2021-06-13 6380 瀏覽
📅 12 𝘑𝘶𝘯 21🍱特製豚カツ定食 💰150炸到金黃內裡肥瘦分明,但略嫌肉身比較實,份量都算大,我食到最後只食肉,最好有人同你share,奈何老公今日唔想食炸野😂🍱豚野菜炒め定食 💰90豚肉分量算多,連椰菜夾起一齊食,加上有黑胡椒碎喺面,食落好清唔油膩😁餐飲附送但冇影相😝✨此店逢星期日休息,就算星期六都要預約定比較好😄⚡️另外要講嘅係幾年前來食過,到而家食物同服務都仲係咁好,值得一讚🌟
📅 12 𝘑𝘶𝘯 21

🍱特製豚カツ定食 💰150

🍱豚野菜炒め定食 💰90

餐飲附送但冇影相😝

✨此店逢星期日休息,就算星期六都要預約定比較好😄
2021-06-12
2020-10-11 7813 瀏覽
讚1.氣氛好,半間鋪都係日本人2.野食有部份的確好味,辣炒牛腸、辣炒雞肝都好惹味,送酒一流,燒魚餃都燒得唔乾身,整體有水準3.上酒超快,呢頭點果度有送上黎彈1.酒款的確係少左啲

1.氣氛好,半間鋪都係日本人
3.上酒超快,呢頭點果度有送上黎

1.酒款的確係少左啲
今次揀左午市套餐嘅照燒銀鱈魚定食 $120 (另加一) 呢間係日本人打理 好多日本人去食!佢個魚滑到真係入口就已經好快溶咁高質! 同調味又唔會太over 拿捏得好好 不過就真係太貴😪只可間中奢侈des
今次揀左午市套餐嘅
照燒銀鱈魚定食 $120 (另加一)

呢間係日本人打理 好多日本人去食!
佢個魚滑到真係入口就已經好快溶咁
2019-05-05 7717 瀏覽
星期五約左同事食飯,但遇到大家通常都會遇到ge問題就洗唔知食乜好。 所以總知先去左尖沙咀。系諗梗食咩好個時,突然記得幾年前試個一間幾高質嘅日本餐廳 – 吉。 首先講左個 location,地點基本上系 B2 出口匯豐分行後面,同吉野家同一棟大廈。以前有個大d 嘅牌不過今次無見唔到差d 以為佢執左但好彩最後都揾到。Lunch 而言其實佢款式真系好多由90 蚊 到 200 百以上都有。今日我就點左吉便當(最平個個 😂),而同事就點做個鰻魚便當。而日式便當而言佢有魚凍豆腐,沙拉 蛋同湯 份量啱啱好加上營養均衡。Lunch 而言呢間餐廳高質而且價錢合理。但要小心晚餐之前試個好似會貴2 3 倍。

2019-05-03
2019-05-03 4620 瀏覽
今日約咗舊同事係公司附近食晏,想揾間餐廳靜靜地傾下偈。留意咗依間日本餐廳好耐,今日終於可以試下。12:15嚟到唔洗等位,餐廳係傳統日系裝修,一行入去己經覺得環境好舒服。因為定食好吸引,所以好快己經諗好食咩,最後每人Order一個午市定食。「特選炸豬扒定食」炸豬扒定食份量唔細,塊炸豬扒大過我手掌,再加一大碗珍珠米飯,一碗味噌湯及兩款前菜。首先豬扒嘅外層做得好好,新鮮麵包糠唔索油,炸得剛剛好,好鬆唔會太乾身,最緊要係唔會𠝹到成口損曬。而豬扒肉質非常嫩及juice,食咗幾舊豬扒後更可以食返D椰菜絲加檸檬汁清清味蕾。「自家制日式風味漢堡扒定食」同樣地有飯、湯、前菜份量唔細。漢堡扒上面隻太陽蛋果然不負所望,切開隻半生熟嘅蛋黃,漢堡扒連蛋黃一齊食果然不得了,蛋黃好香。而漢堡扒煎得剛剛好,內裡依然非常juice,但薯角就一般般,同成個定食有少少格格不入。

「特選炸豬扒定食」

「自家制日式風味漢堡扒定食」
2019-04-24
2019-03-25 4414 瀏覽
星期二我哋一行3人嚟食晚飯順便練吓日文,因為全場8成係日本客,侍應都有日本人,太好喇~ Feel like in Japan 🇯🇵 由於係居酒屋,客人以日藉男士為主,7點左右已經不停乾杯!! 氣氛高漲我哋點咗”溫燗”sake. 日藉女侍應好溫柔咁幫我哋倒酒飲酒當然要有小食,我哋點咗雞泡魚乾,一上枱勁香,軟硬度適中,好食!! 枝豆煮得啱啱好,夠乾身,日本人對鹽好講究,所以呢個鹽味同平時嗰啲唔同,鹹味啱啱好,食落好舒服.呑拿魚刺身夠新鮮,好食厚燒玉子不錯燒銀鱈魚超好食,油香味好正,個燒汁又甜甜咁,好味到會追住食雜菜天婦羅都好食但未至於有驚喜燒牛舌都好正炸薯餅仲正,日本人整炸薯餅真係好拿手,外面鬆脆,入面軟綿得好似忌廉咁滑! 我之前都嚟過食lunch,但始終都係鍾意夜晚嘅氣氛,而且我覺得晚市食物好食啲.

