5天前 0 瀏覽
第一次買,A餐淨肉加3菜,正常今次第二次買,我話A餐另加份雞腿肉29蚊再多加1菜,私自加一大團面,我不食碳水化合物,雞肉份量和上次一模一樣,騙我說雞腿肉本來就不多,其實是用一大團面取代了我另加的雞肉,菜的份量亦少了我只會給這家商店呃一次,87蚊,我就當跌左錢比乞丐,以後亦不會再幫襯,作為一間店舖,非要這樣因小失大,失去了聲譽和品質,亦難怪香港人不願意在香港消費,這樣的服務態度和狡辯實在令人氣憤最後2個字:騙子
第一次買,A餐淨肉加3菜,正常
最後2個字:騙子
6天前
1 分鐘 (外賣自取)
A餐 (雞胸+雞腎+魔芋絲+高麗菜)- $50(Request: 淡味+走麻油+無辣)之前吃過覺得調味太重所以這次request了淡味和走麻油 覺得剛好很合我口味~雞胸肉有些偏鞋 有些偏嫩滑 雞腎有咬口 挺不錯的魔芋絲只有3-4扎 份量有點少(ᗒᗣᗕ)՞高麗菜新鮮爽脆 不會煮得過軟整體質素不錯 只是份量偏少 價錢偏貴 當lunch的話其實不太飽肚(ಡ‸ಡ)—————————台灣ET鹽水雞 (尖沙咀)尖沙咀科學館道14號新文華中心地下58A舖

A餐 (雞胸+雞腎+魔芋絲+高麗菜)- $50
(Request: 淡味+走麻油+無辣)

雞胸肉有些偏鞋 有些偏嫩滑
雞腎有咬口 挺不錯的
魔芋絲只有3-4扎 份量有點少(ᗒᗣᗕ)՞
高麗菜新鮮爽脆 不會煮得過軟

整體質素不錯 只是份量偏少 價錢偏貴
當lunch的話其實不太飽肚(ಡ‸ಡ)

—————————
台灣ET鹽水雞 (尖沙咀)
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下58A舖
2022-02-17 908 瀏覽
等待時間長寫紙點餐既時候只係見到一個食客已經等緊,但係我最後都係等左15分鐘先攞到餐,而途中佢淨係出左兩張單,而每張單都唔係好多野。買得外賣就係想要快少少攞到返去食,睇嚟呢間舖可以訓練到香港人既耐心。-食物份量不多其實價錢都唔平,但係份量的確略少,女仔應該覺得岩岩好,但男仔大機率覺得唔夠食。-味道不錯味道係好香既麻辣,對鐘意食辣既我黎講係滿足既-整體而言,趕時間既話絕不推廣
等待時間長
食物份量不多
味道不錯
味道係好香既麻辣,對鐘意食辣既我黎講係滿足既
整體而言,趕時間既話絕不推廣
2021-11-06 853 瀏覽
嗌左個一人餐$50,可揀三款配菜,蓮藕、甜不辣只有各一片,苦瓜只有十少片,更甚係一人餐嘅雞髀,盒內嘅肉根本冇一隻雞髀,只有數十少條雞肉,完全不值,冇下次!了!!
一人餐
2021-11-06
20 分鐘 (外賣自取)
❥ 一人餐 ($48) - 雞胸 + 三個配料 + 麵底 ($10)❥ 雞胸 + 白蘿蔔 + 蜂巢豆腐+ 甜不辣+油麵份量幾足,但正餐嘅話要加個麵/ 飯底,如果唔係應該會唔夠飽~個人比較鐘意食乾身嘅雞胸,所以對佢啲雞肉好喜愛!但如果你鐘意食嫩滑嘅雞可能會唔夠滑,不過好好嘅係佢去左骨,係十萬個方便🤩同埋雞胸份量都幾多😋 配料方面三款都幾入味,特別係白蘿蔔同蜂巢豆腐,但又唔會話好咸咁👏🏾 個汁酸酸甜甜幾開胃~我加左中辣,然後都真係幾辣,唔太食得辣嘅人可以試左小辣先🙈 嗰度係一間細細地嘅鋪,淨係做外賣,可以填完紙仔就喺附近等~ 如果喺附近返工嘅人買返去食都幾方便~

