2018-01-01 1061 瀏覽
下午同朋友來吃下午茶這裡地方很大易找位而且有大電視仲有聲有影一邊食一邊睇茶餐有A類通常是炒粉麵而B類是三文治等沙爹牛肉包係B類既熱門選擇之一首先沙爹牛肉包足料,是用豬扒包的包來做包身是焗過來,熱熱地唔單只多牛肉,啲沙爹汁仲多到會流出黎真係好食!!不過要小心整污漕自己~肉醬熱狗第一次試,亦用豬扒包的包來做,肉醬熱辣辣,腸仔好彈牙估吾到又真的幾好食總括黎講~配合價錢兼食物品質二十幾蚊 有咁多嘢食選擇確實低食
下午同朋友來吃下午茶
這裡地方很大易找位
而且有大電視仲有聲有影
一邊食一邊睇
茶餐有A類通常是炒粉麵
而B類是三文治等
沙爹牛肉包係B類既熱門選擇之一
首先沙爹牛肉包足料,

是用豬扒包的包來做
包身是焗過來,熱熱地
唔單只多牛肉,啲沙爹汁仲多到會流出黎
真係好食!!不過要小心整污漕自己~
肉醬熱狗第一次試,

亦用豬扒包的包來做,
肉醬熱辣辣,腸仔好彈牙
估吾到又真的幾好食
總括黎講~配合價錢兼食物品質
二十幾蚊 有咁多嘢食選擇
確實低食
2017-11-15 850 瀏覽
黎到呢度都係早餐,火腿通粉可以轉牛肉公仔麵,個湯幾濃味而杰身,牛肉份量可以,公仔麵偏淋,加少少辣招油又香又辣,好惹味!另外必跟火腿蛋,吾會乾有蛋漿火腿同麵包一齊食當三文治咁食無咁漏....再飲埋杯香滑既奶茶,快速早餐完成!yeah!!!餐廳看起來好像一般港式的茶餐廳,但是這裡包含了中西式的食物而且燈光柔和,吾似茶記光燦燦讓人坐得感覺舒服.

牛肉份量可以,公仔麵偏淋,加少少辣招油又香又辣,好惹味!
另外必跟火腿蛋,吾會乾有蛋漿
火腿同麵包一齊食當三文治咁食無咁
漏....
再飲埋杯香滑既奶茶,快速早餐完成!yeah!!!

餐廳看起來好像一般港式的茶餐廳,
但是這裡包含了中西式的食物
而且燈光柔和,吾似茶記光燦燦
讓人坐得感覺舒服.
2017-11-01 598 瀏覽
首先要講:近近地就算一個餐都會送外賣的。不過我自已覺得唔好意思,所以外賣自取。早餐:餐旦治+凍奶茶 ($25) - 十點前減一蚊真心有誠意,今時今日呢個價唔算貴,仲要係熱辣辣,餐肉唔係薄切,件蛋好厚身!真係要讚!凍奶茶夠濃,夠滑,飲落好爽,每朝飲一杯好醒神!
首先要講:近近地就算一個餐都會送外賣的。
不過我自已覺得唔好意思,所以外賣自取。

早餐:餐旦治+凍奶茶 ($25) - 十點前減一蚊
凍奶茶夠濃,夠滑,飲落好爽,每朝飲一杯好醒神!
2017-10-26
外賣自取
$24 (早餐)
  • 餐蛋治
2017-10-22 516 瀏覽
這個市道,人工加的少,食個午餐四、五十已叫正常,每天外出午膳真的花費不少,這餐廳每日一點五十分,所有午餐都一律$36,仲配熱飲,而且份量足!平常多選燒味午餐,因不太喜歡燒肉所以選了午餐A,穩陣茶餐廳西餐,以這價錢算不錯了。試過一次蒸餸,比較油膩;燒味都不差,還有很多選擇,但我多選是日午餐,因為抵食!這裡飯量偏多,適合男生。餐廳大,有很多大圓枱亦有長卡位。適合飯腳多的人,一張大枱坐晒~地方大但侍應不多,但有禮貌。