我哋點咗”溫燗”sake. 日藉女侍應好溫柔咁幫我哋倒酒

呑拿魚刺身夠新鮮,好食

厚燒玉子不錯

燒銀鱈魚超好食,油香味好正,個燒汁又甜甜咁,好味到會追住食

雜菜天婦羅都好食但未至於有驚喜

燒牛舌都好正

• 雞泡魚乾
2018-07-16 7005 瀏覽
Friday night,一入到去周圍都係日本客,大多數都係上班族,好多西裝友全男班,感覺好似去咗日本🇯🇵咁,幾好feel。魚生不錯,三款都好味!漬茄子🍆,nice,味道啱啱好!辛口明太子,好食,同平時有啲唔同,口感豐富啲,日本貨 parsley salad,加咗酸汁海苔,感覺清新開胃!螺肉好鮮味,又爽口,海苔包蘆筍炸物,好味!燒魚,過得去,魚肉本身有啲硬,可能選擇其他魚種會好啲。總括嚟講幾好味,會再返兜!

魚生不錯,三款都好味!

漬茄子🍆,nice,味道啱啱好!

辛口明太子,好食,同平時有啲唔同,口感豐富啲,

螺肉好鮮味,又爽口,

海苔包蘆筍炸物,好味!

燒魚,過得去,魚肉本身有啲硬,可能選擇其他魚種會好啲。

總括嚟講幾好味,會再返兜!

2018-05-01 5301 瀏覽
以前喺尖沙咀做野,成日都黎食,味道吾錯架!冇做之後都冇食嚕。今個星期六見得閒就黎呢間多年老舖食個飯,聽講果個出名難頂既老闆娘下奏吾喺度,食都食得舒服d啦哈哈哈哈!叫左個牛仔骨定食,價錢120蚊左右,以前黎食果陣日本人師傅燒既程度岩岩好,而家大概換左人,感覺差d,老左少少。So far so good la!Service都係睇下個侍應心情架啦,今日都幾好!不過壽司bar 個男師傅大部分時間淨係喺度禁電話都幾礙眼😂好心改下啦

So far so good la!

Service都係睇下個侍應心情架啦,今日都幾好!

牛仔骨定食
2018-04-24 4046 瀏覽
上星期五朋友敍會, 友人很喜歡這間日本餐廳. 因為除了可以坐得耐不趕客外, 食物的質素亦有保證.  其實我之前亦光顧過兩三次, 每次都有很多日本顧客, 相信這間餐廳的料理很應該十分正宗.      餐牌上有寫滿之各種菜式, 沒有圖片, 看到有點迷茫, 拿不定主義要吃什麼.  但我們看到BAR枱放了一盤盤的小吃, 十分吸引, 所以隨便點了幾款.   以前光顧時, 是日本師傅. 現在雖然加入了香港師傅, 味道仍然能夠保持水準.茄子牛榜絲唐心蛋角, 很特別. 加上甜甜的醬汁, 十分美味.三文魚南瓜炆蘿蔔牛肉,    蘿蔔很甜, 牛肉剛好沒有過火   燒雞泡魚乾, 很香, 水準之作我們一坐便坐了三個鐘. 待應們都沒給我們面色, 仍不停替我們加茶. 而且價錢合理, 值得推介.

茄子
牛榜絲
唐心蛋角, 很特別. 加上甜甜的醬汁, 十分美味.
三文魚
南瓜
炆蘿蔔牛肉,    蘿蔔很甜, 牛肉剛好沒有過火
燒雞泡魚乾, 很香, 水準之作

2018-04-20
2018-03-26 2990 瀏覽
The restaurant decided to tack on an extra drink order without my knowledge after I've completed my meal and asked for the bill.  The drink was only served as they returned my card.
2018-03-26
又打風喇!無得出去食好西..! 好掛住呢個迷你三色碗飯雖然叫迷你,但每碗都有成碗飯咁多!有免治吞拿魚飯、天婦羅飯、豬肉生姜燒飯,除左條天婦羅蝦無味之外,其他都好正!魚生又夠新鮮。同埋食呢個飯要等得耐少少,因為要天婦羅係即炸!午餐仲包前菜、麵豉湯,飲品/生果,尖沙咀午市黎講都幾抵食!唯一係無乜服務同食得較趕!每食完一樣野,侍應就衝埋黎收,同埋可能語言問題,日藉侍應服務及面口一般,對住同鄉(日本人客)明顯友善好多!
又打風喇!無得出去食好西..! 好掛住呢個迷你三色碗飯
迷你三色丼

雖然叫迷你,但每碗都有成碗飯咁多!
同埋食呢個飯要等得耐少少,因為要天婦羅係即炸!
午餐仲包前菜、麵豉湯,飲品/生果,尖沙咀午市黎講都幾抵食!