❥ 雞胸 + 白蘿蔔 + 蜂巢豆腐+ 甜不辣+油麵

2021-09-02
10 分鐘 (外賣自取)
2021-03-15 1353 瀏覽
呢間小店好有歷史,不過我向來都出街食所以從來都未食過,對我嚟講係新野😅, 今日飯腳要清假,所以我就趁機試下。舖好細,得幾十尺,只做外賣,好似車仔麵咁自己剔,我揀咗A餐46蚊,有雞(已切件)同三款配料,配料選擇好多,我要咗齋鮑魚,鳳爪同豬耳,另加10蚊配冷麵,走辣,要蒜同蔥,配料本身應該無調味嘅,豬耳好爽囗,鳳爪已去骨👍,麵本身有汁嘅,個汁都幾好味🌟,整體唔錯,特別係天氣開始暖,食呢啲幾開胃👍, 不過份量唔多嘅,男同事見倒話應該唔夠飽🤣

2021-03-15
3 分鐘 (外賣自取)
2020-10-10 1460 瀏覽
一個人係尖沙咀,又唔係太肚餓,但又要食晚餐,就決定食鹽水雞。咁就叫左個一人份量 (鹽🧂水雞🐔+3個配菜: 蜂巢豆腐、甜不辣、鳳梨)要小辣。咁好彩小辣真係唔太辣,我仲接受到。佢小小辣咁令到成件事好開胃。咁佢都撈得好好,全部都有味。咁講番個雞,係幾多同幾好食,小小辣得黎又有咸味。另外3個配菜: 蜂巢豆腐、甜不辣、鳳梨,都係辣得黎又有啲咸,個鳳梨仲帶啲甜味。食落幾好味同開胃。佢成盒個份量都大,食左佢就真係可以頂左晚餐。

2020-10-09
2020-07-05 1396 瀏覽
«704»好想去台灣夜市所以周圍搵鹽水雞食﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣▷一人餐 $46雞胸/雞腿/三隻雞翼+3款配菜配菜好多選擇,有好台嘅芭樂、血米糕、百頁豆腐🤗 而且都好多水果類,連香蕉都有得揀😂我嗌咗雞髀 甜不辣 百頁豆腐 小辣,雞肉好腍啖啖肉,雞皮爽脆吸埋汁好惹味,小辣都幾勁加埋係重蒜,食完勁過癮,但個口要抖陣先🥵如果當lunch食記得要加麵先夠飽🤪﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣台灣ET鹽水雞尖沙咀科學館道14號新文華中心地下58A舖
«704»

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
台灣ET鹽水雞
尖沙咀科學館道14號新文華中心地下58A舖
2020-07-03 840 瀏覽
行書店行到攰攰地睇到呢間係角落嘅台式小食店,就入去試下。叫左一份鹽水飯拼青瓜,雞腎。味道方面,覺得呢份鹽水雞夏天食夠曬fresh, 調味唔會太重。雞肉已經幫大家拆曬骨,食落好嫩滑,值得一試!
2019-09-03
2020-02-06 1450 瀏覽
之前在葵芳以及深水埗,都吃過幾次ET鹽水雞,這次友人很久沒吃,於是就買了半隻雞連同幾款配料回家😒。但係可能亦都因為是半隻雞,除了雞腿以及雞翼之外,還有些是雞胸肉或雞背脊,因此吃到雞胸肉的時候,感覺上還是挺「乾爭爭」的,不夠滑溜的雞肉。雞翼以及雞腿當然比較好,但雞肉好像都比較結實,沒如在深水埗吃過的那麼美味,小辣味道也挺為香辣的但配料,一個是米血糕,米血糕的質地雖然看似硬身,但其實咬下去一樓就很鬆散,不太結實的質地,咬下去口感欠佳,與一向對米血糕的印象截然不同。

但係可能亦都因為是
半隻雞,除了雞腿以及雞翼之外,還有些是雞胸肉或雞背脊

但配料,一個是
3 分鐘 (外賣自取)
2019-12-28 772 瀏覽
今日嘅行程十分匆忙,根本就冇時間食晏,行經呢間鹽水雞泡,就諗住手快快咁食返個quick lunch,佢個鹽水雞可以揀三個配料,筆者於是揀咗魚肉、豆卜同秋葵,再另加$10就可以有個冷麵,由於我唔係太食得辣,於是就揀咗小辣程度,非常惹味,實在係速食之選!
2019-01-16 1646 瀏覽
A餐 (1人用) 雞胸或雞腿或3隻雞翅 + 任選三款配菜 8分 💰44鹹水雞係小編其一熱愛既台灣小食,鹹水去滷既雞配上惹味既胡椒粉,可想然知點解台灣人熱愛依款小食。當天主菜小編嗌了雞腿,認真份量並不算多但都算醃得入味。雞皮會係其一加分位,細薄爽彈。小編要讚係佢地會將雞肉除骨,剪到方便入口既size,一邊行一邊食都唔會話狼狽。佢地提供多種台式獨有配料,例如豬血糕,甜不辣,百頁豆腐等等。小編就係嗌左依幾樣😄。豬血糕形狀還在不會到糊既質地,算可接受。甜不辣超級Q彈而百頁豆腐都吸收曬佢地調配醬汁既味道,超級正!小編見過不少foodies話香港ET鹹水雞同台灣差好遠,小編都同樣有此感受。但是你可以同佢講我想重口味d之前食過,佢地一定可以卑翻你台灣一樣水準。唯一要批評就係價錢,44蚊唔係平同埋份量真係細,分分鐘4成飽肚感都無。如果以買香港小食,44蚊真係無6成都有7成。