洋蔥汁豬扒意粉

2017-08-14 880 瀏覽
午飯時間,呢間餐廳都勁多人,平時我食開食燒味瀨粉,佢地D燒味 例如叉燒,油雞都已經比好多地方好食!今次粗操操試新野!估唔到有驚喜魚翅蟹肉撈飯 $48很多蟹肉, 個"魚翅"撈飯一流

今次粗操操試新野!估唔到有驚喜

魚翅蟹肉撈飯 $48
很多蟹肉, 個"魚翅"撈飯一流
魚翅蟹肉撈飯

2017-06-01
5 分鐘 (堂食)
魚翅蟹肉撈飯
2017-06-24 862 瀏覽
今日同朋友到觀塘工廈有事要辦,所以係觀塘求其食個快餐便算。見到工廈地下果層的<名人飯堂>,真係俾名人去的嗎?由於是日初一齋期但又想吃點辣,所以點了馬來炒貴刁(走肉)。這個還可以啦,都炒得均勻不會一舊舊,味道亦不錯,有一點點微辣。不錯不錯。而對海鮮過敏的友人想吃點舉酸酸的,所以點了西炒飯走蝦。這個有點失色,炒飯的茄膏不夠多,所以味道淡淡的不夠酸。而且飯亦炒得不夠乾身,一舊舊的。但可幸的是火腿片和香腸片都尚算多。不過抵讚的是散點熱餐茶只是需要3蚊。叫名人飯堂好像有點誇張,但還是可以再來的。
今日同朋友到觀塘工廈有事要辦,所以係觀塘求其食個快餐便算。
見到工廈地下果層的<名人飯堂>,真係俾名人去的嗎?

馬來炒貴刁(走肉)

由於是日初一齋期但又想吃點辣,所以點了馬來炒貴刁(走肉)。

西炒飯(走蝦)

而對海鮮過敏的友人想吃點舉酸酸的,所以點了西炒飯走蝦。

但可幸的是火腿片和香腸片都尚算多。

不過抵讚的是散點熱餐茶只是需要3蚊。

叫名人飯堂好像有點誇張,但還是可以再來的。
2017-06-24
馬來炒貴刁(走肉)
2017-04-17 982 瀏覽
在觀塘四周都係餐廳食肆,但並不是間間也能一去再去。食物質素很參差位於某工廠大廈內的名人飯堂,就可令我們一去再去,成為我與同事的飯堂xddd餐廳最正的是燒味,叉燒燒肉瀨粉/米線分開上,是我每次必點的 。叉燒十分入味,軟硬適中,燒肉的外皮就很脆。食左咁多次,都沒有令我失望。除左有一次叉燒售罄><!!除左燒味,其他的常餐同鴨腿湯飯同魚翅撈飯都值得推介。(雖然我每次都係痴同事的食少少,但從佢地口中都是好評的)而且重點價錢是正常($4x-5x),比起某方向廣場內的名牌燒味店,更好食

