會街9號寶蓮樓電話:2656 2668菜式:廣東菜消費: 足(每人$41-$100) Please update.Thank you!
中文店名:君城酒樓
英文店名:Royal Palace Restaurant
地址:大埔鄉事會街9號寶蓮樓
電話:2656 2668
菜式:廣東菜
消費: 足(每人$41-$100)
Please update.Thank you!
2004-03-16 5 瀏覽
已易手為君成酒樓,聽講是區議員張學明開的.不過雖然環境好了,但食客的態度依舊同以前一樣,他們一見到點心剛放出來便一窩蜂去搶,好像怕蝕底似的.若果是第一次去,可能會不習慣.
已易手為君成酒樓,聽講是區議員張學明開的.
(非會員)
2003-04-12 2 瀏覽
家陣裝修緊呀, 所以冇得食好好味點心下個月重開先有得食.
家陣裝修緊呀, 所以冇得食好好味點心下個月重開先有得食.
(非會員)
2003-01-23 3 瀏覽
點心好味道....
點心好味道....