2017-08-17
迷你三色丼
2017-04-26 4188 瀏覽
Was here for lunch with my friend after reading previous comments. The restaurant provides a wide range of choices on their lunch menu and lunch sets here range roughly from $75 to $120. Ordered a steam fish set(煮魚定食) and it tastes pretty legit. Authentic Japanese food in town with pretty reasonable price😋tidy environment and friendly staff too. Will definitely come back next time!
2017-04-26
是日午飯時間太多人,很多餐廳都滿座,見這間開業多年的正宗日本料理餐廳,還沒有試過,就即管試下。午市定食價錢由$80 - $120,不算便宜,落單後的等候時間也有20分鐘,心想若是美味可口,等待一下也無仿。我們四人各自叫了 1)日式泡菜炒黑豬腩肉定食,肉的份量只有幾片。 2)雜菜炒豬肉定食,肉的份量更少,只有四片,而且沒有味可言,唯一味道是豬騷味... 3) 咖哩烏東定食 ,就是很普通的日本咖啡醬包與烏東混合的東西,附上的飯團就是"一團飯",相比下某Food Court 的 $10 飯團更可口。4) 最後是等了30分鐘才上菜的 炸雞扒定食 $90,也是最離譜的,食完一件炸雞忍不住把它拍照記錄下來:炸物不是日本料理的強項嗎? 竟然一點也不香脆,炸粉比雞肉多... 為什麼會這樣? 細看下發現碟上的竟然不是醬汁,是水!!!!  炸雞出水? 太不可思議了.... 最後本人只好用沙律醬送飯吃,連餐飲的咖啡也是淡而無味. 連加一 每個餐也需支付差不多$100 卻得到這樣的質數,真的是十分失望的一餐。

我們四人各自叫了
 1)日式泡菜炒黑豬腩肉定食,肉的份量只有幾片。

炸雞排家食
炸雞排家食
 為什麼會這樣? 細看下發現碟上的竟然不是醬汁,是水!!!!

炸雞出水? 太不可思議了....

最後本人只好用沙律醬送飯吃,連餐飲的咖啡也是淡而無味.

2017-01-20
2017-01-09 3682 瀏覽
呢度星期日同平時嘅餐單應該一樣, 食個午飯由80 蚊到140 蚊不等。 係tst食餐舒服而平平地又有興素嘅飯, 呢度真係一等一推介!呢度嘅人都講日文, 好有feel! 講返個飯, 大約等左3個字就上菜, 應該係即燒個鱈魚好香好滑 , 個皮燒得好脆 , 而個汁甜甜地, 撈飯食一流呀! 順帶一提, 女仔食就岩岩好, 男仔食可以免費添一次飯 個飯都係日本米黎, 一粒粒好分明, 好好食架 個miso soup同平時飲開嗰啲唔同, 呢個有啲木魚香, 幾好飲, 但係就鹹左啲啲 , 唔好飲咁多啦
呢度嘅人都講日文, 好有feel!
講返個飯, 大約等左3個字就上菜, 應該係即燒
個飯都係日本米黎, 一粒粒好分明, 好好食架
2017-01-07
  • 鱈魚飯
2016-12-08 4307 瀏覽
如果以店內日本客的人數作為餐廳水平的指標,那麼吉田舍似乎就相當高了。甫入內,聽進耳裡的儘是日文,驟眼看到的都是日本人。我和朋友用半咸半淡的日語點菜,後來發現那服務員其實是懂中文的!肚餓的時候最容易 overorder,我們兩個女仔竟然點了6項食物。分別是玉子燒、炸薯餅、苦瓜炒蛋、彩虹卷、薑汁牛肉和燒飯團。欣賞玉子燒不會太甜,薯餅夠鬆軟;苦瓜炒蛋入口清新爽脆,用三文魚、吞拿魚卷成的彩虹卷則非常新鮮。反而飯團稍硬,未知是否因為上菜後沒有馬上進食所以涼了。最後我們都無法把東西全部吃完,只因眼闊肚窄,並非食物不好吃啊!

2016-11-05