2016-11-02 1909 瀏覽
來過這裡好多次了,最初第一次是試紅燒蟹肉魚翅撈飯,一吃便知有料到,以後就經常到此,是我其中一個飯堂。飯是炒飯,新鮮熱辣。湯汁𥚃有蝦及真的拆殻蟹肉,真材實料。此處其他的碟頭飯也屬水準之作,如這個星州炒米。除了一樣是新鮮有鑊氣外,味道夠濃,非常香口。唯一遺憾的是沒有機會去試他們的乳豬,現在已經不賣了。
紅燒蟹肉魚翅撈飯
飯是炒飯,新鮮熱辣。湯汁𥚃有蝦及真的拆殻蟹肉,真材實料。
此處其他的碟頭飯也屬水準之作,如這個星州炒米。
星州炒米
除了一樣是新鮮有鑊氣外,味道夠濃,非常香口。
唯一遺憾的是沒有機會去試他們的乳豬,現在已經不賣了。
午餐
紅燒蟹肉魚翅撈飯
星州炒米
2015-11-05 3600 瀏覽
自我來觀塘工作已過三秋之久,欲尋佳膳於此地惜無師帶路。友人介紹一餐館,號名人飯堂。小弟一介草民鄉里,竟可擠身名人之流共進午膳,未入館亦沾了光。於門外瞥見一海報,竟有乳豬飯,大喜。多年未嘗乳豬之味,對上一次已是在堂兄之婚宴,惜該乳豬體型瘦削,肉質粗糙,放入口中有如與砂紙舌吻,外皮亦硬如白鐵,與齒碰撞聲如雷嗚,感覺極差。今回見貴寶號之乳豬飯價錢尚算合理,賣相精美,小弟決定一嚐。甫點菜片刻,伙記即快速送上乳豬飯,賣相整齊美觀,外皮色澤紅潤泛有少量油光,肉色偏白。香飯潔白如雪,修長而粒粒分明,偏乾,外觀屬中上品也。惜碟中菜蔬只有一棵,且乾身冰冷,為普偏食肆之大忌,亦浪費了健康食材。我把乳豬皮送入口中,輕輕咀嚼,豬皮香脆而聲音悠揚迴盪,脂肪味芳四溢。再嚐一口乳豬肉,肉質豐盛有彈性,與乳豬醬味道配合得天衣無縫,「此味只應天上有」亦不過是流俗比喻。飯後再點熱奶茶一杯,茶味濃而色重,茶質未夠細緻,將我的味蕾折返人間,謹屬中下品。望貴寶號能改善菜蔬與飲品之質素,他日必定有更多食客慕名而來。
自我來觀塘工作已過三秋之久,欲尋佳膳於此地惜無師帶路。
於門外瞥見一海報,竟有乳豬飯,大喜。
今回見貴寶號之乳豬飯價錢尚算合理,賣相精美,小弟決定一嚐。
乳豬飯
2015-11-04
3 分鐘 (堂食)
乳豬飯
2015-06-30 2787 瀏覽
好耐無食過四寶飯,幾乎忘記左係咩黎啦!聽同事講話唔錯,所以叫知外賣吃先~搵左一陣先搵到~因為我係路痴!外賣加凍飲,價錢都ok! 四寶飯原來係雙拼加紅腸同咸蛋豉油味道帶甜又唔會好咸,好好送飯。雞脾好滑好入味~叉燒唔肥但係好冧,應該係柳梅部位,正!
好耐無食過四寶飯,
幾乎忘記左係咩黎啦!

聽同事講話唔錯,所以叫知外賣吃先~
搵左一陣先搵到~
因為我係路痴!
外賣加凍飲,價錢都ok!
四寶飯
原來係雙拼加紅腸同咸蛋
豉油味道帶甜又唔會好咸,好好送飯。
雞脾好滑好入味~
叉燒唔肥但係好冧,應該係柳梅部位,
正!
2015-06-30
10 分鐘 (外賣自取)
2015-01-21 3182 瀏覽
午餐時間都可以食常還餐嘛而且仲要係豐富的看圖片就知道了半片厚多士夠脆,如果係一件會更好火腿庵列尚算不差,當然再滑會更好麵當然不是出前一丁,略差一點,感覺膠膠地,如果爽身點會好D雞排夠熱,夠香整體不錯
午餐時間都可以食常還餐嘛
而且仲要係豐富的
看圖片就知道了
半片厚多士夠脆,如果係一件會更好
火腿庵列尚算不差,當然再滑會更好
麵當然不是出前一丁,略差一點,感覺膠膠地,如果爽身點會好D
雞排夠熱,夠香
整體不錯