2018-12-16 1151 瀏覽
今日下午茶想食個輕食,就決定買個ET鹽水雞外賣慢慢食。我選左一人套餐,雞胸,紅蘋果🍎,金針菇同薯仔,承惠$44,價錢唔算抵食。個日見到佢地有推薦檸汁,只需另外再加$2,因我平時都幾鐘意食酸野,就決定試試呢款醬汁先。配料都有幾多選擇,竟然連紫薯都有。等左5分鐘就到手啦!賣相好吸引,但個味道就有啲九唔搭八,非常之奇怪咁,無論食雞定係配菜都唔夾,而且濃味之餘又好膩咁,都食得幾辛苦下,可能我唔應該選呢幾款配料加呢個醬汁啦😂但雞件都幾滑,整體5/10分。
今日下午茶想食個輕食,就決定買個ET鹽水雞外賣慢慢食。

配料都有幾多選擇,竟然連紫薯都有。
等左5分鐘就到手啦!

2018-09-22 1051 瀏覽
尖東近樓梯口有一間賣鹽水雞既小店,店鋪細細好容易走漏眼。晏就時間都幾多人買排隊,大約有5-6個人,買完拎走返錢司食架啦。係紙度圈圈想要既配料交比收銀姐姐,製作時間大約10分鐘左右,等待期間仲有時間去第2間店度買野食😆 尖東美食誘惑多啊...雞胸/雞腿/雞翼3隻 + 3款配料,仲可以+$10要個麵。我揀雞胸肉+3款配菜 $44 加蔥加蒜雞肉份量算多,唔會太靭咬唔開,雞皮中間仲有啫喱係度😛。一大棵西蘭花切開細細粒、蓮藕咬落超爽口、百頁豆腐有香濃既豆腐味,內裡滑溜溜。味道方便較濃味,蒜蓉味道強烈,食完飲咗2升水到夜晚都仲有蒜蓉味,好彩唔洗見客😂下次都係走蒜蓉好啲

雞胸/雞腿/雞翼3隻 + 3款配料,仲可以+$10要個麵。
雞胸+3款配料

我揀雞胸肉+3款配菜 $44 加蔥加蒜

2018-09-21
雞胸+3款配料
2018-07-23 983 瀏覽
熱騰騰的天氣,無乜胃口!同事話不如去同鹽水雞食!初初都麻麻地下食雞的我,都俾我同事引左去買因為其實都要行到好遠,係尖東個邊的!位置不顯眼,鋪頭比較細間!我就選擇左一人餐,有雞胸或雞腿或雞翼(3隻)再加配料三款($44)可以加$10有個冷麵呢到D配料都多選擇,而我就揀左皮旦,小黃瓜,黑木耳!比想像中好味既,而且無骨,我呢種懶人至愛份量都算多,同埋D雞好嫩口,唔(鞋)!少辣,加蔥加蒜好惹味!如果食得辣可以食中辣會好D!但一個午餐成五十幾都幾貴下!
熱騰騰的天氣,無乜胃口!
同事話不如去同鹽水雞食!
初初都麻麻地下食雞的我,
都俾我同事引左去買

因為其實都要行到好遠,
係尖東個邊的!

位置不顯眼,鋪頭比較細間!

我就選擇左一人餐,
有雞胸或雞腿或雞翼(3隻)
再加配料三款($44)
可以加$10有個冷麵

呢到D配料都多選擇,
而我就揀左皮旦,小黃瓜,黑木耳!

比想像中好味既,
而且無骨,我呢種懶人至愛

份量都算多,同埋D雞好嫩口,唔(鞋)!
少辣,加蔥加蒜
好惹味!
如果食得辣可以食中辣會好D!

但一個午餐成五十幾都幾貴下!