2008-08-18 24 瀏覽
看完 drama 差不多 22:30 , 又不想在尖咀吃飯 , 最後去了佐敦 , 太夜了, 不想吃太多 , 看見呢間台灣店 , 好像不錯, 就入去試下.一坐下 , 就記得之前來過 , 不過 , 當時是吃中國菜 , 又轉了老闆 . 叫了一個肉燥米粉 , 好好味 , 煮得剛剛好 , 不會太稔 , 味道適中. 朋友叫了個肉燥雞翼米線 , 他說味道普通 , 不是太好味 , 吃了他一隻雞翼 , 味道不太夠 , 有些少韌 . 加 $9 可以叫一杯特飲 , 30 多元埋單也 ok .

加 $9 可以叫一杯特飲 , 30 多元埋單也 ok .

正 - 好好味 !!
正 - 好好味 !!
星期六晚上,見完客人之後去了左敦吳松街139號的台灣蝴蝶食晚餐我地3個人叫左個2人餐,之後叫多了個set下午茶時間餐廳提供30分鐘無線上網!涼拌小黃瓜,幾爽口!獨立叫的滷水拼盤!好豐富呀!糖醋雞扒超正,加埋新竹米粉,好味道!叫了成台都係,3個人食岩岩好!餐送的雷沙湯丸,好味!更多相片請參考 http://hk.myblog.yahoo.com/samuel80727/article?mid=6223

我地3個人叫左個2人餐,之後叫多了個set

下午茶時間餐廳提供30分鐘無線上網!

涼拌小黃瓜,幾爽口!

獨立叫的滷水拼盤!好豐富呀!

糖醋雞扒超正,加埋新竹米粉,好味道!

叫了成台都係,3個人食岩岩好!

餐送的雷沙湯丸,好味!

2人套餐
食物好豐富呢!
可以上網呢!
滷水拼盤!
2人套餐
(非會員)
我本身都懶健康,通常都少肉多菜嘅。之前食過都OK不過無咩齋,而家有新嘢就試下啦。我哋四個人慳慳地叫咗個二人晚餐有皮蛋豆腐,煎餃子,糖醋雞麵,香草齋扒竹筒飯,珍珠奶茶同荔枝紅茶。另外再加個撈米同柯仔煎兼菜一碟。整体都幾好食,飲品又唔錯,尤其個齋竹筒,健康好味!有時間會再去。
  • 香草齋扒竹筒飯
兩人在這里晚膳,"$27以上可加$9配台式泡沫紅\綠茶",出面凈係得呢個廣告,餐牌又冇,咁又比佢呃左入去。環境係可以架,都係幾舒適。點了肉燥素雞排反 同 糖醋排骨反,加$9原來只係一杯普通嘅紅茶 or 綠茶,仲要係熱既添,凍既話再加$2,如果要珍珠類再加$2,咁即係同散叫冇分別啦,搵笨!!!肉燥素雞排反$30 : 換來一個乞兒兜裝住肉燥同一塊砌開左得(2cm x 3cm) x 4pcs 咁大既素雞排,呢一碗反味道係ok既,但係完全係唔用心去製作囉......糖醋排骨反$30 : 排骨同一般台式唔同,佢係住家式蒸排骨果d排骨,唔緊要。但係細粒到呢係人地食雞軟骨粒果d咁,而且一碟又唔好多粒,究竟有冇用心去做架???椰子珍珠奶茶 (以$13換購): 哼...$13去換購......都係諗住兩份先叫杯試下,味道ok,珍珠呢去左邊啊????4眼仔老細係水吧度沖野飲,就住就住咁沖,明白佢既用心良苦,但係完全唔覺得呢間野係pro囉......乜都就住就住咁....不如做法式西餐啦老細總結: 不會有下次......如果凈係黎飲野都可以接受

總結: 不會有下次......如果凈係黎飲野都可以接受
(非會員)
This afternoon go to this restaurant for a rest since the enviroment is not bad & most important is she offer 30 mins lan. I order a toast w/ a iced honey green tea. The toast is nothing special but the drink is refreshing. Over all service is nice. For afternoon tea, it's a very good place. Next time will try other snacks.

• honey green tea
2008-06-02 14 瀏覽
昨日己是我第二次光顧台灣蝴蝶,在香港好吃的台灣菜不多,這小店也是一個不錯的選擇。上次試過了新竹米粉,今次點了蚵仔煎,台灣牛肉麵,蚵仔粥,台灣A菜和飲品。蚵仔煎很香,雖不是炸,但剛好適合又怕熱氣又貪吃的我。愛吃蚵仔但不吃芹菜的我,發現蚵仔煎和蚵仔粥都加了不少幼切的芹菜粒,簡直沮喪! 如果一早知道,我便斗膽要求侍應姐姐不加芹菜。蚵仔煎的芹菜不多,還可以照吃,但蚵仔粥的芹菜太多,實在無福消受!只好讓給男友大快朵頤。
  • 蚵仔煎
2008-02-16 26 瀏覽
呢間野係我lunchtime成日會食既. 每次去都係食個肉繰蛋飯因為真係好好味! 以前仲好呀有花生依家無左啦. 仲有, 入面有個waiter姐姐好好人又好好笑容歡迎你.
2008-01-12 8 瀏覽
Yesterday went to Taiwan Butterfly in afternoon & try the set of dumpling & jesmine milk tea. Not bad, hot & juicy dumpling, smell & smooth milk tea, comfortable enviroment.
2008-01-02 13 瀏覽
個鎮江排骨飯真係好好味,好香夠熱,會再去食.同炸芝麻湯丸都得.環境舒服.
個鎮江排骨飯真係好好味,好香夠熱,會再去食.
同炸芝麻湯丸都得.環境舒服.
2007-11-28 0 瀏覽
早幾日同啲friend去過佐敦經過呢間餐廳,見到環境唔錯,就入咗去試下。可能吳松街唔係咁多人識,我哋都係第一次去。近門口啲櫈真係幾舒服。跟住我哋叫咗個二人餐同啲小食。個酥炸排骨原來即係炸豬扒,唔知咁熱氣,過又幾香幾嫩。小食就有小黄瓜,酸酸地,都幾開胃嘅。飲品我最鍾意青蘋果綠茶,酸甜得嚟又清新。一班人去傾下計都唔錯丫。

(非會員)
尋日路經佐敦,平時淨係識行牛奶公司條街。但係原來落一條吳松街有間台灣蝴蝶,環境唔錯。雖然無咩相唔知食咩好,但係個靚姐介紹我食個鎮江排骨飯真係幾好味,酸甜又有醋香,肉質又嫩,得!跟住杯珍珠奶茶就無咁突出,都OK嘅。整體服務環境唔錯,下次會再去。
2007-03-29 6 瀏覽
大前晚與友人在毫無頭緒下到了此處吃晚飯,大家都點了同一樣嘢--滷水五花腩.我要五花腩台灣麵,而友人則五花腩飯,我倆也要了珍珠奶茶.味道一般,環境幾靜,坐得都幾舒服,所以我們坐了很久才走呢!