2015-01-08
2015-01-21 2177 瀏覽
魚翅撈飯,其實係酒樓的雞絲翅加白飯無送食,只係有汁既味道當牙痛既時候食呢個會幾好,但感覺仍然是無野好食味道不會太咸,當然就咁飲會咸左少少飯是一碗的SIZE,剛剛好夠吃如果當中加入多些材料,感覺有野食下,會更好
魚翅撈飯,其實係酒樓的雞絲翅加白飯
無送食,只係有汁既味道
當牙痛既時候食呢個會幾好,但感覺仍然是無野好食
味道不會太咸,當然就咁飲會咸左少少
飯是一碗的SIZE,剛剛好夠吃
如果當中加入多些材料,感覺有野食下,會更好
2015-01-07
2014-12-24 1683 瀏覽
今次下午茶走進這間餐廳餐牌好多野揀,想食公仔麵於是叫豬扒公仔麵豬扒大塊而肉厚爽嫰煎得香口,份量算比得幾慷慨公仔麵煮得硬度剛好,味精湯底亦唔錯還配一杯飲品熱奶茶香滑好飲,一個字'正好鐘意依度地方大坐得舒服,下次還會再來
今次下午茶走進這間餐廳
餐牌好多野揀,想食公仔麵於是叫豬扒公仔麵
豬扒大塊而肉厚爽嫰煎得香口,份量算比得幾慷慨
公仔麵煮得硬度剛好,味精湯底亦唔錯
還配一杯飲品熱奶茶香滑好飲,一個字'正
好鐘意依度地方大坐得舒服,下次還會再來
2014-12-06 1511 瀏覽
官塘食肆林立呢間我經常嚟食,無論早餐午餐,以及下午茶早餐算是好多選擇不過通常我㨂沙爹牛肉公仔麵跟火煺炒蛋同埋菠蘿包早餐時間坐在卡位內店內職員拿著沙爹牛肉周圍分派到各枱客人枱面時當經過我枱時候,你已經聞到一陣陣好香沙爹味放上枱真的好香,牛肉當然係奄過不過有沙爹汁蓋過那種梳打粉味公仔麵雖然吾係出前一丁但是煮得有心機,次次軟硬度適中火煺炒蛋普通野,重要關鍵吾會油菠蘿麵包面層脆,包身鬆軟成果包是暖暖的連埋杯飲品都係$24有咁多野食真的經濟實惠地方十分大,卡位相當大早餐一路食一路睇電視播放新聞享受一下早餐,精神的一天開始
官塘食肆林立
呢間我經常嚟食,無論早餐
午餐,以及下午茶
早餐算是好多選擇
不過通常我㨂沙爹牛肉公仔麵
跟火煺炒蛋同埋菠蘿包
早餐時間坐在卡位內
店內職員拿著沙爹牛肉周圍
分派到各枱客人枱面時
當經過我枱時候,你已經聞到
一陣陣好香沙爹味
放上枱真的好香,牛肉當然係奄過
不過有沙爹汁蓋過那種梳打粉味
公仔麵雖然吾係出前一丁
但是煮得有心機,次次軟硬度適中
火煺炒蛋普通野,重要關鍵吾會油
菠蘿麵包面層脆,包身鬆軟
成果包是暖暖的
連埋杯飲品都係$24
有咁多野食真的經濟實惠
地方十分大,卡位相當大
早餐一路食一路睇電視播放新聞
享受一下早餐,精神的一天開始
2014-11-27 1319 瀏覽
一個下午茶當一個LUNCH食,一個下午茶做下餐不一定平,也不一定少就好似今日呢個下午茶,一碗公仔麵有成塊雞排,奄列大大件再碗厚多士半件先來凍檸茶,凍檸茶茶底算清,睇個顏色就知,而冰粒相信係自家製,因為平時飲既凍飲,D冰都好大粒細細粒不會阻住吉檸檬。公仔麵本身質感偏林,應該不是煮的問題,是牌子問題 雞排大大塊,好入味,美中不足是皮不夠脆奄列大大件,入面仲有滑蛋汁,好好味而厚多士加了牛油,牛油多而不夠香整體算合格
一個下午茶當一個LUNCH食,
一個下午茶做下餐不一定平,也不一定少
細細粒不會阻住吉檸檬。
公仔麵本身質感偏林,應該不是煮的問題,是牌子問題
雞排大大塊,好入味,美中不足是皮不夠脆
奄列大大件,入面仲有滑蛋汁,好好味
而厚多士加了牛油,牛油多而不夠香
整體算合格
2014-11-25